avi-easy 27.09.08, 17:03 Z czego uczyliście się / uczycie? Jakie książki polecacie? Jak się do tego zabieracie? Itp.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliana-0 Re: Język polski - rozszerzony 28.09.08, 10:18 ja tak mi doradziła pewna dziewczyna we wcześniejszym temacie zamówiłam już sobie ksiązke STENTOR do języka polskiego. Mam zamiar rozwiązywać dużo testów z poprzednich lat. A poza tym nie wiem...czytam lektury...mam nadzieję, że to wystarczy;/ Odpowiedz Link Zgłoś
asiajurasz Re: Język polski - rozszerzony 01.10.08, 10:56 ja mialam z pol fantastyczna repetytorke.wazne jest aby na maturze "trafic w klucz" co nie jest latwe.podstawa to umeijetnosc pracowania na tekscie i interpretowania go.lektury rowniez sa wazne, bo pozwalaja znalesc konteksty.no i wszelkie srodki i figury stylistyczne, ktore trzeba bedzie znalesc w tekstach na ktorych sie pracuje.lektury(opracowania z grega sa super) epoki i przekrojowo motywy.powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktoria Re: Język polski - rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 12:22 może mi ktoś podać lektury na poziom rozszerzony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Język polski - rozszerzony IP: *.chello.pl 06.10.08, 15:13 Wejdz na stronę OKE,tam jest spis wszystkich lektur;) Odpowiedz Link Zgłoś
yotka5 Re: Język polski - rozszerzony 01.11.08, 15:20 zeby zdac polski rozsz. nie trzeba rozwiazywac zadnych testow, czytan ze zrozumieniem itp. - po co, kazdego roku i tak sa inne, trzeba po prostu MYŚLEĆ i umiec interpretowac, przeciez 40 pkt to wypracowanie. A czytanie lektur -ja czytalam, ale na maturze rozsz. i tak rzadko pojawiają sie lektury, raczej dają fragmenty mniej znanych książek/wierszy. Ja zdawalam rozsz. z polskiego, bo lubię czytac i interesuję się literaturą, udało mi się napisac na 88%, ale nie uczyłam się...bo czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturę zdałam ;] Re: Język polski - rozszerzony IP: 195.117.124.* 08.11.08, 20:25 Ja zdawałam polski rozszerzony w tym roku. Nie wiem, czy w waszych szkołach organizowane są fakultety, zajęcia dodatkowe itd, a jak tak to polecam na nie chodzić! Polski rozszerzony na ogół zdaje mała grupka osób, więc na takich zajęciach nauczyciel ma czas się wami zająć. My tam pracowaliśmy nad różnymi tekstami, a to pomogło :) Poza tym polecam: 1. powtórzyć sobie motywy w różnych epokach i znależć ich powiązania w innych. 2. środki stylistyczne i ich funkcje w tekstach (za to jest sporo punktów) 3. przypomnieć sobie jaki autor w jakiej epoce tworzył (jak się to wie, to się nagle okazuje, że w tekście jest TYYYYYLE rzeczy z historii, TYYYYLE charakterystycznych motywów) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
neoga1 Re: Język polski - rozszerzony 24.11.08, 10:33 Pomozcie prosze:) Musze napisac rozszerzony polski a mam straszne problemy z wypracowaniem, macie moze jakis sprawdzonych korepetytorow ktorzy potrfailiby to wytlumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Język polski - rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 14:57 No to niezłe nam lekturki dali...nie ma co;/ "Faraona" nie omawialiśmy, "Szewców" też nie, a o wierszu Herberta już nie wspomnę... Z moją klasą jesteśmy teraz na 20-leciu międzywojennym i pewnie większość klas w Polsce też... Jakieś nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mon!śka Re: Język polski - rozszerzony IP: 83.1.92.* 27.11.08, 13:26 my również jesteśmy w 20-leciu :] a poza tym trzeba się przyzwyczajać: matura rozszerzona = lektury których się nie omawiało, których nie ma na liście lektur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Język polski - rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 17:38 nieprawda... przecież te lektury są na liście lektur, tyle, że się je omawia później niż w listopadzie... więc nie wiem jaki był cel tego, kto układał te matury:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Język polski - rozszerzony IP: *.elk.mm.pl 27.11.08, 18:03 To może poczytaj wymagania na poziom rozszerzony, a potem pisz. Owszem, jest lista lektur na PR, ale od 2005 r. ANI RAZU nic z tej listy nie było.Może być WSZYSTKO, co się tylko układającemu spodoba, byle było w konwencji i stylistyce, którą uczeń zna.Masz się wykazać umiejętnością analizy i interpretacji nie tylko na poziomie idei KAŻDEGO tekstu, jaki ci wskażą do analizy.Ktoś, kto nie jest oczytany, nie ma łatwego i dobrego sposobu pisania, nie napisze tej matury dobrze, co nie znaczy,że nie zda.Ale PR nie zdaje się, by dostać 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mon!śka Re: Język polski - rozszerzony IP: 83.1.92.* 29.11.08, 15:47 racja... a Operon słynie z tego, że daje teksty, które są w podstawie programowej... potem ludzie popatrzą, że rozszerzenie takie proste i zmieniają deklaracje z podstawy na rozszerzenie... w maju przychodzi matura prawdziwa, czyli z tekstami raczej nieznanymi uczniowi i jest ups! Odpowiedz Link Zgłoś
memor Re: Język polski - rozszerzony 02.12.08, 10:33 Zdawałem maturę pisemną w tamtym roku i z Polskiego z iz wosu rozsz. miałem 72%;) I do j.polskiego i do wosu przygotowywałem się z vademecum Operona,jeżeli w miarę dokładnie śledzisz książkę,to najfajniejsze w tym jest,że możesz zobaczyć,jakie treści oni tam dodają. Mam taką książkę,jak chcesz to pisz na maila gazetowego;P Odpowiedz Link Zgłoś