Dodaj do ulubionych

Jaki wybrać kierunek ?? - sugestie mile widziane

29.06.07, 14:58
Cóż, otrzymałam te wyniki matury i uważam, że powinnam się dostać na każdy z
wybranych przeze mnie kierunków. I tu zaczynają się problemy... Może Wy
pomożecie coś wybrać?

- anglistyka z progr. tłum. arabskim
- slawistyka z progr. czeskim
- rusycystyka od podstaw
[wszystko UŚ]

Macie jakieś pomysły? Proszę o uzasadnienie - "ciekawość" kierunku,
perspektywy itp.

Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: af Re: Jaki wybrać kierunek ?? - sugestie mile widzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 15:00
      ja bym wybrała anglistyka z progr. tłum. arabskim ponieważ niewielu jest takich
      ludzi którzy to skonczyli. z arabskim jest lepiej płatna praca niż z czeskim ;)
      • Gość: eirenn Re: Jaki wybrać kierunek ?? - sugestie mile widzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 15:58
        No w sumie arabski mniej popularny. Może udałoby sie załapać jakąś fajną robotę
        później.
    • czesiek_leczyca Re: Jaki wybrać kierunek ?? - sugestie mile widzi 29.06.07, 15:59
      Może ci jeszcze męża wybierzemy? Uzasadnimy jego cechami charakterystycznymi i
      zdjęciem.

A potem się okaże, że to zupełnie inny facet.

Tak samo może być ze studiami.
      • mrts Re: Jaki wybrać kierunek ?? - sugestie mile widzi 29.06.07, 16:04
        Wybieraj arabski :) bo po tym faktycznie moglabyś mieć dobrą robotę :) Ja np
        nigdy o takim kierunku nie słyszałam :>

Btw Czesiu... masz jakiś kompleks? W każdym wątku Ty i cały czas na tym samym
        poziomie dowalania innym.
        • czesiek_leczyca Re: Jaki wybrać kierunek ?? - sugestie mile widzi 29.06.07, 16:15
          Może dlatego że przed sesją zimową na prawie, gdzie studiuję, ze studiów
          zrezygnowała prawie połowa studentów. Większość była zawiedziona - nie tego się
          spodziewali. Być może zajęli miejsca innym prawnikom, którym nie udało się
          poprawnie zinterpretować "Pamiętników z powstania warszawskiego".

• mrts Czesiu :P 30.06.07, 15:21
            Drogi Czesiu. I tu nasunęła mi się pewna refleksja: może jakaś część z tych
            niedoszłych prawników wcale nie chciała iść na prawo? Może mieli w planach
            historię, historię sztuki albo filologię polską? ;> Ale od wszystkich słyszeli,
            że nie ma nic gorszego niż "beznadziejny [a przy tym taki łatwy] kierunek", po
            którym można zarabiać co najwyżej 1500 zł? :)

A potem, w sesji zimowej pożałowali... a przecież tak dobrze wyszła im
            interpretacja "Pamiętników z powstania warszawskiego".

Pozdrawiam ;)
            • Gość: duśka toooooooooooooo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 15:24
              trzeba iść na to co cię interesuje!!!!!!!!!

i tylko na to!!!!!!!!!!!!
              • Gość: eirenn Re: toooooooooooooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 20:52
                Z tym, że papier na mój angielski już mam [CAE], więc może powinnam spróbować
                jakiegoś innego języka?

Mam dylemat.
    • karolineczka6 Re: Jaki wybrać kierunek ?? - sugestie mile widzi 01.07.07, 22:27
      hm, uważam, że anglistyka z arabskim wygląda zachęcająco i najbardziej
      przyszłosciowo.

owszem, angielski juz masz naprawdę dobrze opanowany, ale prawda jest taka, ze
      języka uczy się przez całe życie.przecież nie mozesz chyba stwierdzić, że znasz
      go do perfekcji, a poza tym należy ciągle ćwiczyć, bo się zapomina. dzięki
      dobrej znajomości angielskiego będziesz mogła poswięcić więcej czasu na arabski.
      poza tym w ciagu 5 lat trudno opanować doskonale 1 język, cóż dopiero dwa
      (zgaduję, że angielskiego uczyłaś się więcej niż 5 lat).także Ci od poczatku
      będzie Ci łatwiej, by uczyć się jakże trudnego języka arabskiego.

a czy arabski jest przyszłościowy? wg mnie bardzo- chociażby dlatego, jak
      niewiele osób w Polsce potrafi mówić w tym języku. zapewne jest niezwykle trudny
      do opanowania, a Ty zgaduję, masz zdolności językowe (przeciez znajomosc jezyka
      na poziomie CAE wymaga wytrwalosci, ale tez talentu). naprawdę dużo osób uczy
      się czeskiego, a czy nasze stosunki z tym krajem są tak intensywne, ze potrzeba
      nam tylu tłumaczy? rosyjski- moze i przyszlościowy, ale znajdzie się
      zdecydowanie więcej osób mówiących po rosyjsku niż po arabsku- również duża
      konkurencja.

ale się rozpisałam :-) mam nadzieję, ze choc trochę pomogłam.zaznaczam, że to
      tylko moje przemyslenia, a wybor zalezy i tak od Ciebie :-)

pozdrawiam!
      • Gość: toi-toi Re: Jaki wybrać kierunek ?? - sugestie mile widzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 08:42
        Tez bym wybrala anglistyke z arabskim :)
        Ciekawa jest kultura arabska, jezyk... No i angielski jest "królem" języków ;)
        • Gość: eirenn Re: Jaki wybrać kierunek ?? - sugestie mile widzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 14:06
          Fajnie, że chciało Wam się poświęcić chwilkę, żeby mi pomóc. :)

Cóż, za ang-arab przemawia też fakt, że jest to najbardziej prestiżowy z tych
          trzech kierunków [najw. osób na miejsce, najwyższe progi], co może o czymś świadczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka