Dodaj do ulubionych

ŚMIECH NA SALI!

04.05.07, 14:48
Kurde kiedy wyszłam z matury pomyślałam " Okey, czytanie było trudne, ale
wypracowanie fajne, moze byc " Wchodze do domku, wlaczam cke sprawdzam wyniki
i co...!?! z czytania zr zrozumieniem mam gora 10 punktów z czego pewnych jest
6 nie wiem jak reszta, a wypracowanie? KURDE CO TO ZA KLUCZ W OGOLE? Ja nie
wiem moze ja sie nie nadaje ale doszlam do innych wnioskow nawet :/ kurde
jestem zla...
Obserwuj wątek
    • cienmotyla Klucz jest zły. 04.05.07, 14:49
      Jak można dawać taki klucz?
      Sam Giertych go pisał?
      O co tu chodzi?
      przecież to kpina!
      Klucze zawsze były w ramkach z punktacją!
      • Gość: eh Re: Klucz jest zły. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:51
        dajcie spokoj ja sie zalamalam ;/ dokladnie tak jak Wy ;/ czytane masakra ;/
        ehhhhhhhhhhh
        • cienmotyla Re: Klucz jest zły. 04.05.07, 14:51
          To chore!
          • Gość: piotr sciagi, wysylka mailem piszcie IP: *.tkdami.net 06.05.07, 19:58
            Witam!
            Mam sciagi z geografii i biologii na mature, wszystkich zainteresowanych prosze o maila:
            sciagi-geografia-biologia@tlen.pl
            Pozdrawiam
        • Gość: Frame. Re: Klucz jest zły. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:53
          Nie stresujcie się, klucz 'w ramce' bedzie pewnie pod wieczor! ;) zawsze tak
          jest ;) nie stresujcie sie, czytanie fakt - było trudne, mam jakies 12
          punktów :|
        • Gość: olunia Re: Klucz jest zły. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:03
          tez sie załamałam po przeczytaniu tego klucza...a myslalam ze bedzie dobrze jak
          stamtad wyszlam...
      • Gość: Wiktor89 Re: Klucz jest zły. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:54
        Słuchajcie Pie..ta głupoty nam w 2006 tez nie dali klucza tylko takie gó..
        wypracowania przykładowe> mi sie nic nie zgadzało bo pisałem o Chlopach miałem
        mało chcarkterystyki bo mało pamietałem i zaliczyłem na duzo % !!!!!!
      • Gość: ???? Re: Klucz jest zły. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:09
        co jak co matura była zjeb..ana ale sie nie martwcie pozdajecie.u mnie na sali
        imnastycznej kolesiowi wypadł z kieszeni telefon ale pisał dalej
    • Gość: morawiecka Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:52
      Ja tez tak mam.... Tekst trudny, ale jakoś sie napisało, wypracowanie ( pisałam
      na 1) było nawet nawet. Mogło być lepiej, ale nie było źle, sprawdzam odp, a tu
      wszystko sie rózni:/ Niby podobnie, ale jednak inaczej:/ Czy myślicie, ze jak
      wyjątkowo dużo osób nie zda to będzie jakaś szybsza łatwiejsza poprawa? Np. w
      lipcu? Tak czytając opinie na forum widzę, że większość miała problemy:/
      • Gość: szubrawce Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:11
        a koles tu dzwonil do jednego i o ziarno pytal
      • Gość: egz. Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:13
        Przecież nikt od was nie wymaga identycznych sformułowań jak w kluczu, chodzi raczej o napisanie o podobnych sprawach, poza tym teraz trwa weryfikacja klucza, czyli ustala się, co jescze można uznać i zapisać w kluczu.Więc spokojnie z tą paniką.
        • Gość: ag Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:34
          ale każdy może inaczej zrozumieć tekst. szczególnie taki którego wcześniej nie
          widział na oczy.
    • Gość: marta Re: śmiech na sali IP: 83.168.96.* 04.05.07, 15:16
      nie panikuj, bo to co jest na stronie CKE to nie żaden klucz, tylko przykładowe
      odpowiedzi. To co dostają egzaminatorzy jako medl odpowiedzi, wygląda zupełnie
      inaczej, i daje możliwośc o wiele szerszej interpretacji wypracowania. Dlatego
      nie martw się na zapas. To że Twoje wypracowanie wyglada zupełnie inaczej, nie
      oznacza, że dostaniesz malo punktów.

Natomiast jeżeli chodzi o czytanie ze zrozumieniem, tutaj łatwiej porównać
      odpowiedzi, bo mniejsza możliwość manewru. Ale to co CKE zamieszcza jako
      przykładowe odpowiedzi, czasem odbiega od modelu i to bardzo. Przede wszystkim
      może dopuszczać więcej możliwych odpowiedzi.
      • Gość: Asia porażka totalna :((((( IP: *.debnet.pl 04.05.07, 15:26
        Ludzie! Wykułam się nieźle na ten polski (przeczytałam wszystko z zeszytów,
        książek i Cogito- tych książeczek), także chodziłam do renomowanego liceum o
        rozszerzonym polskim, a mam teraz wrażenie, że nie zdam i będę kiblować rok :
        (((((((. Maturę próbną zdałam bez przygotowań, ale ta to porażka! :(((((( Chyba
        mnie szlag trafi! T_T
        • Gość: dorotka Re: porażka totalna :((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:01
          nie przejmuj się tak. to jest tylko takie pierwsze wrażenie, chyba wszyscy tak mają. a ci co tak nie mają zazwyczaj mają najmniej pkt... ;)
          • Gość: Asia Re: porażka totalna :((((( IP: *.debnet.pl 04.05.07, 16:24
            Dziękuję Dorotko za słowa otuchy :). Jakoś przeżyję.... :(
        • Gość: a Re: porażka totalna :((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:35
          też sie boje ze nie zdam ;( bo wydaje mi sie ze wszystko na opak zrobiłam...
    • Gość: id Odpowiedz na 1 pyanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:36
      czy ktoś odpowiedział na 1 pytanie tak jak jest w "kluczu"? dokładnie chodzi mi
      o to czy ktoś ocenił 1 akapit pozytywnie I negatywnie?
      • Gość: ???? Re: Odpowiedz na 1 pyanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:39
        są rózne wersje interpretacji ja nie czyam klucza ale tak wynika z tekstumozna
        pozytywnie i negatywnie bo do tedi i tego mozna podac przykłady
      • Gość: eee Re: Odpowiedz na 1 pyanie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:40
        wątpie...
        • Gość: timmy Re: Odpowiedz na 1 pyanie.... IP: *.satfilm.net.pl 04.05.07, 15:46
          Tak, ja odpowiedzialem tak jak w kluczu, a cytujac samego siebie:

Ocena: Na pozór pozytywny, ale w gruncie rzeczy negatywna.
          Cechy: tu juz potwierdzalem tylko negatywna strone.

18/20 z rozumienia, nie widzialem jeszcze klucza do wypracowan, ale licze na sporo.
          Spoko bylo, nie narzekajcie :)
          • Gość: homo maturis Re: Odpowiedz na 1 pyanie.... IP: 212.244.90.* 04.05.07, 21:03
            a jak sobie liczysz te punkty? bo tu się można przyczepić...zwłaszcza, że
            argumentujesz same negatywne... to nasuwa wniosek, że opinię też uważasz za
            negatywną, tylko i wyłącznie...
            • Gość: timmy Re: Odpowiedz na 1 pyanie.... IP: *.satfilm.net.pl 04.05.07, 21:37
              Mysle ze 1 pkt za sformulowanie Oceny i 1 pkt za Cechy.

Ale na wszelki wypadek odjalem te dwa i stad 18/20.
      • Gość: dorotka Re: Odpowiedz na 1 pyanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:55
        ja napisałam tylko "korzystna". ale teraz sobię myślę że to przecież miało być własnymi słowami...
    • Gość: Wiktor89 Re: ŚMIECH NA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:50
      w tamtym roku też się bałem ale nie ma co xzdajcie ustne i pisemne resztę i
      jedziemy Nelly furtado a ja mam cała ksiazkew przeczytac na literature buuuuuuu
      • Gość: taa jasne Re: ŚMIECH NA IP: *.jelonki.robbo.pl 04.05.07, 16:04
        pierwsze pytanie bylo ostre :/ Malo kto wpadl na to ,ze ma mieszane zdanie. W ogole nie zrozumialem o co chodzi jej w tym 1 akapicie i napisalem , ze twierdzi ze jest korzystna :P 0/1 pkt
        • Gość: timmy Re: ŚMIECH NA IP: *.satfilm.net.pl 04.05.07, 16:07
          dajcie klucz z punktami za wypracowanie
        • Gość: orzelek Re: ŚMIECH NA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:17
          ja tez myslalam ze sytuacja jest korzystna ale za to mam chyba jeden punkt bo 2
          byly na maksa
        • Gość: Marcinool Re: ŚMIECH NA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:17
          Ja napisałem że korzystna ale także -i użyłem słów jakie tam były. Ne
          napisałem wprost, że niekorzystna, ale moja odpowiedź była dwuznaczna, ciekawe
          czy zaliczą?
    • samiris Re: ;/ 04.05.07, 16:00
      ja mam znowu problem bo napisalam ze uwazam ze mimo wszystko Matka Elzbiety,
      mimo swoego dystansu kocha swoją córkę choć nie potrafi tego wyrazić i nie
      potrafi nawiązać żadnej więzi miedzy nią a dzieckiem.. w kluczu widze ze ona
      ewidentnie NIE KOCHALA .. czytalam granice i lubie tą ksiązke, widocznie inaczej
      ą zinterpretowałam..
      • Gość: Marcinool Re: ;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:20
        A ja napisałem że po przyjździe Eli obie panie się pogodziły chodziło mi o to,
        że ta w końcu do niej przyjechała i zaczeły z sobą rozmowiać ale urazy
        pozostały i nadal Ela czuła ból spowodowany postawą matki - muszą zaliczyć.
      • Gość: orzelek Re: ;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:21
        ja tez tak napisalam ze jej matka mimo wszystko ja kochala tylko nie umiala
        tego okazac czy tobedzie blad rzeczowy? niewiem?
        • flash6 Re: ;/ 04.05.07, 16:27
          Kochać, nie wiem czy to za duże słowo ale zgoda między nimi była chociaż
          uczucie cierpienia i żalu pozostawało nadal w Elżbiecie - jeżeli tak się
          napisze to jest ok, ale sam argument że ją kochała bez jakiegoś wyjaśnienie jak
          to się przejawiało to może być źle, chociaż egzaminatorzy są często wyrozumiali.
    • Gość: allela ii IP: *.loonar.pl 04.05.07, 16:22
      mam pytanie.
      Co jesli pisalam praktycznie wiadomosci zawarte w tekscie?
      Jesli chodzi o granice to do matki elzbiety nigy uwagi nie przywiazywalam takze
      musialam wszystko braz z tekstu na jej temat i tylko tyle. Marnota co?
      • flash6 Re: ii 04.05.07, 16:29
        Nie, no troche puntkow za to dostaniesz jeśli dobrze wychwyciłeś to trochę się
        tego uzbiera, choć nie powiem lepiej jak się odwołać do całości lektury jak
        było w temacie!
        • Gość: ll Re: ii IP: *.loonar.pl 04.05.07, 16:30
          to wszystko przez stres a przedwiosnie to ja mam w malym paluszku :( ale jestem
          zla wrr
    • Gość: elka k IP: *.loonar.pl 04.05.07, 16:34
      zestaw dla nieslyszacych byl moim zdaniem latwiejszy
      • flash6 Re: I bardzo dobrze!! 04.05.07, 16:36
        Bo nawet jeśli był łatwiejszy to im się należy bo oni zawsze w życiu będą mieli
        trudniej !
    • Gość: ssvv Re: smiech na IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.05.07, 10:14
      Klucz jest równie beznadziejny jak te pytania. Rozumiem, że autorka mogła czuć
      dystans, ale jeżeli nie czuła niechęci to ja jestem Wokulski defastujący
      Śródziemie. A tabelka komunikat - rozmowa, PARANOJA. Najpierw czytam, jakie to
      rozmowy są błahe(oczywiście telefoniczne), następnie nic praktycznie nie ma o
      rozmowach, tylko wspomnienie o komunikatach, że napisałem mniej więcej:
      komunikat "przekazuje ważną informację" , rozmowa "bezsensowna, o błahych
      sprawach", a w kluczu jest odwrotnie. Do pozostałych pytań nawet nie chce mi się
      tracić czasu. Ważne jest tylko to w jak durnej rzeczywistości żyjemy, czemu nikt
      nie wstanie i nie powie prawdy o tych tekstach w mediach. Jak by dać do
      rozwiązania tej już starej kobiecie (bodajże 80 pare lat) - autorce maturalnego
      tekstu, to klucz byłby sprzeczny z jej rozumowaniem.
      • na_lesnik Re: smiech na 05.05.07, 10:18
        kolego, tabela była akurat najprostszą rzeczą... i nie wiem jak do rozmowy
        mogłeś dać bezsensowność... jest odwrotnie panie WOkulski...

z dystansem też się zgadzam akurat, też go zaznaczyłem...

nie przeczę, że klucz jest beznadziejny.. w zasadzie to nie klucz... ale akurat
        tych odpowiedzi które przytoczyłeś to nie ma się co czepiać...
        • Gość: ssvv Re: smiech na IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.05.07, 10:30
          "Kiedy słucham takich rozmów, wciąż zmieniających adresata, zadaję sobie pytanie,
          czy jakiś sens miała ich treść. Na pewno nie, rozmowa była czysto zdawkowa." <-
          do rozmów.
          "Ważna zatem jest nie ona, lecz jedynie komunikacja." <-komunikat, zatem najpier
          nazywa to rozmową, następnie komunikatem, aczkolwiek dla mnie zawsze komunikat
          to jest przekaz informacji, komunikaty słyszymy w newsach, wiadomościach, radiu.

Rozumiem, że chodzi o to:
          "Przez wspólną pracę, wspólne lektury, rozmowy, tymczasem na poważne
          rozmowy nikt nie ma ani chęci, ani czasu. Od rozmowy się odzwyczajamy. Wystarczą
          komunikaty. Tylko że te komunikaty tworzą tylko iluzję bycia razem."

To moim zdaniem pytanie było źle sformułowane.

Co do dystansu i niechęci. Nie przeczę, że był tam dystans, ale na pewno autorka
          wyraziła w ten sposób niechęć do tego zjawiska i tych ludzi.
          • na_lesnik Re: smiech na 05.05.07, 10:32
            człowieku..toc to ironia... właśnie o to chodzi... że ona mówi o komunikacie
            jako "zdawkowej rozmowie" nieniosącej ze sobą żadnej treści, a jedynia mającej
            podtrzymać kontakt i stworzyć iluzję bycia razem...
            • Gość: ssvv Re: smiech na IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.05.07, 10:45
              Ironii bym tam nie użył, prędzej irytacja.

Z tą tabelką to pewnie starałem się być za mądry (to zdanie o komunikacie w
              akapicie 5 mi umknęło). Ty akurat tak to odczytałeś i brawo, trafiłeś w
              odpowiedź. Ja również odczytałem odpowiedź tylko zrozumiałem odwrotnie (zresztą
              jak zobaczyłem komunikat to od razu skojarzyło mi się z przekazem informacji i
              to mnie zgubiło, zapomniałem, że mamy w ogóle nie myśleć o swoich odczuciach,
              przecież szkoła ma nas upupić i nadać gębę).

Co nie zmienia faktu, że zadania były beznadziejne. 1 pkt za 3
              cechy(wielokrotnie), 1 pkt za całą tabelkę itd.
          • Gość: ak Re: smiech na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 10:43
            Moim zdaniem wiekszosc tych tekstow z czesci "czytanie ze zrozumieniem" mija
            sie z celem. Bardzo lubie czytac i nie uwazam,zebym osoba,ktora totalnie nie
            rozumie jaka mysl zawarta jest w danym tekscie, ale czasami oni naprawde
            przesadzaja! Powinni dac te pytania testowe samym autorom tekstow, ciekawe na
            ile punktow by zdobyli.
            Chca nas nauczyc czytania ze zrozumieniem tylko w nieco dziwny sposob.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka