Dodaj do ulubionych

ANG rozszerzony - opinie

06.05.08, 13:39
Jak Wam poszło? Według mnie słuchanie było straszne ;/ dobrze, że chociaż
gramatyka w miarę. Na jaki temat pisaliście?
Obserwuj wątek
    • madziiu.laa Re: ANG rozszerzony - opinie 06.05.08, 13:49
      a moim zdaniem słuchanie i czytanie nie było takie złe . W moim
      przypadku to gramaryka cienko ale to mój słaby punkt . No i
      oczywiscie przy pisaniu rozprawki miałam totalna zacme ;/
      • Gość: ola Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:50
        w miare:/ rozprawka też może być, zobaczymy:p
    • Gość: kuba Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:49
      słuchanie straszne:D nie no rozwaliłeś mnie. powiem tak, cały ten test był tak prosty że aż się śmialiśmy jak go czytaliśmy w sali :) słuchanie to był taki banał, że głowa mała.
    • Gość: magda Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.pronet.lublin.pl 06.05.08, 13:51
      szczerze, to myślałam że będzie trochę trudniejsze, chociaż i tak
      zrobiłam trochę błędów..pisałam rozprawkę :)
      ostatnie słuchanie było głupie..troche za długie odpowiedzi i za
      duzo pytań wg mnie..ale za to drugie w miarę proste ;]
    • Gość: Szara Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 195.82.167.* 06.05.08, 13:59
      Słuchanie było proste, oprócz tego trzeciego - o aktorce. Tj. w zasadzie
      zrozumienie go było nietrudne [pomijając echo w dużej sali!], ale pytania były
      podchwytliwe. JAKIE DALIśCIE TAM ODPOWIEDZI?

I ostatnie zadanie mi nie podpadło. Pamiętacie chociaż część odpowiedzi z tego
      zadania? :)
      • Gość: kuba Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 14:03
        przyznam, że listening o królowej był lekko podchwytliwy, no ale "fake" się wyłapało :D za godzinę beda wyniki, nie schizujcie sie:P
        • Gość: werka Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 83.2.83.* 06.05.08, 14:08
          Taki chyba akuat był, choc autostrad sie nie spodziewałam :) Ogólnie gramatyka w
          miare teksty i słuchanie tez. nie bylo to takie nie do napisania, ja tam
          bardziej sie o polski PR martwie...;/ A w ogole to mam jeszcze problem moze ktos
          bedzie wiedzial: u mnie pare osob nie zaznaczylo tematu ktory wybira tzn
          rozprawki, myslicie ze prace beda mimo to spr?
          • Gość: BadyL Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.bsk.vectranet.pl 06.05.08, 14:14
            Niestety ale nie zostana sprawdzone. Beda mieli 0pkt za wypracowanie
            • Gość: zeszloroczna Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 14:16
              oczywiscie, ze zostanie. BArdzo wiele osob tego nie robi. Mialam taki problem w tamtym roku, napisalam do OKE, na co odpisali, ze nie mam sie czym przejmowac. Praca oczywiscie zostala sprawdzona.
              • Gość: pawel Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.smgr.pl 06.05.08, 14:20
                to mnie uspokoiłaś :) dzięki
              • Gość: JA Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 14:21
                Ogólnie łatwe(nawet gramatyka nie taka straszna)listening był najtrudniejszy. Ja
                pisałam opowiadanie-banał :)
                • Gość: anitka Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 16:37
                  ja znowu wyszłam ze słuchania i czytania zaskoczona jaki banał ,z gramatyka
                  myślałam ,ze proste ale odpowiedzi troszkę mi sie nie zgadzają , a dokładnie dwie;/
                  i jak sprawdziłam to mam maksimum z słuchania , czytania , oprócz ost.zadania(
                  zad9) mam 2/3 ;/

mam tylko nadziej ,ze mi dobrze sprawdza opowiadanie;) tzn wysoko:D i będzie coś
                  kolo 90% .... przyznam ,ze na moje oko to to łatwa maturka byla:)
    • Gość: pawel Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.smgr.pl 06.05.08, 14:18
      ja właśnie kompletnie gramatykę zawaliłem, w 2 słowach zrobiłem literówkę, czyli
      pewnie nie zaliczą ;/ Ze zdań mam dobrze chyba tylko jedno, na dodatek gdzieś
      wyczytałem że trzeba było zaznaczyć na jaki temat się pisze wypracowanie czego
      kompletnie nie zauważyłem :/ No ale chyba nie będą tacy chamscy żeby mi
      wyzerować... A jak z resztą to poczekamy na klucz, ale nie było takie trudne.
      • Gość: BadyL Opowiadanie IP: *.bsk.vectranet.pl 06.05.08, 14:24
        Nie uwazacie ze max 250 slow to za malo zeby napisac opowiadanie. Wedlug mnie
        taka ilosc pozwala jedynie na napisanie planu wydarzen ;/
        • Gość: Dyron Re: Opowiadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 22:29
          Dlatego opowiadania jest czyms najgorszym co mozna wybrac. Z reszta
          egzaminatorzy tez nie przepadaja za sprawdzaniem opowiadan- pisza je osoby ktore
          nie znaja form bardziej oficjalnych. I przewaznie opowiadania to nieposkładane
          fantastyczne twory-śmiecie. Dlatego warto nauczyc sie pisac rozprawki- sa ich
          tylko 3 rodzaje, a na maturze rozprawka jest zawsze. Pozdrawiam.
          • Gość: Amy Re: Opowiadanie IP: 84.201.210.* 07.05.08, 10:34
            Właśnie w tym celu nauczyłam sie pisać rozprawki. Opowiadań nie
            cierpię, opisy mi średnio wychodzi a rozprawki mi akurat idą
            najlepiej, tylko trzeba sie tych zwrotów na wstęp, argumenty i
            zakończenie nauczyć.
      • Gość: magda Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.pronet.lublin.pl 06.05.08, 14:49
        jeśli ktoś nie zaznaczył, to sprawdzą. dyrektora i potem wychówa
        dzwoniły do CKE, czy tam OKE (nie wiem dokładnie) i się pytały.
        powiedzieli ze oczywiscie ze sprawdzą :)
        • guaranazrana Re: ANG rozszerzony - opinie 06.05.08, 15:20
          No ostatnie słuchanie było trudne. W sumie troche dziwnie, bo było kilka grup i
          jak się dowiedziałam, to jedna była prostsza. A z tym limitem to rzeczywiście za
          mało 250 słów, żeby cokolwiek napisać. Dopiero co zaczęłam rozkręcać akcję, a
          już musiałam kończyć.
          Szkoda że gramatyka tylko po 0,5 pkt liczona, bo prosta była. z tym 'hardly' nie
          jestem pewna, bo chyba są dwie możliwości prawidłowe. Ale to sie okaże :)
          • Gość: ja89 Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.rev.masterkom.pl 06.05.08, 15:44
            mam takie pytanko... w zdaniu
            "I WOULD RATHER (coś tam- nie pamiętam:)) THAN"
            moglo byc zamiast THAN- TO??
            odpowiedzcie prosze...
            • ravinho Re: ANG rozszerzony - opinie 06.05.08, 15:51
              Wiem już, że zdałem, bo za samą drugą część miałem 20/27 pkt., więc nie tak
              tragicznie. Pierwszy raz na własne oczy widziałem rozszerzoną maturę ...
              • Gość: me a co jeśli ponad 250 ? IP: *.interkonekt.pl 06.05.08, 16:18
                co jesli mam okolo 270- 275 słowek ? ile odejmuja mi pkt ?
                • Gość: anitka Re: a co jeśli ponad 250 ? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 16:33
                  hmm ja pamietam ,ze nasz nauczyciel zawsze mowil ,ze pisze 200-250 ale jest
                  jeszcze jakis procent bledu i to bylo cos ponizej 200 i do 275..ale nie wiem czy
                  dalej tak jest..najlepiej zapytaj swojego angola
                • Gość: benio Re: a co jeśli ponad 250 ? IP: *.bpl.vectranet.pl 06.05.08, 16:35
                  mogą Ci tam punkt upuścić albo 2. ale to i tak 16 punkciorów więc
                  spoko :P
                  • Gość: marek Re: a co jeśli ponad 250 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 20:16
                    Skala błędu to jest 20% dopiero od 300 słów zaczynają się problemy.
                    Pozdrawiam.
                    Ja licze na jakieś 97-98%.
                    • Gość: Dyron Re: a co jeśli ponad 250 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 22:26
                      Suma błedu to 10%, i jestem tego pewien. A to daje 25 slowek ponizej lub ponad
                      limit, wiec majac 275 nie masz sie co bac. Ale majac juz 276 tracisz punkty za
                      kompozycje.
                      • Gość: Mika Re: a co jeśli ponad 250 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 23:47
                        przekroczenie do 10% limitu leci jeden punkt, przy 15% 2 punkty.
                        nawet jak masz 251 to już jest 1 w plecy. ostre zasady, ale takie
                        życie. byłam zaskoczona poziomem, bo była najłatwiejsza z tych
                        wszystkich próbnych;) pozdrawiam!
              • Gość: jordi Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 16:19
                dzięki Bogu, serio ja nie zaznaczyłam i myślałam , że rzucę się z okna jak
                dowiedziałam się , że mają prawo nie sprawdzić!!!
                ja schrzaniłam pierwsze słuchanie i gramatykę , z rozprawki pzyjmuję 2 ptk błędu
                więc wyszło mi 40 ptk co daje 80% a na studia potrzebowałam 85 wiec tak czy tak
                jestem załamaana...:(
                • Gość: Gosia Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 16:44
                  Mi poszlo
                  dobrze, ale nie wiem skad licealisci maja znac pewne rzeczy. Jestem na pierwzym
                  roku sekcji angielskiej w kolegium językowym i takie kwiatki mialam na studiach.
                  Np. przyslowaa "Apre the rod and spoil the child" lub "Children should be seen,
                  not heard" czy też słownictwo związane w wydawnictwem jak press release, issue a
                  statement bądź też różnica między "conscientious" i "conscious". O takich
                  rzeczach w liceum nie było ani widu, ani słychu.. Nie wiem czy te ostatnie słowa
                  ktoś byłby w stanie poprawnie odczytać!
                  • Gość: Gosia Re: ANGrzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 16:46
                    Mi poszlo dobrze, ale nie wiem skad licealisci maja znac pewne rzeczy. Jestem na
                    pierwszymroku sekcji angielskiej w kolegium językowym i takie kwiatki mialam na
                    studiach.Np. przyslowia "Spare the rod and spoil the child" lub "Children should
                    be seen,not heard" czy też słownictwo związane w wydawnictwem jak press release,
                    issue a statement bądź też różnica między "conscientious" i "conscious". O
                    takichrzeczach w liceum nie było ani widu, ani słychu.. Nie wiem czy te ostatnie
                    słowaktoś byłby w stanie poprawnie odczytać!
                    • Gość: maturzystka Re: ANGrzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 17:09
                      Czy istnieje cos takiego jak:

I prefer to stay dirty rather than to wash in that water.??

• Gość: ficek Re: ANGrzony - opinie IP: *.dzwon.net 06.05.08, 17:16
                        ja ma: i prefer to stay dirty rather than wash in it- myslilie ze może być?
                        • guaranazrana Re: ANGrzony - opinie 06.05.08, 19:06
                          Przy 'prefer' może być tylko i wyłącznie gerund -ing, a z kolei przy konstrukcji
                          'would rather' sam czasownik i łącznik 'than'
                    • Gość: Dyron Re: ANGrzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 23:29
                      Takie kwiatki sa wrzucane po to, zeby nie kazdy kto dobrze zna angielski mogl
                      napisac mature na 100%, i zeby mogły tego dokonac tylko osoby w pewnym stopniu
                      wybitne. Nikt nie ma zludzen, ze liceum nie przygotowuje do matury z
                      rozszerzonego angl, tylko robia to kursy... a tam sa czesto przysłowia. A
                      rzeczywiscie trudnego wyrazu 'conscientious' (przyznaje, sam go nie znałem) nie
                      trzeba było znac- wystarczyło znac duzo prostszy cautious (jak kto nie znał
                      wyrazu mogl pokojarzyc- caution=uwaga, a tam chodziło o zwracanie uwagi na
                      costam). Pozdrawiam.
                • Gość: kkk Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 22:53
                  Boze, ludzie jak wy pieprzycie to aż mi was szkoda! jak mozna napisac ze bedzie sie mialo 97 98%, a skąd wiesz czy nie trafisz akurat na jakiegos frajera i Ci Twojej boskiej rozprawki nie obleje? skąd w was tyle pewnosci? chcecie sie pochwalic? Moze pogadamy w czerwcu po wynikach, bo dziwne ze jak przychodzą z komisji to juz sie tutaj nikt tak nie udziela. A i pozdrawiam tych, którzy mowią ze z 80% z rozszerzenia nie dostaną na studia... To co jest podawane we wszystkich zestawieniach to najwyższy bądź uśredniony wynik, a na żadne studia nie liczą tylko jednego przedmiotu zdawanego na maturze :/ wiec moze zanim cos napiszecie to sie zastanówcie po co...
                  • Gość: Dyron Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 23:25
                    Niestety jesli chodzi o rozprawke mozna miec totalną pewnosc. Tu nie licza sie
                    tak bardzo argumenty merytoryczne (ale oczywiscie musza byc w miare sensowne),
                    ile kompozycja, budowa rozprawki, gramatyka i jezyk. A jesli ktos dał
                    odpowiednia forme graficzna, rozwinal w sensowny sposob temat, ma duzo
                    zaawansowanego i wykoksanego slownictwa i uzył tylko pewnych i sprawdzonych
                    konstrukcji gramatycznych? Wydaje mi sie, ze w tym wypadku mozna miec pewnosc,
                    ze napisało sie na daną ilosc punktow. tym bardziej ze pamietajcie- zrobienie
                    3-4bledow gramatycznych nie obniza od razu oceny. ilosc bledow jesli liczona, i
                    jesli stanowi wiecej niz jakistam ustanowiony prog procentowy, dopiero wtedy
                    leca punkty. Pozdrawiam tych, co znaja sie choc troche na tym, co piszą.
          • Gość: Dyron Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 23:32
            sa dwie opcje- hardly anyone/anybody answered. (z tego co wiem opcjonalnie
            mogloby tez byc could answer, ale glowy sobie uciac nie dam). Chodziło ogolnie o
            to by po hardly nie walnac wyrazu przeczacego (nobody, noone), bo w j.angl nie
            ma instytucji podwojnego przeczenia. Tyle.
    • Gość: an Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.chello.pl 06.05.08, 18:51
      ja bede miec ok 78%, zalezy oczywiscie jak ocenia rozprawke... podawajce wasze
      wyniki...
    • Gość: Amy Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 84.201.210.* 06.05.08, 18:51
      Część testowa : 31/32 pkt :D Słuchanie i czytanie poszło mi
      błyskawicznie, trochę problemów miałam z ostatnim zadaniem i w końcu
      strzelałam. Na szczęście dobrze :)

Tylko trochę mnie wypracowanie martwi...bo schemat mam taki:

1. Wstęp (nie mam zastrzeżeń)
      2. Rozwinięcie
      a. argument za
      b. argument za
      c.argument przeciw
      3. zakończenie.

Poza tą naturą nie mogłam nic innego na minus wymyślić. Myślicie że
      może tak być czy musi być 2 za i 2 przeciw?
      • Gość: Dyron Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 19:11
        Musi byc 3 za i 3 przeciw. Dodatkowo ZA muszą sie znajdowac w oddzielnym
        paragrafie, PRZeCIW w oddzielnym. no i wiadomo- wstep i zakonczenie na ok. 3
        linijki=2-3 zdania (i zarowno we wstepie jak i w zakonczeniu musi sie znajdowac
        teza i antyteza).
        • Gość: Dyron Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 19:12
          To znaczy ok- nie jest tak ze MUSI byc 3 za i 3 przeciw, ale to jest optymalnie.
          2 i 1 to jest zdecydowanie za mało- lepiej podac wiecej argumentów, ale sie tak
          nie rozpisywac na kazdy z nich.
          • Gość: magda Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.pronet.lublin.pl 06.05.08, 19:19
            a ja napisałam: I would prefer..rather than.. i troche aż za bardzo
            zmieniłam;p
            ale ogólnie reszta nie była trudna :)
          • Gość: thisismatura Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 19:36
            A jak w zagrożeniach mam, że największym zagr. jest deforestation, a później
            napisałem też o niszczeniu naturalnych środowisk zwierząt i możliwości
            wyginięcia gatunków zagrożonych wyginięciem, to potraktują jako 1 argument
            (natura) , czy 3? Waszym zdanie
          • Gość: Amy Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 84.201.210.* 06.05.08, 20:42
            Oj to niedobrze. A ile punktów mogą mi za to urwać?

Ja w sumie to wyginięcia zwierząt, wycinanie lasów i niszczenie
            ekosystemu to zawarłam w jednym punkcie. A na plus miałam pieniądze
            (lepsze drogi --> lepszy przemysł --> więcej miejść pracy --> więcej
            kasy --> podwyżki, walka z problemami bądź więcej dróg.) i
            turystykę.
        • Gość: jordi Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 19:39

mnie zawsze uczono , że lepiej 2 na 2 i mądrze uagumentować niż sypać jak z
          rękawa od rzeczy .
    • neniadt Re: ANG rozszerzony - opinie 06.05.08, 19:36
      Imho prościutkie. Nie widziałam w tym nic trudnego, aż mnie zamurowało, że to
      było rozszerzenie.

Temat to rozprawka.
    • Gość: agar Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 217.153.237.* 06.05.08, 19:54
      sluchanie z ktorym zazwyczaj mialam problemy calkiem proste, czytanie 11,5/12 :D
      za test 27,5/32 a calosc oczekuje 80-90% ahhh :)
      dla porownania- probna 69%
      pisalam rozprawke, bo byl to jedyny rodzaj o ktorym mialam jakiekolwiek pojecie -_-'
    • Gość: Szara Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 195.82.167.* 06.05.08, 20:08
      Liczę na 86%. Jestem niezadowolona. Z próbnej miałam 84%. Chciałam mieć teraz 90%.

O co chodzi z tym opiekowaniem się dziećmi w readingu? Dlaczego to było źle?
      • Gość: Amy Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 84.201.210.* 06.05.08, 20:44
        Bo ona nie opiekowała sie dziećmi gwiazd tylko tak jakby opiekowała
        sie samymi gwiazdami podczas gdy one udzielały wywiadu itp.

To słowo Babysitting też mnie na początku zmyliło, ale stwierdziłam
        że nigdzie w tekście nie ma słowa o dzieciach gwiazd więc to pewnie
        nie to.
        • Gość: englich is easy Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 20:46
          Mi poszło przecietnie 55 procenta około ale i tak na studia mi zbytnio angielksi
          nie potrzebny mało punktów przeliczja wiec nie załamuje sie. Z mamty i fizyki PR
          zaszaleje :)
    • Gość: ala Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.chello.pl 06.05.08, 20:54
      a ja jestem załamana bo będę mieć między 50-60%:(
    • Gość: aga Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 217.153.237.* 06.05.08, 23:57
      bo jest: 'Her job in PR involved, among O T H E R T H I N G S
      wydaje mi sie ze to wszystko tlumaczy, bynajmniej ja sie tym kierowalam, glowy
      sobie uciac nie daje:)
      • Gość: magda Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.pronet.lublin.pl 07.05.08, 10:31
        no własnie, oj nie przesadzajcie..w porównaniu do poprzenich lat
        było łatwiejsze, przynajmniej słuchanie ;] i czytanie w sumie tez.
        • Gość: Amy Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 84.201.210.* 07.05.08, 10:39
          W porównaniu z zeszłym rokiem, zdecydowanie łatwiejsze. Rok temu
          padłam na słuchaniu o młodym biznesmenie - miałam tylko 2 punkty :(,
          i na gramatyce. Teraz i gramatykę mam na maxa, czytanie też, tylko w
          słuchaniu o opiece medycznej zrobiłam jeden błąd (zaznaczyłam że
          trzeba sie umówić na spotkanie!)
          • Gość: jaaaaaaaaa! Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.05.08, 10:52
            Mam nadzieje ze nie wszyscy, ktorzy zdawali angielski rozszerzony
            wybieraja sie na angielski. No wiecie, lepiej gdy nie ma duzej
            konkurencji
            • Gość: magda Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.pronet.lublin.pl 07.05.08, 11:10
              czytałam to przykładowe wypracowanie (rozprawkę) i jest dla mnie to
              troszkę dziwne że prawie w ogóle nie ma tam łączników, a poza tym
              wystąpił skrót (What's more zamiast what is more..) przeciez w wypr.
              na maturze nie mozna używac skrótów... ;p
              • Gość: jaaaa! Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.05.08, 11:55
                No to widocznie na tej maturze mozna bylo uzywac skrotow :)
            • Gość: Amy Re: ANG rozszerzony - opinie IP: 84.201.210.* 07.05.08, 17:58
              Chyba nie. Na angielski trzeba mieć rozszerzony polski i angielski.
              Polski rozszerzony zdawało tylko chyba 6%. Czyli liczę że będzie
              mniej chętnych :D Jaaaaaa! gdzie chcesz iść na anglistykę?
    • Gość: A=) Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.chello.pl 07.05.08, 12:28
      Słuchanie dość łatwe, a tego się najbardziej obawiałam, bo bywały trudniejsze:)
      Jeśli chodzi o zadanie pierwsze w pierwszym arkuszu to jestem 'załamana' (;P) bo zrobiłam dwie literówki ;/ Więc teraz, w zależności jak mi ocenią opis, mogę liczyć na mniej więcej 90 - 98 % (na próbnej 96%)
      A szkoda, tak fajnie by było mieć 100% LOL ;D szczególnie, że z polaka jestem tępakiem :P:P
    • Gość: rob Re: ANG rozszerzony - opinie IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 07.05.08, 21:21
      Ja niestety poległem. Mam zaledwie 10,5/27 z drugiej części.Matma rozsz już mnie
      nie uratuje, nawet przy 100%. Znów się na dziennikarstwo na UWr nie dostanę. Cóż
      spróbuję jeszcze za rok. Tak apropo wybiera sie ktos na dziennikarstwo we Wrocławiu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka