Dodaj do ulubionych

Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata

22.02.06, 15:49
moj temat na mature to "Motyw szatana w literaturze i sztuce", no i cały
problem w tezie, na którą nie mam pomysłu. Chciałabym sie gł. zajać Mistrzem
i Małgorzatą. Moze macie jakies pomysly ? zgory dziekuej
Obserwuj wątek
    • Gość: psychidae Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 16:05
      przy tej ksiazce trzeba sie zastanowic czy szatan jest az taki zly czy tak
      naprawde ludzie sa gorsi od niego szukaj czegos w tym kierunki
    • dziewczynka_z_zapalnikiem Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata 22.02.06, 16:24
      mistrz i małgorzata! polecam!!! tez mam to na maturze.
      mozesz jeszcze wziąć ballade "pani twardowska", biblię, teksty nietschego...
      sporo tego jest-wystarczy otworzyc slownik terminow literackich!
      • Gość: lauravgr Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 21:51
        Z M&M chce dlatego ze czytam ta skiazke 4 raz znam na pameic i mi sie barzdo
        podobala, wiem ze msuze jescze cos oprocz tego. w ogole wszelkie pomysly
        odnosnie tematu mile widziane. moze ktos moglby pomoc bo ja im wiecej szukam
        tym bardziej sie gubie
        • Gość: Ania Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 19:39
          Mmmmm super temat... chcialam go wybrac ale niestety nie bylo go na liscie:(
        • Gość: Tanatos Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:55
          morzesz wykorzystac ksiege hioba i fausta na zasadzie kontrastu sam to
          wykorzystuje:) m&m oczywiscie rowniez.
        • Gość: Milena Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata IP: 80.54.150.* 13.03.06, 18:23
          Teaz mam podobny temat. Ja tez wzielam Mistrza i Malgorzater. w sumie zajelam
          sie dwoma epokami Mloda Polska i Pozytywizmem. Zwrocicie uwage na tworczosc
          Baudleaira. Przyda Wam sie bardzo w pracach. Mozecie takze wykorzystac utwory
          Przbyszewskie i Tetmajera. powodzenia
        • Gość: big nefertiti Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.06, 21:45
          Analizując ten temat, powinieneś zauważyć fakt, że w tym wszystkim dość ważna
          jest Biblia. Polecam stronę:
          www.kosciol.pl/article.php/20040423213301888 są tam bardzo różne aspekty
          Szatana, o których się nie mówi, albo są one źle interpretoewane, np. to że
          sprzeciw wobec boga nie był natychmiastowy, on ewoluował z zazdrości o miłość
          Boga do człowieka, do jawnego uderzania w interesy Boskie względem niego i
          szkodę na rzecz człowieka.
    • Gość: Bearer Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata IP: *.chello.pl 23.02.06, 00:45
      Faust?
    • another_story Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata 24.02.06, 11:08
      Miałam ten temat z zeszłym roku. Na okoliczność obcowania z "Mistrzem i
      Małgorzatą" radzę doczytać bardzo dobrą monografię Bułhakowa pt. "Mistrz i
      diabeł" pióra Andrzeja Drawicza (albo chociaż wstęp tegoż autora do "MiM" w
      wydaniu Biblioteki Narodowej). W mojej pracy znalazły się poza tym utwory takie
      jak: "Piekło" Dantego (przyznaję, ledwo przebrnęłam ;)), "Faust"
      Goethego, "Litanie do Szatana" Baudelaire'a, "Doktor Faustus" Manna i "Bracia
      Karamazow" Dostojewskiego. Z tego, co pamiętam, skupiłam się głównie na wątku
      faustycznym w literaturze, co miało tę zaletę, że jakoś sensownie zorganizowało
      dużą część mojej wypowiedzi. Możesz sobie zerknąć do "Historii literatury
      niemieckiej" M. Szyrockiego, kilka stron poświęcił właśnie legendzie o Fauście.
      Poza tym, dla zrobienia dobrego wrażenia, warto sięgnąć po przyjemny esej
      Leszka Kołakowskiego pt. "Czy diabeł może być zbawiony?".

Gdyby zostało Ci za dużo czasu, puść jakąś muzykę - bądź to kawałek kapeli
      black metalowej, wysławiającej szatana pod niebiosa ;), bądź któryś utwór Jacka
      Kaczmarskiego ("Diabeł mój", "Władca Ciemności", fragment "Epitafium dla W.
      Wysockiego"). Albo zaserwuj komisji "Sympathy for the devil" Rolling Stonesów,
      inspirowany, jak wiadomo, powieścią Bułhakowa.

Ufff, pozdrawiam i szczęścia życzę :-).
      • Gość: lauravgr Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 22:01
      • Gość: lauravgr Re: Motyw szatana- Mistrz i Małgorzata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 22:04
        o, i bardzo dziekuje :) odnosnie ksiazki drawicza mistrz i diabel to neistety
        nie moge jej nigdzie dostac :/ fausta i mistrza i malgorzate mam
        przeczytane.Eseje kolakowskiego zamowilam wiec neidlugo powinny byc. najwiekszy
        problem to ja mam dlaej z teza :) nei wiem jak to wsyztko polaczyc sensownie.
        dziekuej za te wskazowkim, przydadza sie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka