daberekteam 15.02.08, 08:35 Jakie materiały( lektury i materiały pomocnicze)mogę wykorzystać do swojego tematu maturalnego "obraz Warszawy w literaturze XIX i XX wieku? hęę?? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daberekteam Re: Prezentacja Maturalna 15.02.08, 11:16 Ja tylko potrzebuje zasugerowania jakie lektury wykorzystać w mojej pracy. Nie potrzebuje pomocy w napisaniu całej pracy maturalnej więc proszę się tutaj nie reklamować ! Pomoże ktoś ?? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith18 Re: Prezentacja Maturalna 22.02.08, 23:14 tnij.org/motyw_warszawy_w_literaturze # 1831 – wiersz Sowiński w okopach Woli[1] Juliusza Słowackiego # 1832 – wiersz Reduta Ordona Adama Mickiewicza # 1832 – III część dramatu Dziady Mickiewicza # 1841 – powieść Czarna mara Anny Nakwaskiej # 1842 – powieść Obraz warszawskiego społeczeństwa w dwóch powieściach spisany Nakwaskiej # 1844 – szkice Wizerunki społeczeństwa warszawskiego Józefa Symeona Boguckiego # 1848/1858 – praca Starożytności warszawskie Aleksandra Wejnerta # 1850 – szkice Tadeusz Bezimienny Józefa Korzeniowskiego # 1855 – szkice Lichwiarze Wacława Szymanowskiego # 1886 – powieść Na warszawskim bruku Adolfa Dygasińskiego # 1890 – powieść Lalka Bolesława Prusa # 1899 – powieść Ludzie bezdomni Stefana Żeromskiego # 1904 – dramat Warszawianka Stanisława Wyspiańskiego # 1909 – powieść Opowiadania o starej Warszawie Wiktora Gomulickiego # 1930 – poezje Pieśń o Rynku i zaułkach Artura Oppmana # 1938 – wiersz Ulica Miła[2] z tomiku Krzyk ostateczny Władysława Broniewskiego # 1939 – wiersz Alarm![3] Antoniego Słonimskiego # 1939 – wiersz Wstążka z "Warszawianki" Kazimierza Wierzyńskiego # 1941 – dokument The Nazi Kultur in Poland praca zbiorowa # 1943 – wiersz Warszawa[4] Krzysztofa Kamila Baczyńskiego # 1943 – publikacja dokumentalna Na oczach świata Marii Kann # 1944 – wiersz Uśmiech Warszawy Tadeusza Hollendra # 1944 – wiersz Pomoc dla Warszawy Antoniego Bogusławskiego # 1944 – wiersze Żądamy amunicji[5] i Pieśń o Powstaniu[6] Zbigniewa Jasińskiego # 1944 – wiersz O chłopakach z AKa[7] (inny tytuł: Chłopaki z AKa) Eryka Lipińskiego # 1944 – wiersz Śpiew Czerniakowa Kornela Makuszyńskiego # 1944 – wiersz Miastu Stanisława Marczaka-Oborskiego # 1944/45 – wiersze '1 września 1944 i Powrót Kazimierza Wierzyńskiego # 1945 – wiersze Akademia warszawska i Przepowiednia Mariana Hemara # 1945 – wiersz W Warszawie[8] Czesława Miłosza # 1945 – wiersze Do Warszawy i Ruiny katedry świętego Jana Mieczysława Jastruna # 1946 – zbiór felietonów Wiadomo – stolica! Stefana Wiecheckiego # 1949 – powieść Krystek z Warszawy Janiny Broniewskiej # 1955 – powieść Zły Leopolda Tyrmanda # 1958 – powieść Baedeker warszawski Olgierda Budrewicza # 1963 – Genealogia ocalonych Lesława Bartelskiego # 1967 – Pamiętnik z powstania warszawskiego Mirona Białoszewskiego # 1974 – Wieczory warszawskie Pawła Hertza # 1980 – Dziennik 1954 Leopolda Tyrmanda # 1985 – powieść Warszawskie małe ojczyzny Olgierda Budrewicza # 1986 – powieść Krakowskie Przedmieście pełne deserów Adolfa Rudnickiego # 1990 - powieść Nowy Świat i okolice Tadeusza Konwickiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Prezentacja Maturalna IP: 87.204.181.* 03.03.08, 18:42 Witam!ja z kolei mam problem z napisaniem pracy maturalnej,a terminy gonia...juz panikuije. Konspekt i bibliografie mam zrobiona,w glowie jakos mniej wiecej uklada mi sie jak to wszystko ma wygladac,ALE nie potrafie tego napisac...czy znacie moze jakies strony gdzie radza jak sie za to zabrac punkt po punkcie? Temat: "Wizerunek kobiety fascynujacej i irytujacej w literaturze.Omow na wybranych przykladach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prezentacja Maturalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 19:28 a problemu z głową nie masz, banalniejszego tmatu już nie ma, konspekt masz a pracy nie potrafisz napisać, doprawdy irytujące, cymbalistek jest wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_ja Re: Prezentacja Maturalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 00:08 zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia :) musisz to pokazać, a z filemm za dużo pracy (czyli zmarnowanego czasu na maturze). Proponuję pokazanie charakterystycznych miejsc albo cierpienia ludzi... Temat delikatny-ale trzeba go pokazać. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_ja Re: Prezentacja Maturalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 00:10 Ach sorki :p cos mi się skojarzyło, że obraz w czasie wojny :P Może Lalka gdzie są fajne, dokładne opisy miejsc? :) i z czasów wojny też na pewno jakieś zdjęcia, bo wydaje mi się, że to bardzo istotny moment także dla wyglądu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś