Dodaj do ulubionych

Wszystko od początku

09.09.05, 21:20
pytam się ludzi jak to jest z tą maturą nową bo ja się nie znam, i nikt nie
wie nic, albo myśli, że wie, a poprostu nie wie.

ja jestem w 1 klasie liceum, klasa humanistyczna. mam rozszerzony polaj,
histe i wos. i nie rozumiem-czy ja będe pisać mature z któryś z tych
przedmiotów? czy mam sobie DOWOLNE wybrać (ile). czy to też jest tak, że się
patrzy na studia, na uczelnie-na jakie tam przedmioty trzeba patrzeć i jakie
zdawać. i w ogóle czy jakieś rozszerzone trzeba pisać?

ja nic nie rozumiem!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ana7777 Re: Wszystko od początku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 21:41
      najlepiej wybierz studia potem spójrz co tam potrzebne jest. szkoła nie ma tu
      nic do powiedzenia. Dobrze jest pomyśleć o kursie sa dobre dwuletnie jak i
      nawet trzyletnie np. na medycynę.
    • kaja86 Re: Wszystko od początku 09.09.05, 21:43
      heh, jak jestes w I LO to jeszcze masz bardzo dużo czasu :) ale po kolei...
      Na maturze możesz zdawac jakie przedmioty chcesz, tzn obowiazkowy jest język
      polski, język obcy i jeden przedmiot wybrany. Czyli polski piszesz na 100%.
      Możesz sobie wybrać co chcesz do zdawania, niekoniecznie historię albo wos.
      Możesz zdawac wiecej niż 3 przedmioty, maksymalnie chyba 7. Jezyk polski, obcy i
      trzeci przedmiot mozesz zdawać na podstawowym tylko. Jezeli wybierasz jeszcze
      jakieś przedmioty dodatkowo musisz je pisać na rozszerzonym.
      Np ja zdawałam historię jako trzeci przedmiot i mogłam ją pisać tylko na
      podstawowym a wos jako czwarty i musiałam go zdawać na rozszerzonym.
      przed podjęciem decyzji co bedziesz zdawać powinnas wejśc na strony uczelni i
      sprawdzić w dzial.e rekrutacja, co jest wymagane na kierunki na które chciałabyś
      się dostać.
      Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłam, jak msz jeszcze coś pisz :)
      • shojo4 Re: Wszystko od początku 10.09.05, 08:44
        o jej nareszcie Kaja dziekuje ci z calego serca:):):):):*:*:*:*
      • Gość: magda Re: Wszystko od początku IP: 80.51.226.* 10.09.05, 09:36
        No nie wiem czy tak wszystko dobrze wyjasnilas bo napisalas tak:
        "trzeci przedmiot mozesz zdawać na podstawowym tylko."
        -chcialam powiedziec ze to bzdura poniewaz wybrany przedmiot(trzeci)można
        zdawac również na rozszerzonym czego przykladem jesem ja i wiekszosc mojej
        klasy.Zdawałam 4 przedmioty i wszystkie na poziomie rozszerzonym.Takze trzeci
        przedmiot MOŻNA zdawac tylko na podstawowym ale można rownież na rozszerzonym
        • Gość: FlashMan Re: Wszystko od początku IP: *.pl / *.access-net.pl 10.09.05, 12:00
          Jeśli jesteś w klasie I liceum, tzn., że jesteś z rocznika '89 a zgodnie z tym
          co zapowiedziało Ministerstwo Edukacji, nie będziesz już prawdopodobnie mogła
          pisać jako trzeciego przedmiotu obiwiązkowego (wybranego): WOS'u, historii
          sztuki, wiedzy o tańcu i kilku innych przedmiotów (języków obcych), będziesz je
          mogła za to pisać jako przedmioty dodatkowe. Ustawa odpowiednia wchodzi w tym
          roku, ale jednak zgodnie z prawem musi być podana dwa lata wcześniej, aby
          weszła w życie, czyli jeśli wejdzie w życie teraz bedzie obowiązywała
          maturzystów urodzonych w roku '89. Pozdrawiam!
          • shojo4 Re: Wszystko od początku 10.09.05, 13:08
            nie no sorry, teraz to juz nie rozumiem. i widzicie? wszyscy mowia inaczej.
          • Gość: ptczk do FlashMan IP: *.udn.pl 10.09.05, 13:21
            Pewny jesteś, że to będzie dotyczyło maturzystów rocznika '89? :> Wiem, że musi
            być 2 lata wcześniej, ale nie mogą tego jakoś tak 'zaokrąglić', żeby tyczyło
            się już rocznika '88?

Jeśli masz rację, to normalnie zrzuciłeś mi z serca ogromny kamień ;)

Pzdr.
            • Gość: Do: ptczk Re: do FlashMan IP: *.pl / *.access-net.pl 10.09.05, 13:45
              Czytałem na jakiejś stronie oficjalne sprostowanie lub informację, że te
              przedmioty mają już odejść w tym roku są plotkami (tak jak przypuszczałem), co
              do ustawy o nowej maturze mówi ona wyraźnie, że wszystkie większe zmiany (w tym
              likwidacja, zmiana pozycji przedmiotów) muszą być uczynione 2 lata wcześniej,
              tzn.,że wejdą za dwa lata - czyli obejmą rocznik '89. No, chyba, że dana ustawa
              w ostateczności nie wejdzie wogóle w życie (przyczyna: tegoroczne wybory), to
              nawet rocznik '89 nie będzie się musiał martwić. Ty jako przedstawiciel/ka
              rocznika '88 martwic się nie musisz. Pozdrawiam!
              • shojo4 Re: do FlashMan 10.09.05, 17:22
                buuu, zaczynam sie martwic;d;d;d
    • Gość: FlashMan Re: Wszystko od początku IP: *.pl / *.access-net.pl 10.09.05, 18:15
      shojo4, nie martw sie na zapas... - jak już pisałem w tym roku będzie zmieniany
      rząd i nei jest pewne, że to wejdzie w życie. ;) - Pozdrawiam!
      • Gość: Kaja przepraszam za pomylke ;) IP: *.ssnet.pl 10.09.05, 23:07
        oczywiście trzeci prxzedmiot może być na rozszerzonym, ja zdawałam przecież
        historię jako trzecią na rozszerzonym. Mam nadzieję, że reszta dobrze :)
        • shojo4 Re: przepraszam za pomylke ;) 11.09.05, 10:05
          no moze i mam czas, ale w wakacje dowiedzialam sie, ze w tej szkole co jestem i
          na profilu jakim jestem, to bede pisac mature z historii. zdziwilam sie, bo
          zawsze myslalam, ze to ja sobie wybieram a nie ktos mi z gory.

z reszta chodzi mi o to, ze nauczyciele ciagle mowia o maturze a ja siedze w
          lawce i sie gapie na nich.

p.s. sorry, ze nie mam znakow polskich, musze formata zrobic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka