greenmagda 25.07.05, 19:15 jaką z jego książek lubicie najbardziej, dlaczego? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atomowka69 Re: Paulo Coelho 25.07.05, 19:16 "weronika postanawia umrzec" po prostu kocham Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karalajn86 Re: Paulo Coelho IP: *.darnet.pl 25.07.05, 19:17 wszystkie lubię... lecz najbardziej Pielgrzyma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karalajn86 Re: Paulo Coelho IP: *.darnet.pl 25.07.05, 19:18 oj źle się wyraziłam, nie lubię lecz kocham...wszystkie... Odpowiedz Link Zgłoś
melancholia18 Re: Paulo Coelho 25.07.05, 19:19 Ostatnia z jego ksiazek jaka czytalam to 11 minut( w wersji ang). Goraco polecam, warto przeczytac!!! :) Ps. w zwierciadle znajdziecie madre, cieple felietony P.C., ktore ukazuja jego intelekt i wartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karalajn86 Re: Paulo Coelho IP: *.darnet.pl 25.07.05, 19:25 ja przeczytałam wszystkie oprócz Demona i panny Prym(musze nadrobić zaległości). Teraz jestem w trakcie Zahira, narazie nie zachwyca tak jak poprzednie, ale zobaczymy co będzie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Paulo Coelho 25.07.05, 19:25 Wszystkie, te których nie napisze i tym samym oszczędzi czytelnikom. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Paulo Coelho 25.07.05, 19:57 =>kawa ..jakby nie było - ja też..;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whatever Re: Paulo Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:15 nieee, no co Wy?? Przeciez Coelho jest normalnie rewelacyjny. Ta jego pseudotwórczość i grafomania do potęgi n-tej po prostu wymiata, a zwłaszcza co drugie słowo pisane wielką literą Jakby To Był Ku*wa Niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc Re: Paulo Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:34 whatever..jesli nie widzisz sensu w tych ksiazkach, nie czytaj.proste..jesli dla Ciebie slowa typu Prawda i Milosc maja male znaczenie, pisz je z malej litery. Jesli styl wypowiedzi za prosty zajrzyj do Pisma Świętego poczytaj przypowieści, może zrozumiesz że taki właśnie styl ma jednak czasem jakiś sens. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkawalczywkisielu Re: Paulo Coelho 25.07.05, 20:58 Kawa - jeśli można ja się doczepię bezczelnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
profetka Re: Paulo Coelho 26.07.05, 00:09 jak to zwykł mawiać mój polonista "literatura iberoamerykańska dla ubogich":) Odpowiedz Link Zgłoś
mila6 Re: Paulo Coelho 25.07.05, 21:13 niestety nie czytałam wszystkich, ale są wakacje, więc zamierzam to nadrobić :). póki co niezaprzeczalnym numerem jeden jest weronika :) cudowna książka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Paulo Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:49 dla mnie wszystkie są swietne i niezwykle wartosciowe......ale w szczególnosci polecam "Na brzegu rzeki Piedry usiadlam i płakałam"... Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: Paulo Coelho 25.07.05, 21:53 Ja nie czytałam, ale widze, ze musze zaczać, bo chcę sprawdzić. O Colheo sa zawsze przeciwstawne opinie. Jedni mówią, że te ksiązki są bardzo mądre, że jest w nich głęboki sens itp. Dla innych jest to chała, grafomaństwo i wszystko co nhakjgorsze. czas sprawdzić kto ma rację ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mila6 Re: Paulo Coelho 25.07.05, 22:06 to troche głupie, ale ja się po części zgadzam z negatywnymi opiniami na jego temat, chodzi mi o grafomanię, o to, że niekiedy zbyt kiczowate ( np. zakończenie jedenastu minut)... według mnie doskonałym pisarzem nie jest, można wymienić wielu lepszych, ale jego książki mają w sobie jakiś urok, który przyciąga tylu ludzi - w tym mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
greenmagda Re: Paulo Coelho 25.07.05, 22:04 a co sądzicie o jego nowej książce 'zahir'? nie przeczytałam jej, a chciałabym poznac Wasze opinie, bo ...mam pare zlotych w kieszeni i zastanawiam sie co jutro wybrać w księgarni, :) Odpowiedz Link Zgłoś
mila6 Re: Paulo Coelho 25.07.05, 22:07 dzisiaj zaczynam czytać, więc recenzja będzie dopiero za kilka dni :). ale mojej mamie się podobał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Paulo Coelho IP: *.is.net.pl 25.07.05, 22:35 Witam. Widzę, że znalazłam się pośród fanów P.C i chciałabym zapytać co tak porywajacego jest w jego ksiażkach?. Przcezytałam 4, ale nie potrafie się do autora przekonać. Powieści wydają się być mocno przesadzone w kwestii psychologicznej. Na każdnym kroku przemycone 'porady' na życie, tekst naszpikowany głębokimi emocjami samego autora, czasem wydaje się jakby sztucznymi. Np. historia Pielgrzyma (którą wielu sie zachwyca) dla mnie jest czystą bajką, osadzoną daleko daleko w chmurach.Owszem w kwestii historycznej bajką nie jest, odbywały się Pielrzymki do SdC(). Ale zastanawia mnie czasem czy bardzo wielu ludzi bierze sobie do serca np te sposoby na życie..ja wiem, że powieśći powinny przemawiać do ducha, uczyć innego spojrzenia na świat. I wiem, że inni są bardzo wsłuchani w słowa pana Coelho, wręcz traktują jego ksiażki jak Biblię, niczym przewodniki na życie..Dla mnie nie są niczym specjalnym, podejrzane wydają sie być słowa jakich autor uzywa taki bardzo dziwny patos ukrywa się w każdym zdaniu.. ale to moja subiektywna, bardzo subiektywa opinia. Nie wiem, moze głupio pisze, ale pointa: nie docierają jego powiesci do mnie (ok Weronika jest w porządku). Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ask Re: Paulo Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 16:19 ja caly czas szukalam czegos "porywajacego" w jego ksiazkach- przeczytalam 4 albo 5 i niczego nie znalazlam. nie podoba mi sie jego jezyk, styl, pomysl na powiesc. nie bede go nazywala grafomanem (bo sie pewnie tutaj wiekszosc fanow obrazi), ale jego Wielkie Porady jakos do mnie nie trafiaja. zgadzam sie z toba olu, ze jego ksiazki sa przesadzone. ten natretny, wszechobecny patos mnie "przytlacza":) a pozostali maja racej- jezeli komus nie podobaja sie jego ksiazki, to nikt nie zmusza do ich czytanie. ja tak wlasnie zrobie- wiecej czytac coelho nie bede:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Paulo Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:37 "Alchemik" to bardzo pouczająca książka nie wiem co bym bez niej zrobiła. Po jej przeczytaniu moim życiowym mottem stał sie jej fragment : każdy człowiek na kuli ziemskiem na skarb, który gdzieś na niego czeka. Dzieki tej dewizie kilkakrotnie uniknęłam depresji. To świetny lek na nierozumienie świata, dzięki niemu życie nabiera barw. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Paulo Coelho 25.07.05, 22:45 Coelho to przereklamowany grafoman. A jego książki to kalki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAsia Re: Paulo Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 23:22 Przecztalam wszystkie ksiazki, ktore ukazaly sie w jezyku polskim, ulubiona to 'na brzegu rzeki piedry...', ale uwazam, ze opinie, że jego ksiazki to "leki na deprosje" sa z lekka przesadne, a wiele stwierdzen z nich to proste slowa, ktore czlowiek zna tylko dopiero jak przeczyta w jego ksiazce to doszukuje sie w nich glebi. pomimo to lubie czytac jego ksiazki i wszytskie sobie kupuje, bo zawieraja w sobie optymizm, ktory wsrod zamachow, zla jest chyba kazdemu potrzebny:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Kornishon Re: Paulo Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:34 Mam nadzieję, że ten temat to prowokacja? Umbradomini1, twoje "motto" jest jakby wyjęte z książki Coelho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fal_len Re: Paulo Coelho IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 26.07.05, 10:03 hmm.. Paulo Coelho.. moja opinia na jego temat jest jak kilku z was pośrodku.. być może, że Alchemika czytałam dawno temu i fascynacja tą książką pozostała w mojej głowie... może nie jako przewodnika po świecie, ale jako nowa opowieść o Piotrusiu Panie..Z tą książką kojarzy mi się również mój ulubiony fragment filmu Spilberga "Hook" kiedy to dorosły Piotruś na nowo odnajduje wyobraźnię podczas kolacji.. chyba lubię bajki:P ale naprawdę ta książka pozowliła mi uwierzyć w marzenia na nowo.. teraz znowu mi to uciekło.. ale może kiedyś wróci.. ale ostatnio czytałam książkę pod tytułem "Demon i panna Prym" i przyznam szczere ze miałam niezły ubaw.. mój ulubiony fragment to(nie bedzie to dokładny cytat, ale chcę żebyście też sie trochę pośmiali:P):"W tej chwili losy całego świata ważyły się w jej rękach, cały świat zamarł w oczekiwaniu".. i coś tam jeszcze o aniołach i diabłach.. taki kompletny szajs.. patos, niepotrzebny patos, którym trzeba umieć operować umiejętnie aby miał znaczenie..jeszcze jedna uwaga kiedyś w jednym z wywiadów zapytano Coelho czemu pisze tak głebokie książki i ponoć(wiem to tylko z opowiadań),odpowiedzał że dlatego, że to się dobrze sprzedaje..od tej pory jakoś bradziej go polubiłam:P..być może Alchemik został napisany inaczej.. reszta pod publikę.. ale cieszę się że facet miał odwagę sie przyznać, że nie kombinował jak koń pod górę.. teraz bardziej mu wierzę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Paulo Coelho IP: *.darnet.pl 26.07.05, 15:45 właśnie skończyłam Zahira i nie przemówił do mnie. Być może dlatego że nie skupiłam całej swojej uwagi na książce przez ten cały maturalny i "studencki" stres i być może gdy za jakiś czas przeczytam go jeszcze raz to zrozumiem. Mi się wydaje że każda kolejna ksiażka Coelho jest gorsza, coraz mniej w niej magii, przypuszczam że to wina upływającego czasu i zmiany pozycji jaką zajmnuje Coelho na światowym rynku. Jako nieznany nikomu pisał pięknie a teraz... mimo to i tak jego książki są jednymi z moich ulubionych i jako jedyne stoją w moim pokoju, kupione za moje pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Paulo Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 20:51 Czytałam wszystkie jego książki i zdecydowanie najbardziej podobała mi się"Demon i panna Prym".Niektórzy z Was mają rację-Coelho się popsuł,a Zahir jest tego przykładem. Pozrówki:) Odpowiedz Link Zgłoś
gabriellka86 11 minut to zupełnie inna książka dlatego ją lubię 26.07.05, 16:08 wszystkie są dobre, począwszy od Alchemika, który mnie tak zachwycił, że nie mogłam przestać czytać, poprzez filozoficzną Piątą Górę, ekcytującą Weronikę, nostalgiczną Piedrę, ciekawe Światło, zagadkową Prym...aż do 11 minut. Wiem, że jeszcze po drodze powinien być Pielgrzym, ale tej książki i Zahira jeszcze nie przeczytałam i teraz nie będę czytać. Muszę ochłonąć po 11 minutach, a poza tym czytam Ojca chrzestnego:P pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek114 Paulo Coelho - duchowy mistrz czy fałszywy prorok? 26.07.05, 19:18 "Paulo Coelho - duchowy mistrz czy fałszywy prorok?" Mirosław Salwowski Polecam lekture! Książka niezmiernie ciekawa :) Pozdrawiam :) P.S. W razie wątpliwości... Czytałam wszystkie książki Coelho (poza "Zahirem") i podobaha mi się one. Nie musze jednak wszystkiego w nich pochwalać i uwielbiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nornik Re: Paulo Coelho - duchowy mistrz czy fałszywy pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:38 mila6: całkowicie sie zgadzam, jest wielu znacznie wybotniejszech pisarzy;] ale coelha mimo ze nie jest wybitny czytasie sympatycznie, mi podobała sie weronika i demon ( jest ktos tez to lubi to polecam pierwowzór duremnata czyli "wizyte starszej pani" ) musze przyznac jednak ze Pielgrzym zniechecił mnie i poki co po 11 minut ani zahira nie siagnełam btw moim ulubionym pisarzem jest Vonnegut , polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fal_len Re: Paulo Coelho - duchowy mistrz czy fałszywy pr IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 26.07.05, 23:02 Vonnegut'a czytałam tylko "Rzeżnię nr 5" ale to perełka...to doskonałe "Zdarza się" .. a jeśli już mowa o ulubionych pisarzach to mój ulubiony to Terry Pratchett:P Odpowiedz Link Zgłoś