Dodaj do ulubionych

Proszę o radę:)

06.11.06, 20:31
Nie wiem co mam zrobić. Podjęlam decyzje, że będę zdawać na maturze historie
i biologie, jednak nie wiem który przedmiot wziąść na jakim poziomie :( boję
się, że nie poradzę sobie z tym wypracowaniem na historii, a znów nigdy nie
miałam rozszerzonej biologii i nie wiem czy dam rade zdac. A na podstawowej
biologii jest tylko o człowieku tak? Pomóżcie, bo został tylko miesiąc do
podjęcia ostatecznej decyzji...Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Sonia Re: Proszę o radę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 20:41
      Kochana napewno biologię jako przedmiot obowiązkowy , w niej 3/4 pytan jest na
      mysloenie a zdobycie 30% jest nie takie ciężkie.Z historią jest gporzej-liczy
      sie wiedza i fakty , które bardzo łątwo pomylić.Powtórzysz sobie człowieka,
      podstawy innych działów a potem rozwiązuj testy.Będzie dobrze.Ja odradzam
      wybrać Ci historię.
      • jamaica888 Re: Proszę o radę:) 06.11.06, 20:49
        Dziękuję :*
    • Gość: jejujej Re: Proszę o radę:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 20:45
      Po 1. Zastanów się który z tych przedmiotów bardziej lubisz - którego łatwiej Ci
      się nauczyć. Po 2. Musisz wiedzieć czego wymaga uczelnia na którą chcesz się
      dostać. Po 3. Musisz wiedzieć, że biologii na rozszerzeniu jest cała masa - jest
      wiele działów, których nie ma na podstawie. Materiał do przerobienia jest
      ogromny! By dobrze napisać rozszerzoną maturę z biologii musisz posiąść
      umiejętność logicznego myślenia i kojarzenia faktów. Logika ważna jest też przy
      historii, ale wiadomo, że materiał rozszerzony z tego przedmiotu nie jest tak
      obszerny jak z biologii. Za to musisz mieć dobrą pamięć (daty).
      My decyzji za Ciebie nie podejmiemy - sprawdź wszystkie za i przeciw i wybierz!
      Powodzenia :)
    • Gość: lin Re: Proszę o radę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 08:54
      Ja radzę biologię. Jeśli przerobisz dużo testów przed maturą to na pewno zdasz,
      i to z niezłym wynikiem. Pytania sa przecież niesamowicie podobne- z danych
      działów jest konkretny rodzaj pytań (przynajmniej tak było do tej pory). nie
      wiem jak z historią bo zdawałam biole. Powodzenia!
    • Gość: jaga Re: Proszę o radę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 11:20
      zdawaj to czego wymaga uczelnia na ktora sie wybierasz
      • jamaica888 Re: Proszę o radę:) 07.11.06, 14:57
        potrzebuje zdawac oba przedmioty
        • Gość: Aga Re: Proszę o radę:) IP: 217.153.221.* 11.11.06, 21:23
          Ja zdawałam w zeszłym roku i historię i biologię (jeszcze oprócz tego WOS,
          polski, angielski). Wszystko na rozszerzonym. I powiem tak: jeśli chodzi o
          historię to zdawaj na rozszerzonym a z biologią się zastanów, bo pytania są
          trudne i trzeba się nieźle przygotować żeby dobrze zdać. Historia to analiza
          źródeł i praca, więc jeśli dokładnie przeczyta się teksty - nie będzie problemu
          ze zdaniem. Biolę w szkole miałam podstawową i musiałam się sama przygotowywać a
          poszło całkiem nieźle, więc ty też sobie poradzisz. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka