niewaznekto88 11.05.07, 15:38 Ciekawe czy Historia też będzie tak banalna jak geografia i biologia ;-/ LAbo znowu nam coś rypną ;/MOgliby w koncu zrobic łatwe arkusze z histy,a nei zawsze najtrudniejsze;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: óla Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:33 Też mam taką nadzieję, właściwie to już tylko nadzieję zyję, że dadzą akurat to co wiem a nadzieja matka .... eh :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat. Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:08 jaki okres obstawiacie :P ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: HiStOrYcY!! IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 11.05.07, 17:11 okres rozrodczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:25 Gość portalu: heh napisał(a): > okres rozrodczy Bilogia była dzisaj <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: HiStOrYcY!! IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 17:11 Mysle ze bedzie taki sam poziom jak w latach ubiegłych bo to układaja Ci sami ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:24 Ja mam nadzieję że będzie łatwy-przynajmniej bym chciała...a na wyprawku chętnie zobaczyłabym uniwersalizm albo reformacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l.l Re: HiStOrYcY!! IP: *.lanserwis.net 11.05.07, 18:13 podobno ma być sporo historii Polski ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebra Re: HiStOrYcY!! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.07, 18:16 matury z historii zawsze są dość trudne...Zadania wymagają wiedzy, której w żadnym podreczniku nie znajdziemy. W sumie to duzo osób obstawia rozbiory, powstania, PRL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:58 Z powstaniami to jakoś pójdzie. Zawsze się coś napisze....a jak dadzą coś o miastach tak jak w zeszłym roku to 20 punktów w plecy;/....hmmm ale o reformacji może być bo przecież giertych taki prokatolicki jest:)...a spór o inwestyturę to też kiedyś był bardzo popularny temat więc może wróci jako mój upragniony:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebra Re: HiStOrYcY!! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.07, 20:22 tematy o reformacji, spór o dominium mundi, czy nawet ten nieszczęsny ruch egzekucyjny dają możliwość "walki" o tych kilka punktów.Zgadzam się co do tematu o miastach...(mało kto się tym interesuje. O ile pamiętam to Roman "Cudowne dziecko" Giertych jest autorem jakichś publikacji historycznych...można się do nich zawsze odwołać...heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:37 Wydaje mi się że ruchu egzekucyjnego nie będzie bo na próbnej było o demokracji szlacheckiej. W sumie to nawet wojny XVII-wieczne dają kilka punktów dla osoby kompletnie zielonej...bo tego jest tak dużo że wystarczy wymienić kilka rzeczy i są już 3 punkty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebra Re: HiStOrYcY!! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.07, 20:39 dokładnie,to jest temat ( wojny XVII wieku ) ktorego wiekszosc nie lubi, ale mało kto o nich nie słyszał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:51 Lepsze to od polityki habsburgów wobec Polski w XVI wieku;/ (podałam jakiś przykładowy temat który jest dla mnie czarną magią:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaaaa Re: HiStOrYcY!! IP: *.chello.pl 11.05.07, 20:51 piszcie jakie tematy chcielibyście na maturze ja bym chciala przemiany gospodarcze w 20-leciu międzywojennym w II RP a wy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:58 Ja już napisałam że chciałabym spór o dominum mundi, reformacje albo wojny w XVII wieku- zawsze z tego wycisnę chociaż 5 punktów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: HiStOrYcY!! IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 21:10 ja bym chciał zagadnienia ustrojowe z panstw europy zachodniej obojetnie w jakim okresie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =]]] Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:15 Polityka Napoleona =] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:31 Upadek Rzymu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebra Re: HiStOrYcY!! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.07, 22:14 te tematy które wymieniamy są zbyt sensowne żeby pojawic się na mturze...więc jako mój koszmar podam temat " Przemiany w strukturze społeszeństw w średniowiecznej Europie" za długi okres czasowy, za duzo dat, nazwisk i ogólnie bleee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: HiStOrYcY!!- do zebry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 08:45 A mozesz mi powiedzieć o czym trzeba pisać w takim wypracowaniu którego temat przykładowo podałaś?? Proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: HiStOrYcY!!- do zebry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 10:19 " Przemiany w strukturze społeszeństw w średniowiecznej Europie" Tragic. Trzeba by było chyba odwołać się do starożytności, opisać różnice między poszczególnymi państwami, opisać przyczyny zmian np. polityczne, gospodarcze i ich skutki. Ogólnie temat maxymalnie zwalony ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borg Re: HiStOrYcY!!- do zebry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 11:35 ja obstawiam temata zwiazany z PRL, albo Rola Kosciola w panstwie polskim... chociaz chodzi mi po glowie tez "walki naraodowowyzwolencze w okresie rozbiorow" ... takie przeczucia subiektywne, choc tez pasowaly by do Romana te tematy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmowski Re: HiStOrYcY!!- do zebry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:25 Na pewno nie będzie wszystkich walk narodowowyzwolenczych ;-O mamy tylko 3h na mature a są też inne pytani ;p Rola kościoła - temat łatwy i przyjemny w każdym okresie, a w PRL najbardziej. Ja nadal stawiam na początki kształtowania się idei integracji europejskiej (średniowiecze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebra Re: HiStOrYcY!!- do zebry IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.07, 11:34 Myślę że trzeba by było napisać cos o stosunakch i systemie feudalnym, wykształcenie się cechów rzemieślniczych, stowarzyszenia kupieckie np. Hanza Niemiecka,powstania chłopskie w Anglii ( Wat Tyler), funkcjonowanie miast( przymus drogowy,prawo składu), nowa forma produkcji ( system nakładczy) itp. ...beznadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: HiStOrYcY!!- do zebry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 11:55 no to już się załamałam:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmowski Re: HiStOrYcY!!- do zebry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:26 Nienawidze tematów związanych tak blisko z gospodarka ;/ najlepiej gdyby dali jakis konflikt zbrojny, bo można dużo napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebra Re: HiStOrYcY!!- do zebry IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.07, 18:10 Ja tez mam nadzieje na jakis sensowny temat związany z historią a nie godpodarką, malarstwem, czy lokacją miast jak to miało miejsce w zeszłym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qe Re: HiStOrYcY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:20 TESTY Z HISTORII I WOSU ONLINE www.mojamatura.pl Fantastyczny materiał do matury - www.mojamatura.pl/5,matura.html z historii i WOS – u największa baza testów z tych przedmiotów w Polsce. Wejdź na Platforma<Demo Uratowaliśmy TWOJĄ MATURĘ! Czytaj www.mojamatura.pl. Odpowiedz Link Zgłoś