Dodaj do ulubionych

Uniwersytet Wrocławski

25.03.07, 21:25
wiem, że jeszcze wcześnie o to pytać (czytaj: przed maturą) ale ciekawi mnie
czy któreś z Was ma w planach studia na Uniwersytecie Wrocławskim. Jestem
obecnie na I roku prawa ale rok temu też korzystałam z tego Forum. Dlatego
jeśli macie / będziecie mieć pytania dotyczące studiowania we Wrocławiu to
chętnie odpowiem. Pozdrawiam i życzę powodzenia na maturze. M.
Obserwuj wątek
    • mortale Re: Uniwersytet Wrocławski 26.03.07, 11:49
      czesc! poprawiam mature w tym roku i UWr to jedno z potencjalnych miejsc
      studiowania. Mam pytanko czy Ty tez poprawialas mature i czy ogolnie ciezko
      jest sie dostac do Wrocławia? ile mniej wiecej mialas procent(jesli oczywiscie
      mozesz/chcesz podac). I jakie przedmioty tam biora pod uwage? z gory dziekuje
      za odp;)
      • ika.des Re: Uniwersytet Wrocławski 27.03.07, 20:47
        Ja również poprawiałam maturę w zeszłym roku - ściślej rzecz biorąc rozszerzoną
        historię (bo zawaliłam ten poziom pisząc z moim rocznikiem :-/. Aż wstyd
        przyznać, ale miałam tylko 30%). Moje wyniki z matury: historia pp. - 73%; pr. -
        74%, WOS - pp. - 78%; pr. - 67%; Angielski - pp. 90%; pr. - 79%. Tak więc
        widzisz, że wyniki nie znowu takie oszałamiająco świetne ale na szczęście
        wystarczyło żeby się dostać. Swoją drogą przyjmowali chyba z 300 osób więc to
        też miało jakieś tam znaczenie. O ile się orientuję, to teraz wymagania co do
        zdawanych przedmiotów na maturze nieco się zmieniły. Musisz zdawać historię,
        angielski i jeden z przedmiotów do wyboru (polski, wos lub geografia). W
        rekrutacji jest uwzględniany ten przedmiot, za który kandydat może otrzymać
        największą liczbę punktów. Brak któregoś z wymienionych przedmiotów skutkuje
        otrzymaniem 0 punktów za ten przedmiot, ale nie dyskwalifikuje kandydata z
        postępowania rekrutacyjnego. Oprócz tego podany jest taki przelicznik: wynik z
        historii na poziomie podstawowym mnoży się przez 0,16 zaś na poziomie
        rozszerzonym przez 0,24; wynik z angielskiego na poziomie podstawowym mnoży się
        przez 0,08 a na poziomie rozszerzonym przez 0,12; zaś wynik z przedmiotu
        dodatkowego (wos, geografia lub polski) mnoży się na poziomie podstawowym przez
        0,16 a na poziomie rozszerzonym przez 0,24. To konkurs świadectw więc przyjmują
        osoby z najwyższymi wynikami.To chyba wszystko.
        Ogólnie mogę jeszcze dodać, że jeśli naprawdę decydujesz się na ten kierunek bo
        cię to interesuje, to się nie zawiedziesz. Poza tym Wrocław to chyba jedno z
        pięknieszych miast w Polsce więc naprawdę warto tu studiować.
        Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz. Pozdr.
    • martina.15 Re: Uniwersytet Wrocławski 26.03.07, 11:49
      ja przez kontakty moge opowiedziec o polibudzie, uniwerku i akademii rolniczej
      we Wrocku :) no i of corz akademia medyczna tez obeznana :)
      • dolo_intensive Re: Uniwersytet Wrocławski 28.03.07, 09:44
        No to opowiedz, jak jest we Wroclawiu na Medycznej: czy bardzo koszą, czy fajne
        akademiki, czy profesorowie GNOJĄ studentów jak na ŚLAMie, czy jest tam mniej
        nauki, czy trudno sie dostac; a wiesz cos o farmacji? te same pytania...
        • martina.15 Re: Uniwersytet Wrocławski 02.04.07, 09:56
          wypytam sie dokladniej, ale o akademikach nie powiem- cala moja ekipa jest
          inaczej zakwaterowana :)

tak, trzeba sie mnostwo czasu uczyc a niektorzy asystenci sa do bani, czepiaja
          sie ze szok (kupmel czaszke zaliczal chyba... siedmiokrotnie), wszyscy przeszli
          przez pierwszy semestr wiec chyba caloksztalt dosc laskawy :)
          • sweety1988 Re: Uniwersytet Wrocławski 21.04.07, 21:01
            witaj:) tak się zastanawiam nad prawem we Wrocławiu. Mam kilka pytań: czy
            ciężko jest? Jaka panuje atmosfera? No i czy warto studiowac we Wrocławiu? :) Z
            góry dziękuję za odpowiedź :]
            • ika.des Re: Uniwersytet Wrocławski 26.04.07, 20:19
              Cześć! Sorry że dopiero teraz odpisuję ale wcześniej nie miałam dostępu do
              kompa :-). Jeżeli pytasz czy warto studiować prawo we Wrocławiu to mogę
              odpowiedzieć tylko jedno - naprawdę warto. O ile, oczywiście jesteś
              zdecydowana/y na ten właśnie kierunek bo cię to interesuje. Znam osoby, które
              się rozczarowały bo traktowały prawo tylko jako wyjście awaryjne lub
              realizowały marzenia... rodziców ;-).
              Czy jest ciężko? To subiektywna ocena ale z pewnością bez nauki tych studiów
              się nie przejdzie. Zresztą jak wszystkich. Na pierwszym roku z takich
              przedmiotów stricte prawniczych masz logikę dla prawników, wstęp do
              prawoznawstwa, prawo konstytucyjne, łacinę dla prawników. Poza tym są jeszcze
              przedmioty historyczno-prawne: prawo rzymskie, powszechna historia państwa i
              prawa, historia państwa i prawa polskiego. Aha, no i ekonomia. Tak więc typowe
              studia prawnicze zaczynają się dopiero od II roku. Nauki jest sporo, nie
              ukrywam, lecz wszystko jest do przejścia. Oczywiście poza nauką istnieje
              jeszcze coś takiego jak życie studenckie ;-). Wrocław oferuje masę klubów,
              pubów, kawiarni, kin, teatrów - słowem, miejsc gdzie na nudę narzekać nie
              można. Sama uczelnia organizuje też różnego typu konferencje, spotkania ze
              znanymi osobami czy osobami zza granicy.
              Co do atmosfery to bywa różnie. Ja osobiście jestem w świetnej grupie więc na
              atmosferę narzekać nie mogę. Oczywiście na samym początku było trochę sztywno
              ale tak chyba jest wszędzie. Oczywiście jest także sporo osób, które już na
              pierwszym roku uważają się za wybitnych prawników i na innych patrzą z góry. Ae
              takich trzeba po prostu olewać.
              Nie wiem co jeszcze mogłabym Ci napisać. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to
              pisz.
              • slure Re: Uniwersytet Wrocławski 29.04.07, 23:39
                Tez kiedys czesto bywalem na tym forum i rowniez studiuje prawo(dziennie) we
                Wroclawiu.Czy jest ciezko?Prawda jest taka,ze jest malo zajec(az dziewne) a
                czas plynie bardzo szybko,generalnie nie trzeba sie przemeczaj,przynajmniej na
                I roku,no i oczywiscie zalezy to od cwiczeniowcow.Warto czytac na bierzaco,to
                co zadaja na cwiczenia,by miec jakas podstawe przy nauce do egzaminow.Nic nie
                musisz robic,a jak zbilza sie sesja to musisz robic i to bardzo duzo i czesto
                na pamiec pierdol,ktore nigdy Ci sie nie przydadza(wdp,wybitne hasla z
                leksykonu:/ oczywiscie nie wszystkie,ale po egzaminie zapomina sie wiekszosc)
                egazaminy czesto zaleza od nastroju profesorow i szczescia a nie wlasnej
                wiedzy,ale tak jest chyba wszedzie,podobno przewalone jest od 3 roku i wtedy
                ludzie zaczynaja tak naprawde studiowac prawo.Infrastruktura jest bardzo
                dobra,samo miasto rowniez jest ciekawe i bardzo ladne(miejsca
                reprezentacyjne),stale sie rozwija,szczegolnie teraz gdy mamy euro 2012,bedzie
                pewnie wiecej pracy itp,ogolnie polecam miasto,a czy uczelnie?nie wiem bo
                ciezko ocenic po I semestrze i polowie II,mysle ze o tym moga sie wypowiedziec
                osoby z 4 czy 5 roku,a ich zdanie niestety nie jest najlepsze,ogolnie na
                uczelnii panuje balagan z organizacja,i jest jeszcze kilka minusow.Mysle ze
                wazni sa ludzie z ktorymi sie bedzie studiowalo,wspollokatorzy itp.Ale ogolnie
                nie narzekam,moze UWr to nie UAM,ale jest ok:) przynajmniej narazie,pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka