karo881 18.05.07, 16:20 Wybiera się ktoś tam??:) Jezeli tak to na jaki kierunek?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A. Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:26 A jakie sa warunki rekrutacji? Jeśli zas*ana tabelka geirtychowska obowiazuje, to nie mam zadnych szans .... Odpowiedz Link Zgłoś
karo881 Re: Uniwersytet Śląski 18.05.07, 16:27 zalezy na co chcesz isc, ogolnie to rekrutacja tam jest powalona :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:42 Chciałabym na etnologie, ale to raczej niemozliwe, zeby mnie przyjeli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karo881 Re: Uniwersytet Śląski 18.05.07, 16:52 a tam:) a jak ci poszla maturka?:) ja tez chyba zloze na etnologie? ten wydzial jest w Cieszynie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosia Re: Uniwersytet Śląski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 17:24 Idę na psychologię i rekrutacja nie jest tam powalona jak ktoś wyżej napisał :> Po prostu osoba mająca np. 45% z rozszerzonego polskiego otrzyma więcej punktów rekrutacyjnych niż osoba z polskim podstawowym na 80 % :D Odpowiedz Link Zgłoś
karo881 Re: Uniwersytet Śląski 18.05.07, 17:28 napisalam 'zalezy na co chcesz isc', na wiekszosc przemiotow niestety trzeba zdawac po 2 przemioty , w dodatku sa do tego jakies dziwne tabelki przeliczeniowe:/ ogolnie to nie umie sie w tym polapac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Uniwersytet Śląski IP: *.n.INTELINK.pl 31.05.07, 12:59 a wiesz kochana nie do konca tak jest....zalezy czy poprawiałas mature w tym roku czy nie.. radze ci zadzwonic na uczelnie bo zbyt wczesnie sie cieszysz z tych wyników Odpowiedz Link Zgłoś
karo881 Re: Uniwersytet Śląski 18.05.07, 17:31 a jeszcze mam pytanie , oplata rekrutacyjna wynosi 80 zl, wiec jezeli skladam tam na 2 kierunki to 160 czy moze sa jakies znizki ?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmmmmmmm Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 18:13 na Etnologie na Usia sie nie oplaca daruj sobie ,lepiej zloz papier na UJ lub w inne miejsce .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 19:25 Czemu sie nie oplaca?? Odpowiedz Link Zgłoś
bgbeata123 Re: jaka powalona ? 18.05.07, 19:32 czemu rekrutacja powaloina ? nie ma zadnego przleicznika tylko jest ta durna tabelka , chyba,ze o czyms nie wiem , ale na stronce nic nie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: jaka powalona ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 19:48 składasz na uś? na co jezeli można wiedziec? bo na tym forumn coś mało ludzi co tam sie wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samuel Re: jaka powalona ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:20 Ja się wybieram. Na prawo dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thefieldsoflove Re: Uniwersytet Śląski IP: *.telpol.net.pl 18.05.07, 21:39 ja się chce wybrać;D na kulturoznawstwo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sassaa Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 18.05.07, 22:04 Polecam US to dobra szkoła i wspaniali ludzie tam studiują. Jezeli chodzi o Katowice to w cale nie są takie złe , jest to jedno z bogatrzych miast w PL i ciągle się rozwija jest duzo parków, ładne kamienice no i duuuzo ludzi ;) Fakt powietrze troche nowojorskie hehe ale ogolnie Katosy są spoko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 22:07 studiujesz tam? Co? jezeli mozna wiedziec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasssaa Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 18.05.07, 22:32 hmm jakby to powiedziec studiowalam - przerwałam - chce znow studiowac :) Studiowalam dziennikarstwo i komunikacje społeczną -> POLITOLOGIA A do Katowic przyjechałam az z Gdańska :) I musze Wam powiedziec, ze w cale nie zaluje bo ludzie mieszkajacy na Śląsku ..hmmm tacy inni jakby to powiedziec bardziej otwarci i usmiechajacy się do siebie na ulicy :) Są bardzo mili a i do Krakowa z Katowic bardzo blisko bo tylko 40 minut. Studia przerwałam z powodów osobistych ale ze Sląska nie wyjechałam hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:14 Czemu na etnologię nie? Z tego, co tam teraz widzę, to ta tabelka od Giertycha chyba nie bardzo obowiazuje, kolezanka tam była i w ogole powiedzieli jej, ze rozszerzenie x2 ..... wiec nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardginger Re: Uniwersytet Śląski IP: *.chello.pl 20.05.07, 13:16 I ja też,ja też!:D a z jakiego jesteś miasta?:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M! Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:13 Ja tak chcialem na Usia w tym roku - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M! Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:23 Kto wybiera sie jeszcze na prawo >? Na USIA .I jakich progow sie spodziewacie >? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konery Re: Uniwersytet Śląski IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.07, 13:51 Próg na prawo rok temu 84,po rezerwowej rekrutacji-81,w tym roku możliwe,że dostaną się mający >80,wątpię,żeby rozszerzenie wypadło na tyle dobrze,żeby wiele osób miało powyżej 75%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Uniwersytet Śląski IP: 82.139.29.* 19.05.07, 18:27 A kto na anglistykę na US? Ciężko się tam dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 19:51 a kto na geografie?? sklada ktos tam?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:12 a co tam studiujesz??:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja;) Re: Uniwersytet Śląski IP: 80.51.254.* 19.05.07, 22:16 hmm aha, socjologia mnie akurat nie interesuje, ale moze powiesz tak ogolnie jak tam jest , jaki poziom i czy trudno sie dostac? z gory thx:) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:17 Ale na co? :P Na socjologię, czy ogólnie na UŚ? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja;) Re: Uniwersytet Śląski IP: 80.51.254.* 19.05.07, 22:17 ogolnie cos o usiu;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:25 Ale wiesz, to się nie da tak, uniwersytet to jest generalnie ogromna instytucja, wiadomo że jedne kierunki są na bardzo wysokim poziomie inne na niskim. Ale tak generalnie UŚ jest tak w środku rankingów, wiadomo że nie ma takiego prestiżu jak np UJ, ale chyba nie prestiż jest najwazniejszy. A UŚ sie rozwija, zreszta położenie tez ma bardzo dobre, np jesli chodzi o przyszle miejsca pracy. Jeżeli chodzi o trudnosc dostania się to chyba tak średnio, ja 2 lata temu dostałam sie na 3 kierunki na które złożyłam, a były raczej oblegane, a moje wyniki były raczej nie rewelacyjne, tylko po prrostu dobre. Mi osobiście atmosfera zarówno US jak i Katowic bardzo odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: Uniwersytet Śląski IP: 80.51.254.* 19.05.07, 22:29 Tak ,tak rozumiem:) Mnie interesuje geo i zarzadzanie, dzieki za info:) A jakbys jeszcze wiedziala cos na temat tych kierunkow to mozesz napisac;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:32 No nie bardzo, tzn o zarządzaniu wiem tyle, że jest w Chorzowie w jakims odległym miejscu :P a o geografii w zasadzie też nic konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja;) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:34 oo a to nawet nie wiedzialam ,ze zarzadzanie w chorzowie, bo geo to wiem ,ze w sosnowcu:D myslalam tez o etnologi, ale wydział jest w cieszynie:/ tam jakos nie mam ochoty jechac:) ok , dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazja Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 19.05.07, 22:34 UŚ jest jest spoko !!! Atmosfera supera , Katwocie extra i szczeze mowiac niektore cluby lepsze niz w Kraku :O No ale na USIU pouczyc sie tez trzeba ale jest wporzo i szczeze mowiac nie zamienilabym tego Uniwerku na inny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:37 same pochwały widze:) a ty na jakims kierunku tam jestes?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazja Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 19.05.07, 22:43 Prawo - ale jestem troche na lewo hehe ajjj jakby to powiedziec wciagłam się w wir śląskich imprez :D W moim rodzinnym miescie tego nie mialam takiego zycia imprezowego ( byłam prymuską :/ ) :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazja Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 19.05.07, 22:47 w ogole to od pazdziernika zostaje sama z kumpelą na mieszkaniu i szukamy wspolokatora/ki mieszkanie 3 pokojowe ładne, duze , tanie , prawie w centrum ! Wiec jezeli jest jakis chlopak albo dziewczyna chetny/na to zapraszamy do wspolnego zamieszkania :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiekwer Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:52 Zgadzam sie , Katowice pod wzgledem imprez sa super po za tym jest Spodek i masa fajnych koncertów i roznego rodzaju imprez :) Polecam ---> www.youtube.com/watch?v=kUoxXtU5jT4 Odpowiedz Link Zgłoś
kasianyc1 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:59 Super filmik , bardzo lubie Katowice jak i cały Śląsk :) I bardzo chcialabym sie dostac na US. Pamietam jak pierwszy raz to bylo 2 lata temu byłam na Śląsku to wywarł na mnie ogromne wrazenie i tak jak ktos tu juz pisał Ślązacy są wspaniałymi ludzmi ;) Po tygodniu zaczełam juz mówic ich gwarą hehe :) Po za tym to miasto bardzo rozwijajace sie albo i juz rozwiniete i o prace nie ma duzego problemu no i wszedzie blisko Gliwice, Tychy, Zabrze, Jaworzno do Krakowa autostrada to tylko chwilka a i w gory chyba z godzinka samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosze Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 10:48 Błagam Was wytłumaczcie mi ktoś o co tu chodzi, jak to sie oblicza!! : Kwalifikacja na I rok studiów stacjonarnych pierwszego stopnia dla kandydatów z NOWĄ I STARĄ MATURĄ obejmuje konkurs świadectw dojrzałości. W konkursie będą brane pod uwagę wyniki ze świadectwa dojrzałości z geografii lub biologii lub chemii jako przedmiotu głównego oraz wynik z: matematyki, informatyki, fizyki, biologii lub chemii jako przedmiotu dodatkowego. Dla kandydatów z NOWĄ MATURĄ: Wyniki procentowe z egzaminu maturalnego świadectwa dojrzałości będą przeliczane na oceny według tabeli 1. Tabela 1. Przeliczenie punktów procentowych ze świadectwa dojrzałości na oceny Punkty procentowe Ocena: 86-100% 6 72%-85% 5 58%-71% 4 44%-57% 3 30%-43% 2 poniżej 30% 1* * kandydat nie może być klasyfikowany Konkurs świadectw dojrzałości odbywa się przez przeliczenie ocen na punkty według tabeli 2. Kandydaci, którzy na egzaminie maturalnym zdawali którykolwiek z uwzględnianych w kwalifikacji przedmiotów jako przedmiot dodatkowy, otrzymane oceny (po przeliczeniu na punkty) będą mieli pomnożone: a/ w przypadku poziomu podstawowego przez współczynnik 1,5 b/ w przypadku poziomu rozszerzonego przez współczynnik 2. Liczba otrzymanych przez każdego kandydata punktów będzie obliczana jako suma punktów uzyskanych z dwóch przedmiotów. Na studia będą przyjmowane osoby z największą liczbą punktów, nie mniejszą jednak niż 20 pkt., aż do wypełnienia limitu miejsc. W przypadku kandydatów, którzy uzyskali jednakową liczbę punktów, i których przyjęcie spowodowałoby przekroczenie limitu przyjęć, w ramach kwalifikacji stosowane będzie kryterium dodatkowe, tj. średnia wyników uzyskanych na egzaminie maturalnym ze wszystkich przedmiotów. Dla kandydatów ze STARĄ MATURĄ: Konkurs świadectw odbywa się przez przeliczenie ocen ze świadectwa ukończenia szkoły średniej na punkty według tabeli 2. Do przeliczenia brana jest pod uwagę ocena z przedmiotu głównego oraz ocena z przedmiotu dodatkowego spośród czterech wymienionych wyżej. Kandydaci, którzy na egzaminie dojrzałości zdawali którykolwiek z uwzględnionych w kwalifikacji przedmiotów jako przedmiot obowiązkowy lub dodatkowy, otrzymane oceny będą mieli pomnożone przez współczynnik 2. Liczba punktów otrzymanych przez każdego kandydata będzie stanowiła sumę punktów uzyskanych z dwóch przedmiotów wziętych pod uwagę. Tabela 2. Punktacja uwzględniająca skalę ocen od 2 do 6 Przedmioty główne: Geografia/ lub biologia/lub chemia ocena — punkty 6 – 30 5 – 25 4 – 20 3 – 15 2 – 5 Przedmioty dodatkowe (jeden do wyboru) matematyka/fizyka/informatyka/biologia lub chemia ocena — punkty 6 – 20 5 – 15 4 – 10 3 – 5 2 – 2 Max. ilość punktów możliwych do zdobycia wynosi 100 (w przypadku podwójnego liczenia ocen z przedmiotów zdawanych na egzaminie maturalnym jako obowiązkowy lub dodatkowy) oraz 50 (w przypadku braku takiej sytuacji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogi Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:19 psychologia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaalkaaa Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:22 a znasz moze prog pktowy jaki byl na psychologii na us-iu w zeszlym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Zaoczne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 20:10 A jak wygląd system rekrutacji na studia zaoczne? Może ktoś wie ile osób składało papiery na socjologie zaoczną i ile przyjęli rok temu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podbijam Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 16:16 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 23:47 na geografię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: risole Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 21:36 na francuski:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 13:55 Czy jest mozliwosc studiowania wieczorowo na Uniwersytecie Śląskim?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardginger Re: Uniwersytet Śląski IP: *.chello.pl 01.06.07, 14:42 Przepraszam,ale kiedy czytam takie wypowiedzi jak Twoja,popadam w zadumę czy aby na pewno ktoś taki jak Ty,powinien na studia w ogóle się wybierać.Nie chcę być zgryźliwa,ale ręce opadają kiedy czyta się takie idiotyczne pytanie.Masz internet,google,szeroko rozbudowaną stronkę UŚ-dlaczego trujesz dupę innym?A jak przyjdzie ci studiować,załatwiać jakieś poważne sprawy,to też będziesz się tak na forum ośmieszać z rónie intelignetnymi pytaniami?;/ Co za analfabetyzm informacyjny<ściana> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 14:51 Słuchaj, jak nie masz nic do powiedzenia na ten temat to po co sie odzywasz?:/ Nikt ci nie kaze odpowiadac na 'glupie pytania'. Strone przegladalem i nie znalazlem informacji na temat studiow wieczorowych ,ale moze cos mi umknęło ,wiec skoro jest takie forum ,gdzie moge sie o to zapytac to pytam. A ty idz sie gdzies lepiej zrelaksuj, bo zle z toba. I bez takiego tonu!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 01.06.07, 15:24 To jest akurat dość prosto sprawdzić ;) Wchodzisz tutaj irk.us.edu.pl/kierunki.php?op=show&tryb=katalog&p=2&sk=opis&sm=a&search= i sprawdzasz interesuiące Cię kierunki. Przy każdym pisze w jakim trybie jest prowadzony. Studiów wieczorowych jest na UŚ bardzo mało, psychologia, niektóre filologie, kierunki w Rybniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja :) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 15:31 Ok, czyli jednak nie ma (oprocz tych paru) a szkoda:( dzieki za info :) Odpowiedz Link Zgłoś