Dodaj do ulubionych

Zapachy szyprowe

24.03.05, 11:26
Jakie perfumy mają taką nutę?
Obserwuj wątek
    • luloo1 Re: Zapachy szyprowe 24.03.05, 11:49
      studentka211 napisała:

> Jakie perfumy mają taką nutę?

W tej chwili już raczej nie produkuje się tradycyjnych zapachów szyprowych,
      delikatnie się je odświeża, miksuje z innymi nutami, by znaleźć szerszy krąg
      odbiorców.Dośc klasyczne szypry to dla mnie: Opium, Obsession (ten zapach ma
      dużo uroku), z nutą kwiatów: Yvresse YSL (też w wersji legere) oraz Rouge
      Hermesa.

A to z jednej ze stron internetowych:
      Nazwa tej grupy wywodzi się od perfum Chypre, stworzonych w roku 1917 przez
      Françoisa Coty'ego, który nazwał tak swój nowy zapach dla upamiętnienia wakacji
      na Cyprze. Ze względu na ogromne powodzenie Chypre, wkrótce na rynku pojawiło
      się wiele innych zapachów w podobnym stylu, przeznaczonych zarówno dla kobiet,
      jak i dla mężczyzn. Tak powstała wielka rodzina, do której zaliczane są
      kompozycje z akordami mchu dębowego, labdanum, paczuli i bergamoty. Za
      najlepsze perfumy szyprowe wciąż uważa się stworzone ponad osiemdziesiąt lat
      temu Mitsouko Guerlaina (1919). Akordy szyprowe można znaleźć w najlepszych
      zapachach wszech czasów.

A co sądzicie o takiej klasyfikacji? (z Internetu). Chodzi mi o grupę "świeżą".

III gr. Zapachy szyprowe (nazwa pochodzi od pierwszych perfum z tej grupy
      Chypre Coty z 1917 roku, a wśród substancji zapachowych przeważają olejki
      cytrusowe, kwiatowe i substancje odzwierzęce naturalne i syntetyczne);

a. owocowe (Mitsouko Guerlaina, Yvresse YSL),
      b. drzewne (Paloma Picasso),
      c. zwierzęce (Passion Elizabetch Taylor, Cuir de Russie Chanel),
      d. świeże (C.K.One Calvin Klein, L'Eau par Kenzo),
      e. zielone (Armani Armani, Private Collection Estée Lauder).
      • studentka211 Re: Zapachy szyprowe 24.03.05, 13:13
        Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź :) Chciałabym się dowiedzieć jeszcze
        czy wody toaletowe lub perfumy o tej nucie nie są za ciężkie na wiosnę?
        • luloo1 Re: Zapachy szyprowe 24.03.05, 14:05
          studentka211 napisała:

> Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź :) Chciałabym się dowiedzieć
          jeszcze
          > czy wody toaletowe lub perfumy o tej nucie nie są za ciężkie na wiosnę?

Na chłodną wiosnę, szypry użyte z dużym wyczuciem (1) będą dobre. Możesz np.
          wybrać lżejszą wersję Opium, bo wiele zapachów szyprowych ma bliźniacze,
          lżejsze wersje w linii. Ewentualnie możesz kroplę rozcieńczyć balsamem i
          posmarować ciało.
          Niektórzy twierdzą, że Nu YSL ma delikatny akcent szyprowy poza kadzidłem,
          przetestuj go, może ci podejdzie. Na wiosnę nadaje się, jak najbardziej.
          Pozdrawiam
          • kalia_t Re: Zapachy szyprowe 24.03.05, 17:39
            Zapachy Creeda dostępne raczej w butikach lub mniejszych perfumeriach:)
            • sorbet Re: Zapachy szyprowe 24.03.05, 17:43
              Zapomniałem, Sisley Eau du Soir jest chłodno szyprowy i idealny na taką pogodę.
              Cena jest jednak zabójcza:-)
    • dori7 Re: Zapachy szyprowe 24.03.05, 23:16
      Proponuje do przewachanie dwa nwooczesne zapachy szyprowe i dwa klasyki:

Z nowoczesnych:

1) Skin Trussardi - piekny, zielony, swiezy i kobiecy, idealny na wiosne -
      jednak bardzo roznie sie rozwija w zaleznosci od skory, pachnie anielsko lub
      wrecz smierdzi...
      2) Deci-Dela - trudna do zdobycia, jeden z moich Naj :)) Wspanialy zapach! Jest
      owocowa, lekko orzechowa, wibrujaca i optymistyczna, no i ta komplementorodnosc!

Z klasyki:

1) Miss Balmain (do przetestowania w sieci Perfumerii Francuskich) - jak dla
      mnie, zbyt staromodna :((
      2) niesmiertelna i absolutnie klasyczna Miss Dior, uwielbiam! Tak bed epachneic
      za powiedzmy 10 lat :))

Plus, jesli bedziesz miala okazje (bywaja w Sephorze), to powachaj Eau de Soir
      Sisleya, tak jak radzil Sorbet.

• dori7 Re: Zapachy szyprowe 24.03.05, 23:18
        Ojej, przepraszam za literowki, ale jeden z moich zabkow mial dzis powazna
        operacje u dentysty i jeszcze nie doszlam do siebie :((
        • sorbet Re: Zapachy szyprowe 24.03.05, 23:32
          Chanel Cristalle EdP:-) fajny, chłodny, zielony szypr. W bazie jaśnieje,
          świeży, chyba trochę drzewny i nawet odrobinę ostrzejszy.
      • benita5 Re: Zapachy szyprowe 24.03.05, 23:31
        Panthera Cartiera
        klasyczna Paloma Picasso
        Noir Versacego
        Boudoir VWestwood
        Yvresse YSL
        a negatywny szypr na mnie i dla mnie to Diva Ungaro
        • dziunia11 Re: Zapachy szyprowe 25.03.05, 10:22
          Aromatics elixir Clinique - szyprowy kwiatowy
          Zapach dosyc kontrowersyjny, albo sie go uwielbia albo nienawidzi. Bardzo
          mocny, jedna kropelka wystarczy na caly dzien. Ja osobiscie uwielbiam i wiele
          osob pyta sie czym tak ladnie pachne.
          • salma88 Re: Zapachy szyprowe 25.03.05, 16:34
            Zawsze mi sie wydawalo, ze szyprowo pachnie rowniez Chanel 19.
        • oka5 Re: Zapachy szyprowe 25.03.05, 17:24
          benita5 napisała:

> Panthera Cartiera
          > klasyczna Paloma Picasso
          > Noir Versacego
          > Boudoir VWestwood
          > Yvresse YSL
          > a negatywny szypr na mnie i dla mnie to Diva Ungaro

Potwierdzam w całej rozciągłości, poza ostatnią pozycją. "Na mnie i dla mnie"
          Diva jest rewelacyjna :-). To dowodzi, że zawsze warto próbować zapachy na
          sobie, bo efekt może być skrajnie różny.
    • balbina_alexandra Re: Zapachy szyprowe 25.03.05, 20:40
      Do szyprów się dojrzewa, to coś co z angielska nazywa się acquired taste - mało
      kto lubi szypry od razu, bo w większości to zapachy, które mają już swoje lata,
      i trącą tzw nuta retro :) Szypry faktycznie kojarzą się ze starymi zapachami
      Guerlaina czy Diora, Mitsouko czy Miss Dior. Szypry które lubię to Deci Dela
      np, bardzo przyjemne polączenie owocowo-szyprowe. Mój ukochany zapach z tej
      kategorii o którym już się tu rozpisywaliśmy to Eau de Soir, to po prostu
      miłość :) Oprócz tego bardzo lubię nieco złagodzone szypry, na przykład 24
      Faubourg Hermesa (delikatnie pomarańczowy). No i trudno nie wspomnieć o tzw
      modern chypre - czyli na przyklad popularny u nas na forum Narciso Rodriguez -
      przyznam sie że ja akurat tu szypru nie czuję :D (a ponoć szyprowo kwiatowy...)
      Nuty szyprowo orientalne wyczuwam również w Le Baiser du Dragon, zapachu
      pięknym i obezwładniającym :)
      • dori7 Re: Zapachy szyprowe 25.03.05, 22:12
        Syndrom oliwek po prostu - dorastanie do wyrafinowanych smakow :))

To dziwne, ale ja w Miss Dior zakochalam sie majac moze ze dwanascie lat,
        uzywala ich sasiadka z bloku, ktora byla wowczas dla mnie (nieznosnego bachora
        tak BTW) wyrocznia :))
        • sorbet Re: Zapachy szyprowe 25.03.05, 22:24
          Spróbowałem dziś Cristalle EdT i wydaje mi sę że jest "w stylu" Eau du Soir
          Sisleyu. Cristalle jest trochę bardziej młodzieńcza. Taka z biała koszulą i
          rozwianymi włosami. Przed oczami mam wręcz obraz Lindy E i Christy T ze
          wczesnych lat 90tych:-))

Cristalle EdP jest ciemniejszy, mocniejszy.
      • luloo1 24 Faubourg to bardzo dobra propozcja! 26.03.05, 12:06

• coralin Re: Zapachy szyprowe 26.03.05, 00:03
      Sporo juz padło nazw perfum szyprowych. Tak pachniały elegantki (także w
      Polsce) w latach 70. Na szyprowym klasyku Miss Dior oparto Być Może...Hitem u
      nas było szyprowe Masumi(podobno od wielu lat produkowane tylko na polski
      rynek) . Klasyków szyprowych jednak nie lubię(Ysatis, Diva, Y YSL, Givenchy
      III, Jill Sander III, klasyczna Montana). Tych orientalno -szyprowych też
      (Paloma Picasso, Knowing,Byzance) Łagodniejszy i do ew. noszenia dla mnie
      chypre to stare,klasyczne Armani i Moments P.Presley ale nie wiem na ile zaufać
      mojej pamieci zapachowej. No i 24 Faubourg i Eau de Soir. W Narciso nie
      wyczuwam szypru wcale, a szkoda, bo ta nuta nadaje ostrosci a to lubie na
      wiosnę. W Safari jest chyba wszystko , zalicza się go do różnych grup w tym i
      szyprowej.
      • modern_witch Re: Zapachy szyprowe 26.03.05, 19:16
        UwielbiaŁam Divę! na mnie była piękna! Nigdy nie miałam własnej, powiedzmy że
        sie hojnie częstowałam (tzn. nie hojnie na raz, bo nikt by nie zniósł mnie
        potem w tym samym pomieszczeniu, ale na mocy koleżeńskiej umowy, że ja się u
        kogoś częstuję a ktoś u mnie czyms innym)...
        a Givenchy III miała moja mama kiedyś! uwielbiałam i podbierałam! ech,
        wspomnienia!
    • zettrzy Re: Zapachy szyprowe 27.03.05, 00:59
      z tych zapachow, ktore wymieniliscie, dla mnie ani jeden nie kojarzy sie
      szyprowo, a juz te rozne Panthere de Cartier czy Paloma Picasso to zapachy
      bardziej haremowe. Za to testowane ostatnio przeze mnie Fern i Hay (oba Erbe)
      pachna zdecydowanie szyprowo. No i Fougere Roger Galet.
      Osobiscie, nie lubie szyprow i nie ma mowy abym do nich "dorosla".
    • taje Re: Zapachy szyprowe 27.03.05, 15:24
      Do powyższych dodam Tabac Blond - jedyny szypr jaki potrafię nosić, może dzięki
      swojej narkotycznej nucie. Mitsouko jest bardzo intrygujące - Asinek kiedyś
      świetnie określiła go jako zapach pnia brzozy swieżo odartego z kory, wyczuwam
      również zapach orzechów włoskich, a raczej ich łupinki - ale jest dla mnie zbyt
      trudne do noszenia. Może kiedyś. Opium odbieram jako zapach czysto orientalny,
      nie wyczuwam akordu szyprowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka