28.02.06, 17:32
Mam taki problem moja koffana babcia poprosila mnie czy nie mogla by poszukac
czegos o dzialaniach ubocznych czosnku! Chodzi mi o ty czy czosnek mozna brac
ze wszystkimi lekami i wogole1 Moja babcia mowi ze gdy wezmie czosnek to
podnoci jej sie cicnienie i nei iwe czy moze to byc spowodowane reakcja
czosnku z lekami! A bierze ich duzo w szczegolnosci sa to leki na serce! A
wiem ze czosnek pomaga w tym schorzeniu
Obserwuj wątek
    • dbajozdrowie Re: Czosnek 28.02.06, 23:14
      Czosnek to same pozytywne działania. Od czosnku nie podnosi się ciśnienie.
      Działa on na obniżenie ciśnienia krwi podobnie jak najnowsza generacja leków
      hipotensyjnych, zwanych brokerami konwertazy angiotensywnej.Czosnek stymuluje
      pocenie się i być może dlatego babcia ma wrażenie, ze podnosi jej
      ciśnienie.Poza tym oczyszcza układ oddechowy, skórę, leczy zakażone rany. Można
      go stosować w leczeniu chorób infekcyjnych, przy przeziębieniu, kaszlu, bólach
      gardła, zapaleniu migdałków . Wspomaga leczenie biegunek. Spowalnia proces
      starzenia. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Kontroluje poziom cholesterolu we
      krwi, powodując jego 15% obniżenie. Rozpuszcza złogi blokujące przepływ krwi w
      tętnicach. Hamuje także rozwój guzów nowotworowych.W zasadzie czosnek nie ma
      działań ubocznych. Jedyne jakie znam to takie, że jeśli kochana babcia ma
      problemy z krzepliwością krwi to powinna zażywanie czosnku skonsultować z
      lekarzem. Gdyby babcia była karmiącą matką to czosnek mógłby wywołać biegunkę u
      karmionego dziecka. Oczywiście mówimy o bezzapachowym czosnku w kapsułkach, a
      nie o takim zwykłym do jedzenia, który po zjedzeniu potrafi dokuczać wątrobie,
      a poza tym strasznie śmierdzi z ust. Dużo zdrowia kochanej babci - niech zażywa
      czosnek na zdrowie. Jeśli jest chora na serce powinna je wspomóc idealnym do
      tego celu Coenzymem Q10. Jeśli chcesz więcej informacji na ten temat napisz do
      mnie. dbajozdrowie@gazeta.pl
      • snajper55 Re: Czosnek 01.03.06, 12:03
        dbajozdrowie napisał:

> W zasadzie czosnek nie ma działań ubocznych.

Niestety, nie jest to prawda.

Zbyt duża ilość czosnku może być powodem bólów brzucha, może pojawić się
        wysypka lub inne podrażnienie skóry. Nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, gdyż
        może wywołać skurcze macicy a nawet poronienie. Zmniejsza też krzepliwość krwi
        co może być przyczyną krwotoków.

S.
        • dbajozdrowie Re: Czosnek 01.03.06, 16:18
          snajper55 napisał:
          Zbyt duża ilość czosnku może być powodem bólów brzucha, może pojawić się
          > wysypka lub inne podrażnienie skóry.
          Jaka według Ciebie jest zbyt duża ilość czosnku? I o jakim czosnku piszesz -
          zjadanym na surowo w ząbkach czy o olejkach eterycznych zawartych w kapsułkach?
          Większość naturalnych preparatów w małych ilościach może być lekarstwem, w
          większych mogą stać się trucizną.
          Bóle brzucha mogą się pojawić u osób w początkowej fazie choroby wrzodowej.
          Wysypka lub inne podrażnienie skóry może wystąpić u osób mających alergię na
          czosnek. Babcia się poci, ponieważ czosnek stymuluje pocenie się - ma działanie
          napotne. Preparaty zawierające czosnek należy przyjmować zawsze z dużą ilością
          płynów.
          • snajper55 Re: Czosnek 01.03.06, 16:38
            dbajozdrowie napisał:

> Jaka według Ciebie jest zbyt duża ilość czosnku?

To zależy od indywidualnej wrażliwości. Dla jednych to może być jeden ząbek,
            dla innych - kilogram.

> I o jakim czosnku piszesz - zjadanym na surowo w ząbkach czy o olejkach
            > eterycznych zawartych w kapsułkach?

O czosnku w postaci naturalnej.

> Większość naturalnych preparatów w małych ilościach może być lekarstwem, w
            > większych mogą stać się trucizną.

Wszystkie substancje w większych ilościach są szkodliwe. Nawet zwykła woda. ;)

S.
      • iwa87 Re: Czosnek 12.03.06, 21:21
        czy mozna postawic znak rownosci miedzy czosnkiem naturalnym i tym w tabletkach
        pod wzgledem leczniczym?
        • snajper55 Re: Czosnek 12.03.06, 21:29
          iwa87 napisała:

> czy mozna postawic znak rownosci miedzy czosnkiem naturalnym i tym w tablet
          > kach pod wzgledem leczniczym?

To zależy od tabletek (są różne) ale w zasadzie nie. Czosnek naturalny to wiele
          różnych substancji, z któych każda ma inne działanie. Produkując tabletki
          najczęściej firma stara się wyeliminować te substancje, które według niej są
          szkodliwe lub zbędne w danym przypadku.

S.
    • alawawa59 Re: Czosnek 03.03.06, 21:37
      czosnek jest bardzo zdrowy ale jak wszystko trzeba stosowac z umiarem najlepiej
      zjadac go w tabletkach wtedy powoli sie wchlania i nie ma takiej ingerencji w
      organizm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka