violatress 28.04.06, 22:38 Witam i mam pytanko: jakie są wytyczne pisania analizy? (zwłaszcza wiersza). Macie jakieś wskazówki dla utrapionej duszy, która nie ma o tym pojęcia, za to pisze polski w czwartek?:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akne1 Re: Analiza wiersza/prozy 03.05.06, 11:34 prace.sciaga.pl/24663.html www.traugutt.net/lo/matura/rozprawka.php i nie wiem co jeszcze w necie się znajdzie :/ Jej, też piszesz tylko polski rozszerzony? U mnie z tym to cyrki są. Podstawe miałam napisaną najlepiej w szkole, a rozserzony - yh :/ Powodzenia życzę! A, na wieczór (po 20) postaram się wkleić Ci tu jakieś bardziej precyzyjne info o wierszach :) Choć ja się modlę o jakiś ciekawy temat związany z prozą. Odpowiedz Link Zgłoś
akne1 Re: Analiza wiersza/prozy 03.05.06, 11:35 A, jeszcze jedno: wejdź na cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=91&Itemid=93 i posprawdzaj sobie co tam na poprzednich maturach było oceniane. Odpowiedz Link Zgłoś
violatress Re: Analiza wiersza/prozy 03.05.06, 14:31 bardzo Ci dziekuje! jestes Kochana! rowniez zycze powodzenia! a pisze i ten i ten poziom, chociaz o podstawe sie nie boje, nie musze jej podwyzszac, za to rozszerozny...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
tjall Re: Analiza wiersza/prozy 03.05.06, 19:28 ja równiez pisze tylko rozszerzony....(nie poprawiam, tylko dorabiam :D ) Liczę głownie na interpretacje wiersza ( lektur nie czytalem :P )...zresztą sam trochę piszę , więc mniej wiecej się znam :P Z podstawowego mialem 90% , a wy? Odpowiedz Link Zgłoś
akne1 Re: Analiza wiersza/prozy 03.05.06, 20:38 Na co zwrócić uwagę: * tytuł * motto, dedykacja * budowa wiersza * gatunek literacki * nastrój wiersza * słowa-klucze * analiza kolejnych obrazów poetyckich * środki stylistyczne Utwór można powiązać z: * innymi tekstami literackimi * historią * kierunkim artystycznym i innymi dziedzinami sztuki * filozofią * biografią autora * życiem :) Łączenie formy i treści. Cytaty! Ech, to tak na biega, niestety. Chyba będę interpretacje wiersza pisać. Choć... modlę się o ciekawy temat z prozy. Ech :/ Odpowiedz Link Zgłoś