mala199 31.03.07, 13:44 czego możemy się spodziewać? jak to pisać jeśli forma w tytule nie jest narzucona? [ tak jak na próbnej było!] felieton? esej? rozprawka? poradzcie coś! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andrey_mail@wp.pl Re: WOS rozszerzony - praca pisemna IP: *.zabrze.net.pl 31.03.07, 16:37 Cześć, dobrym pomysłem jest poproszenie nauczyciela o klucze do sprawdzania dłuższych wypowiedzi pisemnych z matury z WOSU. Tematy o niesprecyzowanej formie mają zawsze oceniane określone rzeczy i na tej podstawie można sobie wypracować takie... między-formie (nie mylić z między-formiem Gombrowicza :)) czyli wiedzieć, co na pewno będzie wzięte pod uwagę. Na przykład przy pisaniu listu do posła w kluczu można znaleźć punkty za jasno sformułowane stanowisko, wykorzystanie podanych materiałów (ważne! to znajduje się w prawie każdym temacie, odniesienie do materiałów z poprzednich stron, ponieważ odwoływanie się do np. tabel czy sond CBOSu jest dość proste, warto skorzystać ze wszystkich dostępnych materiałów źródłowych), uzasadnienie stanowiska w różnych aspektach (przy tym liście były to aspekty prawne,polityczne,społeczne,etyczne) oraz perswazyjność wypowiedzi. To tylko przykład z krótszej formy pisemnej, ale wiele elementów może się powtórzyć. Dużo punktów zawierają tzw. wiązki za argumenty, czyli na przykład 0-3 pkt za przykłady postaw obywatelskich, 0-3 pkt zjawisk szkodzących demokracji itd. Tu trzeba się napocić zdrowo. Sam mam podobny problem. Przy maturze z j. pol. jest to zdecydowanie jaśniej i logiczniej poukładane. Z WOSu można po prostu dostać mało punktów i nie wiadomo czemu nawet ; ) Mam nadzieję, że pomogłem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziubek_666 Re: WOS rozszerzony - praca pisemna 31.03.07, 22:41 Ja osobiście spodziewałbym się czegoś z tematyki społecznej, narodowej,chociaż z drugiej strony w tym roku przypada 50 lat od traktatów rzymskich, 10 lat od uchwalenia konstytucji RP więc może coś z tego UE lub sytuacja prawna w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqw Re: WOS rozszerzony - praca pisemna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 09:24 Twój nauczyciel z Historii i Wos już tu jest zarejestrowany! Z naszego portalu przygotowuje testy i sprawdziany. Czy chcesz aby Cię zaskoczył???? [ www.mojamatura.pl ] TY ZASKOCZ SWOJEGO NAUCZYCIELA!!! Największy zbiór testów on - line z historii i WOS na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqw Re: WOS rozszerzony - praca pisemna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 09:25 Twój nauczyciel z Historii i Wos już tu jest zarejestrowany! Z naszego portalu przygotowuje testy i sprawdziany. Czy chcesz aby Cię zaskoczył???? [ www.mojamatura.pl ] TY ZASKOCZ SWOJEGO NAUCZYCIELA!!! Największy zbiór testów on - line z historii i WOS na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: WOS rozszerzony - praca pisemna IP: 83.168.75.* 01.04.07, 12:05 własciwie forma wypracowania z WOSu (mówimy o rozszerzeniu) nie jest określona, wybierasz formę która jest Tobie wygodna. Natomiast zawsze trzeba pamiętać o pewnych określonych elementach, które muszą się w pracy znaleźć. Oczywiście musi być wstęp z zaznaczoną tezą, musi być tez i podsumowanie zawarte w zakończeniu. Jeżeli natomiast chodzi o rady dotyczące samej rozwinięcia podpowiedziałabym tak: każdy temat wypracowania z WOSu zawiera wiele elementów, (np. podaj argumenty, wyciągnij wnoski, podaj trzy przykłady, wykorzystaj materiały źródłowe, opisz skutki itd). Nalezy b. dokładnie przeanalizowac polecenie i zadbać, aby każdy element był w pracy zawarty, bo tylko one sa punktowane, a nie lanie wody. I najlepiej wręcz w pracy oddzielac te elementy poszczególnymi akapitami, a nawet zanaczac wyraźnie w zdaniu, o który element chodzi np. " Kolejnym argumentem za zaostrzeniem kar będzie..." " Pierwszym i najważniejszym skutkiem jest..." Poniewaz to sprawia że praca ma jasny, przejrzysty i czytelny obraz, co jest miodem na serce egzaminatora. Gdy wczytuje się w 30stą, chaotyczna pracę, gdzie wszystko jest wymieszane, argumenty mieszają się z przykładami i wnioskami, ogarnia go zniechęcenie i złe nastawienie do takiej pracy, w takiej pracy łatwo jest przeoczyć to i owo, a wiadomo, że może oznazać to 2 - 3 pkt. mniej. Piszę to, bo jestem egzaminatorem i wiem, jaki nastawienie mają inni egzaminatorzy do prac pisnych w wyraźnym pośpiechu i nieprzemyślanych. Pzejrzyjcie sobie prace z poprzednich lat i zwróćcie uwagę na konstrukcję modelu odpowiedzi. Ezaminator marzy o pracach, które sa pisane jak z tego właśnie klucza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rer Re: WOS rozszerzony - praca pisemna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 08:38 TESTY Z HISTORII I WOSU ONLINE www.mojamatura.pl Fantastyczny materiał do matury - www.mojamatura.pl/5,matura.html z historii i WOS – u największa baza testów z tych przedmiotów w Polsce. Wejdź na Platforma<Demo Uratowaliśmy TWOJĄ MATURĘ! Czytaj www.mojamatura.pl. Odpowiedz Link Zgłoś