diablica.b 28.08.05, 14:25 W TYM ROKU ZDAJE TE PRZEDMIOTY-POZIOM ROZSZERZONY...PROSZE NAPISZCIE Z JAKICH KSIAZEK WARTO SIE PRZYGOTOWYWAC,GDZIE I NA JAKIE KURSY ZAPISAC ITP.BEDE BARDZO WDZIECCZNA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: 194.146.128.* 28.08.05, 14:34 Po pierwsze - wyłącz capslocka. Po drugie - jeśli kursy, to podaj miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jupik Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: 80.51.249.* 28.08.05, 17:15 Ja powiem Ci tak :) jesli masz zamiłowanie do tych przedmiotów i sa one chociaz w pewnej mierze twoją pasją to żadne kursy nie są potrzebne :D i wiem co mówię...napewno pomagają...jednak moim zdaniem lepiej pieniadze przenaczone na owe kursy wydaj na ksiązki, które dadza ci wiele radosci i pozytku podczs czytania niz jakies sleczenie na korkach np....a poza tym mozesz dodatkowo kupowac sobie jakies filmy dokumentalneitp...kazda forma nauki jest dobra oby tylko dawała skutek... ja wyraziłem swoje zdanie na ten temat...ale ile ludzi tyle pomysłów :) pozdrówka i powodzenia najpierw w nauce a potem na egzaminie :) Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.b Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 28.08.05, 18:21 twoja wizja jest dosc optymistyczna.Lubie te przedmioty i znam sie na nich ale...nie wiem czy poradze sobie tylko przy pomocy ksiazek;(zwlaszcza ze w kazdej historycy maja inne zdanie na dane tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
bbiedrooneczkaa Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 28.08.05, 23:32 Mój zestaw ;-)) Życzę Tobie (i sobie) powodzenia :)) (Wybierasz się na dziennikarstwo na UW, czy mi się wydaje :P czytałam chyba inny Twój post). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.b Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 29.08.05, 21:57 siema, wybieram sie na UW,jednak nie wiem jak to bedzie...skladam tez do innych na ten kierunek.jestes z wawy? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienio Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.astral.lodz.pl 30.08.05, 09:22 moja rada :ucz sie dlugo :D bo ta matura zeby uzyskac dobry wynik wymaga troche zakuwania :D Odpowiedz Link Zgłoś
bbiedrooneczkaa Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 31.08.05, 00:50 Nie, nie jestem z Wawy. Mieszkam w Kutnie. A jak będzie? Pożyjemy zobaczymy... ;-) Ja mam nadzieję, że będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 16:37 kursy odpadaja..dobre ksiazki jak najbrdziej..ja sie uczylem ze starego Roszkowskiego i Radziwill i z repetytoriow niektorych..ale niektore repetytoria tpo tez badziew jak cholera..i duzo testow tzreba robic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:39 A ja słyszłam że ma nie być matury z wosu...wiecie coś o tym?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:41 Jako 3 przedmiot nie. Bedzie mozna zdawac jako 4. Odpowiedz Link Zgłoś
reward MATURA 2006 - HISTORIA 100% :) 31.08.05, 22:25 POLECAM - www.allegro.pl/show_item.php?item=62571849 - NAPRAWDĘ WARTO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FlashMan Re: MATURA 2006 - HISTORIA 100% :) IP: *.pl / *.access-net.pl 02.09.05, 19:06 Pierdoły gadacie - tylko "słyszałam", "słyszałem", że nie będzie matury z WOSU, to jest nieprawdą! Matura będzie i będzie ją także można zdawać jako trzeci przedmiot, a nie czwart, jeśli siemylę napiszcie lub podajcie linka gdzie takie informacje są zamieszczone, że WOS będzie wykluczony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: MATURA 2006 - HISTORIA 100% :) IP: 80.51.249.* 02.09.05, 19:16 to prawda... narazie nic niewiadomo to że WOS ma byc zdawany jako czwarty (ewentualny) przedmiot sa tylko prpopozycja a nie sa takie decyzje powziete które prawnie by wiazały takie przesłanki :) ... jednym słowem cos tam dziennikarze napisali a tu już poszła wielka plota :) ... ahhh ten naród :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 23:34 wiesz co ja zdawałam te przedmioty teraz na maturze i powiem tak, ze cieżko sie było do nich przygotować, bo liczyła sie wiedza raczej pozaszkolna, ale jakoś poszło :]polecam przede wszytskim internet! szczegulnie jesli chodzi o wos, orientuj sie w nowinkach politycznych i tym co sie dzieje na świecie oraz miej wiedze typu: "co, gdzie, kiedy i dlaczego" głównie z UE. Polecam podręczniki wyd. Operon. Jeśli chodzi o Historie to te podręczniki również sa dobre, polecam też historie dla maturzysty wyd. PWN to kilka podręczników w których jest masa wiadomosci. Ponad to mozesz sie zaopatrzyć w ksiazke wyd. Branta wydanie dal kandydatów na studia. Natomiast jeśli chodzi o testy to jest sporo fajnych ksiązek z testami w księgarniach- poszukaj i wybierz co bedzie ci odpowiadało (byle było z kluczem odpowiadzi). warto tez posiadać jakies atlasy i tablice historyczne z tego sie też dobrze uczy. Zaopatrz sie też w jakieś kompedium wiedzy czy coś podobnego gdzie wszytsko bedziesz miał zebrane i podsumowane w krutkich tekstach- to jest dobre na powtórke. Tak prawde mówiąc to jeśli jesteś ambitna i systematyczna i bedziesz sie uczyła na własna reke to nie potrzebujesz żadnych kursów- są dosć drogie a tą kase można spozytkowac np na ksiazki, do których zawsze mozesz wrucić jak czegos ne bedziesz później wiedziała :] - hmm sporo tego jest i zeby to ogarnąć nie wystarczy niestety 1 rok :/ chociaz kto wie jak weźmiesz sie już do ostrej pracy to napewno cos z tego sie wykluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FlashMan Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.pl / *.access-net.pl 03.09.05, 17:52 Czytałem też jeszcze na forum Onetu..., jakis prawnik sie wypowiadał, że jeśli taka ustawa wejdzie w życie to rocznika 87 nie może się jeszcze tyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snieg Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 19:05 No wlasnie tez tak mysle, przed momentem odpowiedzialem w innem poscie na ten temat ze nam juz (tzn. roczikowi 87) pierwsze klody pod nogi sypia ale faktycznie nic w internecie nie ma na ten temat, poza tym to jeszcze nie pewne i tez licze ze rocznika 87 nie obejmie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I'ska Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: 193.0.117.* 03.09.05, 19:11 nie polecam kursu na UW z historii.. Ja trafiłam na gościa, który tak nuuuuuuuuuuuuuudno prowadził wykłady, które w efekcie niewiele mi pomogły. Książki OPERONA są dobre (jeden rozdział w historii, jedna książka; razem 5 książeczek) do czytania i przeglądania, bo rysunki i MAPKI(!!!) mogą się przydać. Ja miałam jeszcze bardzo dobre notatki z historii od naszego historyka, więc niczego innego nie potrzebowałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.gorzow.mm.pl 06.09.05, 01:08 zdalem wos rozszerzony na 90% i bez specjalnego wysilku :) to byl banal :0 wystarczylo troche poczytac ksiazke operonu i chodzic na fakultety :) powodzenia! matura naprawde nie boli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majni Re: Materiały IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 03.09.05, 22:14 Ja zdałam wos na 80% dosc spoko mam do sprzedania testy do operonu jak nówka starałam sie nie znieszczyc kontakt 2535381 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majni Re: Materiały IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 03.09.05, 22:15 no i mam jeszcze to samo do historii i notatnki z lekce tą serie ksiazek tez:)( do sprzedania) Odpowiedz Link Zgłoś
snieeg Re: Materiały 03.09.05, 22:32 to milo ze polecacie operon bo i z wosu i z historii mam wlasnie te ksiazki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Velika Re: Materiały IP: 80.51.235.* 05.09.05, 08:43 A ja właśnie nie polecam Operonu:/ Do WOSu jest idealny, ale do historii...kompletna pomyłka. Lepiej zakup sobie książki z Nowej Ery bodajże są o wiele ciekawsze, uczenie się z nich to sama przyjemność :] A Operon sobie odpuść, zwłaszcza książkę do 3 klasy. Jest baaaardzo wybrakowana. Poszukaj starych książek do historii, tam ejst naprawdę masa informacji. Jeśli chodzi o samą naukę, to zaczęłam już od września. Chodziłam na korki raz w tygodniu i bardzo mi to pomogło. Przede wszystkim zmusiło mnie to do systematyczności(moja pani wyrzucała osoby które się nie uczyły:P) i spokojnie przerobiłam calutki materiał od statrożytności po 2004 rok :] Tak więc prz wszystkim ucz się regularnie, a wtedy nie będzie płakania przed egzaminem że czegoś tam nie doczytałaś. Poza tym rób notatki. Kup sobie duży zeszyt i notuj daty, wydarzenia itd. Wtedy wszystko łatwiej będzie ci wchodzić, a przed samą maturą zamiast rozpaczliwie szukać czegoś po książkach po prostu otworzysz zeszyt i wszystko znajdziesz. Najlepiej mieć dwa osobne- jeden do historii Polski a drugi do powszechnej. To bardzo ułatwia naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka86 Re: Materiały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 12:59 Historia - polecam repetytorium Marek Chmaj, Wojciech Sokół i Janusz Wrona. "Repetytorium dlas kandydatów na studia prawnicze, administracyjne, politologogiczne, historyczne i socjologiczne". Wszystko jest naprawde doskonale opracowanie. Ponadto jakas dobre ksiazkio historyczne. Najlepiej te z 4 letneigo liceum. . Rob testy, ogladaj mapki. Ja jestem słuchowcem i niestety nauka historii mojego nauczyciela polegala na przepisywaniu ksiazki:( Sluchaj wykladow, dobra metoda na nauke histy jest uczenie sie w grupie. Wzajemne przpytywanie. I jeszcze jedno jezeli ktos naprawde nie interseuje sie historia to ma o wiele gorzej. Ja do tych osob nalezalam i niestety moja nauka polegala na bezlitosnym wkuwaniu. Skutek byl taki ze po kilku tygodniach nic nie pamiataalam:( Z wosem bylo inaczej:) Troche ogladalam wiadomosci, co tydzien czytalam konstytucje, ktora jest wlaciwie podstawa. I polecam strone. CEntrum Edukacji Obywatelskiej. Rob z tamtad testy. Raz na tydzien wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimski Re: Materiały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 01:55 Co do historii, to szeczrze polecam podrećżniki WSiP dla starych (4 letnich) liceów ogólnokształcących. Naprawdę masa informacji, bardzo szczegółowych, podana w ciekawej formie. Ja się oparłem na tych podręcznikach i zdałem maturę na przyzwoitym poziomie (na tyle dobrze by dostać się na prawo dzienne:)). Co do Wosu to wspomniany Operon wystarczy. Do tego konstytucja, no i czytaj gazety, oglądaj wiadomości. Musisz wiedzieć co aktualnie dzieje się w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimski Re: Materiały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 02:00 Aha i co do tego, że potrzeba na przygotowanie ponad rok, to chyba ktoś tu za bardzo przeżywa. Jeśli nie zaczynasz nauki od zera, tzn. że powiedzmy całe liceum zawsze przygotowywałaś się na lekcje hist. i wos-u to moim zdaniem wystarczy, że naukę zaczniesz w listopadzie/grudniu, a maturę zdasz na 90% z rozsz. z obu przedmiotów. Ja osobiście zacząłem ostrą naukę w lutym i najgorzej nie napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś