Dodaj do ulubionych

Kalkulatory na maturę

05.05.06, 22:28
Napiszcie czy wnosicie na matematykę prawdziwe kalkulatory, które liczą
statystykę i rozwiązują równania, czy bierzecie proste. U nas w szkole jest to
bardzo kontrowersyjny temat, ale wiekszość ludzi bierze profesjonalny sprzęt.
Obserwuj wątek
    • cky3 Re: Kalkulatory na maturę 05.05.06, 22:54
      ja wnosze tylko taki profesjonalny :) co prawda nie jest graficzny, ale wszystko
      inne ma... w mojej klasie kilka osób nabyło taki właśnie na okazję matury i
      myśle ze nie bedzie problemu. A zresztą kto nas sprawdzi? Na sale wpuszczają
      zwykli nauczyciele i napewno nie bedą to profesorowie matmy ;) kto się pozna? :)
      • Gość: czuk Re: Kalkulatory na maturę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 00:23
        nie wiem jak u was ale u nas w lublinie musielismy 2 tyg wczensiej oddac
        podpisane kalkulatory, dostaniemy je dopiero w dniu matury, sami na mature
        wniesc nic nie mozemy... i tym sposobem mimo ze jestem szczesliwym posiadaczem
        kalkulatora graficznego TI i calkiem przyzwoitego casio na maturze bede musial
        sie zadowolic badziewkiem z kiosku za 5 zl...
      • grauko Re: Kalkulatory na maturę 06.05.06, 21:46
        U nas w szkole trzeba złożyć kalkulatory 3 dni przed maturą z matmy, aby
        Dyrektor zweryfikował jakie mają bajery :) Ale i tak drugi biore w kieszeń :)
    • Gość: 86 Re: Kalkulatory na maturę IP: *.ztpnet.pl 06.05.06, 00:11
      zebyscie sie nie zdziwili :)...
      • Gość: kaczor Re: Kalkulatory na maturę IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 06.05.06, 11:46
        a ja wezme 2 - prosty i profesjonalny casio :]
    • Gość: miara bedzie luz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 12:17
      przeciez w komisji nie bedzie nauczycieli od scislych przedmiotow. czy oni sie
      znaja na kaluklatorach? wiekszosc nie wie pewnie co to sa dane stat. u mnie mam
      nadzieje przymkna na to oko. a tak wogole to biore 2 kalkulatory zwykly i
      "kosmiczny". pokaze ten zwykly. :)
      • Gość: ewa Re: bedzie luz IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.05.06, 19:08
        uprzedzam, że będę na matematyce, a jestem chemikiem. Znam się na
        kalkulatorach.W każdej komisji na matmie będzie jeden ścisły, albo fizyk, albo
        chemik. Nie ma lekko :-) A poza tym za używanie innego sprzętu, niż dozwolone
        grozi unieważnienie egzaminu. Warto ryzykować? Obliczenia przecież są dość
        banalne.
        • Gość: reos Re: bedzie luz IP: *.osadanet.pl / *.osadanet.pl 06.05.06, 21:55
          Nie dziwie sie ludziom, ktorzy biora profesjonalny sprzet na mature. Od tego
          egzaminu zalezy wszystko; czy dostaniemy sie na wymarzone studia. Pod wplywem
          stresu lepiej skorzystac z prawdziwego sprzetu i sprawdzic sobie wynik. Wiadomo,
          ze kalkulator nie policzy za nas zadania, ale ma sie poczucie bezpieczenstwa i
          pewnosci, a to jest bardzo wazne. Osobiscie nie biore takiego kalkulatora,
          poniewaz mam juz indeks w kieszeni i matura to dla mnie formalnosc, ale w innym
          wypadku nie wahalbym sie ani troche.
    • Gość: 76767 Re: Kalkulatory na maturę IP: 80.54.117.* 06.05.06, 12:18
      A nam kochana szkoła zakupiła piękne badziewne kalkulatory które dostaniemy w
      dniu matury.. kto wpadł na taki durny pomysł..
      • Gość: reos Re: Kalkulatory na maturę IP: *.osadanet.pl / *.osadanet.pl 06.05.06, 18:00
        U nas każdy pokazuje tani kalkulator z "chipsów" (tak to ktoś określił), a w
        marynarce ma pożądny sprzęt. Niestety "tumaniści" (humaniści) wpuszczający na
        salę nie wiedzą dokładnie, co to "kalkulator prosty". Jak zobaczą więcej niż 10
        przycisków to pomyślą, że to jakiś extra sprzęt, który wszystko liczy. Nawet
        dyrektor przypomniał na zakończeniu roku, że nie możemy wnosić kalkulatora,
        który liczy całki i logarytmy !!! (oczywiście sprzęt z takimi funkcjami to w
        myśl tej definicji kalkulator prosty)
    • Gość: nabla Re: Kalkulatory na maturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:19
      U nas szkoła zakupiła kalkulatory proste. Przez całe liceum używaliśmy normalnych kalklatorów, a teraz - powrót do przeszłości :-( Przyzwyczaiłam się już do tych bardziej skomplikowanych.
      Próbowaliśmy znaleźć takie kalkulatory, które liczyłyby np potęgi, a nie obliczałyby danych parametrów statystycznych. Jednak na rynku takich po prostu nie ma. Musimy się zadowolić "czterodziałaniówkami"

Na matematyce jeszcze można wytrzymać z prostymi, gorzej mają ci co zdają fizykę...
    • Gość: nabla Re: Kalkulatory na maturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:23
      Czy pzypadkiem na maturze z geografii nie można mieć kalkulatorów z większą ilością funkcji niż na matematyce? Nie jestem pewna, gdzieś to słyszałąm, ale to nie jest potwierdzona informacja. Może ktoś kto zdaje geografię może mnie poinformować.
      Jeżeli to byłaby jednak prawda, to ... yyy... absurd?
      • Gość: reos Re: Kalkulatory na maturę IP: *.osadanet.pl / *.osadanet.pl 06.05.06, 18:41
        Fizyka bez porządnego sprzętu to masakra. Można się łatwo rąbnąć w piętrowych
        obliczeniach. Ja zdaję matę i fizę, więc przyda się porządny sprzęt. U nas
        powstały nawet próby "wydłubania" klawisza odpowiedzialnego za statystykę lub
        zamalowania literek. Niezły biznes zrobiłaby firma, która (podobnie jak simlocki
        w komórkach) "ściągałaby" niedozwolone funkcje i wydawała oficjalne certyfikaty ;)
        • Gość: heh Re: Kalkulatory na maturę IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 06.05.06, 19:18
          no zebyscie sie zdziwili jak na maturze zostaniecie bez kalkulatora. rok temu
          pisalem gegre i typka mi zabarala kalkulator bo mial za duzo funckji lub
          'guziczkow' jak ona to okreslila. wiec raczej polecam wziecie 2 kalkulatorow i
          ostrzegam ze przed rozpoczeciem matury komisja sprawdza jaki macie kalkulator.
    • Gość: belferka Re: Kalkulatory na maturę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 19:35
      "Dojrzali maturzyści" przejrzyjcie sronę CKE o wykazie dopuszczonych materiałów
      i przyborów i będzie po problemie.

www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=311&Itemid=2
      • Gość: reos Re: Kalkulatory na maturę IP: *.osadanet.pl / *.osadanet.pl 06.05.06, 21:46
        My doskonale wiemy jaki kalkulator jest wymagany (bez statystyki, rozwiazywania
        rownan, rysowania wykresow). Chodzi o to, ze sa fajne kalkulatory np. casio z
        naturalnym zapisem tylko prawie kazdy bardziej rozwiniety sprzet ma ta cholerna
        statystyke, z ktorej nikt nie bedzie korzystal na maturze. Kiedy wchodzimy na
        mature pokazujemy zwykly kalkulator, a w trakcie pisania wyjmujemy prawdziwy
        profesjonalny sprzet ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka