Dodaj do ulubionych

Reformulacje zapachow Diora

15.07.11, 12:21
Jak juz pisalismy nieraz, od niedawna Dior reformuluje wiekszosc swoich zapachow- ich autorstwo nie jest juz przypisywane poszczegolnym pierwotnym nosom z zewnetrznych pracowni (np. Olivier Polge z IFF - Dior Homme, czy Calice Becker- J'Adore), ale wszystkie od teraz sygnuje Francois Demachy, oficjalny kreator zapachow i dyrektor artystyczny Dior Parfums.
Formuly sa odtad opatentowane i tworzone bezposrednio w laboratoriach Diora, a raczej LVMH, aby zapewnic firmie wieksze zyski, prawo do formuly, no i ciecie kosztow produkcji, jak i samych skladnikow.
Ta sama procedura dotyczy od lat wiekszosci zapachow Guerlain, a niedawno i Kenzo, stad tez zmiany czekaja np. Flower.
Teraz Dior oficjalnie oglasza nowa formule Dior Homme, Dior Homme Intense i J'Adore EdT. Oczywiscie, tak jak w przypadku reformulowanych Miss Dior Cherie EdP i EdT w wersjach 2011, czy wczesniej Hypnotic Poison, ciezko bedzie poznac roznice po opakowaniu.
Dior Homme wg mnie i tak juz przeszedl metamorfoze, wraz z ostatnia nowa kampania i czarnym cylindrem otaczajacym mechanizm atomizera- jest juz mniej irysowy, mniej wyczuwalny jest takze slynny "szminkowy" akord.
J'Adore EdT zapewne tez zostanie wygladzone, o wczesniejszych zmianach Fahrenheita, ktory pachnie nudnawo i o wiele mniej intensywnie, czy nowej formule Eau Sauvage Extreme nie majacej nic wspolnego z oryginalem nie wspominajac.
Nowosc to flakony DH i DHI o poj. 150 ml, calosc na rynku od wrzesnia.
Wiecej:
www.fragrantica.com/news/Dior-Homme-2011-by-Francois-Demachy-Dior-Homme-Intense-2011-Francois-Demachy-Dior-J-adore-Eau-de-Toilette-2011-2383.html
Przytaczany artykul z Grain de Musc sugeruje wiecej zmian- gama Miss Dior Cherie bedzie nazywac sie z czasem Miss Dior, a pierwotna (oczywiscie reformulowana) szyprowa wersja z 1947- Miss Dior Orginal.
graindemusc.blogspot.com/2011/06/lvmh-repatriates-miss-dior-ex-cherie.html
Praktyka ta jest zrozumiala ze wzgledow ekonomicznych, ale niestety- ujmuje wiele oryginalnym tworcom, ktorych zapachy po paru zmianach, sa oferowane jako unikalne formuly Diora tracac przy okazji wiekszosc swojego charakteru, oryginalnosci i trwalosci.
Z drugiej strony, Dior stworzyl w ostatnich latach pare dobrych zapachow- linia butikowa z Mitzah, czy Leather Oud, masowe J'Adore L'Or, czy Fahrenheit Absolute. Ale i powstaly takie gnioty, jak ostatnia (znow reformulowana) Miss Dior Cherie Blooming Bouquet, ktorej szersza dystrybucja rozpoczyna sie wlasnie w Europie.
A fani perfum z czasem beda zapewne poszukiwac dawnych wersji- te najlatwiej rozpoznawac po kodach produkcji.
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 15.07.11, 12:36
      Podsumowujac, obecna sytuacja wyglada wg mnie, jak ponizej:

- zmodyfikowano juz J'Adore w wersji EdP i wkrotce EdT, wersja L'Or zostala juz stworzona od poczatku przez laboratoria Diora, zatem nie bedzie reformulowana.
      Na zmiany lub wycofanie czeka pewnie tez edycja L'Eau
      - Miss Dior Cherie (wkrotce jako Miss Dior)- od 2011 nowe wygladzone formuly EdP, EdT i Blooming Bouquet, wersja L'Eau bez zmian (autorstwo marki Dior)
      - trio Les Escales- tu brak modyfikacji, calosc stworzyl od podstaw F. Demachy
      - Poison- reformulowane juz Hypnotic Poison, zmiany nie dotycza serii HP Eau Sensuelle, Elixirow, Pure i Midnight Poison - tworca- Demachy. Niepewna przyszlosc czeka klasyczne Poison. Tendre Poison- wycofane z produkcji.
      - Dior Addict- klasyk (nadal) bez zmian, tak samo pachna Addict 2, Shine, wkrotce premiera Addict to Life
      - Dune- ciagle ta sama formula, pytanie, jak dlugo.
      - Dolce Vita- zreformulowana juz w zeszlych latach.
      - seria butikowa La Colection Privee- bez zmian
      - seria klasykow- same reformulacje (Diorissimo, Dioressence itd.)

Meskie- w 2011 nowe formuly dla Dior Homme i DH Intense, Fahrenheit (juz od pare lat), Eau Sauvage. Eau Sauvage Extreme niedawno wylansowana w nowej wersji.
      Dior Homme Sport i Fahrenheit Absolute/Aqua bez zmian. Niepewna przyszlosc Higher, Higher Energy i meskiego Dune.
      Z Fahrenheit 32 zapewne przyjdzie sie nam za jakis czas pozegnac, z uwagi na marna sprzedaz.
      • olaj.j Re: Reformulacje zapachow Diora 15.07.11, 12:50
        forevermore79 napisał:

> Tendre Poison- wycofane z produkcji.

O żesz :(
        • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 15.07.11, 12:57
          Tak, to nie jest niestety nowa informacja- Tendre Poison nie produkuje sie juz od prawie 2 lat, najpierw wycofano cala linie kapielowa zostawiajac EdT, potem zabraklo i tej formy- czasem uda sie jeszcze upolowac w perfumeriach, zwlaszcza internetowej, resztki zapasow.
          Szkoda tej kompozycji, fakt- choc przynajmniej odeszla w chwale dawnej formuly, jakkolwiek dramatycznie by to nie zabrzmialo.
          • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 15.07.11, 13:04
            Co do serii Poison- zauwazylem ostatnio, ze Elixiry znikaja z wielu rynkow, zatem i z nimi sie bedzie trzeba pozegnac. HP Eau Sensuelle tez nie jest oferowana juz we wszystkich krajach, za to klasyczny Hypnotic Poison dostanie niedlugo nowa kampanie z Melanie Laurent znana chocby z "Bekartow Wojny" Tarantino.
          • olaj.j Re: Reformulacje zapachow Diora 15.07.11, 13:12
            Tak, wiem, ze Dior cos tam przy TP majstrowal od dluzszego czasu, ale myslalam , ze ja tylko mocno 'wyniszowili' i przepakowali, a tu prosze: koniec i to juz od dwoch lat.

Ale masz racje, chociaz bardzo szkoda - to lepiej, ze odeszla w chwale, niz mialaby byc przerabiana na gorsze jak wiekszos zapachow Diora, o ktorych wspomniales.
        • mangos Re: Reformulacje zapachow Diora 29.07.11, 14:22
          Nawet na allegro piszą: unikat.:/
          • mangos Re: Reformulacje zapachow Diora 29.07.11, 14:22
            allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=tendre+poison
            • olaj.j Re: Reformulacje zapachow Diora 30.07.11, 18:08
              A na ebay'u ceny robia sie juz nieraz prawdziwie 'unikatowe', fiu fiu.

Pozostaje miec nadzieje, ze Dior roztropnie postanowi jednak wznowic kiedys produkcje TP, w niezmienionej formule oczywiscie.:)
              • olaj.j Re: Reformulacje zapachow Diora 01.03.12, 19:36
                Swoją drogą jakoś tak zaraz po powstaniu tego wątku, ceny TP na allegro, dotąd dosyć umiarkowane, nagle skoczyły znacznie w górę.
                Przypadek?...;)
      • elve Re: Reformulacje zapachow Diora 15.07.11, 15:11
        z tym Dune to niestety mam niepokojące informacje od mojej siostry - testowała ostatnio i po godzinie zapachu nie było. pozostaje mieć nadzieję, że to był jakiś trefny tester. w najbliższym czasie to sprawdzę na sobie.
        • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 15.07.11, 23:39
          Tak, warto sprawdzic- sam zerkne. Dune nie jest juz wielkim hitem komercyjnym, zostalo w ofercie dla fanow zapachow i mam nadzieje, ze zmiany go tak szybko nie dotkna.
        • olaj.j Re: Reformulacje zapachow Diora 17.07.11, 10:40
          Uhm, faktycznie cos jest z ta trwaloscia Dune na rzeczy. Niegdysiejszy, bylo nie bylo, nieomal killer, tli sie teraz, bidulek, watlutko i rachitycznie jakies trzy-cztery kwadranse.

Pewnie to nowa polityka Diora. Jak juz nie moga wprowadzic jakichs zmian w formule, albo wycofac jakiejs legendy, to po prostu cos tam przymajstruja z trwaloscia - zeby ci wytrwali sympatycy zapachu, ktorzy sie jeszcze ostali, byli zmuszeni do czestszego zakupu flakonow (ewentualnie wiekszych pojemnosci).:-)
      • forevermore79 Wkrotce nowy Dior J'Adore L'Absolu 16.07.12, 10:47
        Wg butiku Diora- pod koniec roku czeka nasz nowa wersja J'Adore L'Absolu- "ulepszona", czyli po prostu zreformulowana nie do poznania :) Kto lubi klasyka w absolutnej odmianie, niech lepiej sie pospieszy
    • ele_gancki Re: Reformulacje zapachow Diora 15.07.11, 22:06
      Niech się wypchają. Żałuję tylko ukochanego Dior Homme Intense - to była miłość od pierwszego powąchania. Dobrze, że nabyłem go jeszcze gdy był edycją limitowaną. Później pojawiły się flakony 100 ml, co zdecydowanie w moim odczuciu odbierało elegancji flakonowi, teraz flakony 150 ml i zmieniona formuła, bleah. Szkoda wielka, bo pewnie straci na tej swojej charakterystycznej kremowości. Cóż, cieszę się ze swojej niemalże historycznej, limitowanej, eleganckiej 50-tki.
      • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 15.07.11, 23:41
        Dokladnie, zawsze jest sporo innych marek. I zawsze mozna tez sprawdzac, z jakiej ery Diora kupuje sie dany zapach. Dior Homme Intense rowniez zuzylem 50tke, w czasach, gdy pojawil sie chwilowo jako limitowanka- idealny na wieczor. Teraz mam setke, zapach wciaz bez zmian, ale uzywam go juz lzejsza reka. A co bedzie w 150-tkach, lepiej sie nie domyslac- choc sadze, ze to bedzie po prostu dodatkowa pojemnosc w ramach meskiej serii. Pozdrawiam!
        • cannella Re: Reformulacje zapachow Diora 16.07.11, 17:37
          Ojojoj, to widzę, że trzeba będzie narobić zapasów DH i DHI. A na jakie kody trzeba uważać?
          • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 16.07.11, 17:58
            Pierwsza cyfra w kodzie oznacza u Diora date produkcji- zatem 1 to 2011, czyli juz reformulacja. Bezpiecznie sa 0 (2010), 9 (2009) i ponizej. U klasycznego DH stara formula to takze srebrny cylinder okalajacy rurke atomizera. Sprawdzilem swoje produkty- moj DH Intense zaczyna sie od 1, czyli jest tegoroczny, ale jednak wciaz nie zmieniony, Fahrenheit sprzed dwoch lat - 9 (2009), ale to juz popluczyny po klasyku. Pozdrawiam!
            • cannella Re: Reformulacje zapachow Diora 17.07.11, 22:11
              Dzięki, Forever, jak zwykle niezawodny!
              Ruszam na poszukiwania, tylko muszę jeszcze policzyć, ile litrów potrzebujemy ;-))
            • mangos Re: Reformulacje zapachow Diora 29.07.11, 14:27
              Na moich flaszkach Dolce Vity widnieje takie coś:
              flaszka 1-wsza- 7C03
              flaszka 2-ga- 7E03
              czy to oznacza,że obie są z 2007 roku?
              • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 29.07.11, 21:40
                Tak, obydwie sa wg mnie z 2007. Zapach wylansowano w 94, jednak nie podejrzewam tu rocznika 97, pozdrawiam!
                • mangos Re: Reformulacje zapachow Diora 31.07.11, 08:55
                  Dzięki:)
    • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 19.07.11, 19:27
      Za to Dior wypuscil wlasnie promocyjny film, gdzie F. Demachy tlumaczy podejscie marki do najwyzszej jakosci i oferowania najlepszych produktow.
      Na koncu ciekawostka- widzimy flakony zapachow i mamy potwierdzenie- Miss Dior Cherie to teraz po prostu Miss Dior, kolejna decyzja, ktora wprowadzi sporo niejasnosci, dziwi tez jej czas- mozna bylo ja wprowadzic przy okazji kampanii z Natalie Portman.
      Dawna wersja bedzie sprzedawana jako Miss Dior Original.
      www.nstperfume.com/2011/07/19/a-certain-level-of-excellence/
    • ele_gancki Re: Reformulacje zapachow Diora 27.07.11, 15:05
      Doczytałem... I w Dior Homme Intense wanilię zamienią na ... likier gruszkowy :O
    • dixi Re: Reformulacje zapachow Diora 01.08.11, 09:55
      a Addict? czy ktoś miał okazję poznać zapach nowej wersji ze zlotym paskiem na flakonie? mam nadzieję że reformulacji uległ jedynie flakon, jeżeli jest inaczej to trzeba robić zapasy ...
      • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 17.08.11, 10:16
        Tak, wachalem- jest i zloty pasek i inny kartonik - biel i zlota czcionka. Pachnie wciaz bardzo Addictowo, choc glowy nie dam, czy nie jest teraz bardziej syntetyczny. Ale wciaz trwaly i udany.
    • aggis20 Re: Reformulacje zapachow Diora 13.08.11, 02:01
      Ja w ogóle przestałam używać HP, albo mój gust zapachowy się zmienił albo ta trucizna przez refirmulację straciła cały swój urok. Szkoda bo to od lat był mój ukochany zapach :( za to zupełnie nie czuję zmian w DV, ta nowa wersja wręcz bardziej mi się podoba, jest intensywniejsza i świdruje w nosie, podczas gdy starsze wody są słodsze i bardziej stonowane.
      • aggis20 Re: Reformulacje zapachow Diora 13.08.11, 14:12
        Trochę bez sensu napisałam ;) chodziło mi o to, że nie czuję zmiany na gorsze. Ale tak szczerze mówiąc to różnica jest dla mnie ledwo wyczuwalna, myślalałam po prostu, że DV się wysładza z biegiem czasu. Pamiętam tę wodę sprzed parunastu lat jak jeszcze byłam dzieckiem i używała jej moja mama. Nowa wersja przywołuje tamte wspomnienia, więc DV chyba nie mogła się aż tak bardzo zmienić ;)
        • aggis20 Re: Reformulacje zapachow Diora 15.08.11, 12:42
          Jeszcze raz się wypowiem na temat DV :P Mam 2 butelki z 2008 roku i to nimi się sugerowałam pisząc o ledwo wyczuwalnej zmianie, a podobno po 2008 roku była jeszcze jedna reformulacja i DV od tamtego czasu do teraz to już zupełnie co innego. Rzeczywiście tak było? Tamtą zmianę sprzed kilku lat pamiętam, był o tym wątek, ale nie wiedziałam, że od 2 lat Dolce Vita jest już całkiem rozmyta, nietrwała i bez charakteru... a z takimi opiniami się spotkałam. Aż boję się iść do perfumerii i przetestować :/
    • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 26.08.11, 09:44
      Dior wlasnie promuje intensywnie nowa formule J'Adore EdT 2011, ktora dostepna bedzie jako 50 i 100 ml.
      www.escentual.com/dior/jadore25/
      A premierze towarzyszy nowa kampania, jak zwykle z Charlize Theron- teaser:
      www.youtube.com/watch?v=Em0CXuZgpz0
    • addinka dolce vita już nie ta........... 03.09.11, 22:51
      bedąc ostatnio w Sephora psiknęłam z ciekawości dolce vita na nadgarstek, moje ukochane kiedyś perfumy, które powalały mocą i trwałością, jakież było moje zdziwienie, gdy po 3,4 godzinach z zapachu pozostało juz niewiele, podobnie z hypnotic poison, ale te zawsze były na mnie nietrwałe; jedynie addict edp nadal ma tę siłę rażenia i długi ogon jak dior za dobrych starych czasów/dune nie testowałam/ ; takiej dolce vita bym już nie kupiła;((
      • aggis20 Re: dolce vita już nie ta........... 07.09.11, 09:38
        no niestety, ja też testowałam... HP już też nie to samo :/
    • forevermore79 Nowa kampania J'Adore- inspirowana Chanel 05.09.11, 09:30
      1000fragrances.blogspot.com/2011/09/diors-obsession-is-called-jadore-chanel.html
      • forevermore79 Re: Nowa kampania J'Adore- inspirowana Chanel 05.09.11, 22:12
        Nowe J'Adore EdT juz w perfumeriach i po pierwszym tescie nie sadze, aby to byla duza zmiana na plus. Sa i nowe wcielenia Dior Addict (biale kartoniki), ale zapach praktycznie bez zmian.
        Wkroce rzeczone Dior Homme i DH Intense jako 150ml EdT, bedzie to po prostu dodatkowa pojemnosc, zobaczymy, czy i jak przy okazji zostanie reformulowana ta linia.
        Tu polska cena (opis z mat. szkoleniowych dotyczy pierwotnej wersji):
        www.lumiere.pl/product_info.php?info=p21222_Dior_Homme.html
      • olaj.j Re: Nowa kampania J'Adore- inspirowana Chanel 06.09.11, 08:34
        Czyli J'Adore 'nowym' Chanel No.5!:))
        Odważnie..
    • forevermore79 Meskie Diory 150ml juz w Polsce 17.09.11, 12:29
      Flakony 150ml DH i DHI juz stoja na polskich polkach- zawieraja podobniez nowa formule zapachow, ale na polkach kroluja testery wciaz z poprzednimi wersjami. Poczekamy zatem na rozwoj wydarzen :-) A promowanego DH Intense ostatnio wachalem z nowego testera na lotnisku, wydal mi sie slabszy i mniej waniliowy, ale moze to po prostu moje zmeczenie tamtego dnia.
    • forevermore79 I Octavian o refomulacji klasycznych Chanel 17.09.11, 12:31
      Piatka i 19-tka wg autora tez przeszly ostatnio metamorfoze:
      1000fragrances.blogspot.com/2011/09/chanel-bad-fragrance-news.html
      U Chanel to nic nowego- No. 5 zmieniala formule juz pare razy, aby sprostac wymaganiom IFRA. Inne marki niestety tez ida w slady- wystarczy powachac dawne i wspolczesne wersje Tresor, Magie Noire, czy Samsary. Nie mowiac o nowym Opium, ktore jest cieniem oryginalu.
      • furka_dusz Re: I Octavian o refomulacji klasycznych Chanel 17.09.11, 13:35
        To już mnie naprawdę zaniepokoiło. Zaczynam się czuć, jak w świecie Ubika - za chwilę na półkach będą pełnoprawnie stały same firmowe 'podróbki' własnych sztandarowych pozycji..
        Widzę się już na stare lata nieco uciążliwą panią powtarzajacą znużonym interlokutorom o tym, jakie to 'kiedyś, panie' były zapachy, nie to co dziś! ;-)
        • iron_sabbath Re: I Octavian o refomulacji klasycznych Chanel 18.09.11, 23:59
          Czuję się podobnie. :(
          Nie jestem typem kobiety pachnacej Piątką Chanel, ale poważnie zastanawiam się nad kupieniem flakonu i zachomikowaniem go gdzieś głęboko. BO mam wrażenie, że może się zdarzyć, że zapragnę go kiedyś...
        • aggis20 Re: I Octavian o refomulacji klasycznych Chanel 19.09.11, 07:14
          przerażająca, ale bardzo prawdopodobna wizja! ja zaczynam w takim razie chomikować Diora sprzed reformulacji, coby na stare lata mieć dowód rzeczowy na potwierdzenie mych słów! ;)
    • forevermore79 Nowe Diory Homme- zmiana nastapila 20.09.11, 18:52
      Znalazlem testery 100 ml wrzesniowej partii- dostarczone juz z wiekszymi poj. 150ml i moge powiedziec- tak, Diory znow sie zmienily.
      Dior Homme przeszedl kolejna, druga reformulacje- zniknal mocny irys, pomadkowa pudrowosc- calosc wciaz rozpoznawalna, ale mocno ugrzeczniona, pachnie jak lzejsza wersja klasyka. W dodatku nowe wcielenie Diora potrafil na mnie ukazac mydlane i herbaciane nuty, czego wczesniej nigdy nie doznalem- bardziej przypomina uzywany przeze mnie balsam do golenia z tej serii, niz sama wode.

Dior Homme Intense- mocno przygaszony, o ile poprzednia wersja powalala moca, to tu dwa psiki ledwo tla sie na skorze, po paru godz. zostaje tylko budyniowa spozywcza wanilia z lekkim echem nut DH. Magic and seduction are gone.
    • forevermore79 Zmiany u Diora- nowy HP Elixir i inne nowinki 03.10.11, 23:13
      Dior dalej zmienia swoja oferte powodujac dalsze konfuzje.
      Wszystkie eliksiry Poison zostaly juz jakis czas temu wycofane, teraz Hypnotic Poison wroci w nowej wersji- juz bez pompki, ale z aplikatorem- to wlasnie ten flakon wykorzystano w najnowszej kampanii zapachu.
      www.dior.com/beauty/int/en/fragrance/womenfragrance/poison/hypnoticpoisonsbl/y0348210/py0348210.html
      Miss Dior Cherie w wersjach EdP, EdT, Blooming Bouquet i L'Eau to juz teraz po prostu rodzina Miss Dior.
      Pierwotna wersja zostala ochrzczona jako EdT Originale, Esprit de Parfum Original i Extrait de Parfum Original, w zaleznosci od koncentracji.
      www.dior.com/beauty/int/en/fragrance/womenfragrance/miss_dior/lmissdiorfpl.html
      Okrojono linie Dune- zostala tylko EdT.
      Meskie Diory Homme i Intense reklamowane sa jako nowosc- nic dziwnego, skoro dotknela je niedawna reformulacja.
      W linii klasykow doszla zapowiadana za to Diorama, dostepna jednak w wybranych krajach.
      www.dior.com/beauty/fra/fr/parfum/parfum-pour-femme/creations_dior/y0014240/py0014240.html
      • aggis20 Re: Zmiany u Diora- nowy HP Elixir i inne nowinki 04.10.11, 08:21
        Z aplikatorem? W sensie z atomizerem? ;) i dobrze, te pompki były beznadziejne. Mam tylko nadzieję, że nie zmienią zapachu. Miałam ten flakon HP Elixir z atomizerem (bo już chyba w zeszłym roku zaczęli go robić i były takie testery) i sprawował się bardzo dobrze, a pompki albo przeciekały, albo zapach się ulatniał. Wprawdzie ładnie wyglądały, ale były bardzo niefunkcjonalne.
        • forevermore79 Re: Zmiany u Diora- nowy HP Elixir i inne nowinki 04.10.11, 08:41
          Tak, strona pokazuje spray 30 i 50ml. A majac na mysli aplikator, chodzilo mi o ta "rozdzke", ktora prezentuje w reklamie Melanie Laurent- nie wiem, czy to wersja dla potrzeb filmu, czy tez eliksir ma odkrecalny atomizer:
          www.youtube.com/watch?v=VnnRNj8ZUNc
      • 4lata Re: Zmiany u Diora- nowy HP Elixir i inne nowinki 04.10.11, 08:48
        a ja mam pytanie o Duna. w sprzedazy są 2 rodzaje pudełek (z duzym kólkiem i bez kółka), ciekawi mnie, która to jest starsza a która nowsza wersja bo juz się pogubiłam;) na all jest egzemplarz zarówno z 2011 jak i z 2009 r bez kólka, zatem jakie to są z kółkiem a może nie nie ma to znaczenia hmm
        • forevermore79 Re: Zmiany u Diora- nowy HP Elixir i inne nowinki 10.10.11, 19:02
          Bez kolka to nowa wersja, z kolkiem to starsza i jeszcze nie zreformulowana, tak samo kolko oznacza poprzednia Dolce Vite. Tak, wiem- to skomplikowane, ale tak juz jest z Diorem.

I ciekawostka- na ang. strefie od jakiegos czasu nie ma juz Midnight Poison, podobno zostal lokalnie wycofany.
          Zas marka przygotowuje nowa strone- na niej pewnie dowiemy sie, jakie zapachy sa obecnie promowane, a ktore ida w odstawke, jak np. nieobecny juz w ofercie Addict Shine.
          www.dior.com/teasing/
    • forevermore79 Art. o reformulacjach Guerlain Samsara 11.10.11, 14:47
      Na przestrzeni lat:
      boisdejasmin.typepad.com/_/2011/10/guerlain-samsara-new-and-vintage-perfume-review.html
    • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 16.10.11, 11:16
      Rozbawila mnie nieco odpowiedz biura prasowego Diora skierowana do uzytkowanika Basenotes z Francji.
      "Our collection of fragrances is changing because we meticulously follow the latest trends in this area. This way we can offer our customers the latest products.
      Our Dior Homme Intense has evolved and the fragrance has changed.
      The old formulation no longer met the taste of our consumers."
      www.basenotes.net/threads/286159-So-I-emailed-Dior-regarding-the-reformulation-of-DHI
      Cichy sposob, w jaki postepuje Dior jest nieco zdumiewajacy- klient kupujac zapach w tym samym opakowaniu/flakonie spodziewa znalezc sie zawsze jednakowa zawartosc, teraz jednak jest to juz niemozliwe. Tak, jakby pod ta sama nazwa w restauracji serwowa zupelnie inne dania.
      Zas zagranica Miss Dior/Dior Homme/DH Intense wciaz sa z uporem reklamowane jako nowosc- i w sumie to racja- to nowe zapachy, jedynie w starej, niemozliwej do odroznienia szacie.
    • forevermore79 Jeszcze o wskrzeszeniu Diorling plus MD Couture 30.10.11, 09:42
      www.fragrantica.com/news/Dior-Diorling-2012-2628.html
      Nie wiem skad ostatnio takie zamieszanie wokolo tej edycji- siec John Lewis ma juz nowy Diorling i Diorame od paru dobrych miesiecy.
      www.johnlewis.com/231329080/Product.aspx
      www.johnlewis.com/Shop+by+Brand/DIOR/Womens+Fragrances/Les+Creations+de+Monsieur+Dior/22529/ProductCategory.aspx
      Zas w Polsce- Miss Dior (dawniej Cherie) EdP we flakonie z ozdobna wstazka:
      www.sephora.pl/pl/cid22501/dior.html
      • forevermore79 Miss Dior Edition Couture- konfuzji ciag dalszy 09.11.11, 21:57
        Czy nowa Miss Dior Edition Couture to pierwotna formula Miss Dior Cherie EdP? Czy roznica to po prostu nowa kampania, wstazka i pozbycie sie czlonu nazwy "Cherie"? O to jest pytanie :-) Wypada pojsc i przetestowac :-)
        www.mimifroufrou.com/scentedsalamander/2011/11/miss_dior_couture_edition_2011.html
    • forevermore79 Dior Jules- nowy flakon 28.11.11, 15:05
      Dystrybucja wciaz waska- pare krajow:
      www.dior.com/beauty/fra/fr/parfum/parfum-pour-homme/jules/eau-de-toilette/py0061201-cjulesfpl.html
    • forevermore79 Miss Dior Eau Fraiche i wkrotce nowy DH Sport 26.12.11, 12:47
      Na poczatku roku debiut lzejszej wersji Miss Dior (dawniej Miss Dior Cherie), czyli Eau Fraiche:
      www.fragrantica.com/news/Dior-Miss-Dior-Eau-Fraiche-2777.html
      www.fromtokyowithlove.com/blog/2011/12/14/miss-dior-eau-fraiche/
      Zas, jak sie dowiedzialem- w marcu Dior przedstawi cala odswiezona linie Dior Homme Sport- czyli zapewne czeka nas kolejna reformulacja, oby tym razem na plus.
      • forevermore79 Miss Dior Eau Fraiche i DH Sport juz w PL 03.03.12, 15:07
        Reformulowany Dior Homme Sport (roznice latwo wychwycic w nowym flakonie/kartoniku) i najnowsze, mocno zielone i nie przypominajace oryginalu wcielenie Miss Dior sa juz do nabycia w perfumeriach.
    • forevermore79 Reformulowany Dior Homme Sport 02.02.12, 09:00
      Od wiosny nowa kampania, lekka zmiana designu flakonu i opakowania, no i "najmniejsza" roznica, czyli reformulacja zapachu, przy zachowaniu oczywiscie tej samej nazwy.
      Od tej pory DHS bedzie zawierac note irysa, czyli upodobni sie do wersji klasycznej.
      www.osmoz.com/News/News/Image/Dior-Homme-Sport-gets-a-new-look
      • forevermore79 Re: Reformulowany Dior Homme Sport 01.03.12, 18:44
        Wachalem nowa wersje- zmienil sie faktycznie flakon, a samemu zapachowi blizej do Dior Homme Cologne (minus kwiat pomaranczy), niz do dawnego DH Sport. Rzadki przypadek reformulacji na plus :-)
        Tutaj reklama TV- bardzo w stylu Utalentowanego Pana Ripleya:
        mrsburden.tumblr.com/post/17383840420/jude-law-dior-homme-sport-2012
        Plakat:
        picasaweb.google.com/lh/photo/m2J6Zbi52JUpAnzMLuA0ntMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=embedwebsite
        Zas tak wyglada nowy flakon, jak i przepakowana linia kapielowa:
        www.sephora.fr/Parfum/Parfum-Homme/Tous/Dior-Homme-Sport-Eau-de-Toilette/P770114
        • forevermore79 Re: Reformulowany Dior Homme Sport 13.03.12, 09:39
          Jeszcze:
          - lepsza kopia reklamy
          www.nstperfume.com/2012/03/12/how-will-i-recognize-you/
          - wiecej
          www.fragrantica.com/news/Dior-Homme-Sport-2012-3015.html
          - rec. Octaviana
          1000fragrances.blogspot.com/2012/03/dior-homme-sport-dior-new-fragrance.html
    • forevermore79 Octavian o przemianowaniu Miss Dior Cherie 04.02.12, 12:28
      W charakterystycznym dla siebie stylu:
      1000fragrances.blogspot.com/2012/02/miss-dior-has-deceased-in-2012_03.html
      • fa25 Re: Octavian o przemianowaniu Miss Dior Cherie 23.02.12, 14:03
        O matko. nie byłam tu jakiś czas i słabi mi się zrobiło jak przeczytałam ten wątek.
        Rasumując- Forevju, czy mozesz napisać czy jest sens robić teraz zapasy Dune i Chanele Cristalle tudzież Tresor i Samsary , czy też jest już za pózno i wszystkie te zapachy zostały już zreformułowane?
        Do tej pory nie moge odżałować, że nie zrobiłam zapasów Magie Noire..
        • forevermore79 Re: Octavian o przemianowaniu Miss Dior Cherie 23.02.12, 14:35
          Za pozno niestety- Dune ma b. podobna formule obecnie, ale jest o wiele mniej trwale. Cristalle- nie slyszalem o zbytniej reformulacji, ale znajac zycie miala miejsce, jak przy wiekszosci klasycznych Chanel.
          Tresor- wciaz piekny, ale od paru lat juz niestety nieco bardziej syntetyczny- moja Mama potwierdza, bo nosi go juz od samej premiery, juz od nowego flakonu zaczelo sie cos psuc w formule.
          Samsara- tutaj na szczescie jest najlepiej, zmiana jest niemal niewyczuwalna, reformulacja odnosila sie tylko do wymogow IFRA.
          Pozdrawiam!
        • lis888 Re: Octavian o przemianowaniu Miss Dior Cherie 04.03.12, 10:27
          Odnośnie Cristalle pozwolę sobie nadmienić, że u Chanel "co rok, to prorok" - tzn. poszczególne roczniki mogą różnić się i bez reformulacji znacząco, nie mówiąc już o koncentracji, każda z których nie odróżnia się tylko ilością spirytusu, ale de facto jest innym zapachem. Przykład najjaskrawszy - 19-tka: edt, edp i ekstrakt to zupełnie inne zapachy, w dodatku mający innych nosów za twórców. Na szczęście Chanel trzyma poziom i potrafi klientów pozytywnie zaskakiwać - vide najświeższa Piątka (po roku 2009, przemeblowania bardzo udanie przez Polge'a), reformulacja w przypadku tej firmy to nie zawsze zjazd po równej pochyłej, tak jak u Diora.
          Nie będę tu się powtarzać tego wszystkiego, co wyczerpująco napisali w kwestii MD Forewer i inni forumowicze, nadmienię tylko, że Diorella w nowej wersji - (z papierowa naklejką) to jakiś koszmar olfaktoryczny, eskalacja chemiczności prosto z półki z proszkami do prania.
          Off top - czy kiedyś doczekamy się w Polsce nowych wersji Dioramy, Diorlinga i Dior Diora? Pewnie nie, znów dopiero w Moskwie je przetestuję:(
          • forevermore79 Re: Octavian o przemianowaniu Miss Dior Cherie 04.03.12, 10:34
            Masz racje, co do Chanel- byly one reformulowane przez lata, ale tylko, aby spelniac wymogi IFRA, czy tez zwiazane z uzywaniem poszczegolnych skladnikow. I na pewno robiono wszystko, aby nie wprowadzac klientow w blad. A to, ze Chanel obecnie bazuje na kolejnych Chance i sportach Allure, to juz inna kwestia.

Diory "Les Creations" sa w duzej mierze kiepskimi niestety odwzorowaniami- od Diorelli po Diorissimo. "Dior Dior" jeszcze w ogole nie wskrzeszono- a szkoda, bo znam pare osob, ktore milo je wspominaly.
            • lis888 Re: Octavian o przemianowaniu Miss Dior Cherie 04.03.12, 19:38
              Diory "Les Creations" sa w duzej mierze kiepskimi niestety odwzorowaniami- od D
              > iorelli po Diorissimo. "Dior Dior" jeszcze w ogole nie wskrzeszono- a szkoda, b
              > o znam pare osob, ktore milo je wspominaly. <
              No to ostro zapędziłam się życzeniowo - myślałam,że jak Diorama, to już cała reszta też.

>A to, ze Chanel ob
              > ecnie bazuje na kolejnych Chance i sportach Allure, to juz inna kwestia.

O nich nawet nie myślę, kiedy mówię o Chanel - "nie pasują" mi do tej marki. Pojmawszy w nozdrza ogon Mamzelki labo Czensu w autobusie, łatwo wyobrażam, że to, dajmy na to, Burberry;)
    • czekolada69 Re: Reformulacje zapachow Diora 01.03.12, 20:07
      ale namieszali!
      od niedawna śledzę poczynania diora i współczuję wielbicielom starych wersji, szczególnie DV

osobiście posiadam dwie nówki:
      miss dior edp - tak jak w starej cherie mi coś przeszkadzało, tak tutaj zapach jest czystszy, tak bardzo "mój" że z pośpiechem zakupiłam flaszkę 100ml :))
      addict edp - brakowało mi starej wersji, której się pozbyłam. uważam, że ta nowa niestety jest mniej trwała
    • forevermore79 Za to wkrotce- ekstrakt Eau Sauvage Parfum 20.03.12, 15:12
      Co prawda wersja Extreme w nowej odslonie nie powala, ale ekstrakt klasycznego ES moze byc obiecujacy- no i to dobry trend w meskich perfumach.
      Pierwsza wzmianka na:
      www.basenotes.net/threads/297095-Eau-Sauvage-•-Extrait-•
      • forevermore79 Re: Za to wkrotce- ekstrakt Eau Sauvage Parfum 29.03.12, 14:10
        Wiecej:
        www.fragrantica.com/news/Dior-Eau-Sauvage-Parfum-3058.html
    • mangos Re: Reformulacje zapachow Diora 22.03.12, 13:54
      Czyli jak to jest z tymi Dune- przeszły przemianę ,czy nie?
      Mam spory zapas, bo lubię mieć świadomość,że jak całkiem wycofają będę się mogła jeszcze nimi cieszyć. Kody na spodach ( lub wypiaskowane z boku ) flakonu mają na początku: 5, 5, 3, 9
      Czyli wszystkie powinny być tymi "trwalszymi" wersjami?
      • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 22.03.12, 14:37
        Kompozycja sie wg mnie nie zmienila, ale w ostatnim roku-dwu latach calosc wydaje sie jakby slabsza. Twoje flakony sa jeszcze nienaruszone ta przemiana :-)
        • mangos Re: Reformulacje zapachow Diora 22.03.12, 16:23
          Serdecznie Ci dziękuję:-)
          Dwa kupiłam niedawno, tak okazyjnie,że aż sama byłam w szoku. ( niezawodne allegro)
          • elve Re: Reformulacje zapachow Diora 22.03.12, 23:26
            oj, trzeba zrobić sobie zapas Dune. idę :)
            • charade Re: Reformulacje zapachow Diora 25.09.12, 19:03
              Dementuję doniesienia, jakoby nowy Addcict (zwany teraz Addict Eau de Parfum) był taki sam, jak jego starsze wcielenie. To Addict wykastrowany, efekt mniej więcej podobny jak w przypadku HP. Wiem, co mówię, bo mam starą wersje i porównałam. Przykro mi.

Mam pytanie, w imieniu kolegi - czy męski Dune uległ również reformulacji? Dzięki z góry, jeśli ktoś ma info.
              • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 25.09.12, 20:50
                Masz racje, to samo wyczulem ostatnio - Addict ze zlotym pierscieniem to juz nie to samo, niby podobnie, ale lzej i mniej drapieznie.

Meskie Dune- kupowalem ostatnio dla Brata tegoroczna serie- na szczescie pachnie poki co identycznie. Ale nie zdziwilbym sie, gdyby zechciano go kiedys wycofac- linii pielegnacyjnej juz od dawna nie ma, a nakladow na reklame rowniez zero.
                • charade Re: Reformulacje zapachow Diora 25.09.12, 22:22
                  Dzięki, Forever, wiedziałam, że można na Ciebie liczyć:)

Z tymi reformulacjami to ostatnio jakaś plaga. Po prostu koszmar, już w zasadzie nie można dostać właściwych wersji większości zapachów Diora, a i inne firmy podążają tą drogą (np. Dolce&Gabbana PF i PH, ale o tym już wiesz). Jestem wściekła, bo właśnie zostałam zmuszona do zakupu setki starego Addicta, w niezbyt dobrym momencie finansowym. Jeszcze chwilę bym się zastanawiała, a już by nigdzie nie było, a nawet jeśli, to w cenach "za unikat".

Te ich tłumaczenia, bełkot PR-owy jest doprawdy żałosny - same zapachy "ewoluują", "dorastają", Miss Dior jest już dorosłą kobieta, która kocha. O bogowie!
    • mathilde17 Re: Reformulacje zapachow Diora 28.09.12, 10:25
      A jak się w końcu sprawy mają z klasycznym Poison? Zachciało mi się go ostatnio - jest sens polować na starsze wersje?
      Zauważyłam, że starsze flakony są chyba takie, jak te od Tendre Poison, podczas gdy nowe są jabłuszkowate niezależnie od pojemności. Czy faktycznie tak jest?
      I czy w przypadku testerów jest tak jak było z DV - starsze są te w szarych pudełeczkach? Jak ten?
      allegro.pl/christian-dior-poison-100-ml-edt-kup-oryginal-i2644294491.html
      (ten wyglada obiecująco, pudełko nieco sfatygowane, a korek już delikatnie przyżółcony - pamiętam, że one żółkły, jeszcze z czasów gdy mama używała Tendre P.)
      • forevermore79 Re: Reformulacje zapachow Diora 28.09.12, 10:29
        Oj, w Poison juz nieraz na przestrzeni lat grzebano- wg mnie, im bardziej vintage, tym lepiej!
        Nie jestem pewny co do reszty- ale ta aukcja wyglada calkiem ciekawie! Pozdrowienia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka