lol76 05.05.06, 13:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodar1 Pomnieszanie pytania 05.05.06, 13:51 Witam, Czy i u was pytania z podstawy byly rozne? U mnie (Olesno, woj. opolskie) byly 2 grupy rozniace sie tym, ze: zad. 2 Pyt. 1 - two lub three sponsors Pyt. ostatnie - odpowiedzi beda w August lub w November zad. chyba 4 (opowiadanie Asimova) Zmieniona kolejnosc odpowiedzi w ostatnim pytaniu o gatunek ksiazki. Jedni mieli u mnie w C Science-fiction novel, a inni w D. Odpowiedz Link Zgłoś
pndzelek dolce vita 05.05.06, 19:21 kiedy jedynym klopotem byly matury czy roznej masci egzaminy ech lezka cieknie Odpowiedz Link Zgłoś
agatolec Re: Pomnieszanie pytania 05.05.06, 14:07 To widze,że nie tylko u nas tak było(Toruń).Najlepsze jest to,że jeśli jest jeden klucz to połowa będzie miała źle.W ogóle to wszyscy mają pisać jedną wersje a nie dwie jak nie trzy.Heh,ciekawe jakie mają miny ci,którym udało się ściagnąć od kolegi z przodu...a tu kolega inny arkusz miał. U nas poszła delegacja do dyrektora szkoły.Co im powiedział jeszcze nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yoashca Re: Pomnieszanie pytania 05.05.06, 14:18 3 grupy byly z tego co sie zorientowalismy... MJA-P1A1P-062,MJA-P1B1P-062,MJA-P1C1P-062... klucz nie moze byc jeden ;) na rozszerzonym tez zreszta tak jest. dobra ide na 3 czesc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo pomocy IP: *.tcz.vectranet.pl / *.tcz.vectranet.pl 05.05.06, 22:55 Ludzie pomocy. Ze stresu zamiast podpisac się jako xyz podpisałem sie imieniem w obu listach. bede mial za to odjęte punkty?? czekam na odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: pomocy IP: *.mt.pl / *.mt.pl 05.05.06, 23:11 Mialam taka sama sytuacje na proben maturze, moja nauczycielka oceniala mi prace,uciela mi tylko punkt za forme,wiecnie matrw sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.grzanka Re: Pomnieszanie pytania 05.05.06, 20:53 jak bedziesz wiedzie''agatolec''to napisz nowy temat:) Odpowiedz Link Zgłoś
slodka_kokietka Re: Pomnieszanie pytania 05.05.06, 22:00 a do jakiej szkoły chodzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Pomnieszanie pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:28 nie tylko u ciebie tak bylo u nas tez(pomorskie)i w pierwszym zadaniu tez byla inna kolejnosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Pomnieszanie pytania IP: *.toya.net.pl 05.05.06, 16:41 Dokładnie!!W Łodzi też tak było!!Lipa z tym.I co teraz? Powtórka?MASAKRA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evilGoga Re: Pomnieszanie pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 17:56 Mam ten wielki dylemat,że pisałam arkusz którego przykładowych rozwiązań nie ma w internecie.Jestem z Opola ale wydaje mi się,że wszędzie była ta sama sytuacja.Mam nadzieję,że to nie żadna pomyłka bo po raz drugi mi się pisać nie chce...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neTy Re: Pomnieszanie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:45 no u nas<małopolskie>też CKE zaslało..a rozszerzony sie nie wypowiadam;/ W moim przypadku tylko strzelałam na arkuszu II:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talullah Jejku ale z was muminki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 20:46 Pewnie że wszędzie tak było bo matura jest jedna dla całego kraju. I nie ma co wysyłać oburzonej delegacji do dyrektora bo to miało zapobiec ściąganiu i wszystko było legalnie. Pytania były pomieszane ale takie same. I szczerze mówiąc ci co ściągali - strasznie się wkopali - i dobrze im tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Jejku ale z was muminki IP: *.aster.pl 05.05.06, 22:15 Tyle że nie tylko kolejność odpowiedzi była zmieniona (co akurat uwazam za bardzo dobry pomysł) ale roznily sie takze wyrazy w pytaniach a nawet cale zdania (np w tekscie o Olsenkach) i czasy do wyboru w gramatyce. To akurat uwazam za niesprawiedliwe bo po to zdajemy taka sama mature wszyscy w calym kraju zeby wszyscy pisali to samo. A w takim wypadku ktos mogl trafic na grupe ktora poszla mu gorzej niz jakby trafil na inna, o! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Pomnieszanie pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:03 Były trzy wesje - umiesz czytac? W artykule jest to wyraźnie napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Pomnieszanie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:41 w krakowie tez było tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
bachu112 Re: Pomnieszanie pytania 06.05.06, 10:25 Witam! U nas było to samo...Ale niektórzy mieli nawet 4 sponsorów....to daje 3 grupy....A ta grupa co jest w internecie nie jest ani moja ani innych kolegów co mieli 2 i 4 sponsorów....ja miałem 2....to chyba są 4 grupy...Zmieniona kolejność jest w pierwszym w czwartym i jeszcze napewno w innych...To co napisałeś też się zgadza...Jak będziesz wiedział coś więcej to daj znąć....pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
szelheliks Re: Dziś matura z języka angielskiego 05.05.06, 14:27 Wczoraj za ściąganie wyrzuciłęm z sali trzech uczniów. Potem już był spokój. Będę w jeszcze jednej komisji. Nie znoszę oszukiwania. Dlazcego ci, którzy solidnie pracowali przez trzy lata mają być tak samo ocenieni jak ci, którym nic się nie chciało i liczyli na ściągi. Niech teraz poniosą odpowiedzialność za lenistwo i rozstaną się z marzeniami o studiach. Niech idą tam gdzie ich miejsce: wykładać chemię w Biedronce albo słładać komputery w sklepiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta666 Re: Dziś matura z języka angielskiego IP: *.tvgawex.pl 05.05.06, 17:07 jak ma sie czuc uczen który z probnej miał załózmy 70 % siedzi obok niego dziewczyna która miała 98% i ma zupełnie inny klucz..... chyba mu to nie pomoze w dobrym napisaniu matury..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukaszek Re: Dziś matura z języka angielskiego IP: *.tktelekom.pl 05.05.06, 19:37 bardzo ciekawe to co opowiadasz... w całym kraju wyrzucono tylko 2 osoby w Łomży:) gratuluje fantazji "panie egzaminatorze" <hahaha> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan_Niezbędny Re: Dziś matura z języka angielskiego IP: 213.17.192.* 05.05.06, 22:26 Nieprawda że w całym kraju wyrzucono tylko 2 osby w Łomży, Bo u mnie w Gdańsku też dwoje poleciało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TWOJ PAN [...] IP: *.tvkpuck.com.pl / 81.210.11.* 05.05.06, 22:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzpodartadupa Re: Tepaki... 05.05.06, 14:30 maturzysci chwalili nagrania.... bo maturzysci, to by sobie zyczyli, zeby osoba w nagraniu mowila z klasycznym angielskim akcentem, tzw. literackim angielskim. najlepiej, zeby czytal je jakis lord albo krolowa, wtedy wszystko bedzie zrozumiale. Hahahahaha!!!!!!!!!!!!!!! problem baranki polega na tym, ze w Anglii nikt, lub prawie nikt, tak nie mowi. pomijajac juz to, ze kazda czesc Wielkiej Brytanii ma wlsny akcent i wymowe niektorych slow calkowicie inna od tej, ktorej was ucza w szkole. potem przyjedzie taki pozal sie Boze ''maturzysta'' pewny siebie, bo przeciez on angielski na maturze zdawal a z przecietnym Anglikiem nijak sie nie dogada. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.mucha1 Re: Dziś matura z języka angielskiego 05.05.06, 14:31 Jest afera!!! W moim liceum 9woj. lubelski) arkusze egzaminacyje były niejednolite, czyli nie wszystkie były takie same!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironique Re: Dziś matura z języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:37 Niejednolite - w sensie pozmieniana kolejność odpowiedzi - to nie "afera" tylko rozsądna prewencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Dziś matura z języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:52 To może pewnego rodzaju "zabezpieczenie OKE" przed ściąganiem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Dziś matura z języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 20:09 jakie zabeczpieczenie?? Jak juz sie wszyscy skapneli o co rozszyfrowali grupy to i tak juz mozna bylo dalej sciagac wiec niech nie zapominaja ze uczniow sie nie da przechytrzyc co mlody czlowiek to mlody i to on ma duzo pomyslow. Zreszta okazali by troche serca i pozwolili nam poprawic swoje wyniki a nie ze tylko utrudniaja. Dlaczego akurat naszemu rocznikowi robia takie cos?? Odpowiedz Link Zgłoś
djbenq Nagrania 05.05.06, 14:58 mółby ktoś zamieścic nagrania z matury? chciałbym się sprawdzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeBe Re: Nagrania IP: 80.54.200.* 05.05.06, 16:34 o ile w na podstawowym nagrania były w porządku to już na szerokim, ten sam lektor znów brzmiał jakby miał makaron w ustach, albo był Australijczykiem ze szczękościskiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozzie;) Re: Nagrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 19:46 a słyszałeś Ty kiedy Australijczyka? mówią oni o wiele wyraźniej niż np. Amerykanie :P i tak nic nie przebije angielskiego u Azjatów ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CreaV Pomieszane pytania IP: *.chello.pl 05.05.06, 15:51 Owszem tez to stwierdzilem !!!!!!!!!!!!!!!!!!! mam nadzieje ze jutro gazeta wyborcza wydrukuje gazete z odpowiednia kolejnościa maturalna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
psz34 klasy dwujęzyczne 05.05.06, 16:07 A beda odpowiedzi dla matury dla klas dwujezycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BoryZ Walnalem sie -.- IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.05.06, 16:13 W pocztowce pisalem z Angli do kumpla z Polski a mialo byc na odwrot :/ jestem ciekaw jak to zostanie ocenione...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naucz.ang Re: Walnalem sie -.- IP: *.chello.pl 05.05.06, 16:21 przykro mi ale dostaniesz '0' - odpowiedz nie jest zgodna z tematem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Walnalem sie -.- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:25 a skąd oni niby mają wiedzieć, że z polski pisałeś? adres podałeś? przecież po polsku tej pocztówki nie napisałeś ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BoryZ Re: Walnalem sie -.- IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.05.06, 16:33 w sensie wszystkie 4 info przekazane jak trzeba :P Tak czy siak zdane mam, tylko szkoda tych pkt ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Walnalem sie -.- IP: *.tedsoft.pl 05.05.06, 18:23 Ja napisalem podobnie, ze jestem na obozie w Anglii, ale nie napisalem nigdzie do kogo pisze, wiec powinno byc Oki wg mnie... Poprawcie jeśli sie myle.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoppka Re: Walnalem sie -.- IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.06, 00:13 Je też napisałam,ze jestem na obozie w Anglii. Mam jednak nadzieję, że nie będzie to uznane jako błąd, bo w poleceniu nic nie pisało, że to musi być obóz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwian Re: Walnalem sie -.- IP: *.aster.pl 06.05.06, 08:45 Ja napisalam ze jestem na obozie w niemczech. A nie pisalam do kolegi gdzie on jest (on to chyba sam wie ;] ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dj Anet angol IP: *.devs.futuro.pl 05.05.06, 16:31 dziesiejsza matura z jezyka angielskiego byla banalna a najlepsze bylo pisanie :pocztowka i list prywatny no cos wspanialego nie mowiac o banalnych tekstach przy zadaniach rozumienie tekstu czytanego jest naprawde dobrze, oby geografia i wos tez byly latwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik Re: angol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 19:36 chyba kolezanka zdawala podstawowy tylko, bo na rozszerzonym bylo mniej wesolo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: angol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:45 oby geo byla latwa...co do wosu sie nie wypowiadam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CKE Grupy na maturze z j.angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:54 W tym roku CKE zrobiła numer maturzystom i arkusz z j. angielskiego był wydany w 3 róznych wersjach.Także nie dziwcie się, że macie inne odpowiedzi.Osoby które sciagnęły od kogoś odpowiedzi do wszystkich zadań mogą mieć problemCKEy ze zdaniem, jeżeli ich kolega miał inny nr grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Grupy na maturze z j.angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 17:07 ojejku ot i wielki problem z tymi pozmienianymi wersjami, przecież ucierpią na tym tylko cwaniacy a dla tych którzy pisali uczciwe nie ma zadnej róznicy Odpowiedz Link Zgłoś
chaan Re: Grupy na maturze z j.angielskiego 05.05.06, 17:33 no nie wiem, ja pisalam uczciwie, ale gdy zaczelysmy sobie porownywac odpowiedzi to wpadlam w panike ze mam inaczej niz wiekszosc i gdyby nie fakt ze wpadlismy na to ze sa rozne grupy to na rozszerzonym pewnie nic bym nie napisala ze stresu.owszem ja sie zgadzam ze to dobry pomysl, ale mogli nam powiedziec ze jest kilka grup i tak nikt by nie sciagal wtedy i wyszloby kto umie a kto nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Grupy na maturze z j.angielskiego IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 05.05.06, 20:43 Szczerze mówiąc cały rok się przygotowywałem do matury i większość sprawdzianów pisałem uczciwie, szczególnie z j.ang. Ale matura to nie jest zwykły sprawdzian- niestety. Prawie cały test napisałem sam...do momentu, gdy zerknąłem do kolegi z przodu (najlepszy w szkole)i bardzo się zdziwiłem :( Stres zrobił swoje, przestałem wierzyć we własne siły i ściągnąłem od niego parę kratek. Przed maturą chciałem dobrze zaliczyć rozszerzony, teraz boję się, że nie zdam matury (paradoks). Mówią, że na maturze jest największe ściąganie w życiu. Sami pewnie to robili-ale wiem-to nie zasada i głupie tłumaczenie. CKE powinna moim zdaniem uprzedzić Nas o wprowadzeniu równoległych testów z wybranych przedmiotów (j.ang.). Nikt by nie ściągał, a nawet o wiele mniej osób, a do tego prace napisane przez uczniów były by ich samodzielną pracą. Podczas pisana tak ważnego egzaminu wystarczy sobie wyobrazić, co może czuć uczeń, który zadowolony spogląda do kolegi-a tu zupełnie inne odpowiedzi? Wpada w panikę, a jeśli to bardzo dobry uczeń, wiadomo co mu przychodzi na myśl. Osobiście wiem, że źle postąpiłem, ale uważam jednak ten nieogłoszony wczesniej krok cke za złośliwy. Inne miałbym zdanie, jeśli by o tym powiadomili wszystkich. Pozdrawiam P(jak "próbować się pocieszyć"...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Grupy na maturze z j.angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:59 ALeż uprzedziło : www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=352 Arkusze maturalne maj 2006 rok Drukuj E-mail 04.05.2006, 11:20 Uprzejmie informujemy, że w roku 2006 Centralna Komisja Egzaminacyjna zdecydowała się na wprowadzenie w niektórych przedmiotach maturalnych wersji równoległych testu, podobnie jak ma to miejsce na egzaminie gimnazjalnym. Wprowadzenie wersji równoległych arkuszy nie powoduje żadnych zmian w procedurach przeprowadzania egzaminu. Karta odpowiedzi jest dostosowana do danej wersji arkusza. Datowane na 4 maja czyli wczoraj więc.. ten kto nie zagląda na strony CKE codziennie ten cierpi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Grupy na maturze z j.angielskiego IP: *.mt.pl / *.mt.pl 05.05.06, 23:08 hej, jestem w podobnej sytuacji,tez uczylam sie angola i to pilnie caly rok,pislam pisalm ii zobaczylam,ze kumpela z boku ma zupelnie co innego i w ostatnie 5 minut odpisalam caly lisling:/naszczescie readingu nie zmienilam,chociaz i tam mam sowje bledy,jednym slowem porazka, mysle,ze uzyskam chociaz to 30%,ale to mnie w ogole nie cieszy,bo probna zdalam na ponad 70:( szkoda,ze nikt nie uprzedzil nas o tym,ze bede rozne arkusze. Chcoiaz musze przyznac,ze z mojej klasy osoby,ktore niby nie as inteligentne,a szczegolnie z angielskiego,wpadly na to,ze sa inne grupy,moze to to,ze glupi ma szcescie,a oni siedzieli z tylu,i prosze napisza na 80% i bede studiowac,a ja powtarzac mature!Wznosze protest o powtarzanie matury z jezyka angielskiego!:D Odpowiedz Link Zgłoś
dominisia2006 Re: Grupy na maturze z j.angielskiego 05.05.06, 22:29 Moim zdaniem TwOja wypowiedz jest śmieszna. Nie mam pojęcia do jakiej szkoły Ty chodzisz skoro mogłAŚ SOBIE PORÓWNYWAĆ ARKUSZE Z INNYMI U MNIE NIE BYŁO MOWY O CZYMŚ TAKIM. UWAŻAM ŻE TO CO ZROBILI Z ARKUSZAMI JEST BARDZO DOBRE BO POTEM OSOBY KTÓRE MAJA MNIEJSZĄ WIEDZE DOSTAJA SIĘ NA STUDZIA A LUDZIE, KTÓRZY NA PRAWDE SIĘ STARAJA NIE MOGA DOSTAĆ SIĘ NA WYMARZONY KIERUNEK. CIESZE SIE ŻE MOJA SZKOŁA JEST NA TAK WYSOKIM POZIOMIE ZE NIE MA MOWY O ŚCIĄGANIU I KONSULTACJI Z INNYMI OSOBAMI. POMIMO WSZYSTKO ŻYCZE POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. To ma być poziom rozszerzony??? IP: *.aster.pl 05.05.06, 17:16 Przecież to banał jest! w 1997 r. było dużo trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: un_chico Re: To ma być poziom rozszerzony??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 20:48 u fc** bastard.stop showing off.you feel better?? You feel smarter?im much younger and more talented than u and it's me who can have my say like that. that's how the poles behave- bluffing their case. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Małe pytanko IP: *.marton.net.pl / 80.48.62.* 05.05.06, 17:20 Czy to prawda, że jak się przekroczy limit słów to pracy nie sprawdzają?? Czy to może blef?? Odpowiedz Link Zgłoś
grauko Re: Małe pytanko 05.05.06, 17:24 Sprawdzają, tylko odejmują ci punkty (chyba za kompozycje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Małe pytanko IP: 195.205.243.* 05.05.06, 17:34 zalezy o ile przekroczylas, do 10% slow - wogole to nie ma znaczenia, jesli wiecej to w najgorszym wypadku stracisz 1 punkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Małe pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 20:34 Justynko! Oczywiście, że sprawdzamy. Obcina się jedynie punkty - na podstawowym można przekroczyć limit o 10% bez żadnych konsekwencji, potem można stracić może z 1 punkt. Na rozszerzonym trzeba się zmieścić w podanym limicie aby otrzymać maksymalną liczbę punktów za kompozycję (oprócz spełnienia kilku innych warunków). A egzaminator ma obowiązek przeczytać pracę i ją ocenić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fella. Matoly egzaminuja IP: *.dyn.optonline.net 05.05.06, 17:35 Na chybil trafil przejrzalem przykladowe odpowiedzi. W zadaniu 17, ark III dla poziomu rzoszerzonego zawarto przykladowy esej na temet ulubionego angielskiego czasopisma. Ostatni akapit brzmi: "I can thoroughly recommend this magazine to all LEARNERS of as English - reading it is challenging but well worth the effort. Not only will you improve your language skills in this way, but you will also have something to talk about when you meet FELLOW-TRAVELLERS on your numerous journeys". Rzeczownik LEARNER jest raczej nie uzywany , brzmi sztucznie i archaicznie, zamiast powszecnie urzywane jest slowo STUDENT.Learner brzmi brzmi mniej wiecej jak neologizm niejakego Busha mowiacego o suiciders (slowo przez niego wymyslone). Nastepne zas zdanie obiecuje nie tylko rozwoj umiejetnosci jezykowych ale takze tematy do rozmow z sympatykami komunizmu podczas rozlicznych podrozy. Fellow - traveller nie oznacza wspolpodroznika ale sympatyka, w szczegolnosci komunizmu, ktory nie jest jednak formalnym czlonkiem ruchu np partii komunistycznej, chociaz moze potajemnie brac za swoje dzialanie pieniadze i wykonywac polecenia partii. Ciekae ile podobnych kwaitkow jest w zadanich maturalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
ika.des Re: Matoly egzaminuja 05.05.06, 17:45 nie wiem z jakiego słownika korzystasz ale FELLOW-TRAVELLER jednak oznacza towarzysza podróży (chociaż z sympatykiem komunizmu też masz rację) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mithal Re: Matoly egzaminuja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 17:51 Jeszcze jeden błąd im się wkradł... jest "any objection to my", moim zdaniem powinno być "any objection to me" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edkrak Re: Matoly egzaminuja IP: *.acn.waw.pl 05.05.06, 18:03 Obydwie podane przez ciebie wersje są prawidłowe (przynajmniej tak mnie uczyli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fella Re: Matoly egzaminuja IP: *.dyn.optonline.net 05.05.06, 17:53 fellow traveller Encyclopædia Britannica Article Russian Poputchik, originally, a writer in the Soviet Union who was not against the Bolshevik Revolution of 1917 but did not actively support it as a propagandist. The term was used in this sense by Leon Trotsky in Literature and the Revolution (1925) and was not meant to be pejorative. Implicit in the designation was the recognition of the artist's need for intellectual freedom and his dependence on links with the cultural traditions of the past. Fellow travellers were given official sanction in the early Soviet regime; they were regarded somewhat like experts who were filling the literary gap until a true proletarian art emerged. In the 1920s some of the most gifted and popular Soviet writers, such as Osip Mandelshtam, Leonid Leonov, Boris Pilnyak, Isaac Babel, Ilya Ehrenburg, and members of the Serapion Brothers were fellow travellers. The period during which they dominated the literary scene is now regarded as the brilliant flowering of Soviet literature. They were opposed bitterly, however, by champions of a new proletarian art, and by the end of the decade the term came to be practically synonymous with counter-revolutionary. Outside the Soviet Union the term was widely used in the Cold War era of the 1950s, especially in the U.S., as a political label to refer to any person who, while not thought to be an actual “card-carrying” member of the Communist Party, was in sympathy with its aims and supported its doctrines. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Re: Matoly egzaminuja IP: *.autocom.pl 05.05.06, 18:11 oj Fella, to jest wlasnie standard nie tylko w angielkim, ze slowa czy okreslenia maja po kilka znaczen, od podstawowych (czesto fizycznych rzeczy czy zjawisk) do czesto bardzo odleglych skojarzen, metaforyczne... poza tym przyczepilas sie sie do bledow, ktore w nie maja wiekszego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fella Re: Matoly egzaminuja IP: *.dyn.optonline.net 05.05.06, 18:24 A ja mysle, ze jak sie uklada egzamin, to dobrze jest znac przedmiot wlasnej pracy zanim zacznie sie wymagac od innych.Przeczytaj definicje z EB (jest kompletna), nie ma tam nic o podrozach.Masz pewnosc, ze podobne "rozumienie" angielskiego nie mialo miejsca na oficjalnych arkuszach egzaminacyjnych?A jesli np Twojemu dziecku zabrakloby jednego punktu zeby zdac albo dostac sie na studia, bo ktos egzaminowal ja z jezyka jakim mowi sie w Pultusku? Ale skoro dla Ciebie to bez znaczenia... to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ze Re: Matoly egzaminuja IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 05.05.06, 18:59 Jezu, a czy jak ktoś się będzie chciał nauczyc polskiego to mu polecisz Encyklopedię PWN? Britannica jest pisana z myślą o anglojęzycznych użytkownikach którzy podstawowe znaczenia słówek znają a w encyklopediach mają ewentualnie informacje dodatkowe. A co do słówka "learner".... Hmmm, wpisz to w wyszukiwarkę i zobacz jak okropnie przestarzałe jest to słówko. Że nie wspomnę o Advanced LEARNER's Dictionary, na przykład.... Sorry za ostry ton, ale chcesz być bardziej papieski od papieża. Język to żywy twór i to słowniki/encyklopedie się do niego dostosowują a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ze Re: Matoly egzaminuja IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 05.05.06, 19:03 Aha, a propos "fellow traveller" fellow (SHARED) adjective [before noun] describes someone who has the same job or interests as you, or is in the same situation as you: She introduced me to some of her fellow students. Our fellow travellers were mostly Spanish-speaking tourists. wzięte z dictionary.cambridge.org/. W innych słownikach to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fella Re: Matoly egzaminuja IP: *.dyn.optonline.net 05.05.06, 21:56 Fellow traveller = towarzysz podrozy Fellow-traveller = sympatyk, w szczegolnosci komunizmu. Drobna roznica wizualnie ale raczej duza w znaczeniu. Do dyrektora przyszla sekretarka i usluznie powiedziala: Panie dyrektorze, Kowalski z ksiegowosci publicznie mowi, ze Pan nie potrafi poslugiwac sie obcymi jezykami! A na to dyrektor: Pani Zosiu,niech Pani pojdzie do Kowalskiego i mu powie, zeby mnie w d..e pocalowal i vice versa. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ze Re: Matoly egzaminuja IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 05.05.06, 22:54 No dajże spokój.Tu już się czepiasz tylko i wyłącznie dlatego żeby pokazać że masz rację. Bez sensu zresztą. W Brytannice www.britannica.com/eb/article-9033953 tez jest bez łacznika . en.wikipedia.org/wiki/Fellow_travelers Jakoś tu też nie. Zresztą jeśli jesteś takim znawcą to powinieneś wiedzieć że jest sporo wyrazów które pisane są z kreską albo nie. Jak komu wygodnie. i vice versa :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pao klasy dwujęzyczne IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 05.05.06, 17:52 Prosiimy was, pokazcie na stronie przykladowe odpowiedzi z matury dla klas dwujezycznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystka Podział na GRUPY na maturze z angielskiego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:06 Wiecie co jak już jesteście tacy mądrzy to dajcie wszystkie arkusze...! Ponieważ z angielskiego dzisiaj w podstawowym arkuszu były 4 RÓŻNE GRUPY! Ą w drugim już tylko 3. Każdy ma inne odpowiedzi bo były rózne grupy! Słuchaliśny tego samego,pisaliśmy to samo lecz odpowiedzi do tego były przy róznych punktach lub mięliśmy różne pytania... W gruncie rzeczy sądzę, że w tym roku będzie niesamowity pogrom ludzi zdających angielski, gdyż nie była to zbyt łatwa matura, a razem z nami zdawali ludzie z technikum. Łatwo można było rozszyfrować szyfr w której jesteś grupie, gdyż w górnym rogu początkowej strony był kod różniący się literkami po środku- niektórzy mięli a inni b itd. Uważam, że jest to trochę nie fer i spotykam się z czymś takim pierwszy raz w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka:) matura IP: *.pl / 213.77.105.* 05.05.06, 18:36 w sumie to dobrze, że zrobili 3 różne wersje. Niech żałują Ci, którzy pisali mature nieuczciwie :) Tylko boli mnie to, że mogli nas o tym poinformować. Zapewne nie byłoby takich załamek jak to dzisiaj widziałam po wyjściu z sal :) Odpowiedz Link Zgłoś
vitek25 Czy nowy minister utrzyma maturę z angielskiego? 05.05.06, 18:56 Czy w jej miejsce wejdzie moze głeboko patriotyczna i narodowa matura z golenia głowy na łyso, znajomości pism przedwojennych faszystów lub rzucania kamieniami w pokojowe demonstracje? Odpowiedz Link Zgłoś
nkow nie zakreśliłam kółkiem na który temat pisałam... 05.05.06, 18:59 nie zakreśliłam kółkiem na który temat pisałam... tez wam sie tak zdarzyło? jak myślicie co się stanie? sprawdza mi wypracowanie. pisalam rozprawke o małżeństwie i egzaminator na pewno się zorientuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtp Re: nie zakreśliłam kółkiem na który temat pisała IP: 83.168.106.* 05.05.06, 19:32 Tak samo zrobiłem. Tyle że na dole napisałem, który temat wybieram. Też się zastanawiam co zrobią. Jeśli dadzą 0 pkt. to będzie to wielka niesprawiedliwość ale takie rzeczy pewnie już się zdarzały :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre lo:) Re: nie zakreśliłam kółkiem na który temat pisała IP: 81.15.189.* 05.05.06, 19:36 bo jak sa normalni nauczyciele to sprawdzaja jak oddajesz prace czy zakresliles temat;p a unas tak robili ale jak macie leniow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: nie zakreśliłam kółkiem na który temat pisała IP: 82.160.6.* 06.05.06, 10:41 U mnie kumpel też tak zrobił, na szczęście babka z komisji zauważyła i wezwała go po egzaminie jeszcze raz aby to zaznaczył. Wydaje mi sie, ze powinien egzaminator to uznac bo wiadomo stres... ale jak bedzie upierdliwy, albo bedzie miał zły dzień to ma do czego sie przyczepić. Biorąc pod uwagę ogólną miernote i pogrom jaki wywołają te równoległe wersje to mam nadzieje, ze nie bedą zbyt czepliwi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit a tam IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 05.05.06, 19:08 Te dzieci dzisiaj mają fajnie, rynki pracy przed nimi otwarte... mnie uczyli ruskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: a tam IP: *.telpol.net.pl 05.05.06, 19:16 bo w sumie to na pocztowce pisalo ze przebywasz na obozie sportowym. napisz pocztowke do kolegi z anglii. no ale pocztowka ma byc z anglii czy kolega z anglii ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk ale afera, rózne arkusze IP: *.foxnet.com.pl 05.05.06, 19:43 ale robicie afere. U nas to samo (rocznik 88) pierwszy raz z rożnymi arkuszami wprowadzono na egzaminie gimnazjalnym. Niektórzy potem płakali,ale część sie od razu połapała,ze cos nie tak :| kazdy arkusz mają pewnie oznaczony,a karta odpowiedzi idzie pod komputer :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa maturzystka dawajcie odpowiedzi wszystkich grup a nie tylko A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 20:05 Daliscie nam rozne arkusze to dajacie nam teraz odpowiedzi do wszystkich grup a nie tylko do A. Co to w ogole ma byc?! Dawac te odpowiedzi w koncu ja juz sie swoje nameczylam wiec teraz wy sie pomeczcie i wstawcie odpowiedzi do neta wszystkich grup! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuk Re: dawajcie odpowiedzi wszystkich grup a nie tyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 20:59 jesli ktos chcoiaz chwile zastanowil sie co zaznaczyc to raczej pamieta co wybral, odpowiedzi byly te same, roznila sie tylko ich kolejnosc (albo cyfra lub nazwa miesiaca, ale tu tez nie widze problemu - jak masz odpowiedz 2 true, to jak w innej grupie masz 3 to wiadomo ze bedzie false, tak samo jak masz august true to jak jest november to wiadomo ze bedzie false) domaganie sie wszystkich wersji jest bezpodstawne - praktycznie sie nie roznily i tylko wytwarzalyby traffic w sieci. a jak ktos sciagal to i tak mu nic nie pomoze - dowiesz sie w lipcu ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
senna87 Re: dawajcie odpowiedzi wszystkich grup a nie tyl 05.05.06, 22:31 Gość portalu: czuk napisał(a): > jesli ktos chcoiaz chwile zastanowil sie co zaznaczyc to raczej pamieta co > wybral, odpowiedzi byly te same, roznila sie tylko ich kolejnosc (albo cyfra lu > b > nazwa miesiaca, ale tu tez nie widze problemu - jak masz odpowiedz 2 true, to > jak w innej grupie masz 3 to wiadomo ze bedzie false, tak samo jak masz august > true to jak jest november to wiadomo ze bedzie false) > domaganie sie wszystkich wersji jest bezpodstawne - praktycznie sie nie roznily > i tylko wytwarzalyby traffic w sieci. a jak ktos sciagal to i tak mu nic nie > pomoze - dowiesz sie w lipcu ^^ otóż to:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny link do odpowiedzi poziomu podstawowego nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 20:34 jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Uczniowie pisali dziś maturę z języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 20:56 Tegoroczna matura byla trudna, probna byla prostrza bo po niej wyszlam i mialam 81% a teraz nie wiem czy nawet uzyskamminimalna ilosc punktow zeby zdac:( Przerazona jestem tym bo bede musiala za rok poprawiac mature...!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś