stokrotka_00 16.02.07, 10:19 macie moze jakis pomysł na temat miłości ??? ja zastanawiam sie na Romeo i Julia, treny kochanowskiego, i jakas lektura z romantyzmu.... co o tym myślicie?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arshina Re: Motyw Miłości 16.02.07, 13:22 literatura: BIBLIA - „Pieśń nad pieśniami” MITOLOGIA - Eros,Orfeusz i Eurydyka ”Odyseja” ”Sztuka kochania” - Owidiusz ”Sonety do Laury” - Petrarka ”Dzieje Tristana i Izoldy” ”Heloiza i Abelard” ”Romeo i Julia” W. Szekspir ”Do Anny” - Daniel Naborowski ”Giaur” G.G. Byron Cierpienia młodego Wertera” - J.W. Goethe ”Konrad Wallenrod” - A. Mickiewicz Śluby panieńskie” - A. Fredro Pan Tadeusz” - Adam Mickiewicz ”Lalka” - B. Prus ”Nowa Heloiza” - J.J. Rousseau ”Noce i dnie” - M. Dąbrowska ”Nad Niemnem” - Eliza Orzeszkowa ”Zbrodnia i kara” F.M. Dostojewski ”Trylogia” - H. Sienkiewicz w ”Ludzie bezdomni” - S. Żeromski ”Mistrz i Małgorzata” - M. Bułhakow ”Anna Karenina” - Lew Tołstoj Wiersze – H. Poświatowska Erotyki – K.K. Baczyński Erotyki - B. Leśmian ”Pierwszy krok w chmurach” - M. Hłasko w sztuce: Amor i Psyche” - rzeźba Canovy „Eros napinający łuk” - rzeźba Lizyppa „Eros” – rzeźba Praksytelesa dla miasta Tespie „Eros i Psyche” – opera Ludomira Różyckiego „Zaślubiny Psyche z Amorem” – Giulio Romano „Odyseusz i Penelopa” – Francisco Primaticco „Alegoria miłości” – obraz Agnola Bronzina „Miłość niebiańska i miłość ziemska” – młodzieńczy obraz Tycjana „Święto miłości” – obraz A. Watteau „Muzyka miłości” – A. Watteau „Kwietniowa miłość” – Artur Hughes „Trzy Gracje i Kupidyn” – Bertel Thorvaldsen „Pożądanie” – Aristide Maillol - relief w ołowiu „Carmen” – opera Georgesa Bizeta wg noweli Prospera Mérimée Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Motyw Miłości 16.02.07, 14:15 Dziękuje Ci bardzo za pomoc :):) serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Motyw Miłości IP: *.cnb.com.pl 17.02.07, 15:47 Boże, pytanie o coś tak banalnego jako motyw miłości przez osobę, która chce się ubiegać o świadectwo dojrzałości - jest ŻENUJĄCE. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Motyw Miłości 17.02.07, 18:52 to nie czytaj nie musisz i sie zajmij lepiej soba...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Motyw Miłości IP: *.softlab.gda.pl 17.02.07, 23:09 jak nie jesteście pewne, co włączyć do swojej prezentacji maturalnej, to polecam serwis educafe.org Oni tam mają polonistów, którzy odpowiadają na pytania. trzeba tylko się zalogować. Odpowiedz Link Zgłoś
niewaznekto88 Re: Motyw Miłości 21.02.07, 14:17 stokrotka_00 napisała: > macie moze jakis pomysł na temat miłości ??? ja zastanawiam sie na Romeo i > Julia, treny kochanowskiego, i jakas lektura z romantyzmu.... co o tym > myślicie?:) tez mam temat z miłościa zwiazany"miłość jako wielki temat literat..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Motyw Miłości 21.02.07, 22:06 oo jak miło:) i masz jakiś pomysł??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Motyw Miłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 14:09 ja rózniez mam tmat o miłosci (rózne ujecia motywu milosci w literaturze i sztuce) myslalam o piecie jako milosc matki do syna oraz moze hymn sw pawla lub piotra nie pamietam dokladnie, przedwiosnie, ktorys z dramatow romantycznych i pan tadeusz. jeszcze cos musze znalesc do milosci do ojsczyzny bo zamierzam rozpatrywac milosc spelniona niesopelniona, matki do syna i do ojczyzny. macie moeze jakies pomysly?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Motyw Miłości IP: *.chello.pl 28.02.07, 21:12 O mamusiu, hymn świętego Pawła lub Piotra - was niczego nie uczą w szkole? Aha, piszemy "znaleźć". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystka2007 Re: Motyw Miłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:09 Aga masz racje! Straszne! Macie temat o miłości a nawet nie znacie podstaw co powinno być zawarte w tym temacie. Jak można nie widzieć kogo jest hymn o miłości!!! Ja tez mam ten temat i jak patrze na wasze problemy to chce mi się śmiać! Odpowiedz Link Zgłoś
niewaznekto88 Re: Motyw Miłości 21.03.07, 17:29 Jestes beznadziejna...pewnei ejstes jakas zakompleksioną kujonka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Motyw Miłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:26 jeśli jesteś zainteresowana kupnem pracy pisz kaktus-ik@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Motyw Miłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 16:37 Jesli chodzi o temat miłości to poruszyłabym te kwestie, o których wspomniałaś...ale dodatkowo również CIREPIENIA Młodego Wertera , książke na którym był oprty firm a mianowicie "szkoła Uczyć" , może jeszcze wiersze adama asnyka Odpowiedz Link Zgłoś