Dodaj do ulubionych

nacjonalizm

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 22:11
jakiś czas temu jeden z forumowiczów nazwał mnie nacjonalistką - zignorowałam
to, bo się nie poczuwam, ale jednak taka myśl nie daje mi spokoju - gdzie
przebiega granica między nacjonalizmem a szowinizmem z jednej i patriotyzmem z
dugiej strony - co Wy na to
proszę przy podawaniu przykładów nie używać narodowości na P, N, Ś, Ż oraz I
żebyśmy nie wpadli w bagienko
Obserwuj wątek
    • Gość: Slonsok Re: nacjonalizm IP: *.arcor-ip.net 11.07.01, 23:08
      Gorole to szowinistyczne chamy, bez kultury osobistej, moczymordy a ich kobiety
      to same dziwki-nacjonalistki!
    • Gość: Mirek Re: nacjonalizm IP: *.sympatico.ca 12.07.01, 01:53
      Meg, chcialem tez to zalozyc, ale mnie uprzedzilas! Mialem zaczac w sposob jaki
      to zrobilem przed chwila w KSIAZKI i namowic (pomomo lata) do pofilozofowania.
      Temat jest rzeczywiscie interesujacy, tym bardziej tu, na naszym forum, gdzie
      juz nie raz udowodnilismy, ze nie boimy sie kontrowersyjnych tematow, bo mozna
      miec krancowo rozne poglady, a rozmawiac a nie klucic sie. Temat ten zachacza
      mocno o polityke. Piotlik, nie sadze, aby bylo czego sie obawiac; jest to w
      koncu cos waznego - a ja chcialbym sie czegos dowiedziec - na prawde nie mam
      pojecia jakie sa partie w Polsce! Ciekaw jestem gdzie jest Czarus z jego
      olimpiada polonistyczna...jako humanista tez moglby wrzucic cos interesujacego.
      Ee - przynies pare nowych ksiazek do lazienki i dziel sie, mysle ze "polemike"
      z Dzikim mozna przeniesc na wyzszy poziom...Dziki? Alsmick, Ballest, historia
      odzwierciedla filozofie...i odwrotnie - a nawet najbardziej zagorzaly
      kosmopolita ma w sobie cos z nacjonalisty - to moje zdanie. Nie moge wymienic
      wszystkich (miejsce), ale jestem przekonany ze kazdy ma swoj poglad na zycie.
      Moze wiec zaczniemy od Dzikiego i Ezry Pounda; jak mozna uwazac sie za
      pacyfiste, nacjonaliste, faszyste i antysemite jednoczesnie?

Pozdrawiam - Mirek
      • Gość: Ee Re: nacjonalizm IP: 157.158.202.* 12.07.01, 06:57
        Nasze życie składa się z wielu nakładających się i prznikających sfer, które
        jedak są na tyle odrębne, że mogą ukształtować różne poglądy i odczucia. I w
        jednej dziedzinie, czy sferze życia, można być nacjonalistą, a w innej
        pacyfistą, a w jeszcze innej innym -istą. Chyba jest niewiele osób które w
        CAŁYM swoim życiu kirują się jedną, czytlną zasadą.
        • Gość: Dziki Re: nacjonalizm IP: *.pagi.pl 12.07.01, 15:29
          Podobno Zygmunt Frankiewicz kieruja sie jedną
          • Gość: Ee Re: nacjonalizm IP: 157.158.202.* 13.07.01, 07:43
            Acha - "TKM"
            • Gość: Dziki Re: nacjonalizm IP: *.pagi.pl 13.07.01, 08:10
              nie, nie HGW
              • Gość: piotlik Re: nacjonalizm IP: *.warsnet.trzepak.pl 13.07.01, 11:45
                Nie zarzucajcie człowiekowi czegokolwiek nie udawadniając tego. A moze
                jesteście zwolennikami zasad słynnego radzieckiego prokuratora - Wyszyńskiego,
                który mówił: " Dajcie mi człowieka, a paragraf sam się znajdzie "?
                A w ogóle to tematem watku jest NACJONALIZM.
      • Gość: Kidd Re: nacjonalizm IP: *.server.ntl.com 14.07.01, 13:13
        Mirek: zagladnij do tematu " Rola Piastow na Slasku " i kliknij na
        mnie,jezeli bedziesz mial oczywiscie ochote.
    • Gość: meg Re: nacjonalizm IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.01, 14:58
      Piotlik, jak zwykle niezawodny w dbałości o czystość wątku mnie ubiegł

właśnie miałam napisać, że wypowiedzi przybywa, a ani jedna nie precyzuje
      tematu - może poza Ee, stwierdzającą względność wszelkich pojęć

czy nie można być dumnym z własnej tradycji i dzisiejszych osiągnięć - bo
      przecież takowe są, choć ich ilość nie przytłacza - żeby nie być posądzonym o
      szowinizm ?

• Gość: Ballest Re: nacjonalizm IP: 212.162.15.* 13.07.01, 23:01
        Wiem, ze kiedys Cie tak nazwalem, to nie pisz jeden z Forumowiczow tylko napisz
        Ballest, ja nie mam z tym problemow i uwazam, ze Cie wtedy dobrze ocenilem.
        • Gość: meg Re: nacjonalizm - do Ballesta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 11:19
          napisałam "jeden z.." bo nie chodziło mi o prywatną polemikę tylko o opisanie
          zjawiska, a Ty skoro się już odzywasz to sprecyzuj podstawy swojego osądu, może
          nawet taka głupia wieśniaczka (to też cytat z Ciebie, choć to podobno był żart)
          coś zrozumie
          powtarzam pytanie dużymi literami:
          GDZIE PRZEBIEGA GRANICA POMIĘDZY NACJONALIZMEM A PATRIOTYZMEM Z JEDNEJ, A
          SZOWINIZMEM Z DRUGIEJ STRONY
          • Gość: Bajtel Re: nacjonalizm - do Ballesta IP: *.arcor-ip.net 14.07.01, 11:42
            Servus Ballest,
            dej dziolsze pokoj, dyc widzisz jak sie srywo jak ij trocha dolonacys! Ona zas
            niy je tako paskudno - chociaz gorolica - ale zodyn sie miejsco urodzynio niy
            wybiyro - i to musi byc pieronsko ostuda, jako gorol sie urodzic we Zobrzu -
            pra?
          • Gość: hahor Re: nacjonalizm - do Ballesta IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.01, 19:11
            Patriotyzm kaze z mozliwie wielka odpowiedzialnoscia znac , cenic i dbac o swoj
            kraj , jego mieszkancow , jego kulture , tradycje i interesy - oraz szanowac
            odpowiednie wartosci innych krajow.

Nacjonalizm kaze slepo ubostwiac swoj kraj , jego kulture , tradycje i
            interesy - oraz nienawidziec , pogardzac , ignorowac mieszkancow i odpowiednie
            wartosci innych krajow.
            • Gość: Mirek Re: nacjonalizm IP: *.*.*.* 14.07.01, 19:19
              Gość portalu: hahor napisał(a):

> Patriotyzm kaze z mozliwie wielka odpowiedzialnoscia znac , cenic i dbac o swoj
              >
              > kraj , jego mieszkancow , jego kulture , tradycje i interesy - oraz szanowac
              > odpowiednie wartosci innych krajow.
              >
              > Nacjonalizm kaze slepo ubostwiac swoj kraj , jego kulture , tradycje i
              > interesy - oraz nienawidziec , pogardzac , ignorowac mieszkancow i odpowiednie
              > wartosci innych krajow.

Jezeli tak ostro o nacjonalizmie, to co powiesz o szowinizmie? Gdzie przebiega
              granica?
              • Gość: hahor Re: nacjonalizm IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.01, 19:52
                O ile rasizm oraz nacjonalizm definiuja i realizuja sie na skale globalna ,
                makrospoleczna - o tyle szowinizm znajduje swoje ujscie raczej w
                mikrospolecznych stosunkach miedzyludzkich - miedzy "sasiadami" , ze tak
                powiem...
                • Gość: Mirek Re: nacjonalizm IP: *.*.*.* 14.07.01, 20:39
                  Jak wiec okreslisz Niemcy w 1941-szym? Czy Oswiecim byl wynikiem szowinizmu
                  malej grupy oprawcow, czy nacjonalistycznego stosunku calego narodu do innych?
                  • Gość: hahor Re: nacjonalizm IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.01, 21:28
                    Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Jak wiec okreslisz Niemcy w 1941-szym? Czy Oswiecim byl wynikiem szowinizmu
                    > malej grupy oprawcow, czy nacjonalistycznego stosunku calego narodu do innych?

Mysle ze oswiecim byl wynikiem zbiegajacych sie w jednym czasie i miejscu trzech
                    glownych zrodel tego nieszczescia : makrospolecznie globalnie wtedy silnego
                    rasizmu z jego ogolnieeuropejsko bardzo aktywnymi objawami patologii spolecznych
                    jak wszechobecny nacjonalizm i antysemityzm - ktore jednak w Niemczech znalazly
                    najbardziej podatny grunt na tle oraz w wyniku bardzo dalekosieznych ,
                    radykalnych i bolesnych konsekwencji Wersalu. Szowinizm zas byl juz tylko - w
                    wyniku istniejacej wtedy koniecznie takiej a nie innej swiadomosci
                    polityczno/spolecznej - na codzien , w obszarach mikrospolecznych
                    praktykowanym "way of Life" - smiercionosnym dla wielu - nie tylko w Niemczech ,
                    nie tylko... (i nie tylko wtedy - vide dzisiejsze Balkany...)

• Gość: Kidd Re: nacjonalizm IP: *.server.ntl.com 14.07.01, 12:14
      meg: w jakim kontekscie to slowo "nacjonalizm" padlo,czy pamietasz?
      =Kidd=
      • Gość: meg Re: nacjonalizm IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 13:22
        Ballest stwierdził tak ogólnie, że mam nacjonalistyczne wychowanie, a ponieważ
        każdy zazwyczaj myśli o sobie lepiej niż inni o nim, więc dość mnie to
        zaskoczyło, po namyśle chciałam uzyskać od forumowiczów - w tym i od Ballesta -
        odpowiedź odnośnie pojmowania nacjonalizmu - j.w.
        i dalej nie wiem czym sobie na tę nacjonalistkę zasłużyłam
        • Gość: Mirek Re: nacjonalizm IP: *.*.*.* 14.07.01, 16:24
          Mysle ze jezeli uzywamy slowo nacjonalizm, to moim zdaniem dotyczy to narodu
          jako calosci i zalezy od kontekstu wypowiedzi; pozytywny - mozna zrozumiec, ze
          ktos jest patriota, kocha swoj kraj, albo negatywny (vide wpis #2, jak zwykle
          podkreslenie przynaleznosci narodowej moze byc interpretowane). Szowinizm jest
          dla mnie pojeciem bardziej specyficznym i jedynie negatywnym moze byc nie tylko
          narodowy, ale rasowy, w odniesieniu do plci, czy grupy spolecznej, nawet w
          obrebie tego samego narodu. Jest znany jako przegiecie paly w nacjonalizmie
          (vide wpis #2 jako typowy przyklad szowinistycznej wypowiedzi). Co do Ballesta,
          to na prawde nie mam pojecia co chcial prez to powiedziec. Moge Cie jednak
          zapewnic, ze wszystkie Twoje wypowiedzi i komentarze sa bardzo daleko od
          szowinizmu, wiesniactwa czy jakichkolwiek (nawet najmniejszych) negatywnych,
          czy nieprzyjemnych odcieni. Nastepnym razem po prostu wyslij go na drzewo ;)))
          • Gość: Hans Re: nacjonalizm IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.01, 16:47
            Gość portalu: Mirek napisał(a):

Nastepnym razem po prostu wyslij go na drzewo ;)))

Mirek niy pochodzisz ty czasym ze Bojkowa ???????(dzisiej je to dzielnica Glywic)

PYRSK!
            • Gość: Kidd Re: nacjonalizm IP: *.server.ntl.com 14.07.01, 17:18
              meg : Ballest twierdzil, ze bylas wychowana w nacjonalist. duchu
              .Ciekawym jestem skad ten osad. =Kidd=
          • Gość: Mirek Re: nacjonalizm IP: *.*.*.* 14.07.01, 17:59
            Nie, ale znam tam duzo ludzi...
            • Gość: Ballest Re: nacjonalizm IP: 212.162.15.* 14.07.01, 22:50
            • Gość: ballest Re: nacjonalizm do meg i mirka IP: 212.162.15.* 14.07.01, 23:04
              Co sie dzieje jestem pare godzin w ogrodku to juz mnie tu posadzaja nie wiem o
              co!!!!
              Meg, nigdy nie powiedzialem, ze jestes glupia!!! a wiec nie opowiadaj bo mam o
              Tobie inne zdanie,Wiesniaczka(to byl zart)a to tylko ze jestes w zabrzu
              urodzona a dla mnie to jest wies ( Pawlow, grzybowice , mikulczyce, maciejow)
              jedna wielka wies ktora tez bardzo pozno prawa miejskie dostala.
              Nacjonalizm u meg , chyba tego nie zaprzeczysz , czytaj uwaznie Twoje wpisy ,
              nie mam tego Tobie za zle, bo kazdy czy chce , czy nie chce ma tendencje w tym
              kierunku, mnie tylko denerwowalo ze Ty wiedzialas , ze mam z Habsburgami racje,
              ale glosu nie zabralas.Czasami wstrzymanie sie od glosu tez swiadczy o
              nacjonalizmie.
              Co do Hahora to powinien troche bardziej zrozumiale pisac bo normalny slonzok
              jak jol nie wie co to jest makro albo mikro by wystarczylo malo albo wielko
              napisac.
              • Gość: hahor Re: nacjonalizm do meg i mirka IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.01, 23:25
                Ballest - mon ami - byc normalnym slonzokiem , ktory nie wie co to jest mikro
                albo makro naprawde nie jest szlim... - ale wielka cnota , czy zasluga to tyz
                niy jest !!! (uczytsja , uczytsja - jak mawial tow. Lenin)

Jo juz i tak je rod . ize wenigstens tela umia po polsku szraibowac machowac...
                m.f.G.
                • Gość: Ballest Re: nacjonalizm do meg i mirka IP: 62.67.12.* 14.07.01, 23:45
                  Hi Hahor,
                  To byl tylko przyklad, jol chciol tylko powiedziedziec ze Ty sie starosz
                  pokozac ze nalezysz do tych pseudo intelektuelych (tylko przez pisownia) und
                  die kann ich nicht leiden. ( also nichts direkt gegen Dich)
                  • Gość: hahor Re: nacjonalizm do meg i mirka IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.01, 08:30
                    Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Hi Hahor,
                    > To byl tylko przyklad, jol chciol tylko powiedziedziec ze Ty sie starosz
                    > pokozac ze nalezysz do tych pseudo intelektuelych (tylko przez pisownia) und
                    > die kann ich nicht leiden. ( also nichts direkt gegen Dich)

Also - bydziesz miol problem , Ballesto...Jo sie nie tylko starom pokozac ze
                    naleza do tych pseudo intelektuelych - jo jest nojwiekszy pseudo intelektuely pod
                    sloncym iberhaupt. (kto jest wiynkszy pseudo intelektuely odemnie - tyn jest
                    nienormalny)
                    Zebych ino wiedziol , jak Ci pomoc...? (z uwzglednieniem tego bezsprzecznego
                    faktu , iz ja nie jestem po to na swiecie , zeby sie tobie - Ballestro - direkt
                    albo indirekt podobac... )

• Gość: meg Re: nacjonalizm do meg i mirka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 08:58
                Gość portalu: ballest napisał(a):

> Meg, nigdy nie powiedzialem, ze jestes glupia!!! a wiec nie opowiadaj bo mam o
                > Tobie inne zdanie,Wiesniaczka(to byl zart)a to tylko ze jestes w zabrzu
                > urodzona a dla mnie to jest wies ( Pawlow, grzybowice , mikulczyce, maciejow)
                > jedna wielka wies ktora tez bardzo pozno prawa miejskie dostala.

1. w języku potocznym wieśniak, wsiok to synonim prostaka, a nie mieszkańca wsi
                2. ja jestem urodzona w Bytomiu a nie w Zabrzu - co też już kiedyś pisałam i
                czego nie musisz pamiętać, ale jeśli twierdzisz coś kategorycznie - to
                powinieneś

> Nacjonalizm u meg , chyba tego nie zaprzeczysz , czytaj uwaznie Twoje wpisy ,

3. jak najbardziej się nie zgadzam - piszę uważnie swoje posty

> mnie tylko denerwowalo ze Ty wiedzialas , ze mam z Habsburgami racje,
                > ale glosu nie zabralas

4. mylisz się - nie znam tej części historii więc nie zabierałam głosu jako
                niekompetentna

• Gość: Ballest Re: nacjonalizm IP: 212.162.15.* 14.07.01, 23:05
    • Gość: Mirek Re: nacjonalizm IP: *.sympatico.ca 15.07.01, 05:38
      Hahor napisal;

“Patriotyzm kaze z mozliwie wielka odpowiedzialnoscia znac , cenic i dbac o
      swoj
      kraj , jego mieszkancow , jego kulture , tradycje i interesy - oraz szanowac
      odpowiednie wartosci innych krajow.

Nacjonalizm kaze slepo ubostwiac swoj kraj , jego kulture , tradycje i
      interesy - oraz nienawidziec , pogardzac , ignorowac mieszkancow i odpowiednie
      wartosci innych krajow”.

Uwazam, ze kazdy obywatel utozsamiajacy sie z jakims regionem i jezykiem jest w
      mniejszym lub wiekszym stopniu patriota. Nie wierze, aby chlopcy z PPR, czy AL
      byli gorszymi niz z AK. Mysle ze nacjonalizm jest bardziej kierunkiem
      ideologicznym a nie czyms porownywalnym do patriotyzmu. Ja bym podzielil
      ideologie na trzy rodzaje; kosmopolityzm, narodowosc, szowinizm. Kazdy z tych
      rodzaji moze grupowac patriotow, nawet kosmopolityzm. Czyz Unia Europejska nie
      jest taka idea? Kazde panstwo chce zostac czlonkiem, aby poprawic sytuacje
      swojego narodu – wbrew pozorom ma to sens! Szowinizm jest dla mnie czyms, co
      Hahor opisal w swojej opinii o nacjonalizmie, a narodowiec…no coz, jak juz
      pisalem poprzednio zalezy od kontekstu wypowiedzi i od wlasnej interpretacji
      tego pojecia. Gdzie przebiega granica? Mysle ze w momencie, gdy w imie milosci
      do swojego, zaczynamy lekcewazyc cudze - to juz tylko krok do nietolerancji i
      zwalczania.

PS. Zakladam, ze wszyscy sie zgodzimy, ze nacjonalista = narodowiec, a
      przynajmniej ja i "Slownik Wyrazow Obcych i Zwrotow Ocbojezycznych+ Wl.
      Kopalinskiego (PW Wiedza Powszechna 1985) tak uwazamy.

• Gość: meg Re: do Mirka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 09:07
        dziękuję Ci za poparcie, ostatnio wszyscy dookoła próbują udowadniać, że bycie
        Polakiem jest "be", a ja tylko z uporem maniaka trzymam się tezy, że dobrzy i
        źli, mądrzy i głupi, tacy i owacy są wszędzie - niezależnie od płci, wieku,
        rasy i zawodu
        leży przede mną "Słownik Wyrazów Obcych" PIW 1965 - wg niego nacjonalizm
        stawia interesy narodowe ponad klasowymi ( czyli "proletariusze nie wszystkich
        krajów łączcie się) hihi!
        • Gość: Hans Re: do Mirka IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.01, 10:06
          > Gość portalu: Mirek napisał(a):
          >
          > Nastepnym razem po prostu wyslij go na drzewo ;)))
          >
          > Mirek niy pochodzisz ty czasym ze Bojkowa ???????(dzisiej je to dzielnica
          Glywi
          > c)
          >
          > PYRSK!
          >
          >Gość portalu: Mirek napisał(a):
          >
          > Nie, ale znam tam duzo ludzi...

Mirek, myslouech zes´ pomyliu wontki piszonc o tym drzewie!
          O ile pamiyntom to jeszcze 30 lot tymu we Bojkowie jak kery podpod to
          Bojkowianie posyuali go na drzewo i musiou taki biydok wlyjsc na drzewo i
          wrzeszczec´:"Bojków to stolica Polski" ! A jak kery niychciou to dostou po
          gymbie i wsadzali go nazot na drzewo.
          Ciekawych czy ta tradycja istnieje do dzisiej we Bojkowie, jak mosz tam jakich
          znajomych to spytej przi okazji i dej znac´

Pyrsk!

PS: Ciekawych ino czy ze tym wsadzaniym na drzewo byu to nacjonalizm czy
          szowinizm???????????????????? Czy moze sie to jakos´ inakszy nazywo wysoko po
          Polsku??????????
          • Gość: Mirek Re: do Mirka IP: *.*.*.* 15.07.01, 14:59
            Gość portalu: Hans napisał(a):

> PS: Ciekawych ino czy ze tym wsadzaniym na drzewo byu to nacjonalizm czy
            > szowinizm???????????????????? Czy moze sie to jakos´ inakszy nazywo wysoko po
            > Polsku??????????
            >

Nie! to byly jaja!

• Gość: Ballest Re: do meg i harbola IP: 62.67.7.* 15.07.01, 10:18
          Meg, przeeeeeeepraaaaaaaaszaaaaaaaaaam i juz nigdy takiego cos nie napisze bo
          nie wiedzialem , ze jestes na to taka uczulona.
          Na mnie tutaj tez psy wieszaja !!!!
          Harbol, jol zawsze uwazom , je zes synym bozym to som sie pomosz.
          Kaj jest najwiecej Haharow? also skond pochodzisz?
          • Gość: meg Re: do meg i harbola IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 10:43

> Meg, przeeeeeeepraaaaaaaaszaaaaaaaaaam i juz nigdy takiego cos nie napisze bo
            > nie wiedzialem , ze jestes na to taka uczulona.

przeprosiny przyjęte, choć nie w tym rzecz
            załóż, że chcę się poprawić i napisz wreszcie kurde o jakie wypowiedzi konkretnie
            Ci chodziło

• Gość: hahor Re: do meg i harbola IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.01, 10:46

> Meg, przeeeeeeepraaaaaaaaszaaaaaaaaaam i juz nigdy takiego cos nie napisze bo
            > nie wiedzialem , ze jestes na to taka uczulona.
            > Na mnie tutaj tez psy wieszaja !!!!
            > Harbol, jol zawsze uwazom , je zes synym bozym to som sie pomosz.
            > Kaj jest najwiecej Haharow? also skond pochodzisz?

Jo pochodza ze Szlezwiku/Holsztyna - tam ech sie urodziol ; to jest moj , mojego
            niemieckigo ojca i jego ojcow Vaterland. O Slonsk Gorny (Zabrze , Gliwice) tyz
            ech zachaczol na jakis czas , bo to jest Mutterland mojej matki i jej matek ,
            ktore byly polskigo pochodzenia. Mischling , mieszaniec , also jezdym - und das
            ist gut so...(i to je dobrze tak)Wybacz - Ballest - ale jo ci tego niy moga
            uszparowac.
            >

• Gość: Bajtel Re: do meg i harbola IP: *.arcor-ip.net 15.07.01, 14:13
              U nos sie to nazywo krojcok!!!
              • Gość: piotlik Re: do meg i harbola IP: *.warsnet.trzepak.pl 15.07.01, 15:40
                PATRIOTYZM - to miłość ojczyzny, własnego narodu, połączona z gotowoscią do
                ofiar dla niej, i co najważniejsze dla mnie, z uznaniem praw innych narodów i
                szacunkiem dla nich.
                NACJONALIZM - to z kolei ideologia i polityka podporządkowująca wszystko
                interesom własnego narodu, żadająca dla niego specjalnych przywilejów,
                dyskryminująca inne narody albo mniejszosci narodowe, często w sposób agresywny.
                SZOWINIZM - to skrajny nacjonalizm i dlatego najbardziej niebezpieczny, to
                ślepe uwielbienie dla własnego narodu. Dobrze charakteryzuje tę postawę myśl
                J.P.Sartre: " Piekło to inni".

Podział jasny. Najbliższy mi jest oczywiście patriotyzm.
                • Gość: Mirek Re: do meg i harbola IP: *.*.*.* 15.07.01, 15:54
                  Gość portalu: piotlik napisał(a):

> PATRIOTYZM - to miłość ojczyzny...
                  > NACJONALIZM - to z kolei ideologia...
                  > SZOWINIZM - to skrajny nacjonalizm...
                  > Podział jasny...

Nie zgadzam sie ze taki jasny, Piotlik. Patriotyzm to uczucie, nacjonalizm to
                  ideologia. Mysle ze nie mozna porownywac jablka z pomarancza... Szowinista jest
                  tez patriota, podobnie jak najzagorzalszy liberal.
                  • Gość: meg Re: do meg i harbola IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 16:22
                    tak jak naszą wolność ogranicza wolność innych - tak i patriotyzm nasz nie może
                    ranić innych - więc szowinista nie jest jednak patriotą, tym bardziej, że swoim
                    zachowaniem wywołuje reakcje żywiołowej niechęci w stosunku do swojego kraju,
                    ergo działa na jego szkodę
                    • Gość: Mirek Re: do meg i harbola IP: *.*.*.* 15.07.01, 16:36
                      Zgoda, ale to zalezy od punktu widzenia - np; powiedz Slonsokowi z wpisu #2 ze
                      nie jest slaskim patriota... W swoim mniemaniu jest, dla nas, wywoluje niechec,
                      a jest typowym przykladem szowinizmu.
                      • Gość: Ballest Re: do meg IP: 62.67.5.* 15.07.01, 21:24
                        Meg, nie chce kopac w tych postach ale mam takie przeczucie a one mnie nigdy
                        nie myla.
                        • Gość: Biełarus patryjatyzm, narod, nacyjanalizm IP: 216.104.228.* 15.07.01, 21:47
                          Ja naradziwsia u Miensku. Praviow tam najlepszyja gady majgo dziacinstva.
                          Adnakża maje baćki i ja byli zmuszonyja vyjechac u Polszczu. Ciapier vuczusia u
                          I Pryvatnym Liceum Ogólnokształcącym. Kali ja żyw na Biełarusi nikoli nie dumaw
                          ab takich prablemach jak patryjatyzm, narod, nacyjanalizm, ajczystaja mova i
                          g.d. Zdajecca mnie szto tady ja był jaszcze za mały na takia głybokia
                          razvażwanni. Cikaviw mnie tady boli futboł, kamputary i muzyka (tak jak kożnaga
                          chłopca u getkim wieku). Chadziw ja tady na krużok biełaruskaj movy, jakoje
                          pravodziw dobry pedagog. Siadziew tady razam z kalegami i nastawnicaj, u
                          szkolnym muziei biełaruskaj kultury, razmawlajuczy pa biełarusku. Ale kab
                          razmawlać z siabrami u szkole ci na pieramienkach nawat i nie magło być movy.
                          Kożny z nas viedaw biełaruskuju movu (miarkuju szto nawat lepiej czym
                          rasiejskuju), ale razmawlanie pa biełarusku na sztodzień było nieczym
                          niespatykanym, a nawat dziwnym. Ja kaniesznież maju na wvazie moładź jaka żyvie
                          u garadach, bo u vioscy można nie stydacca szto majem swaju ułasnuju movu.
                          Tolki ciapier ja zrazumiew czamu Biełarusy stydajucca ułasnaj movy. Na naszuju
                          ajczynu praz viaki mieli uplyw dvie varożyja nam prapagandy. Prykra daviedvacca
                          szto naszyja susiedzi "braty Słavianie" chacieli kab my jak narod prapali z
                          getaga svietu. Palanizacja i rusyfikacja mieli (rusyfikacja maje i ciapier)
                          vialiki uplyw na nasz sviatapoglad. Geta vielmi prykraje bieruczy pad uwagu
                          toje szto, nasz narod jako adziny z narodaw eurapiejskich nikoli nie akupavaw
                          inszych krain, chacia Vialikaje Kniastva Litowskaje (Biełaruskaje) było drugim
                          szto da vieliczyni krainaj suczasnaj Europy. Rasiejskaja ułada zabiła bolszaść
                          biełaruskaj inteligencyi baczuczy u ich woraga ułasnaga "imperyum". Polskaja
                          prapaganda nie byla aż tak mocnaja jak ruskaja, ale taksama pakinuła slady u
                          śviadomaści Biełarusow. Jany-Palaki zabrali nam bolszaść naszych piśmiennikaw i
                          sławutych ludziej. Jany każuć szto Mickiewicz, Sienkiewicz, Agiński i g.d.
                          zjawlajucca Palakami szto nia josc prawdaj. Adnago ja wpewnieny szto Biełaruś
                          geta światoje. Ja ganarusia swajoj radzimaju, ganarusia tym szto ja Biełarus,
                          szto Biełarusy majuć vialikuju girtoryju, vialiki duch - jakoga nie pieramagli
                          navat "imperyja". Dziakuj tabie Boża szto ja naradziwsia mienavita na getaj
                          ziamli.

• Gość: meg Re: patryjatyzm, narod, nacyjanalizm IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 22:15
                            podziwu godne poczucie wartości narodowej,
                            ale co do wspomnianych artystów nie przekonałeś mnie: Ogiński "żegnając Ojczyznę"
                            nie precyzuje którą, więc przejdźmy do pisarzy: Mickiewicz Ojczyzną nazywa Litwę,
                            a Sienkiewicz jest ostatnio nagminnie oskarżany o fałszowanie historii na korzyść
                            Polski
                            wracamy do pytania : na ile o przynależności do narodu decyduje miejsce
                            urodzenia, a na ile poczucie danej jednostki

• Gość: meg Re: do ballesta - wyłącznie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 21:53

> Meg, nie chce kopac w tych postach ale mam takie przeczucie a one mnie nigdy
                          > nie myla.

a gdybym tak ja napisała o tobie : mam przeczucie, że on bije żonę, albo
                          molestuje małe dziewczynki - to nie żądałbyś ode mnie argumentów?
                          • Gość: Biełarus patryjatyzm, narod, nacyjanalizm IP: 216.104.228.* 15.07.01, 22:18
                            Toj chto vyrakajecca svajgo narodu - renegat, zdradnik, pradażnik,
                            duszapradawca. Zdrada geta najgorszaj gańba niachaj liepiej zaginu czymsia
                            svajgo naroda biełaruskaga adrakusia... (W. Łatowski. "Szto treba viedać
                            kożnamu Biełarusu)
                            Jak można nazwać czałavieka, jaki vyrakajecca svajgo naroda, krainy, movy,
                            gistoryi, kultury i g.d.? Ci można da takoga czałavieka pavażna adnosicca, a
                            moża nie treba getaga czałavieka abvinavoczvać za jagonuju zdradu? Na maju
                            dumku treba z paczatku padumać ab tym szto magło mieć upływ na takia postupy
                            getkich ludziej. Wsie dobra wiedajem u jakoj situacyi znachodzicca ciapier
                            Respublika Biełaruś. Ułada, a pierad wsimi prezydent stvarajuć vielmi
                            niekarysnyja varunki da razvićcia demakratyi i biełaruskaści na Biełarusi.
                            Robicca wsio kab tolki zniszczyć krainu Biełaruś, narod Biełarusow, movu
                            biełoruskuju. Ułady zniszczajuć wsio szto dla naszaga narodu samaje cennaje i
                            na szto pracavali naszyja naszczadki na praciagu tysiaczagodździaw. Pierszym
                            ganiebnym krokam uład było wviadzieńnie kamunistycznaj symboliki naszaj krainy
                            (flag, hierb, himn), jakża vażnymi kab narod mog spaczuvać siabie supolnaściu z
                            bagataj historyjaj i tradycyjami, a nie malieńkaj czastkaj
                            razvalvajuczysiaga "imperyjum". Nastupnym krokam, jaki zapisany budzie da
                            haniebnaj historyi naszaj krainy było zaćviardżeńnie rasijskaj movy
                            drugojuradavaj movaj naszaj krainy. Bolszaść Biełarusow gałasavała
                            u "demakratycznym" refierendum za zaćviardżeńniem rasijskaj movy. Adnak na maju
                            dumku toje refierendum było zbrodniczym aktam ułady u nieustabilizavanym i
                            kvołym jaszcze biełaruskim narodzie adrazu paśla raspadu SSSR. Nastupnym krokam
                            da straty niepadległaści jość Sajuz Rasii i Biełarusi. Zaciagvajuć nas u sajuz
                            z żabrackaju dziarżavaj, jakaja akramia dałgow niczoga nia maje. I skolki razow
                            Biełarusy pierakonvalisia szto wsie sjuzy z Rasijaj niczoga dobraga nam nie
                            prynieśli i napewna niczoga nie pryniasuć. Tyja chto, nie chacieli zdradżvać
                            svajgo narodu byli zabityja u Kurapatach, na Sibiry albo u Katyni. Takia byli
                            losy Biełarusow jakia zaplanavali dla ich varożyja nm rasiejcy. Gistoryja
                            czasta pawtarajecca i ciapier iznow wciagvajuć nas da byłoga SSSR. Tolki u
                            getym SSSR niama wżo naszych susiedzi a jość durnaja rasieja i chvoraja ułada
                            naszaj krainy. Ja paczaw svoj artykuł słavami vialikaga patryjota Biełarusi W.
                            Łastouskaga i chaczu imi maju palemiku skończyć. "...Szczyry Biełarus zawsiody
                            budzie trymacca svajgo Biełaruskaga narodu, svajgo kraju...
                          • Gość: BALLEST Re: do ballesta - wyłącznie DO MEG IP: 62.67.9.* 15.07.01, 22:57
                            Jak masz racje dlaczego mam zadac argumentow !!!!!
              • Gość: hahor Re: do meg i harbola IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.01, 23:04
                Gość portalu: Bajtel napisał(a):

> U nos sie to nazywo krojcok!!!

A "u nos" uzywanie zaimka "to" w odniesieniu do czlowieka - co odbiera jemu
                najpierw ludzka godnosc , a pozniej ewentualnie zycie - nazywo sie faszystowskim
                szowinizmem.
                (Nie mogles napisac : "U nos sie TAKI nazywo krojcok !!!" - co , Bajtel ?)

• Gość: Bajtel Re: do meg i harbola IP: *.arcor-ip.net 15.07.01, 23:12
                  Hahor!
                  Pszeston chopie - jo zaimka niy uzywol w stosunku do osoby, ino do czynnosci...
                  A jak mie stowiosz w rechte Ecke tos sie chopie szajsnol - a to niy bolo
                  übrigens nett...
                  • Gość: hahor Re: do meg i harbola IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.01, 23:25
                    Gość portalu: Bajtel napisał(a):

> Hahor!
                    > Pszeston chopie - jo zaimka niy uzywol w stosunku do osoby, ino do czynnosci...
                    >
                    > A jak mie stowiosz w rechte Ecke tos sie chopie szajsnol - a to niy bolo
                    > übrigens nett...

...w stosunku do jakiej "czynnosci" - Bajtel ? - w stosunku do "czynnosci" bycia
                    mieszancem...etwa ?

Jezeli czujesz sie obrazony - to ja Cie przepraszam , Bajtel - nie bylo to moim
                    zamiarem. Jo ino chciol tak trocha pomiarkowac , pomruknonc...wiysz...

• Gość: Bajtel Re: do meg i harbola IP: *.arcor-ip.net 16.07.01, 01:25
                      Servus Hahor!
                      We stosunku do czynnosci nazywanio - a tyn krojcok to tak bol ze mrugniynciym
                      oka, zech niy myslol ze sie tak serwiesz czowieku.
                      Dyc wiysz kogo sie u nos krojcok nazywalo - pra?
                      • Gość: Obrzida Re: Patryjotyzm IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.01, 21:08
                        Patryjotyzm mila rzecz
                        ale co by nie myslec fakty swiadcza przeciwko.
                        mieszkamy na zadupiu rzeczywistosci, gdzie 6% ludzi ma wyzsze
                        wyksztalcenie, tepsa jest monopolista i internet dziala tak jak w
                        stanach 5 lat temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka