ania009 16.08.04, 18:52 szukam nazw zespołów lub tytułów dumek dle mojego taty, który urodził się i mieszkał jako mały chłopiec na Ukrainie. próbowałam przez kaaze ale nie znając ani zespołów ani tytułów nic ciekawego nie znalazłam. Ania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alllona Re: dumki ukraińskie 15.09.04, 23:39 Najlepsze w tym są według mnie "Trio Marenycz", bo takie właśnie pieśni śpiewają, a po co ci właściwie same tytuły? Chcesz mieć nagrania, teksty czy nóty? Bo jak nagrania - to jeśli mieszkasz w Warszawie, najlepiej pójdż na Miodową - tam się sprzedaje w cerkwi grekokatolickiej w niedziele w czasie Mszy takie rzeczy. Może więcej się tam dowiesz. Może, mogę Ci pomóc, bo jestem muzykiem i jestem Ukrainką, o co Ci konkretnie chodzi, czy raczej tacie? Pozdr Odpowiedz Link
mamix Re: dumki ukraińskie 19.09.04, 22:37 jeśli mieszkasz w Warszawie, najlepiej pójdż na > Miodową - tam się sprzedaje w cerkwi grekokatolickiej w niedziele w czasie Mszy > > takie rzeczy. Może więcej się tam dowiesz. Proszę o informację o której godzinie odbywają się nabożeństwa na Miodowej? Odpowiedz Link
alllona Re: dumki ukraińskie 28.09.04, 23:20 Wiesz, nie pamiętam na pewno, ale wydaje mi się, że o 11. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
ania009 Re: dumki ukraińskie 23.09.04, 16:19 mieszkam we Wrocławiu... nie powiem o co konkretnie chodzi bo sama do końca nie wiem. ale mój tato kiedyś śpiewał różne pieśni po ukraińsku i pamiętam, że bardzo mi się podobały. pewnie były to pieśni ludowe... pamiętam, że bardzo mi się podobała o kozaczenku młodym chciałabym zrobić mu prezent np. w postaci płyty. poszukam tego Trio, o którym wspomniałaś. ale jeśli coś jeszcze Ci przyjdzie do głowy to chętnie posłucham rad pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
mamix Re: dumki ukraińskie 24.09.04, 01:26 Może przyda Ci się coś z tego, są to zespoły śpiewające ludową muzykę ukraińską: horpyna.terramail.pl/nowosci.html sklep.terra.pl/opis.php?id=113 sklep.terra.pl/opis.php?id=1901 www.koka.terra.pl/hilka.html Na tej stronie jest śpiewnik i lista przebojów: www.werchowyna.prv.pl/ Zespół Werchowyna ma piękny reperuar i wykonanie. Polecam ich płyty "Ukrainian Folk" (1996) i "Oj zza hory" (1998) oraz "WERCHOWYNA live" - nagranie z koncertu w auli PW w 1998r. W sumie wydali 4 płyty CD i 4 kasety. Miłego słuchania i pozdrowienia dla taty. Moja mamusia i jej rodzina też z tamtych terenów. Odpowiedz Link
ania009 Re: dumki ukraińskie 05.10.04, 08:34 mamix, dziękuję serdecznie za wskazówkiczęściowo skorzystałam i muszę powiedzieć, że sprawiłam tacie bardzo miłą niespodziankę na urodziny pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
arges Re: dumki ukraińskie 01.08.05, 00:08 www.nestor.cracow.pl/ Proponuję płytę "Dzikie Pola". Odpowiedz Link
yanga Re: dumki ukraińskie 03.10.05, 18:32 Empik wydał płytę "Dumki" w wykonaniu sióstr Pasiecznik - śpiewa Olga, akompaniuje Natalia. Cudo! Ale kupiłam to - za jedne 15 zł - ze dwa lata temu, może dostaniesz w którymś z internetowych sklepów, albo w samym Empiku? Odpowiedz Link