Dodaj do ulubionych

Rocznik 86

05.05.06, 21:03
Poprawiajacy/zdajacy drugi raz/skladajacy drugi raz papiery/rezygnujacy z
innych kierunków odlicz się ;) Ja rezygnuje z badziewia (nie powiem czego ;p)
i skladam na administracje gdzie bym sie dostal składajac rok temu na UŁ i na
prawo (UŁ) gdzie niewiele mi brakowało (a poprawiałem mature), kto jeszcze? ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: luaksz Re: Rocznik 86 IP: *.parkitka.prenet.pl 05.05.06, 21:10
      Ja zrezygowalem z Politologi na UŚ,poprawilem raczej dobrze mature i rowniez
      skladam na prawo i administracje:)powodzenia
      • Gość: ... Re: Rocznik 86 IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:13
        Drogi Łukaszu, poprzedniku mam pytanie. jaki wynik z matury zapewnił Ci
        politologię na UŚ? myślę nad tym kierunkiem, niekoniecznie tą uczelnią. proszę
        o info.
    • Gość: abiagain Re: Rocznik 86 IP: *.net.zeork.com.pl 05.05.06, 21:13
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32477
      Tu znajdziesz tych, których szukasz.
      • Gość: luaksz Re: Rocznik 86 IP: *.parkitka.prenet.pl 05.05.06, 21:16
        80/83 ale jeszcze byl test...zdawalem jeszcze do wrocka gdzie sie nie
        dostalem:D wymagali 450 punktow(matura+rozmowa z lektury i zagadnien z ktorej
        mogles miec max 150 ptk,obecnie nie ma juz egzaminow wewnetrznych)pozdr.
    • akne1 Re: Rocznik 86 05.05.06, 21:17
      Zapraszam:
      • Gość: ... Re: Rocznik 86 IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:25
        dzięki Łukasz. Powiedz mi jeszcze tylko, co sądzisz o specjalizacji
        dziennikarstwo i komunikacja społeczna na tej politologii UŚ?? można coś z tego
        wynieść? jakieś podstawy do bycia DOBRYM dziennikarzem?? może coś słyszałeś od
        starszych roczników? będę wdzięczna.
    • oxy_gen_86 Re: Rocznik 86 05.05.06, 21:25
      Nooooo masz szczescie, ze nie na admin. do Wrocka!!;))
      • Gość: luaksz Re: Rocznik 86 IP: *.parkitka.prenet.pl 05.05.06, 21:40
        oxy gen,wlasnie do wrocka skladam na prawo i administracje 5 letnia:)pewno sie
        spotkamy:)
        • Gość: lukasz Re: Rocznik 86 IP: *.parkitka.prenet.pl 05.05.06, 21:52
          napisze Ci co wiem o UŚ,pierwsze to chyba to,ze od tego roku politologia ma byc
          5 letnia,z tego co nam mowili,ogolnie zaplecze szkoly jest dobre,2 duze
          aule,dosc przyzwoite sale cwiczeniowe,kadra-zalezy,wiadomo wszedzie sa rozni
          ludzie,jest duzo ekonomii,przenajmniej na 1 roku,ktora ledwie co
          zaliczylem,cizeko zdac ustny egzamin z historii jak sie trafi na pewnego milego
          pana:)Pierszy semestr to wstep,gownie poszerzenie tego co bylo na
          wosie,przynajmniej w moim odczuciu,2 semestr dochodza przedmioty,ktore juz sa
          typowo politologiczne,no coz bardzo niemile panie w dziekanacie:Dszczerze
          mowiac,zrezygnowalem z tego kierunku,bo chcialem studiowac cos co da mi
          teoretycznie wieksze szanse na podjecie pracy,jednak ten kierunke dla
          pasjonatow jest bardzo dobry!!!Duzo bardzo interesujacych rzeczy,dobrze
          przekazanych,z rozmowy ze starszymy rocznikami???wiekszosc traktuje te studia
          jako poszerzenie zainteresowan,wiec jezeli interesuje Cie dziennikarstwo
          polityka itp,to szczerze zachecam!!:)
        • oxy_gen_86 Re: Rocznik 86 06.05.06, 08:32
          Wprawdzie to bylo do autora ale to co;)

Na 5letnia mozesz sobie isc;P
          JA nie spelniem kryteriow (brak rozszerz. jezyka) wiec musze zlozyc na
          dwustopniowa. wiec mamy szanse sie spotkac;)

Hmm jesli to nie tajemnica - ile miales % z hist. i wos'u?
    • livia_m Re: Rocznik 86 06.05.06, 01:01
      ja w marcu zrezygnowałam z filologii polskiej na Uniwersytecie Szczecińskim.
      teraz jadę do Anglii, a od października psychologia na SWPS.
      • Gość: gosiaa Re: Rocznik 86 IP: *.futuro.com.pl 08.05.06, 12:37
        ja co prawda jestem 87 ale mature zdawałam juz rok temu. nie dostałam sie na SGH
        ale poprawiłam mature historii i niemieckiego a w czwrtek jeszcze matme
        sprobuje poprawic no i moze sie uda. bo na tej psychologii na KULu to ja raczej
        nie wytrzymam. zamirzam sie przeniesc na zaoczne na swpsie (psychologiee) a
        dziennie ciągnąc SGH chyba ze sie nie dostane(załamałabym sie) to jakies UW. w
        Kazdym badz razie WAWA WAWa WAWA!!!!:)))
        a Wam `86 życze powodzenia!!! należa sie nam (ubiegłorocznym maturzystowm) dobre
        studia!!! W koncu cały czas jestesmy królikami:))
        • oxy_gen_86 Re: Rocznik 86 08.05.06, 16:22
          Gosia a czemu na psych. nie wytrzymasz?? Stosuja wobec WAs kary cielesne??;P
      • Gość: aneczka.86 Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 14:23
        • Gość: gosiaa Re: Rocznik 86 IP: *.futuro.com.pl 12.05.06, 12:17
          kary cielesne to moze nie:) ale ludzie jakos nie tacy jak trzeba i jakos mi sie
          nie podoba. poza tym marze o tym by sie z domu na studia wyniesc a tu w domu
          mieszkam i zupełnie inaczej sobie wyobrazam to "studenckie zycie":PP
          • Gość: studentka__86 Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 12:38
            matury nie poprawiałam. Studiuję administrację, zamierzam rozpocząc drugi
            keirunek - ekonomia:]
            • Gość: agata Re: Rocznik 86 IP: *.kalisz.mm.pl 12.05.06, 12:57
              Hmmma gdzie studiujesz admin??
              Bo ja w tym rok tez sie wybieram (jesli zdam oczywiscie mature;P)

Mozesz napisac cos wiecej?
              • Gość: mia Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:37
                I ja studiuję filologię i zamierzam składać papiery na drugi kierunek - prawo
                na UAMie. Dlatego w tym roku "dozdawałam" geografię :)
              • Gość: studentka__86 Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:49
                UG
                a co chcesz wiedziec?:)
                pisz jakby co na post_scriptum@gazeta.pl
                sesja i zaliczenia sie zbliżaja i predko tu chyba nie zawitam (za bardzo
                wciaga;) )
    • Gość: ania Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:46
      nie chce nikomu z Was niczego ujmowac, ale moim zdaniem i tak na roczniki
      dalsze (staromaturzystow i tych 'poprawiajacych') powinien byc jakis oddzielny
      limit miejsc.
      nie twierdze, ze nie na nameczyliscie poprawiajac swoje wyniki - ale swoja
      szanse juz mieliscie (chodzi mi o poprawki, nie o pisanie 'dodatekowego'
      przedmiotu), teraz kolej na nas.
      nie chcialabym, zeby to zostalo odebrane jako atak - po prostu zwyczajnie
      przekalkulowalam ;)
      na przyklad - matura zeszloroczna z biologii a tegoroczna. to jest naprawde
      duza roznica. i my skladajac papiery na studia nie bedziemy miec '90' z
      biologii i '80' z poprawionej historii...
      • oxy_gen_86 Re: Rocznik 86 12.05.06, 19:32
        ania napisał(a):
        > na przyklad - matura zeszloroczna z biologii a tegoroczna. to jest naprawde
        > duza roznica. i my skladajac papiery na studia nie bedziemy miec '90' z
        > biologii i '80' z poprawionej historii...

Aniu widze, ze TY nic nie rozumiesz wiec postaram Ci sie wytlumaczyc:).
        Otoz tak: osoba, ktora podchodzi kolejny raz do matury (podwyzsza wynik badz
        poprawia niezdana) "traktowana" jest jak osoba, ktora kolejny raz podchodzi do
        egzaminu wstepnego. DAWNY EGZAMIN WSTEPNY = NOWA MATURA!!! - i tego wlasnie
        wiekszosc tegorocznych maturzysow nie rozumie!
        Dla uczelni naprawde nie ma znaczenia czy przyjmie osobe ze stara matura,
        tegorocznego maturzyste czy "poprawkowicza" - oni patrza na wyniki!
        Konkurencja byla, jest i bedzie. Zawsze bedzie opierala sie na tych samych
        zasadach mimo zmiany systemu (kiedys podstawowki i szkoly serednie - teraz
        podst., gimnazja i szkoly srednie). Nie rozumiem Waszego oburzenia (tj.
        rocznika 87') -wiem, ze boicie sie konkurencji, ze nie dostaniecie sie na
        wymarzone uczelnie... Ale taki sam "strach" czujemy my - rocznik 86, i starzy
        maturzysci. Wiec skad pomysl - 10% miejs dla rocznikow wczesniejszych.
        A co z Wami? Co z tymi, ktorzy beda chciali podwyzszac swoje wyniki w 2007
        roku? Wtedy tez maturzysci powiedza, ze powinno Wam przyslugiwac np. 12%
        wszystkich miejsc.
        Aniu postaw sie w takiej sytuacji - w tym roku nie dostaniesz sie na wymarzone
        studia (czego Ci NIE zycze) albo w przyszlym roku wymarzysz sobie inny kierunek
        i bedziesz chciala zdawac nowy przedmiot w kolejnej "sesji maturelnej". I co
        wtedy?? Dla takich jak Ty wydzielic 5% wszystkich miejsc?? Wtedy bylabys
        oburzona i poczyla sie "zdyskryminowana" - i mialabys do tego pelne prawo bo to
        NIESPRAWIEDLIWE!

Zadna uczelnia nie zgodzi sie z Waszymi "postulatami" - po prosu Was wysmieja...

> duza roznica. i my skladajac papiery na studia nie bedziemy miec '90' z
        > biologii i '80' z poprawionej historii...

Po wypowiedziach rocznika 87' nie moge sie z Toba zgodzic. Wedlug 3/4
        tegorocnych wychodzi na to, ze Wasza matura jest po prostu banalna, prosciutka
        jak szkolna kartkoweczka. Wszystcy pisza, ze beda miec "leciutko" 80-90% ( i to
        bez zadnego przygotowania). Wiec skad te obawy?

Rowniez nie chce abyc odebrala to jako "atak" z mojej strony.

Zycze jak najlepszych wynikow z matury i dostania sie na wymarzona uczelnie:)
        Pozdrawiam:)

• Gość: ania Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 19:51
          ja to naprawde wszystko rozumiem i nie tak mialo to zabrzmiec. to absolutnie
          nie bylo chuchanie, zeby wam zle poszlo. po prostu uczelnia dostaje
          niemierzalne wyniki. rocznik 86 poprawia matury, z ktorym im gorzej poszlo - z
          tym sie chyba zgodzisz? i tak jak w zeszlym roku trudniejsza byla matematyka, w
          tym roku trudniejsza byla na przyklad biologia. moze nieodpowiednio wyrazilam
          sie w poprzednim poscie :) nie chodzi tu o zarzut, pretensje, czy strach w
          ramach konkurencji. po prostu - rocznik 86 ma o tyle lepiej od nas, ze moze
          sobie dobrac sposrod 'zdawanych' do tej pory najlepsze wyniki. co absolutnie
          nie obniza wartosci tej matury, bo zdaje sobie sprawe, ze musieliscie sie uczyc
          tyle samo co my, jesli nie wiecej.

jeszcze raz - jesli urazilam kogos swoja wypowiedzia, przepraszam - bo nie to
          mialam na mysli :) mam nadzieje, ze roczniki beda zyc w symbiozie i kazdemu z
          nas Niebiosa pozwola na studiowanie kierunku marzen :)
          • Gość: bryndal Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:38
            ...w zeszłym roku trudniejsza byla matematyka, w
            tym roku trudniejsza byla na przyklad biologia...

nawet nie porównuj tych przedmiotow:D:P
            • Gość: //// Re: Rocznik 86 IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 12.05.06, 20:48
              Wniosek jest jeden nalezy wrocic do egzaminow wstepnych takich samych dla
              wszystkich i nie byloby takich dyskusji
              • Gość: bryndal Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:51
                Popieram:)

Teraz tylko dojdźmy do władzy i to zmieńmy:P żeby chociaz kolejne pokolenia
                mialy lepiej:]
                • Gość: /// Re: Rocznik 86 IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 12.05.06, 21:00
                  Zreszta dzieki wlasnie jedynym egzaminom wstepnym na kierunku prawa i
                  administracji zachowanym w zeszlym roku na UG jestem studentka studiow
                  dziennych.W tym roku zostaly zniesione i licza sie wyniki z matury oj ciekawa
                  jestem jakie bylyby moje szanse podejrzewam ze nie mialabym zadnych.Z
                  ciekawosci sprawdze:)
          • Gość: k Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:56
            ale pomysl, moze to Ty za rok tez bedziesz chciała poprawić swój wynik i te pe
            i te de?
            Myślisz, że my mielismy łatwiej bo było nas mniej, myslisz ze w tym roku dwa
            roczniki chcą iśc na studia a rok temu jeden? otórz nie, spora częśc ludzi na
            moim roku ma starą maturę. on i tez sie dostawali rok temu
            studia nie sa obowiazkowe, nie trzeba isc na nie zaraz po liceum. tu trzeba byc
            dobrym, a nie tylko chcieć
            • Gość: ania Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 21:18
              jasne, rozumiem, nie atakuj mnie :)
              to forum, wyrazilam swoja opinie, ktora jest taka, a nie inna. jeszcze raz
              podkreslam, ze nie rocznik 86 w jakis sposob krytykuje, tylko 'system' :)
              • monn Re: Rocznik 86 13.05.06, 00:18
                tez chcialam zdawac jeszcze raz na sgh ale czuje ze matme znowu
                zawalilam-poprostu duzo juz zapomnialam mimo powtorek,gera ok. moze
                zaproponujecie jakis mily ciekawy kierunek w wawie po gerze rozszerzonej, angolu
                i ruskim rozszerzonym?:D, a tak w ogole jestem na sghu(SZ) i jest spoko:)nie
                chce rezygnowac i tracic roku jesli sie w tym roku znowu nie dostane,a ci co
                startuja jakie macie wyniki?tak z ciekawosci pytam;]jakby co hufiec jest:D
              • Gość: speak.to.the.hand Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 01:30
                masz rację- arkusze nie są równe poziomem. tak miedzy przedmiotami, jak teraz
                między sesjami. w zeszłym roku przez to np na sgh dostały się prawie same osoby
                zdające geografię, i tylko nieliczni z tych zdających historię, a było ich
                więcej podobno. też poziom egzaminu z danego przedmiotu w zeszłym roku, moze
                odbiegac od tego w tym.

system jest do dupy, i od momentu kiedy ktoś wpadł na pomysł wprowadzenia nm
                można było się domyślić że tak właśnie będzie. ale nie jesteśmy temu winni my,
                tylko cke.
        • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: Rocznik 86 IP: *.man.busko.pl 13.05.06, 09:28
          cyt
          "Po wypowiedziach rocznika 87' nie moge sie z Toba zgodzic. Wedlug 3/4
          tegorocnych wychodzi na to, ze Wasza matura jest po prostu banalna, prosciutka
          jak szkolna kartkoweczka. Wszystcy pisza, ze beda miec "leciutko" 80-90% ( i to
          bez zadnego przygotowania). Wiec skad te obawy?
          "

O TAK !!

w ubiegłym roku tez miał byc rok geniuszy i co ztego wyszło? sredni wynik z
          biol to 54$, a w skali staninowej wynik lepszy niz 70% uzyskalo 14% uczniów a
          porównywalny ok 12%!!:)

Łatwo jest sprawdzac sobie mature wdomu pzred kompem, dodawac sobie pkt itd

Przypomne rocznikowi 87, ze egzamin GIMNAZJALNY zdaliscie duzo gozrej niz
          rocznik 86, zatem..nie spodziewajcie sie rewelacji
          jestesc po prostu..mniej inteligentni, niektorzy pzrynajmniej
          • Gość: ania Re: Rocznik 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 09:51
            jesli obrazanie kogos jest Twoim sposobem na uzasadnienie swoich racji... to
            goraco wspolczuje. matury (tak jak i testy gimnazjalne) beda z roku na rok
            coraz trudniejsze - to widac juz w tym roku. to chyba naturalna kolej rzeczy.
            skad tez i mniej wymierne wyniki egzaminow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka