silence-dreamer 20.03.05, 10:27 Poszukuję perfum, które pachną kościelnym kadzidłem, cedrem, ogólnie hardcorowo orientalnych zapachów....może ktoś mi jakieś poleci... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalooo Re: kościelno orientalne klimaty.... 20.03.05, 10:37 Black Cashmere? Moim zdaniem to prawdziwy kościół...;) Odpowiedz Link
sorbet Re: kościelno orientalne klimaty.... 20.03.05, 11:09 Kościelne to chyba nieorientalne? :-) W każdym razie CdG ma serię Incense, poświęcone kadzidłom stosowanym w obiektach religijnych. Avignon b.mocne, kościelne, Kyoto - buddyskie świątynie, Ouarzazate - meczety, Zagorsk - cekrwi - b. zimne, "zielone", sosnowe, Jaisalmer - indyjskie (z cynamonem i kardamonem). Etro ma Messe de Minuit, L'Artisan Passage d'Enfer. Nie wąchałem ale słyszałem, że kościelne kadzidło. Gucci PH także ma mocny, kadzidlany klimat, lecz nie "uduchowiony":-) Musisz czekać na Taje:-), zna chyba wszystkie kadzidlane. Odpowiedz Link
ladyblue Re: kościelno orientalne klimaty.... 20.03.05, 18:03 > W każdym razie CdG ma serię Incense, poświęcone kadzidłom stosowanym w > obiektach religijnych. Avignon b.mocne, kościelne, Kyoto - buddyskie > świątynie, Ouarzazate - meczety, > Zagorsk - cekrwi - b. zimne, "zielone", sosnowe, naprawdę to ma być zapach cerkwi? zielony? sosnowy? kompletnie to do cerkwi nie pasuje... a przynajmniej do wsyzstkich tych, w ktorych zdarzyło mi się być. całkiem inaczej tam pachnie. Odpowiedz Link
sorbet Re: kościelno orientalne klimaty.... 21.03.05, 00:07 Ta zieleń, to nie taka fajna roślinność, raczej ciemna masa, "obezwładniająca" zieleń lasu iglastego. Mocno pachnie kadzidło, ale to zapach naprawdę zimny, wręcz smutny. Ciekawe, bo na liście nut jest też fiołek, irys. Sosna czuć od początku. Może to cerkiew jakiś starszy, opuszczony, gdzieś daleko, hihi. W każdym razie chodzi więcej o skojarzenie, mniej o dosłowność. Nazwa także jest sugerująca. Dużo osób myśli o tajdze:-) Lady, musisz to spróbować, i nam powiesz co o nim myślisz:-) Pozdr. Odpowiedz Link
seria Avignon i Kyoto 01.07.05, 16:30 Czy te zapachy Avignon i Kyoto są trwałe i z porządnym warkoczem? Bardzo lubię Black Cashmere, ale kusi mnie CdG, bo BC jest za słabo wyczuwalne ode mnie. Dzięki. Odpowiedz Link
sorbet Re: Avignon i Kyoto 01.07.05, 16:38 Tak. Są bardzo trwałe, przynajmniej na mojej skórze:-) Ale przyznaję że BC też jest dla mnie trwały, hihi:. Odpowiedz Link
seria Re: Avignon i Kyoto 01.07.05, 16:50 O,dzięki! Hm...BC jest na mnie w sumie trwały, ale raczej bez warkocza, a na tym mi zależy. Zobaczymy. Odpowiedz Link
silence-dreamer Re: kościelno orientalne klimaty.... 20.03.05, 18:35 no gdzieś czytałem ze B C pasuje do trumny....i przyznam, że mnie to zaintrygowało(muszę poznać ten "trumienny" zapaszek) jednak jest on damski,a szukam czegoś raczej męskiego Odpowiedz Link
luloo1 Zdecydowanie Gucci Pour Homme 20.03.05, 12:11 Jest wyjątkowy, ma chyba w składzie też papirus, a na pewno białe kadzidło, które w nucie serca pachnie odrobinę pastelowo, jak ławki drewniane w kościele. Pastel kojarzy mi się właśnie z drzewem cedrowym, czystym. Nigdy nie wąchałam piękniejszego kadzidła niż w PH. Szkoda, że damski odpowiednik Gucci nie jest już tak wyjątkowy... Odpowiedz Link
lucy215 Re: kościelno orientalne klimaty.... 20.03.05, 15:04 kościelne klimaty to dla mnie Chanel nr5- wydaje mi się że pachnie nią połowa babć w kościele ;) Odpowiedz Link
kalooo Re: kościelno orientalne klimaty.... 20.03.05, 15:32 lucy215 napisała: > kościelne klimaty to dla mnie Chanel nr5- wydaje mi się że pachnie nią połowa > babć w kościele ;) hehehehehe...! ;D Odpowiedz Link
chatka_ Re: kościelno orientalne klimaty.... 01.07.05, 18:11 Roma Lara Biagiotti - obłędny zapach ławek kościelnych ;) Trouble Boucheron - łaczy moje dwa ulubione słowa : kadzidło i słodycz :) Odpowiedz Link
seria CdG Incense 02.07.05, 14:25 Jeszcze jedno pytanko o CdG, który zapach z Incense byłby najbardziej podobny do Black Cashmere? Z opisów wydaje mi się, że Kyoto i Avignon, ale może się mylę. I który Incense jest natrwalszy i najbardziej wyczuwalny dla otoczenia, czyli z największym warkoczem? Z góry dzięki! Odpowiedz Link
sorbet Re: CdG Incense 03.07.05, 02:35 BC pachnie dla mnie drzewną, "kwaśną" nutą (chyba ambrą właśnie) Najbliżej byłoby chyba Jaisalmer. Ale to dość "delikatne" kadzidło. Avignon wysprzedany w Warszawie, nie ma go również u CdG w Paryżu, tj. dostawa dopiero we wrześniu:-) To zapach najbardziej kościelny z serii, zimny, mroczny, z nutą wanilią (ale szorstką, surową, prawie jak owoc:-) Nie wydaje mi się, że jest podobny do BC. Kyoto pachnie paloną kawą, paczulą, cypresem, wetiverem i drzewnymi akordami. B. mocny jest "dym". Chyba też nie jest podobny do BC. Najtrwalsze to Avignon, Kyoto i Zagorsk (sosna, hinoki - chyba japońskie drzewo iglaste, którego drewna użyte są do budowy łaźni. Zielony, klimat tajgi:-), bardzo kazidlany, ale to zimny, melancholijny zapach:-) Pozdr. S. Odpowiedz Link
seria Re: CdG Incense 03.07.05, 15:05 Dziękuję bardzo! Avignon brzmi ciekawie - nieco perwersyjnie nawet. Uwielbiam te kościelnie klimaty, bardzo, bardzo szkoda że BC nie ma warkocza. Pozdr Odpowiedz Link
sorbet Re: CdG Incense 03.07.05, 16:40 Ciągle zapominam o tym warkoczu:-) Avigon i Kyoto mają na mnie dość mocne le sillage:-) Odpowiedz Link
modern_witch Re: CdG Incense 03.07.05, 19:14 Niestety, nie udalo mi się Avignon powąchać, a bardzo się na niego nastawiałam;- ) Mnie też chyba najbardziej z BC skojarzyło się Jaisalmer wczoraj. Ale w ostatecznym rozrachunku, pod koniec dnia, bardzo blisko skóry leżało, a i wcześniej też bardzo nie oznajmiało o swojej obecności;-P, Quarzazate podobnie. Kyoto próbowałam kiedyś, też było na mnie dyskretne dość. BC nie pamiętam, jak się zachowuje, aż sprawdzę z próbki, hmmm... na mojej koleżance ktora je nosi często, są bardzo delikatne, jakby słodsze nieco, właściwie nie do poznania. Na mnie chyba ta kościelna nuta sie długo trzyma... ale też bez warkocza. pozdr. agni Odpowiedz Link
seria Re: CdG Incense 03.07.05, 20:38 Dziękuję Wam bardzo! BC na mnie trzyma się dość długo, ale blisko skóry. Ciekawe, czy to jest typowe dla kadzidlanych perfum? Ciekawe też jak się zachowuje ekstrakt BC o którym przeczytałam na Forum. Tak, mam – wyraźną! - warkoczową obsesję. Poczekam na szansę sprawdzenia Avignon. Pozdr Odpowiedz Link