Dodaj do ulubionych

MATURA Z WOSU&HISTORII

28.08.05, 14:25
W TYM ROKU ZDAJE TE PRZEDMIOTY-POZIOM ROZSZERZONY...PROSZE NAPISZCIE Z JAKICH
KSIAZEK WARTO SIE PRZYGOTOWYWAC,GDZIE I NA JAKIE KURSY ZAPISAC ITP.BEDE
BARDZO WDZIECCZNA.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: 194.146.128.* 28.08.05, 14:34
      Po pierwsze - wyłącz capslocka.
      Po drugie - jeśli kursy, to podaj miasto.
      • diablica.b Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 28.08.05, 16:11
        Warszawa
        • Gość: jupik Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: 80.51.249.* 28.08.05, 17:15
          Ja powiem Ci tak :) jesli masz zamiłowanie do tych przedmiotów i sa one chociaz
          w pewnej mierze twoją pasją to żadne kursy nie są potrzebne :D i wiem co
          mówię...napewno pomagają...jednak moim zdaniem lepiej pieniadze przenaczone na
          owe kursy wydaj na ksiązki, które dadza ci wiele radosci i pozytku podczs
          czytania niz jakies sleczenie na korkach np....a poza tym mozesz dodatkowo
          kupowac sobie jakies filmy dokumentalneitp...kazda forma nauki jest dobra oby
          tylko dawała skutek... ja wyraziłem swoje zdanie na ten temat...ale ile ludzi
          tyle pomysłów :)
          pozdrówka i powodzenia najpierw w nauce a potem na egzaminie :)
          • diablica.b Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 28.08.05, 18:21
            twoja wizja jest dosc optymistyczna.Lubie te przedmioty i znam sie na nich
            ale...nie wiem czy poradze sobie tylko przy pomocy ksiazek;(zwlaszcza ze w
            kazdej historycy maja inne zdanie na dane tematy.
    • bbiedrooneczkaa Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 28.08.05, 23:32
      Mój zestaw ;-)) Życzę Tobie (i sobie) powodzenia :)) (Wybierasz się na
      dziennikarstwo na UW, czy mi się wydaje :P czytałam chyba inny Twój post).
      Pozdrawiam serdecznie.
      • diablica.b Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 29.08.05, 21:56
      • diablica.b Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 29.08.05, 21:57
        siema, wybieram sie na UW,jednak nie wiem jak to bedzie...skladam tez do innych
        na ten kierunek.jestes z wawy? pozdro
        • Gość: gienio Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.astral.lodz.pl 30.08.05, 09:22
          moja rada :ucz sie dlugo :D bo ta matura zeby uzyskac dobry wynik wymaga troche
          zakuwania :D
        • bbiedrooneczkaa Re: MATURA Z WOSU&HISTORII 31.08.05, 00:50
          Nie, nie jestem z Wawy. Mieszkam w Kutnie. A jak będzie? Pożyjemy
          zobaczymy... ;-) Ja mam nadzieję, że będzie dobrze.
    • Gość: as Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 16:37
      kursy odpadaja..dobre ksiazki jak najbrdziej..ja sie uczylem ze starego Roszkowskiego i Radziwill i z repetytoriow niektorych..ale niektore repetytoria tpo tez badziew jak cholera..i duzo testow tzreba robic :)
      • Gość: magda Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:39
        A ja słyszłam że ma nie być matury z wosu...wiecie coś o tym??
        • Gość: :) Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:41
          Jako 3 przedmiot nie. Bedzie mozna zdawac jako 4.
          • reward MATURA 2006 - HISTORIA 100% :) 31.08.05, 22:25
            POLECAM - www.allegro.pl/show_item.php?item=62571849 - NAPRAWDĘ WARTO
            • Gość: FlashMan Re: MATURA 2006 - HISTORIA 100% :) IP: *.pl / *.access-net.pl 02.09.05, 19:06
              Pierdoły gadacie - tylko "słyszałam", "słyszałem", że nie będzie matury z WOSU,
              to jest nieprawdą! Matura będzie i będzie ją także można zdawać jako trzeci
              przedmiot, a nie czwart, jeśli siemylę napiszcie lub podajcie linka gdzie takie
              informacje są zamieszczone, że WOS będzie wykluczony...
              • Gość: prawda Re: MATURA 2006 - HISTORIA 100% :) IP: 80.51.249.* 02.09.05, 19:16
                to prawda... narazie nic niewiadomo to że WOS ma byc zdawany jako czwarty
                (ewentualny) przedmiot sa tylko prpopozycja a nie sa takie decyzje powziete
                które prawnie by wiazały takie przesłanki :) ... jednym słowem cos tam
                dziennikarze napisali a tu już poszła wielka plota :) ... ahhh ten naród :P
    • Gość: she Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 23:34
      wiesz co ja zdawałam te przedmioty teraz na maturze i powiem tak, ze cieżko sie
      było do nich przygotować, bo liczyła sie wiedza raczej pozaszkolna, ale jakoś
      poszło :]polecam przede wszytskim internet! szczegulnie jesli chodzi o wos,
      orientuj sie w nowinkach politycznych i tym co sie dzieje na świecie oraz miej
      wiedze typu: "co, gdzie, kiedy i dlaczego" głównie z UE. Polecam podręczniki
      wyd. Operon. Jeśli chodzi o Historie to te podręczniki również sa dobre,
      polecam też historie dla maturzysty wyd. PWN to kilka podręczników w których
      jest masa wiadomosci. Ponad to mozesz sie zaopatrzyć w ksiazke wyd. Branta
      wydanie dal kandydatów na studia. Natomiast jeśli chodzi o testy to jest sporo
      fajnych ksiązek z testami w księgarniach- poszukaj i wybierz co bedzie ci
      odpowiadało (byle było z kluczem odpowiadzi). warto tez posiadać jakies atlasy
      i tablice historyczne z tego sie też dobrze uczy. Zaopatrz sie też w jakieś
      kompedium wiedzy czy coś podobnego gdzie wszytsko bedziesz miał zebrane i
      podsumowane w krutkich tekstach- to jest dobre na powtórke. Tak prawde mówiąc
      to jeśli jesteś ambitna i systematyczna i bedziesz sie uczyła na własna reke to
      nie potrzebujesz żadnych kursów- są dosć drogie a tą kase można spozytkowac np
      na ksiazki, do których zawsze mozesz wrucić jak czegos ne bedziesz później
      wiedziała :] - hmm sporo tego jest i zeby to ogarnąć nie wystarczy niestety 1
      rok :/ chociaz kto wie jak weźmiesz sie już do ostrej pracy to napewno cos z
      tego sie wykluje.
      • Gość: FlashMan Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.pl / *.access-net.pl 03.09.05, 17:52
        Czytałem też jeszcze na forum Onetu..., jakis prawnik sie wypowiadał, że jeśli
        taka ustawa wejdzie w życie to rocznika 87 nie może się jeszcze tyczyć.
        • Gość: snieg Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 19:05
          No wlasnie tez tak mysle, przed momentem odpowiedzialem w innem poscie na ten
          temat ze nam juz (tzn. roczikowi 87) pierwsze klody pod nogi sypia ale
          faktycznie nic w internecie nie ma na ten temat, poza tym to jeszcze nie pewne
          i tez licze ze rocznika 87 nie obejmie :)
          • Gość: I'ska Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: 193.0.117.* 03.09.05, 19:11
            nie polecam kursu na UW z historii.. Ja trafiłam na gościa, który tak
            nuuuuuuuuuuuuuudno prowadził wykłady, które w efekcie niewiele mi pomogły.
            Książki OPERONA są dobre (jeden rozdział w historii, jedna książka; razem 5
            książeczek) do czytania i przeglądania, bo rysunki i MAPKI(!!!) mogą się
            przydać. Ja miałam jeszcze bardzo dobre notatki z historii od naszego
            historyka, więc niczego innego nie potrzebowałam:)
      • Gość: janek Re: MATURA Z WOSU&HISTORII IP: *.gorzow.mm.pl 06.09.05, 01:08
        zdalem wos rozszerzony na 90% i bez specjalnego wysilku :) to byl banal :0
        wystarczylo troche poczytac ksiazke operonu i chodzic na fakultety :)
        powodzenia! matura naprawde nie boli :)
    • Gość: majni Re: Materiały IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 03.09.05, 22:14
      Ja zdałam wos na 80% dosc spoko mam do sprzedania testy do operonu jak nówka
      starałam sie nie znieszczyc kontakt 2535381
      • Gość: majni Re: Materiały IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 03.09.05, 22:15
        no i mam jeszcze to samo do historii i notatnki z lekce tą serie ksiazek tez:)(
        do sprzedania)
        • snieeg Re: Materiały 03.09.05, 22:32
          to milo ze polecacie operon bo i z wosu i z historii mam wlasnie te ksiazki :)
          • Gość: Velika Re: Materiały IP: 80.51.235.* 05.09.05, 08:43
            A ja właśnie nie polecam Operonu:/ Do WOSu jest idealny, ale do
            historii...kompletna pomyłka. Lepiej zakup sobie książki z Nowej Ery bodajże są
            o wiele ciekawsze, uczenie się z nich to sama przyjemność :] A Operon sobie
            odpuść, zwłaszcza książkę do 3 klasy. Jest baaaardzo wybrakowana. Poszukaj
            starych książek do historii, tam ejst naprawdę masa informacji.
            Jeśli chodzi o samą naukę, to zaczęłam już od września. Chodziłam na korki raz w
            tygodniu i bardzo mi to pomogło. Przede wszystkim zmusiło mnie to do
            systematyczności(moja pani wyrzucała osoby które się nie uczyły:P) i spokojnie
            przerobiłam calutki materiał od statrożytności po 2004 rok :] Tak więc prz
            wszystkim ucz się regularnie, a wtedy nie będzie płakania przed egzaminem że
            czegoś tam nie doczytałaś. Poza tym rób notatki. Kup sobie duży zeszyt i notuj
            daty, wydarzenia itd. Wtedy wszystko łatwiej będzie ci wchodzić, a przed samą
            maturą zamiast rozpaczliwie szukać czegoś po książkach po prostu otworzysz
            zeszyt i wszystko znajdziesz. Najlepiej mieć dwa osobne- jeden do historii
            Polski a drugi do powszechnej. To bardzo ułatwia naukę.
            • Gość: maturzystka86 Re: Materiały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 12:59
              Historia - polecam repetytorium Marek Chmaj, Wojciech Sokół i Janusz
              Wrona. "Repetytorium dlas kandydatów na studia prawnicze, administracyjne,
              politologogiczne, historyczne i socjologiczne". Wszystko jest naprawde
              doskonale opracowanie. Ponadto jakas dobre ksiazkio historyczne. Najlepiej te z
              4 letneigo liceum. . Rob testy, ogladaj mapki. Ja jestem słuchowcem i niestety
              nauka historii mojego nauczyciela polegala na przepisywaniu ksiazki:( Sluchaj
              wykladow, dobra metoda na nauke histy jest uczenie sie w grupie. Wzajemne
              przpytywanie. I jeszcze jedno jezeli ktos naprawde nie interseuje sie historia
              to ma o wiele gorzej. Ja do tych osob nalezalam i niestety moja nauka polegala
              na bezlitosnym wkuwaniu. Skutek byl taki ze po kilku tygodniach nic nie
              pamiataalam:( Z wosem bylo inaczej:) Troche ogladalam wiadomosci, co tydzien
              czytalam konstytucje, ktora jest wlaciwie podstawa. I polecam strone. CEntrum
              Edukacji Obywatelskiej. Rob z tamtad testy. Raz na tydzien wystarczy.
              • Gość: mimski Re: Materiały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 01:55
                Co do historii, to szeczrze polecam podrećżniki WSiP dla starych (4 letnich)
                liceów ogólnokształcących. Naprawdę masa informacji, bardzo szczegółowych,
                podana w ciekawej formie. Ja się oparłem na tych podręcznikach i zdałem maturę
                na przyzwoitym poziomie (na tyle dobrze by dostać się na prawo dzienne:)). Co
                do Wosu to wspomniany Operon wystarczy. Do tego konstytucja, no i czytaj
                gazety, oglądaj wiadomości. Musisz wiedzieć co aktualnie dzieje się w świecie.
                • Gość: mimski Re: Materiały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 02:00
                  Aha i co do tego, że potrzeba na przygotowanie ponad rok, to chyba ktoś tu za
                  bardzo przeżywa. Jeśli nie zaczynasz nauki od zera, tzn. że powiedzmy całe
                  liceum zawsze przygotowywałaś się na lekcje hist. i wos-u to moim zdaniem
                  wystarczy, że naukę zaczniesz w listopadzie/grudniu, a maturę zdasz na 90% z
                  rozsz. z obu przedmiotów. Ja osobiście zacząłem ostrą naukę w lutym i najgorzej
                  nie napisałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka