21.01.07, 22:24
chcialabym przystapic do matury po 17 latach ukonczenai liceum.gdzie powinnam
sie zglosic?prosze o podpowiedz:):)
Obserwuj wątek
    • tola1011 Re: matura 22.01.07, 12:18
      Do kuratorium, będziesz musiała napisać podanie, a w nim kiedy ukończyłaś
      szkołę i jaką, jakie wybierasz przedmioty na maturę i że prosisz o
      przystąpienie do matury dla dorosłych. Oni po jakimś czasie napiszą kiedy i w
      jakiej szkole będziesz zdawać. Teraz to już będziesz musiała zdawać nową
      maturę, bo styczeń był ostatnim terminem starej.
    • Gość: Julka Re: matura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 12:54
      Poczytaj na tej stronie
      www.kuratorium.bialystok.pl/kuratorium2/DesktopDefault.aspx?tabindex=2&tabid=509
      Jestem prawie na 100% pewna, że masz wybór: możesz zdawać starą lub nową
      maturę. Starą maturę mozesz zdawać w szkole dla dorosłych do 2011 roku (tak
      wynika z wiadomosci z wklejonego linku, bo ja myślałam, ze do 2009). Taką
      szkołę powinno Ci wskazać kuratorium.
      Powodzenia :)
      • Gość: tola1011 Re: matura IP: *.acn.waw.pl 22.01.07, 14:21
        Jak byś poczytała dokładniej, to byś się doczytała że do sesji zimowej 2007
        można zdawać starą maturę, jak ktoś kiedyś kończył szkołę śrenią dla młodzieży,
        jest to w tej informacji z kuratorium na którą się powołujesz.
        • Gość: Julka Re: matura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 14:31
          tola nie masz racji. Od tego są CKU - szkoły dla dorosłych. I tam kuratorium
          zawsze kieruje absolwentów lat poprzednich. Nie jest wazne kiedy skończyli
          szkołę średnią.
          • Gość: bozka1 Re: matura IP: *.lanet.net.pl 22.01.07, 16:22
            Wszystkim bardzo serdecznie dziekuje za wskazowki:):)bede probowala,chociaz nie
            ukrywam ze sie boje...ale coz....do odwaznych swiat nalezy.......jeszcze raz
            dziekuje
            • Gość: tola1011 Re: matura IP: *.acn.waw.pl 22.01.07, 23:55
              Jestem szczęśliwa, zdawałam teraz w sesji zimowej, polski i historię, dzisiaj
              miałam wyniki, dwie czwórki, super.
              • Gość: Julka Re: matura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 00:40
                Szczere gratulacje. Powodzenia na ustnej. Nie dziękuj :)
                • Gość: bozka1 Re: matura IP: *.lanet.net.pl 23.01.07, 17:35
                  Gratuluje szczerze i zycze dalej sukcesow:):):)
                  • Gość: tola1011 Re: matura IP: *.acn.waw.pl 24.01.07, 17:00
                    Nie dziekuję żeby nie zapeszyć ustnych, ale powiem wam że przystąpiłam do nich
                    też po 17 latach od ukończenia szkoły, a decyzję o podjełam dopiero pod koniec
                    września. Trzeba w siebie wierzyć.
    • Gość: bozka1 Re: matura IP: *.lanet.net.pl 25.01.07, 09:27
      Napisz mi prosze jak sie przygotowywalas do matury gdzie chodzilas na zajecia
      przygotowujace.Jestem pelna podziwu dla Ciebie:):)Nie ukrywam ze sie troche
      boje,czy dam sobie rade ,ale to jest moim marzeniem zdobyc mature.Pozdrawiam
      • Gość: tola1011 Re: matura IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 15:49
        Bozka1, napiszę Ci dokładnie wszystko po ustnych.
    • Gość: ja Re: matura IP: *.ath.forthnet.gr 26.01.07, 15:49
      Widze,ze jest nas troche,takich co po latach chca jednak miec ta mature.Jak
      pisala bozka66 to tez jest moje marzenie od kiedy ja oblalam,przez wlasna
      glupote oczywiscie.
      Teraz zakuwam sama w domu ,jezeli mam wolna chwilke a w maju do boju!!!
      Mam nadzieje,ze zdam,i bedzie ok.

Moze dziewczyny ,ktore zdawaly napisza jak to wyglada po latach i w ogole jak
      one sie przygotowywaly.
      Pozdrawiam
      • Gość: bozka1 Re: matura IP: *.lanet.net.pl 26.01.07, 21:05
        no wlasnie..:) niech nam ktos podpowie jak sie zabrac do matury:):):) bo juz
        mi sie po nocach sni:)
      • Gość: bozka1 Re: matura IP: *.lanet.net.pl 26.01.07, 21:07
        jezeli w maju zdajesz to prosze napisz mi kiedy zglaszalas chec przystapienia
        do matury
    • Gość: ja Re: matura IP: *.ath.forthnet.gr 27.01.07, 14:37
      Jeszcze nigdzie sie nie zglaszalam,zadnego podania nie pisalam,wszak mam czas
      do marca.A nuz sie rozmysle;)
      Ucze sie ,ale nic mi do glowy nie wchodzi.
      • Gość: tola1011 Re: matura IP: *.acn.waw.pl 27.01.07, 23:13
        Dziewczyny! tak w skrócie to kupcie sobie książki wydawnictwa Greg, z polaka
        tzw. Ściągi(oczywiście wszystkie epoki). Znajdują się tam streszczenia lektur i
        analizy wierszy, co ważne charakterystyki postaci. Greg ma swoją stronę w
        internecie. Ja ambitnie przeczytałam tylko Antygonę i Króla Edypa a później
        stwierdziłam że nie zdążę czytać książek, bo to jednak krótki czas, a jeszcze
        trzeba było uczyć się historii. Z historii też polecam Grega. Ja w poniedziałek
        mam jeszcze ustny, a później mogę napisać coś więcej.
        • aniteb Re: matura 29.01.07, 00:34
          To napisz napisz, ja też myślę o zrobieniu matury po wielu latach, mam badzo
          dużo obaw...Pozdrawiam i trzymam kciuki!!!!
          • Gość: tola1011 Re: matura IP: *.acn.waw.pl 31.01.07, 08:27
            Udało się, z utnych dostałam dwie 3. Dziewczyny ja skończyłam szkołę 17 lat
            temu. Decyzję o zdawaniu matury podjęłam we wrześniu. Pod koniec września
            zaczęłam chodzić na kurs przygotowujący w Ursusie. Kurs jest dobry, można się
            trochę nauczyć i naprowadzają w ogóle czego i jak się uczyć. W czasie tych
            miesięcy nie oglądałam telewizji i ograniczyłam wszystko inne. Robiłam tylko to
            co musiałam, ale termin był krótki, więc można zrezygnować z innych rzeczy jak
            się wie, że w styczniu będzie już koniec nauki. Oczywiście teraz studia, ale to
            już co innego. Co chcecie wiedzieć? Bo o gregu już pisałam. Mi się udało, więc
            i wam się uda, trzeba tylko chcieć. Powodzenia i uwierzcie w siebie. Dzięki
            dziewczyny za to, że trzymałyście za mnie kciuki.
            • Gość: bozka1 Re: matura IP: *.lanet.net.pl 31.01.07, 15:17
              aaaaaaaaa i najwazniejsze! co zamierzasz studiowac?????????:):)
    • Gość: xxx Re: matura IP: *.ath.forthnet.gr 31.01.07, 08:53
      GRATULUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Mozesz napiszac jak sie uczylas?Na co kladlas nacisk np.z polskiego.
      Pisalas wypracowania.......
      • Gość: tola1011 Re: matura IP: *.acn.waw.pl 31.01.07, 15:11
        Dzięki, z polskiego czytałam opracowania i charakterystykę postaci. Wiadomo ,że
        jak się czyta książkę to lepiej pamięta się nazwiska, miejscowości itp. więc
        trzeba czytać parę razy aby zapamiętać. Wypracowania też trochę ćwiczyłam, ja
        nie robię błędów ortograficznych, za to mam problem z interpunkcją, pewnie
        widać. Dobrze więc poćwiczyć wypracowania, ważne! to wstęp i zakończenie pracy,
        oczywiście to co w środku też, ale to przyjdzie samo jak się wie o czym pisać,
        a wstęp i zakończenie warto sobie poćwiczyć. Jeszcze warto kupić sobie ksiażkę
        z motywami literackimi, często zdarzają się na maturze.
        • Gość: bozka1 Re: matura IP: *.lanet.net.pl 31.01.07, 15:16
          no to super!!! gratuluje<brraawwoo> npis zmi prosze z czego zdawalas
          jeszcze .Ja mysle zeby sie zapisac na jakis kurs przygotowujacy tylko ze to
          troche kosztuje:( ale sama chyba nie dam rady. Pozdrawiam:):):)
          • Gość: tola1011 Re: matura IP: *.acn.waw.pl 01.02.07, 09:52
            Ja zdawałam z polskiego i historii. W tej szkole w której ja zdawałam ludzie
            zdawali jeszcze biologię, matematykę i geografię. Z geografii było bardzo
            trudno zdać, oblało pisemną bardzo dużo ludzi , podobno tematy też nie były za
            ciekawe, jak np. hutnictwo w świecie.
            • Gość: bozka1 Re: matura IP: *.lanet.net.pl 01.02.07, 15:39
              tola1011 a jezyk obcy????
              • Gość: tola1011 Re: matura IP: *.acn.waw.pl 02.02.07, 00:02
                Ja nie musiałam zdawać języka, bo kiedyś kończyłam liceum zawodowe. Po nim jak
                i po technikum nie trzeba, ale jeśli kończyłaś ogólniak to tak.
                • Gość: onka Re: matura IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.03.07, 17:21
                  tola1011: zdawałaś chyba jeszcze "starą maturę"?

bo mnie ciekawi jak jest z tą nową - z tego co czytałam temat na ustną z polskiego uczeń wybiera już we wrześniu - więc na jakiej zasadzie temat wybiera osoba spoza szkoły? i kiedy kuratorium wyznacza szkołę, w której można zdawać?

może ktoś wie? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka