Dodaj do ulubionych

InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspektywy

05.12.06, 14:32
Na witrynie CKE pojawił sie link do strony z opracowanymi zasadami
rekrutacji, będącej wynikiem współpracy CKE i "Perspektyw":

www.cke.perspektywy.pl/
Obserwuj wątek
    • Gość: radioheadka Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:23
      niech Ci Bóg wynagrodzi:)
      • Gość: greypc Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.n.INTELINK.pl 06.12.06, 21:49
        dzięki, ale to chya bardziej CKE i Perspektywom niech wynagrodzi :) trzeba
        przyznac, że nawet w tej CKE coś tam robią.
    • Gość: niunia Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.06, 12:19
      zastanawiajace jest tylko czemu np. ma chemie na wszytkich uczelniach jest
      wymagana historia i wos, oba rozszezone. tylko zeby ktos nie zaczal przez nich
      zmieniac deklaracji :D
      • Gość: sama Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 13:24
        a o co chodzi w tym gdy obok przedmiotu jest P i R ???
        Czyli właściwie to jaki przedmiot bedzie brany pod uwagę?
        • Gość: radioheadka Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 15:26
          ......
          :/
          • Gość: iglo Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 15:42
            dobre, dobre :D:D P to raczej podstawowy , a R rozszerzony. Wiem, ze myslenie
            boli, ale czasem mozna to przezwyciezyc :P
            • Gość: sama Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.zmigrod.jarsat.pl 07.12.06, 16:06
              no- ale przecież mi nie chodziło o to co oznaczają te literki!!!!!!
              - pego to akurat domyśleć się może 10-letnie dziecko!
              chodzi mi o to- że przy niektórych kierunkach pisze i P i R więc i poziom
              podstawowy i poziom rozszerzony i nie wiem jak mam to interpretować
              • Gość: gość Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.chello.pl 07.12.06, 16:59
                Jeśli jest napisane P i R to:

Żeby zostać dopuszczonym do postępowania rekrutacyjnego musisz zdawać poziom
                podstawowy, rozszerzonego nie musisz.

Na świadectwie zdając poziom podstawowy będziesz miała punkty z poziomu
                podstawowego, jeśli będziesz zdawała rozszerzenie, to na świadectwie będziesz
                miała punkty z rozszerzenia, a obok przeliczone wg przelicznika Giertycha punkty
                z podstawy.

Uczelnia, która rekrutuje na podstawie P i R sumuje punkty z podstawy i
                rozszerzenia. Choć wymagana jest podstawa, zdając tylko ją jesteś na starcie na
                praktycznie straconej pozycji (choć to jeszcze zależy od kierunku, na ile jest
                oblegany etc.), bo ktoś, kto napisał maturę podstawową na powiedzmy 90% będzie
                miał 90 pkt. a ktoś, kto napisał rozszerzenie na 60% będzie miał 60 pkt za
                rozszerzenie + 60-kilka za podstawę (to jest właśnie P+R), czyli ponad 120 punktów.

Oczywiście wszystko zależy od kierunku, są różne przeliczniki, najlepiej
                sprawdzić na stronie internetowej. Zazwyczaj wygląda to jednak w taki sposób,
                dlatego startując na kierunek P+R należy wybierać poziom rozszerzony, bo aż tak
                skandalicznie trudniejszy od podstawy, żeby napisać go ponad dwa razy gorzej,
                nie jest.
                • Gość: sama Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 22:42
                  aha!
                  no- to teraz przynajmniej już wiem jak to wygląga!

DZIĘKUJĘ !
                • Gość: m Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 14:18
                  a mnie sie wydaje ze jak jet P i R to TRZEBA zdawac oba poziomy i tyle. Jezeli
                  zas jest LUB to nie jest obowiazkowe, tak??
                  • Gość: gosiakak Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 14:27
                    no- ale przecież zdawanie dwóch poziomów nie jest możliwe!
                    • Gość: ja Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: 213.25.9.* 08.12.06, 14:51
                      ponieważ uczelnie musiały określić zasady rekrutacji do maja więc to zrobiły,
                      przeliczniki Giertycha pojawiły się we wrześniu - zgodnie z prawem uczelniom
                      nie wolno już nic zmieniac. Ciekawostka prawda?
                      Wg mnie P i R znaczy że rozszerzony jest wymagany a więc skoro nie można zdawać
                      obu to trzeba mieć poziom rozszerzony koniecznie. Jek uczelnie będą to liczyć -
                      Bóg raczy wiedzieć... Każda inaczej, najpewniejszym żródłem są strony
                      internetowe uczelni.
                      • Gość: ja Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: 213.25.9.* 08.12.06, 14:56
                        I jeszcze jedno: tegoroczna matura rozszerzona zawiera podobno elementy
                        podstawy i rozszerzonej więc nie mogą za nią liczyć punktów podwójnie
                        • Gość: greypc Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.f.INTELINK.pl 08.12.06, 15:29
                          kurcze no. P i R znaczy, że liczone są punkty z poziomu podstawowego i
                          rozszerzonego. jeśli ktoś będzie pisał rozszerzony, to na świadectwie
                          maturalnym będzie miał tez wynik z podstawowego (na podstawie tabelki). wiec
                          będą wyniki z obu poziomów i uczelnie mogą liczyc 2 poziomy.
                        • Gość: kiki Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 15:31
                          no własnie, czasem jest spojnik LUB a czasem I.... jak ktos wie to niech da
                          znac jak jest na "Uniwersytecie przyrodniczym" we Wrocławiu, chciałam tam iść
                          na Ochrone Środowiska a tu patrze, że polski i angielski P. I R. a ja je oba
                          zdaje podstawowe, a tylko biole i gegre rozszerzoną... to jak chyba nie mam już
                          szans???
                          • Gość: radioheadka Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 16:19
                            jejku nie uczyli Was LOGIKI na matematyce w I klasie????:/"i"oznacza , że i to
                            i to, czyli musicie zdaawacie rozszerzony, a podstweę wam przeliczą wg tabelki.
                            A jeżeli jest podane LUB to albo podst albo rozsz.!!!!
                            18 lat do czegoś zobowiązuje.
                            • Gość: ja Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: 213.25.9.* 08.12.06, 16:44
                              Oczywiscie że P i R znaczy że wymagany jest rozszerzony . Kiedy uczelnie
                              decydowały że P i R nie wiedziały jeszcze że będzie się zdawało rozszerzoną bez
                              podstawowej. Jesli zdajecie rozszerzoną a wymagana jest podstawa istotny jest
                              przelicznik z tabelki. Ale nie działa on w obie strony! Ktoś pisze bzdury że
                              będą punkty naliczać za jedno i drugie.
                              A w ogóle jeśli maturzysta jeszcze nie zajrzał na stronę internetową uczelni
                              hasło REKRUTACJA tylko zadaje głupie pytania na forum to powinien cofnąć się do
                              Iszej klasy. Ludzie przecież od września aż huczy w mediach na temat nowinek
                              Giertycha i krzywdzących przeliczników rozszerzonej matury. Gdzie wy żyjecie na
                              Księżycu??
                              • Gość: kiki Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 17:05
                                Akurat to że PR bedzie tez przeliczany na świadectwie na PP to wiem! Też mi sie
                                wydawało że skoro jest "i" to znaczy, że niestety oba... ale niektórzy tutaj
                                pisali, że niekoniecznie więc chiałam sie upewnić. Wrrr żeby nawet na durną
                                ochrone środowiska trzeba było rozszerzony polski...
                                • Gość: jołasia Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 19:24
                                  A ja nie rozumiem jak pełnoletni ludzie, chcący dostać się na kierunek, na
                                  który wiadomo, że MUSZĄ mieć PR, żeby marzyć o dostaniu się, piszą, że będą
                                  zdawać PP. Przecież przedmioty maturalne wybiera się zgodnie z wymogami uczelni.
                                  Zadziwiają mnie też posty: - Będę zdawać te i te przedmioty, na co mogę
                                  startować ? -
                                  • Gość: sama Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 10:56
                                    O jejku!
                                    no- to nie dziw się tak strasznie!!!!1
                                    bo to nie jest przecież tak, że taki przeciętny maturzysta musi być dobry ze
                                    wszystkiego i wszystkie przedmioty wybierać na poziomie rozszerzonym przecież
                                    jak ktoś chce isć na np. wspomnianą już ochronę środowiska, to wiadomo, że
                                    przykłada się do tych przediotów przyrodniczych a jakiegoś tam polskiego- czyli
                                    głupich wierszyków
                                    • Gość: radioheadka Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 12:25
                                      nie zrozumialas wypowiedzi poprzedniczki.
                                  • Gość: kiki Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 13:43
                                    jakoś na stronie UP nie było napisane w dziale rekrutacja o poziomi
                                    rozszerzonym z polaka... poziomy były podane tylko przy bioli i goegrafii.
                                    • Gość: joliteczka Re: InformatorKierunkówStudiów 2007- CKE i Perspe IP: 62.233.130.* 10.12.06, 18:52
                                      na stronce uczelni na ktora ja startuje też w rekrutacji nie jest wymagany poziom rozszerzony..wiadomo lepij zdać roszezrony ale ja anglika rozszerzonego nie zdam..nie wiem gdzie jest błąd..jutro chyba przejde sie na uczelnie.
                                      Dziś na kursach usłyszałam ze podobno uczelnie mają ujednolicić rekrutacje ..ze procenty z matury bedą mnożone razy 2 + jesli ktos zdawał poziom rozszerzony bedą dodawane punkty wg . tableki Giertycha przelicznik na podstawowa..ciekawe czy to prawda ale podobno weszło to pare dni temu..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka