georgia241 09.09.09, 07:57 Chciałabym zapytać, czy ten zapach jest nadal produkowany? Nigdzie go nie widzę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aistionnelle Re: Hiris 09.09.09, 10:36 Trudno powiedzieć czy jest produkowany,ale można go kupić raczej tylko w wybranych perfumeriach internetowych. W Polsce nigdzie nie widziałam.Sprawdź np tu: www.escentual.com Bywa też na Allegro, głównie testery. Odpowiedz Link
michau2312 Re: Hiris 09.09.09, 18:47 Pamiętam, że jeszcze w zeszłym miesiącu Escentual miał dosłownie wszystko co pachnące od Hermesa - Eau d'Hermes, Amazone, Bel Ami, Equipage, Rocabara, wszystkie EDC, Ogrody w pojemności 200 i 400ml, Terre d'Hermes EDP. Dziś NIC. Nawet nie ma Hermesa w liście oferowanych marek. WTF?! Odpowiedz Link
forevermore79 Re: Hiris 09.09.09, 20:01 Nic, po prostu to angielska perfumeria, ktorej asortyment marek sie czesto zmienia. Stracili najwyrazniej licencje na Hermesa, nieco wczesniej przestali sprzedawac tez chocby Gaultiera. Te marki pilnuja akurat swoich kanalow dystrybucji, maja tez wlasne e-shopy, wiec sprzedaz internetowa na wlasna reke im sie oplaca. A co do tematu glownego- tak, Hiris jest nadal produkowany, choc juz tylko jako EdT 100ml, nie oferuje sie linii do ciala. Wycofano go lokalnie z niektorych rynkow, ale to spotkalo wiele klasycznych Hermesow, z uwagi na niska sprzedaz i stawianie na nowosci. W Anglii, czy Francji mozna go nadal spokojnie dostac. Odpowiedz Link
heliamphora Re: Hiris 10.09.09, 23:40 Ale nie planują całkowicie go wycofać, mam nadzieję? Chyba załamałabym się bez tego zapachu, moja kochana pudrowa marcheweczka... ;) Odpowiedz Link
michau2312 Re: Hiris 10.09.09, 23:45 Właśnie objeżdżam wszystko co z irysem i bardzo dobrze się w nim czuję. Czyli Hiris jest zdecydowanie damski i nie warto (dla faceta) się fatygować? Chyba że z kronikarskiego obowiązku powąchania dzieła pani Giacobetti? Odpowiedz Link
heliamphora Re: Hiris 11.09.09, 06:44 Skądże! Wypróbuj koniecznie i zdaj relację. Nigdy nie wąchałam Hirisa na mężczyźnie, a szkoda. Efekt mógłby być co najmniej równie ciekawy, jak z Angelem. Odpowiedz Link
michau2312 Re: Hiris 25.09.09, 14:32 Dzięki Heliamphorze jest okazja na test, dziękuję. Relacja: Orientale dobrze moszczą się na obu pćiach. Hiris jednak jest, bezapelacyjnie pięknym, jednak świeżakiem. Kobiecym zdecydowanie. Na mojej skórze niestety irysa ani marchwi nie ma wcale, wyłazi za to lotos, który stawia Hirisa na zapachowej półce w Rossmanie obok płynu do szyb, 5th Avenue i proszku Persil. Odpowiedz Link
asidoo Re: Hiris 25.09.09, 18:14 Ja mogę wydać się bardzo konserwatywna, ale nie przekonuje mnie pryskanie się perfumami dla innej płci. Nie zdarzyło mi się dobrze pachnieć czymś męskim. Wiedziałam, że twój eksperyment nie wypali. U mnie w pracy jest mężczyzna, który notorycznie używa zielonej herbaty YR i pachnie durnowato w moim odczuciu. Odpowiedz Link
heliamphora Re: Hiris 25.09.09, 18:45 Heh, ja też jestem konwencjonalna i nawet noszę buty jak ciocia Klocia, ale stanowczo protestuję przeciw zawłaszczeniu przez płeć niemoją tak pięknych zapachów jak X Man Clive Christian, Eau des Baux l'Occitane, Basala... :) Kwestia pachnięcia czymś dobrze/źle wg mnie chyba bardziej zależy od indywidualnych cech genetycznych, czyli m. in. hormonalnych, od diety itp., a więc trochę od rzeczy związanych z płcią, ale nie tak zero-jedynkowo... Odpowiedz Link
michau2312 Re: Hiris 26.09.09, 01:00 W tym wątku też o tym mówiłaś. Drażni mnie durnowata potrzeba wciskania w szufladki. Testując Rock Crystal dziwiłem się, jak dziewczynom z forum może się podobać coś tak pieprznego i ziołowo chropawego, kojarzącego się z archetypową męskością. Jednocześnie zerojedynkowe kategoryzowanie i pomijanie przestrzeni pomiędzy, szczególnie tak pierwotnego zmysłu jak powonienie, jest wg mnie płytkie i przykre. Sztuczne. Owszem, facet pachnący np. orientalnie albo dziewczyna suchym drewnem mogą budzić pejoratywne skojarzenia, ale też mogą i n t r y g o w a ć. Butelki perfum powinny być jednakowe i proste w formie, niesugerujące dla kogo są przeznaczone. Leciwy klasyk, Shalimar, który bardzo cenię, stoi ponad czasem, ponad takim b a n a ł e m jakim jest płeć. Żaś Lutensy, tworzone jako uniseksy, są wg mnie definitywnie dla kobiet. A przede wszystkim - de gustibus... Odpowiedz Link
michau2312 Re: Hiris 14.09.09, 19:08 Na Escentual Hiris kosztował 72 GBP, w eshopie Hermesa 79. Eau de Gentiane Blanche 64.50/71 itd... Wszyskie Hermesy są droższe od tych wycofanych z Escentual o ok. 5 GBP. Odpowiedz Link