Dodaj do ulubionych

HELP. Problem historia poziom rozszerzony.

30.06.09, 13:13
Witam mam problem który dotyczy egzaminu z historii poziom rozszerzony.
Mój wynik z matury rożni się o około 30% od tego co wyliczyłem z klucza! wynik
wygląda tak jakby nie były liczone punkty z wypracowania znalazłem już 3 takie
osoby u mnie w mieście.... :( czy jest nas więcej? pisać tu historycy....
co mogę w tej sytuacji zrobić? Jaki jest sposób na zobaczenie mojej pracy ?
Proszę o pomoc... ;(
Obserwuj wątek
    • Gość: jag Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: 217.96.3.* 30.06.09, 13:28
      witam mam identyczny problem
    • Gość: zalamana Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 13:31
      Podpisuję się pod prośbą - u mnie to samo...
      • Gość: gość z DG Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 22:42
        Hej mam ten sam problem co wy!ja już wysłalam faks do oke w
        Jaworznie i w piątek mam wgląd w prace, dopóki nie zobacze to nie
        uwierze w swoj wynik!wejdzcie sobie na strony oke i tam sa podania,
        wystarczy je wypełnić!nie możemy tak tego zostawić bo od tego zależy
        nasza przyszłość jeśli to jest oczywiście wina OKE to trzeba coś z
        tym zrobić, ale może się również okazać ze była taka trudna matura!
        chociaż cięzko mi uwierzyć, że z mojego ulubionego wieku XIX moja
        praca jest napisana na praktycznie zero punktów!!bo zaraz po maturze
        konsultowałam ją z moją profesor i mówiła, że dobre orzykłady
        wykorzystałam!
        pozdrawiam;*
        • Gość: k. Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.06.09, 23:22
          mam wrażenie, że coś jest nie tak z rozszerzoną historią... sama napisałam ją marnie i to bardzo, bo tylko na 36%, czyli dokladnie na tyle, ile wyszło mi z zadań zamkniętych. i z tego co czytam, nie jestem pierwszą osobą, która ma wrażenie, że jej wypracowanie zostało po prostu ominięte(co w sumie wydaje się dosc abstrakcyjne, bo jak można pominąć 3,5 strony drobnym maczkiem...)tym bardziej jestem rozżalona tym, że naprawdę się uczyłam i przykładałam, więc nikt mi nie może zarzucić, że po prostu olałam tą mature
    • Gość: jag Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: 217.96.3.* 30.06.09, 13:40
      jakie oke mieliśce?? ja Poznań
      • Gość: zalamana Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 13:50
        U mnie Gdańsk.
        Ledwo zdane.... czuje sie okropnie.
        • Gość: jag Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: 217.96.3.* 30.06.09, 13:51
          ale coś ku... jest nie tak ja z pierwzej części miałem na bank 27 na 30
          a mature zdałem na 58 czyli bez wypracowania
          • Gość: :/ Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.chelm.mm.pl 01.07.09, 13:33
            Ja tez zwlailam historie tylko na 42% :(
            a liczylam na duzo wiecej:/
            nie uznali mi wypracowania:
    • milkawafellini Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. 30.06.09, 13:51
      Wystarczy, że napiszesz podanie - pewne jest, że masz prawo do wzglądu do
      arkusza. Szczegółów nie znam ;/
    • Gość: qwq Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.elomza.pl 30.06.09, 13:52
      qsie trzeba bylo uczyc, a nie teraz macie pretensje do calego swiata i
      podejrzewacie, ze wszyscy was oszukali

zobaczysz swoja prace to dopiero glupio ci sie zrobi...
      • specnaz16 Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. 30.06.09, 13:56
        Gość portalu: qwq napisał(a):

> qsie trzeba bylo uczyc, a nie teraz macie pretensje do calego swiata i
        > podejrzewacie, ze wszyscy was oszukali
        >
        > zobaczysz swoja prace to dopiero glupio ci sie zrobi...

PYSK typie! mam 58% bez wypracowania.... jak masz tak napisać to nic nie pisz...
        pisałem 2 próbne z jednej mialem 88% z drugiej 94% wiec stfu jak nie wiesz co
        mowisz -.-
        • Gość: jag Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: 217.96.3.* 30.06.09, 14:04
          dokłądnie iditoa z techikum ku... podstawe ledwo zdał i się wypowiada.
          Piszcie jakie cke mieliście mam dokąłdnie 58% i coś to ku... nie pasuje
        • Gość: qwq Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.elomza.pl 30.06.09, 14:13
          nie szczekaj tak głosno, nie denerwuj sie mlokosie
          to ze z probnych miales tyle ile miales o niczym nie swiadczy, bo nie sprawdzali
          tego egzaminatorzy zawnetrzni, tylko nauczyciele, wiec sie tak wysoko nie cen,
          mogles miec nawet 150% i nie byloby to zadnym miarodajnym wyznacznikiem

jag: technikum nie jest wcale gorsze niz liceum, zdziwil/abys sie ilu
          madrzejszych od ciebie tam ludzi sie ksztalcilo i ksztalci
          a mature zdawalem na poziome roz. z niezlym skutkiem
    • specnaz16 Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. 30.06.09, 14:06
      Ja już napisałem podanie o wgląd! dzisiaj je wyśle pocztą a jutro Faksem.
      Formularz znajdziecie na stronie swojej komisji okręgowej! Pozdrawiam
      • Gość: Agata Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.09, 14:11
        Nie wiem czy tak jest na każdej stronie OKE, ale na u mnie w Krakowie po
        zlaogowaniu sie poza sparwdzeniem ogólnych wyników mam możliwośc zobaczenia ile
        punktów dostała za poszczególne zadanie.

Poszukajcie może i u was jest takie coś.
        • Gość: lambert Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 11:14
          zgadza się i sprawdzili wszystko. Przynajmniej w Krakowie. Z
          wypracowania miałem 11 pkt a z całej matury z (historii) 66%.
    • Gość: lefi44 Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.bolimow.net 30.06.09, 14:22
      Mam podobny problem;/. Maturę próbną napisałem na 94 % a tu dziś, ku memu nie skrywanemu zaskoczeniu, dostałem tylko 62 % z histy roz.
      - OKE Łódź
      i teraz nie wiem czy pisać podanie o wzgląd do swojej pracy. Wie ktoś może ile na to się czeka bo do 3 lipca chciałbym juz wiedzieć czy rzeczywiście poziom był taki wyskoki czy sprawdzajacy popełnił błąd lub, co gorsza, ten wynik jest moją winą?
      • Gość: abc Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 15:11
        mój arkusz sprawdzała komisja z Krakowa. Nie mogę zalogować się do OBIEGu, bo
        zgubiłam hasło, ale nie odczuwam takiej potrzeby, gdyż wiem, że zawaliłam. mam
        nadzieje, ze poobniżają progi na uczelniach, a jak nie to za rok piszę jeszcze raz
    • Gość: grzesiek Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 15:13
      ja mam to samo , tez mam 58 % a liczylem na co najmniej 80
      bardzo dziwne ... Z kluczem wychodzilo mi o wiele wiecej
      CKE JAWORZNO
      moj mail grzesiu900@o2.pl
      • Gość: Mattthejuggler Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.chello.pl 30.06.09, 16:07
        Czytam Wasze posty i mam przed oczami moją sytuacje i moje odczucia.
        Do momentu ogłoszenia oficjalnego klucza oceniania byłem neutralny,
        tym nie mniej po sprawdzeniu z kluczem, ze znajomymi, z
        zaprzyjaźnionym profesorem miałem pewność że za same zadania
        zamknięte mam 28 / 30. Co oznacza nie najgorszy wynik. Do tego po
        wstępnej analizie ( niesamodzielnej ) doszedłem do wniosku że mam
        wszystkie elementy z 3-go poziomu i dwa z 4-go. Byłem przekonany że
        wynik będzie w okolicy 70, tudzież 80 procent. Dziś dostałem
        świadectwo dojrzałości i byłem zaskoczony jedynie moim rezultatem z
        historii, 52 procent - zrobiło mi się głupio. Sprawdziłem ponownie z
        kluczem moje odpowiedzi, i w dalszym ciągu jestem zdania że mam
        więcej. Nie mogę się oprzeć wrażeniu że za pracę pisemną mam zero -
        to przykre. Wydrukowałem wniosek, wypełniłem, kupiłem ładną białą
        kopertę, wypisałem, wysłałem poleconym priorytetem, jutro powinno być
        w Jaworznie. Mam nadzieję że uda mi się godnie zmierzyć z prawdą, a
        jeśli prawda okaże się inna od tej danej mi dziś z podpisem pana
        Dziedzica, cóż pozostanie mi świętować.

P.S. Jeżeli ktoś ma podobny problem to proszę o kontakt na gg
        2314884.

P.S.S. Ludzie piszący że trzeba było się brać do nauki. To fakt, w
        wielu wypadkach to właśnie czasu nad książkami zabrakło, ale
        zachowujmy się kulturalnie względem siebie, przemądrzanie się i
        chamstwo nic nam nie da ( już nasza osiemnastowieczna HISTORIA :)
        powinna nas tego nauczyć ). Żyjemy w Polsce, nie takie rzeczy już się
        działy, musimy uwzględnić fakt iż zdarzają się wyjątki od reguły.

P.S.S.S. Wiem że statystyki i wszelkiego rodzaju sondaże są mało
        miarodajne. np. jeżeli ja nie bije mojej dziewczyny ani razu a
        kowalski dwa razy dzienni, to średnio każdy z nas bije kobietę raz.
        Taka dygresja. Czy jest prawdopodobieństwo że w związku z takimi
        wynikami z matur ( Historia Roz. 47 procent ) obniżone zostaną progi
        rekrutacyjne na studia ?

Pozdrawiam
        • Gość: kraken777 Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: 217.153.161.* 30.06.09, 17:33
          oczywiście, że się poobniżają. liczba zdających rozszerzony polski i historię obniża się z roku na rok. w tym (w stosunku do roku poprzedniego) spadła o około 13% przy podobnej średniej wyników, więc spokojna głowa
        • Gość: gosc Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 17:34
          hej, mam identyczną sytuację, dostałam tylko 46%, jakby tylko test ocenili, mój
          OKE to Warszawa, jeśli ktoś ma jakiś pomysł, co z tym fantem zrobic gg:4583935
    • Gość: Kamil Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: 212.182.86.* 30.06.09, 18:28
      Heh... ja mam to samo.... Pierwsze dwie części mniej więcej tak jak liczyłem -
      27pkt - czepialstwo niesamowite, patrząc z kluczem myslałem ze mi to zaliczą(np.
      troche inaczej przedstawiłem kwestie roznic w rolnictwie, interpretacja rysunku
      - napisałem ze inustrializacja i kolyktywizacja to tytułowe dzieła Jozefa
      Stalina, gra słowna z rzeczywistym zbiorem mów pt Dzieła) no ale powiedzmy....
      Ale ku*** 8 pkt z wypracowania?? Jedyne czego nie mam to banki i giełdy...
      Pozostałe elementy ze wszystkich poziomów, w tym poglądy Jean Baptiste-Colbert'a
      mam... Liczyłem na ok 80-84% a tu dupa... OKE-KRAKOW - Lublin
    • Gość: zu Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 19:24
      Jeżeli w wypracowaniu nie wyszedłeś poza pierwszy poziom, to egzaminator dał Ci
      najwyżej 5 pkt. W takiej sytuacji nie ma znaczenia, co i ile napisałeś o tym, co
      zalicza się do kolejnych (II, III, IV) poziomów.
      • Gość: Student Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.09, 22:05
        Niestety nie ma trybu odwoławczego od wyników matur. Pozostaje wam pozew do NSA
        albo trybunału konstytucyjnego.
        • Gość: Mattthejuggler Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.chello.pl 30.06.09, 22:19
          zgodnie z ustawą nie można się odwołać do NSA.
          • Gość: zvx Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: 80.48.29.* 03.07.09, 03:28
            ?! Czy taka ustawa, wg której nigdzie nie można odwołać się od wyniku matur (bo
            chyba tak właśnie jest?) nie jest niezgodna z Konstytucją?
    • Gość: neli HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.09, 19:58
      Witam, znajduje sie w podobnej sytuacji, również pisalam rozszerzoną
      mature z hist.i uzyskalam 36% co jest dla mnie totalną
      niedorzecznością gdyz naprawde czulam sie i bylam przygotowana na ta
      mature a po sprawdzeniu z kluczem wynik minimalny mial wynosic 55%.
      Złozylam juz wniosek o wgląd do mojej pracy jednak dowiedzialam sie
      wczoraj (mam nadzieje ze to nie są w pełni sprawdzone źródła) ze
      wynik matury jest niepodważalny:D
      • Gość: gosciowa Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 20:42
        ja tez chce złożyć podanie do swojego OKE, czy jest jaki konkretny wzór wniosku,
        który trzeba wysłać?
        • Gość: poszkodowany Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.tktelekom.pl 02.07.09, 15:19
          Witam, mam identyczny problem co Wy :( dostałem 4 punkty za wypracowanie i teraz
          nie wiem czy z winy klucza czy z winy tego ze egzaminator mnie zwyczajnie u..
          ubił. W tej chwili właściwie mam zamkniętą drogę na dzienne studia...
          Sprawdzając pracę z kluczem, dostałem 0 punktów np za zadanie z mapką (to jest
          chore, pamiętam że pisząc tytuł tej mapki pilnowałem się żeby dokładnie ją
          określić, miałem tak jak jest w kluczu!). Dostałem też 0 punktów za tekst
          źródłowy, mimo że moja odpowiedź zgadzała się z kluczem! Przez to jestem 3
          punkty w tył. Wypracowanie natomiast to totalna porażka - podawałem dużo
          przykładów z II, III i z IV poziomu, podawałem też przykłady, które klucz nawet
          nie brał pod uwagę. Jak dla mnie cały ten klucz w wypracowaniu jest totalnie
          chory i jest bardzo niesprawiedliwy. Zwłaszcza, że w przypadku pomyłki to nie
          jest kwestia jednego punktu lecz niemal całej matury ( w koncu można mieć nawet
          20 pkt).

Złożyłem podanie o wgląd do matury do CKE. Oczywiście nie wiadomo ile to może
          potrwać, bo zostałem poinformowany że łaskawe CKE dopiero wyznaczy mi termin i
          miejsce wglądu do pracy. Dopiero potem będę mógł prosić o ponowne sprawdzenie
          matury. Szkoda tylko że uczelnie kończą rekrutacje w przeciągu tygodnia, więc
          jesteśmy na totalnie stratnej pozycji, bo zanim wyjaśnimy sprawę matury z CKE to
          minie nie wiadomo ile czasu (O ile w ogóle coś da się zdziałać, słyszałem że
          zmiana punktacji matury jest niemal niemożliwa).

I niech mi ktoś powie że nowa matura jest sprawiedliwa :(
          • Gość: qwq Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: *.elomza.pl 02.07.09, 23:21
            Wypracowanie natomiast to totalna porażka - podawałem dużo
            przykładów z II, III i z IV poziomu, podawałem też przykłady, które klucz nawet
            nie brał pod uwagę. Jak dla mnie cały ten klucz w wypracowaniu jest totalnie
            chory i jest bardzo niesprawiedliwy.

a może jakieś przykładziki z I poziomu? jak nie masz z pierwszego, to niestety
            bez znaczenia czy podajesz inne (które mogłyby być nawet z X), ale nie wchodząc
            na poziom I nie można osiagnąąc kolejnych

Sprawdzając pracę z kluczem, dostałem 0 punktów np za zadanie z mapką (to
            jest chore, pamiętam że pisząc tytuł tej mapki pilnowałem się żeby dokładnie ją
            określić, miałem tak jak jest w kluczu!)

sprawdzałeś z oficjalnym z cke, czy z kluczami z wyborczej itp?

pomyłki rzecz ludzka, zdarzają się, może i było tak w twoim przypadku, ale weź
            pod uwagę, że egzamin pisałeś już dawno i po prostu ty niedokładnie pamiętasz i
            nie masz racji...
    • Gość: jag Re: HELP. Problem historia poziom rozszerzony. IP: 217.96.3.* 03.07.09, 01:12
      Mam prośbę do wszystkich którzy zgłosili podanie o wgląd do matury,
      żeby napisali jak im to poszło.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka