Dodaj do ulubionych

UMK- ODWOŁANIA!!!

18.08.05, 07:47
Wiem, że taki watek już wystąpił na tym forum ale nie moge go znaleśc... A
chciałabym się dowiedzieć od Was kiedy tak naprawde maja być wyniki odwołań???
bo każdy mówi cos innego i jest niezłe zamieszanie! I z tego co ja wiem to te
wyniki bedzie można sprawdzić tylko na niecie nigdzie indziej...wiec czy te
wyniki odwłań będa tam gdzie jest rekrutacja czy macie jakis do tego link???
Z góry dziekuje za pomoc:) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Madzia Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.08.05, 08:22
      Z tego co mi powiedzieli w dziekanacie, to posiedzenie komisji odbedzie sie
      30.08, wiec pewnie przed ta data nic sie nie dowiemy. A wyniki bedzie mozna
      pewnie sprawdzic na tej samej stronie co poprzednio, czyli jak sie zalogujesz.
      Na jaki kierunek skladalas odwolanie? Bo ja na italianistyka.
    • Gość: nelkaa Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 14:20
      pewnie beda na twoim prywatnym koncie, tak mi sie wydaje, a co do UMk to tam
      same wladze na uczelni nie wiedza co sie dzieje, panuje tam kompletna
      dezinformacja i zamieszanie...tragedia...dzwonilam do dziekanatu to powiedzieli
      mi, ze posiedzenie komisji jest 30 sierpnia i moze potrwac kilka dni, wiec
      wynikow moge sie na necie spodziewac okolo 3 wrzesnia....
      • serducho18 Re: UMK- ODWOŁANIA!!! 18.08.05, 16:48
        To prawda na UMK maja bałagan, nic nikt nie wie, każdy mówi co innego i już
        człowiek sam nie wie kiedy i co...Bo mi naprzykład dziś jakis facet powiedzial
        że wyniki z odwołan beda 5 września wiec zamieszali równo...:)hehe ja juz od 1
        bede szukala a necie...:D No ja złozyłam odwołania na pedagogike... Oby nam sie
        udało, a jak nie to co dalej?studia zaoczne?
        • Gość: kora Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.05, 00:01
          na uczelni jest wyraznie napisane ze wyniki z odwolan beda 5 WRZEŚNIA i lista
          bedzie wywieszona na uczelni oraz bedzie dostepna w internecie...na co
          skladaliscie i ile wam zabraklo??
          ja na zarzadzanie a zabraklo mi 0,9 pkt
          ale jestem jez przyjeta na chemie
          • Gość: Kasia Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 19.08.05, 07:56
            hehe każdy mówi cos innego... ja jak sie dowiadywałam kiedy beda wyniki to
            powidziano mi ze 5 wrzesnia i nie bedzie zadnej listy wywieszonej na uczeli
            tylko wyniki beda w internecie...wiec zamieszanie jest i to duze. Lepiej
            sprawdzajmy te wyniki juz od 1 wrzesnia:)a jak ktos juz bedzie wiedzial czy sa
            to dajcie znac ok? No i z tego co słyszałam to każdy ma szanse nie ważnie ile
            mu punktów brakowało...:)
    • Gość: Zmartfiony Zabrakło mi 2 pkt na prawo, mam szanse jakieś? IP: *.legnet.optimedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 22:03
      W sumie odwołanie i tak już wysłałem, ale jest sens sie łudzić, wiecie jak było
      w ub latach może?
      • Gość: Kasia UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 19.08.05, 22:52
        Nadzieje trzeba miec...!!!Każdy mi to powtarza:) I ja jak ta naiwna czekam na
        te odwoalnia z nadzieja ze moze mi sie uda... Nie wiem jak było w ubiegłych
        latach ale wiem że każdy szanse...wiec czekamy i dajcie znac jak wam poszlo czy
        sie dostaliscie czy nie? Pozdrawiam
    • Gość: up Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.legnet.optimedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 11:07
      up
      • Gość: Dora Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 21.08.05, 13:36
        Up, nic nie pomoze, musimy czekac jeszcze z dwa tyodnie. Czy moze macie jakies
        inne informacje?
        • Gość: kasia Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 21.08.05, 17:50
          nic nowego ja nie wiem...:( czyli pozostaje nam naprawde czekac do tego 5
          wrzesnia...hehe w sumie to juz niedługo...:) piszcie na jakie kierunki
          składaliscie odwołania? a pozniej czy sie dostaliscie:)
        • Gość: optymistka Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 21:47
          ja złożyłam odwolania na stosunki miedzynarodowe, zarzadzanie i marketing,
          prawo i europeistyke... moze mi sie uda.. a jak nie to wolny sluchacz na UG...
    • Gość: iza UMK - akademiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:33
      mam pytanie czy ktos sie orientuje jakie dokumenty trzeba złozyc o przyznanie
      akademika??, czy gdzies jest jakies podanie , ? jakie zaswiadczenia sa
      potrzebne.
      • Gość: Kasia UMK IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 22.08.05, 18:15
        www.umk.pl/studenci/pierwszyrok
        Tu powinno cos pisac na temat akademików...choc nie jestem pewna do konca czy o
        takie informacje Ci chodzi?

Pamietajcie żeby napisac jak sie dostaniecie na studia z odwołan...:) a jak sie
        nie dostaniecie na studia z odwołan to co dalej robicie?praca, studia
        zaoczne...? Powodzenia dla wszytskich:)
        • Gość: iza Re: UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:33
          dzieki Kasiu za info
          • Gość: Kasia Re: UMK IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 23.08.05, 19:00
            Proszę bardzo:)
            • s_graza Re: UMK 23.08.05, 19:04
              Mam do wszytskich prośbe: jak juz beda wyniki odwołań to dajcie znac czy sie
              dostaliscie ok???? I musze Wam jeszcze powiedziec, że troszke sie tego
              boje...no ale damy rade:) Do usłyszenia na początku wrzesnia jak będa wyniki:)
              • Gość: Kasia Re: UMK IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 31.08.05, 08:00
                No to odświeżam:) Nie wiem jak Wy ale ja sie zaczynam denerwowac...wyniki tuz
                tuz... Dajcie znac jak wam poszło??? Pozdrawiam
                • Gość: iza Re: UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 21:17
                  ja tez sie denerwuje i zeby o tym nie myslec wyjezdzam własnie do zakopca i
                  wracam 5 wrzesnia hehe <jupi> mniejmy nadzieje ze bedzie dobrze i sie nam uda
    • Gość: wrrrrr Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 18:09
      kiedy?
      • Gość: brrrrrrrrrr Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 01.09.05, 18:43
        podobno w poniedzialek, nie rozumie dlaczego dopiero piatego, posiedzenie
        komisji bylo we wtorek.
        • Gość: Kasia Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 01.09.05, 19:22
          No własnie po co tyle czekac...i tak juz dosyc długo czekalismy:)no ale jesczze
          4 dni i bedzie wszytsko wiadomo:)Dajcie znac jak juz cos bedziecie wiedziec????
          papa
          • Gość: kora Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.05, 20:31
            MNIE PRZYJĘLI NA ZARZĄDZANIE W MARKETING!!!!

zadzwonili do mnie bo juz wczesnije bylma przyjeta na chemie a ze na chcemie
            tez maja odwolania to chcieli wiedziac jakie miejsce zwalniam...czy to z
            odwolania na zim czy z chemii...no i wybralam zim, musialam pojsc do dziekanatu
            na chemie i wziac zaswiadczenie ze wycofuje swoje dokumenty
            zabralko mi 0,9 pkt zeby mnie normalnie przyjeli
            powodzenia !!!
            • Gość: Kasia Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 02.09.05, 08:06
              Kora to Ci serdecznie gratuluje!!! Mam nadzieje ze ja tez bede miała troszke
              szczescia:)Narazie na necie nie moge znalesc wyników odwołan-napewno jeszcze
              nie ma...a ja sie tak denerwuje:)
              • Gość: m Re: UMK- ODWOŁANIA- (tylko 2dni do godz. 0)!!!! IP: *.wmc.net.pl 02.09.05, 19:33
                odwolaniowcy laczmy sie jeszcze tylko 3dni do godziny 0!!!
                • Gość: wrrrrr Re: UMK- ODWOŁANIA- (tylko 2dni do godz. 0)!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:40
                  To moze bys sie tak zdecydowal , dwa czy trzy dni?:>
                  • Gość: m Re: UMK- ODWOŁANIA- (tylko 2dni do godz. 0)!!!! IP: *.wmc.net.pl 03.09.05, 12:46
                    z reszta co za roznica... jeden stes :/
                    • Gość: Wujek dobra rada To kiedy te wyniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 13:10
                      Bo slyszalem ze juz jutro wieczorem mozna sprawdzac :>
                      • Gość: Kasia Re: To kiedy te wyniki? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 03.09.05, 14:47
                        hehe ja juz mam takiego stersa ze codziennie patrze czy moze sa juz te
                        wyniki...strasznie sie denerwuje:)Wy bedziecie sprawdzac wyniki na swoich
                        osobistych kontach???? dajcie znac jak juz beda:)papa
                      • Gość: Ada Re: To kiedy te wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 14:48
                        A ja słyszałam że w poniedziałek. Nie wydaje mi się żeby wyniki były w
                        niedzielę w necie.
                        • Gość: Kasia Re: To kiedy te wyniki? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 03.09.05, 19:41
                          Ja słyszałam ze juz niektóre wydzialy podjeły decyzje w sprawie odwołan a
                          niektóre jeszcze w paitek nie miały podjentych decyzji, wiec napewno wyniki
                          ukaża sie w poniedziałek! ale ja juz mam taka manie zagladania ciagle na strone
                          uczelni ze szok:)!No ale jeszcze 2 dni i bedzie wszytsko wiadomo...oby nam
                          szczescie dopisało:)czyli 5 wrzesnia kazdy tu wchodzi i wpisuje czy sie dostal
                          czy nie ok:)???
                          • Gość: cirilka Re: To kiedy te wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 12:19
                            a gdzie szukać wyników w necie? będzie jakiś osobny odnośnik czy tam w
                            sprawdzaniu wyników indywidualnych? jak myślicie?
                            • Gość: Kasia Re: To kiedy te wyniki? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.09.05, 14:50
                              No ja słyszałam od babki z UMK ze wyniki beda na osobistych kontach każdego z
                              nas wiec chyba tam-juz sama nie wiem?A to juz jutro:)piszcie tylko czy sie
                              dostaliscie i na jakie kierunki:)?
                              • Gość: Grabo Re: To kiedy te wyniki? IP: *.Wabrzezno.com.pl / *.Wabrzezno.com.pl 05.09.05, 00:02
                                jakby nie patrzec mamy juz 5 wrzesnia a na indywidualnym koncie nic nowego nie
                                ma! :P
                                • Gość: kasia Re: To kiedy te wyniki? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.09.05, 07:33
                                  No własnie...jest juz 5 wrzesnia a tu nic:)moze beda popołudniu?kurcze ale sie
                                  denerwuje:)!!!
                                  • Gość: ati Re:Nadal nie ma wyników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 08:17
                                    Niech oni podadza juz te wyniki ja tu usiedziec nie moge :)) Moze jest tu tez
                                    ktoś z europeistyki ??
                                  • Gość: emi Re: To kiedy te wyniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 08:43
                                    Wiecie, ja też się denerwuję, tym bardziej że chciałabym z odwołania dostac się
                                    do Grudziądza na Zarzadzanie i Marketing, jak myslicie są jakieś szanse?
                                    • Gość: ati Re: To kiedy te wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 08:44
                                      HMM w toruniu podobno dzisiaj a szanse zawsze sa :)))
                                      • Gość: re Re: To kiedy te wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 09:38
                                        jakie indywidualne konta?? ja nic takiego nie zakładałam ? gdzir trgo szukac
                                        dokładnie, plisss pomocy
                                        • Gość: olka Re: To kiedy te wyniki? IP: *.netpoint.pl 05.09.05, 09:41
                                          Wchodzisz w formularz wyników indywidualnych na ich stronie i masz tam tabelke
                                          z kazdym kierunkiem i iloscia punktow przyjecia. a nad tabelką wlasnie dzis
                                          zamiescili sprawdzanie wynikow odwolan czy cuś takiego.
                                          EUROPEISTYKA......... niestety... ;( rozpatrzyli negatywnie ;(
                                      • Gość: iza Re: To kiedy te wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 09:43
                                        no mi sie nie udało , wiec jednak studia w bydgoszczy ehhh... ale biore sie do
                                        roboty i przeniose po roku
                                        • Gość: olka Re: To kiedy te wyniki? IP: *.netpoint.pl 05.09.05, 09:45
                                          cześć iza , no ja też przez to ląduje w Bydgoszczy.....
                                          • Gość: iza Re: To kiedy te wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 09:59
                                            a wiesz moze czy swiadectwa trezba odebrac czy odsyłaja ??
    • Gość: kino Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 10:15
      ejjjj ja nie mam zadnego sprawdzania odwolan....:( ocb? moze ktos dac mi linka??
      • Gość: ania Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:23
        W dziale rekrutacja istnieje temat wyniki postepowaia odwoławczego.
        • Gość: ania Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:24
          www.rekrutacja.umk.pl/wyniki/odwolania.php
    • Gość: one_more Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:23
      odwolanie rozpatrzone negatywnie :( nie bedzie filologii wloskiej :(
      • Gość: Ja20 Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:54
        Ja sie dostalem na italianistyke.
        • Gość: m Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.wmc.net.pl 05.09.05, 11:03
          ja na histe!!
          • Gość: Grabo Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.Wabrzezno.com.pl / *.Wabrzezno.com.pl 05.09.05, 11:39
            Automatyka i Robotyka - "odwolanie rozpatrzone negatywnie"... :(
            • Gość: panda Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 11:43
              zarzadznie - pozytywnie
              europeistyka - pozytywnie

jupiiii!!!

co wybrac?
              • Gość: m Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.wmc.net.pl 05.09.05, 13:05
                ja bym stawial na Europe ;)
                • Gość: iza co za swiadectwem????????????/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 13:07
                  juz sie pyatałam ale nikt nie odp . trezba odebrac swiadectwo czy przysla go
                  poczta??
                  • Gość: m Re: co za swiadectwem????????????/ IP: *.wmc.net.pl 05.09.05, 13:08
                    nie wiem, musisz przedzwonic do nich
                    • Gość: atiu Re: co za swiadectwem????????????/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 13:25
                    • Gość: ati porazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 13:25
                      Ja tez musze isc do bydgoszczy buuu nie usmiecha mi sie to :((((
                      • Gość: OLCIA Re: porazka IP: *.netpoint.pl 05.09.05, 13:52
                        IZA JA NIE WIEM SKŁADAŁAM KOPIE ŚWIADECTWA, WĄTPIE CZY ODSYŁAJĄ< zadzwon

A CZY KTOŚ Z WAS IDZIE NA PRYWATNĄ UCZELNIE?????
    • Gość: ktosik Re: czy ktos wie.......... IP: *.68.66.74.kutno66.tnp.pl 05.09.05, 13:57
      jaki byl prog na filologie polska juz po odwolaniach?
      bo odwolania nie skladalam a interesuje mnie to bardzo:)
    • Gość: nelkaa Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.05, 15:30
      aaa...archeologia rozpatrzona negatywnie:DDD ciesze sie bardzo... bo jestem na
      fil. ang. w poznaniu i juz tam klamka zapadla, a zalamalabym sie gdybym sie na
      wymarzony kierunek dostala z odwolania
      • Gość: Kasia Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.09.05, 15:42
        I moje odwołania zostały rozpatrzone niegatywnie:(((( a składałam na
        pedagogike... no to teraz zostaja zaoczne:( no własnie a co z tymi
        dokumentami??? mam nadzieje ze odesla:)Piszcie jak wam poszło!
    • Gość: one_more Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 19:19
      dzwonilam przesla swiadectwa poczta razem z decyzja o odwolaniu

wie ktos jak bardzo znizyl sie prog na italianistyke?
      • Gość: kasia Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.09.05, 21:02
        Ja slyszalam ze ludzie z odwolania dostali sie Ci którzy byli zaraz pod kreska
        czyli najblizej na liscie...wiec tak to wyglada...nawet nie wiemy dokladie ile
        było wolnych miejsc i ile brali z odwołan osob na dany kierunek? no ale
        szczescie niektorzy mili, jesli sie dostali z odwolania...ja go niestety nie
        miałam:( a wybieracie sie moze na zaoczne na UMK?a jak tak to na jki kierunek???
        • Gość: dori Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 22:47
          niestety chyba komisje przyznawaly miejsca z odwolan czesto na zasadzie "widzi
          mi sie", brakowalo mi 1, 5 pkt i sie nie dostalam, kiedy mojej kumpeli na ten
          sam kierunek brakowalo ponad 5 i co? teraz ona jest studentka umk, a ja
          zostalam z niczym:/
          • Gość: Magda Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:51
            A na jaki kierunek się starałaś?
            • Gość: dori Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 22:57
              na administracje :/
              • Gość: kasia Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 06.09.05, 17:41
                Dzisiaj odbierałam swoje dokumenty w dziekanacie i sie pytałam baki ile osob
                dostalo sie z odwolania (mi konkretnie chodzilo o kierunek pedagogika) i ona mi
                powiedziała ze brali ludzi którzy byli nastrepni w kolejnosci zaraz po tych co
                sie dostali...a wzieli na pedagogike ok 20 osob...czyli wszytsko zaleząło tylko
                i wyłacznie od tego ile uzyskalao sie punktów i ile bylo osob z taka sama
                punktacja!!! niestety ja sie nie dostałam i teraz pozostaja mi studia zaoczne:(
                bede studentka UMK ale nie tak jak chcialam:)Podrawiam
                • Gość: khird Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 09:32
                  Mnie też nie przyjeli z odwołania. Z tym, ze ja na europeistyke. Śmieszne to...
                  nawet nie czytali odwołań, obniżyli próg, i jak brakowało mi 1,8 punktu przed
                  to po obniżeniu brakuje mi 0,6. szkoda.
                  • Gość: ROSWELL Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 10:51
                    Ja się dostałem z odwołania właśnie na europeistyke :)W ogóle to przed
                    odwołaniem zabrakło mi tylko 0,2pkt. Jak dzwoniłem pierwszy raz to facet
                    powiedział, że przyjmowali z odwołań na ten kierunek tych, co mieli minimum
                    76,5 pkt. Gdy zadzwoniłem po raz drugi trzeba jush było mieć 67,5pkt. Składałem
                    tesh odwołanie na prawo ale tam mnie nie chcieli...
                    • Gość: Kasia Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 07.09.05, 18:03
                      jedni maja szczęscie i sie dostali z odwolania drudzy nie...:) Wszytsko
                      zalezalo od punktacji!!! A jesli sie nie dostaliscie to co teraz??? studia
                      zaoczne czy jakas szkoąła policealna?Piszcie
                      • Gość: ja Re: UMK- ODWOŁANIA!!! IP: *.y.INTELINK.pl / *.y.INTELINK.pl 07.09.05, 19:50
                        z iloma punktami przyjmowali na prawo z odwołania???
                        • Gość: zmartfiony Do Ja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 20:11
                          Ja miałem 85 pkt i mnie nie chcieli :(
                          • Gość: iza Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 13:03
                            no ja sie nie dostałam na UMK wiec mi zostaje ta Bydgoszcz :( niestety ale
                            zawsze lepsze to niz nic, i jak z tymi swiadectwami odesla nam je do domu ??
                            czy odebrac osobiscie [ zaznaczam nie jestem z Torunia]
                            • Gość: Kasia Re: IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 08.09.05, 17:21
                              Dokumenty beda odsyłac razem z decyzjami z odwołania, wiec napewno dostaniecie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka