dzastinka7 13.03.06, 06:55 pomóżcie: jaką teze można postawić do tematu "Różne sposoby kreowania obrazu przyrody w literaturze i malarstwie"???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :) Re: TEZA IP: *.wtl.us.edu.pl 13.03.06, 14:02 Proponuje postawić hipoteze dotyczącą porównania obrazu przyrody w literaturze i obrazu przyrody w malarstwie. Może, który z nich lepiej ją przedstawia, ukazuje piękno, jest bardziej wymowny, albo możesz stwierdzić, że oba sposoby są równie wartościowe (to jest lepsze ;)). Potem w pracy przedstawisz te obrazy, ich zalety i wady. Wnioskiem, a jednocześnie odpowiedzią na postawioną hipoteze będzie, że oba są wartościowe, ale każdy na swój sposób. To tyle jeżeli chodzi o moją propozycję. Napisałam to bardzo ogólnie, ale mam nadzieję, że mnie zrozumiesz:) Pozdrawiam i życzę powodzenia na maturce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: better jeszcze jedna teza... IP: *.zagan.visnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 17:23 mam do opracowania temat: groteska jako sposób wyrażania tragiczności świata. na początku myślałam, że temat sam w sobie mógłby być tezą, ale zastanawiam się, czy nie jest jednak w tym momencie zbyt ogólna. i zwątpiłam. może jakieś sugestie? dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: jeszcze jedna teza... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 19:05 Zastanów się co to jest groteska i na czym polega tragiczność świata, a potem postaw hipoteze, czy taki sposób ujmowania i patrzenia na świat pomaga nam np. lepiej znosić trudności, albo lepiej sie odnaleść. Czy w pewnym sensie "wyśmiewanie" rzeczywistości jest dobre dla nas, czy może przynosi nam jakieś zagrożenia? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twicesstrip Re: TEZA IP: *.laczpol.net.pl 17.03.06, 21:31 ja też proszę o pomysł na tezę "funkcja i interpretacja tańca w literaturze i sztuce" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: TEZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 22:52 A jakie masz do tego lektury? Pewnie "Wesele" i "Tango". Może niech ta teza dotyczy tańca jako formy ekspresji, wyrażania uczuć, albo taniec jako forma przekazywania informacji. Napewno musisz zauważyć, ze odgrywa on ważną i pozytywną rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twicesstrip Re: TEZA IP: *.laczpol.net.pl 18.03.06, 11:11 lektury:rozmowa mistrza polikarpa ze śmiercią,pan tadusz,wesele,tango i chciałam wiersze :niech żyje bal i Sur le pont d'Avignon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twicesstrip Re: TEZA IP: *.laczpol.net.pl 18.03.06, 11:42 to jest moja narazie wstępna teza,jeszcze nie dopracowana "Motyw tańca posiada różne ujęcia w literaturze i sztuce-raz jako radosny a innym razem jako zapowiedz czegoś smutnego" i mam pytanie czy do tej tezy pasuje "rozmowa mistrza polikarpa ze śmiercią " i motyw dance macabre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: TEZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 20:59 Może zacznij od tego, że poprzez taniec wyraża się emocje i uczucia. Że kojarzy się z czymś przyjemnym, z relaksem, z przyjemnością i zabawą. Taniec tez jednoczy ludzi, społeczeństwa, np. tańce narodowe. Taniec jest częścią kultury. W tych utworach taniec odgrywa rolę symbolu. Poprzez ten motyw autor chce przekazać pewne treści. Np. w „Panu Tadeuszu” to nie jest tylko wyraz radości, że bohaterowie wzięli ślub. Polonez jest tańcem narodowym, czyli wspomniany przeze mnie wyraz jedności społeczeństwa. A wiersz Baczyńskiego to w pewnym sensie ucieczka od rzeczywistości. On to pisał będąc w szpitalu, w czasie wojny. Twoja teza zamyka Ci drogę na ukazanie ukrytych przesłanek. To co Ty napisałaś, że taniec to radość, albo smutek jest powierzchowne i nie zagłębia się w treść utworu. Może zastanowisz się nad taką tezą: "Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy wyobrażeniem życia; jest samym życiem". Havelock Eblis. Ten cytat pozwoli Ci powiedzieć o tańcu, co tylko będziesz chciała. Zauważ, że motyw tańca w utworach literackich porusza kwestie ważne, dotyczące ówczesnego życia i spraw którymi żyli Polacy. Mam jeszcze taką propozycję co do technicznego przedstawienia pracy. Zapewne będziesz mogła wykorzystać prezentację multimedialną. Proponuje przed każdym omawianym przez Ciebie utworem przytoczyć odpowiedni cytat (np. z "Pana Tadeusza" ten fragment, gdy Podkomorzy rozpoczyna poloneza). Do tego dobrać odpowiednią muzykę. To sprawi, że cała prezentacja będzie ciekawsza i przyjemniejsza w odbiorze przez zmęczoną komisję:) Mam nadzieję, że Ci pomogłam:) Powodzenia na maturze!!! Odpowiedz Link Zgłoś