21.05.06, 22:26
Czy znacie jakas fajna strone lub forum poswiecone jodze?

Do tego tez powracam po latach (w miedzyczasie pociagalo mnie bardziej T'ai
Chi oraz Qigong (chi kung), warte zreszta poruszenia na tym forum, bo tak
blisko zwiazane z chinska medycyna:) Troche tez zniechecalo mnie to, ze stala
sie moda, az zbyt 'trendy';)
Ale teraz wracam (bezposrednim impulsem do hatha jogi stal sie bolacy
kregoslup;)

Jakie sa wasze doswiadczenia z yoga?
Obserwuj wątek
    • sikor_ka Re: Joga... 22.05.06, 19:23
      Cwiczyłam jogę kilka miesięcy, godzinę dziennie.Ale lenistwo mnie pokonało
      niestety.Chcę powrócić do codziennych asan ale dopiero dojrzewam do tematu.
      Byłam nawet na takich zajęciach jogi /4 sesje dziennie/ w Krynicy Górskiej.
      Prowadząca dziewczyna była świetna i chyba jeszcze tam pojadę to mnie
      zmobilizuje do systematyczności.
      • didolec2000 Re: Joga... 22.05.06, 20:25
        Joginem to ja nie jestem.Ale parę podstawowych ćwiczeń wykonanych przez 15min
        kilka razy w tygodniu to przyjemna sprawa,na poprawę nastroju.no i ta krija 15
        min na dana czakrę i naprawdę przyjemnie swędzi, a po jakimś czasie można
        zmienić komplet cwiczeń, jest ich sporo i unika sie rutyny.Choć jak ktoś ma
        przyjemność z regularnych godzinnych sesji to świetnie, moje uznanie.
    • vicacora Re: Joga... 31.05.06, 22:01
      polecam z całego serca -zalet od groma. doskonały masaż i pielęgnacja całego
      ciała + wzmocnienie kręgosłupa. Ja nie lubiłam się ruszać i tylko joga jest
      mnie w stanie zmobilizować do ćwiczeń. poza tym cudownie odstresowuje
      • sister_moon Re: Joga... 02.06.06, 17:42
        podpisuje sie pod wczesniejszym postem :)
        w lipcu minie juz 2,5 roku odkad praktykuje joge, wczesniej byly jeszcze rytualy tybetanskie. Mnie tez troche zniesmaczyla ta "moda na joge", jeszcze rok temu kogo by sie nie spytac to cwiczyl joge, np. z Tiny lub Przyjaciolki he he. Ale jak to z moda bywa, szybko przemija i zostaja ci najwytrwalsi i ci, co chca zrobic cos dla siebie :)
        • jamila Re: Joga... 02.06.06, 21:47
          Czy znacie moze naprawde ksiazki lub ciekawe strony w necie poswiecone jodze?
          Z ksiazek bardzo lubie te, ktora byla moja pierwsza (jeszcze w szczeniecych
          latach:) Malina Michalskiej 'Hatha Joga dla Wszystkich'. Ksiazeczka nieduza,
          ale pelna nie tylko wspanialych asan (niektorych z nich nie znajdzie sie w
          popularnych wydaniach ksiazkowych), ale takze ciekawej syntezy filozofii jogi.
          Mam do niej sentyment:)
          Natomiast obecnie cieszy mnie m.in. 'JOGA Przewodnik dla poczatkujacych i
          znawcow' L. Lidell(&co;), zapewne Wam znana. Bardzo bogata we wszystko, co moze
          byc potrzebne.
          • sister_moon Re: Joga... 03.06.06, 14:43
            to sa chyba najpopularniejsze polskie strony o jodze
            www.joga-joga.pl/
            www.joga.net.pl/
            www.joga-w-zyciu-codziennym.pl/
            A co do ksiazek, to moja pierwsza ksiazka o jodze byla "Joga. Przewodnik dla poczatkujacych i znawcow", o ktorej wspomnialas w poprzednim poscie (tak przy okazji jest tam jeden maly bladzik w druku przy Powitaniu Slonca, ale w trakcie cwiczen to wychodzi).
            Dla mnie najlepsza ksiazka do jogi jest "Swiatlo jogi" B.K.S Iyengara.
            Ksiazka zawiera szczegolowe opisy i zdjecia asan o roznym stopniu trudnosci, zestawy asan do indywidualnej praktyki, kursy asan dla poczatkujacych, sredniozaawansowanych i zaawansowanych. jest tez mowa o leczeniu chorob za pomoca asan i pranayamie.
            • jamila Re: Joga... 03.06.06, 15:29
              Dzieki, ze napisalas o tej drugiej ksiazce.
              Obecnie poszukuje tez takiej, w ktorej nacisk bylby polozony na dzialanie
              lecznicze. Faktem jest, ze w duzej czesci mozna to znalezc w ksiazce, ktora
              mam od dawna i cenie (choc nie zawiera zdjec i wydana jest niezbyt efektownie):
              'Joga Lecznicza', autor Ravindranath Javalgekar.
              Doskonale jest w niej to, ze opisany jest dokladnie wplyw kazdej z asan na
              rozne funkcje organizmu/czesci ciala i zalecenia przy okreslonych problemach
              zdrowotnych, a takze - co b. wazne - jakie sa przeciwskazania w konkretnych
              przypadkach.
              A co do wspomnianych stron polskich - ktora z nich naprawde lubisz?
              • sister_moon Re: Joga... 03.06.06, 15:57
                Nie mam na razie swojej ulubionej, moze dlatego, ze wiekszosc stron o tej tematyce jest jednoczesnie reklama jakiejs szkoly jogi prezentujacej swoje uslugi i sklepem sprzedajacym akcesoria o tej tematyce, a o samej jodze jest niewiele informacji.
                Mozna czasem znalezc takie strony, ktore sa prowadzone przez prawdziwych pasjonatow, nie dla korzysci materialnych ani reklamy, ale dlatego, ze ktos sie tym poprostu interesuje, chce sie tym podzielic i porozmawiac na ten temat.
                Mysle, ze taka strona moglaby byc moja ulubiona :)

znalazlam jeszcze jeden link
                www.pracownia.waw.pl/01.php
                • jamila Re: Joga... 03.06.06, 16:20
                  W pelni zgadzam sie z Toba. Mialam nadzieje, ze juz taka strona powstala...jak
                  widac, wszystko przed nami:)
    • blackhorse-bh Re: Joga... 26.06.06, 13:22
      polecam artykuł o jodze na www.naturalnamedycyna.pl
      Jest tam też krótkie info o kan-li jodze, czyli połączeniu ćwiczeń hinduskich z
      chińskimi
      pozdrawiam
      • jamila Re: Joga... 26.06.06, 23:34
        Dzieki za ten link - bardzo ciekawy, byloby fajnie zobaczyc gdzies przykladowe
        cwiczenia. O ile wiem, kan-li joga to polaczenie Qigongu z Kundalini Yoga -
        musi to byc swietna mieszanka:) Pozdr
    • andre57 Re: Joga... 28.06.06, 13:12
      Jogą klasyczną zajmuję się 25 lat. prowadzę też treningi grupowe hatha
      jogi.Ludzie chetnie przychodza na hatha jogę wyizolowaną z harmonizujących
      ćwiczeń oddechowych, czy pogłębiających skupienie wewnętrzne (kontemplacje,
      medytacje). Inna sprawa że jak TKKF przestał szkolić instruktorów, to wielu
      prowadzących takie zajęcia jest samoukami nawet nie znającymi sensu technik
      niektórych asan, nie mówiąc o metodyce ich nauczania. Pozdrawiam sympatyczna
      koleżanko.Książeczka Michalskiej była jedynym źródłem przez wiele lat.
      • jamila Do andre57 29.06.06, 23:39
        Witaj:)
        Czy zechcialbys napisac nieco wiecej o zajeciach, ktore prowadzisz, a takze o
        innych ksiazkach, ktore lubisz/cenisz w tej dziedzinie? Nie bardzo rozumiem, co
        oznacza hatha joga wyizolowana z cw. oddechowych - czyzby byly pomijane (bo to
        prostsze)? Hmm...
        Mam nadzieje, ze napiszesz wiecej.
        Pozdrawiam serdecznie:)
        • lis_ka Re: Do andre57 31.08.06, 01:43
          Polecam "Jogę dla kobiet" Gity Iyengar i "Światło jogi" Iyengara.
          Po tym już nic nie wydaje się równie dobre (przynajmniej dla mnie :-).
          I jeszcze strony:
          www.yogajournal.com
          • jamila Swiatlo Jogi Iyengara 31.08.06, 21:23
            O tej ksiazce sporo slyszalam, jest najwyzej ceniona przez wielu i poszukiwana,
            ale nie mialam jej nigdy w reku. Czy mozesz powiedziec, na czym polega jej
            wyjatkowosc?
            • marcinesz Re: Swiatlo Jogi Iyengara 18.11.06, 13:34
              Jamila,

Jak Tobie pisałem ;-), kiedyś chodziłem dwa lata na hatha-jogę do Sławka
              Bubicza na Smolną - uczyli tam wtedy również jeszcze Grzegorz i Adam, którzy
              obecnie mają swoje szkoły w W-wie. Niestety lenistwo zwyciężyło - ale obecnie
              bardzo szybko dojrzewam do powrotu - choć jestem tak "ściągnięty", że początki
              czarno widzę ;-)...

Polecam:
              - samą jogę - ale rzeczywiście to coś dla wytrwałych. Trzeba przemóc własną
              niechęć, bo każde zajęcia to walka z własnymi słabościami i bólem. U Bubicza
              zajęcia były rygorystyczne - nauczyciele nie odpuszczali, niekiedy byli nawet
              obcesowi i niegrzeczni, ale to chyba był ich sposób na wyzwolenie fizycznej
              energii i zaangażowania u ludzi, którzy po całym dniu pracy przychodzili
              psychicznie zmęczeni i niewiele im się chciało. Mnie w każdym razie to
              motywowało. Podczas praktykowania jogi nie miałem w ogóle ciśnieniowych bóli
              głowy, jak również infekcji dróg oddechowych, które stosunkowo często mi się
              zdarzają. Jeśli chodzi o zdrowotne podejście do jogi, to wtedy u Bubicza (i
              myślę, że teraz być może nadal tak jest - jak również w szkołach jego uczniów)
              podczas zapisywania się trzeba było informować, na jakie schorzenia się cierpi -
              wtedy dobierali indywidualne ćwiczenia pod tym kątem, jak również uważali na
              taką osobę w przypadku niektórych asan (np. nadciśnienie vs. "odwrócone" asany);

- książkę pt. "Joga" B.K.S. Iyengara - ja mam wydanie z 1990 r. (oryg. tytuł:
              Light on Yoga / Yoga Dipika, więc pewnie to to samo co "Światło Jogi") - są tam
              1. asany opisane jedna po drugiej (sposób ćwiczenia i wpływ na organizm), 2.
              podane poszczególne organy człowieka / dolegliwości + podane asany, które na
              nie pomagają, 3. przykładowe kursy do samodzielnego ćwiczenia - tydzień po
              tygodniu, uwzględniające rosnący poziom zaawansowania;

- stronę www.joga-joga.pl -> jest tam charakterystyka hatha-jogi, jak również
              szkoły hatha-jogi wg Iyengara w W-wie i nie tylko.

Jeśli chodzi o ćwiczenia oddechowe (pranayamę), to u Bubicza zalecano to
              dopiero od pewnego momentu zaawansowania. Początkujący musieli
              najpierw "urobić" swoje ciało, zanim mogli rozpocząć ćwiczenia oddechowe - źle
              wykonywane bowiem, mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu.

A co daje joga? Podobno kiedyś jogin, zapytany o to, odpowiedział: "Że mogę się
              schylić ;-)))".

Zachęcam jeszcze raz i może kiedyś spotkamy się na sali ;-).
              • n_i_n_k_a majówka z jogą 22.03.07, 21:07
                Byłam dwa lata temu na takiej majówce i wróciłam jak nowonarodzona. Połączenie
                jogi z ćwiczeniami chińskimi jest świetne, szczególnie na łonie przepięknej
                Beskidzkiej łąki

naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=234&Itemid=51
          • apolka1 Re: Do andre57 26.03.07, 10:52
            Chodziłam na jogę do Bożeny Ryczkowskiej. Bosko. Byłam również na majówce. joga
            i warsztaty podnoszące wiarę w siebie, wykłady o medycynie naturalnej. Szczerze
            polecam.
            naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=234&Itemid=51
    • molla7 Re: Joga... 07.12.07, 11:15
      chodzę od miesiąca na zajęcia w Łodzi do Centrum jogi na Gdańskiej.
      Jestem zachwycona wpływem jogi na ciało i procesem pokonywania
      swoich słabości, ulegania nowym wyzwaniom np. pierwszy raz wykonana
      świeca.
      Uwielbiam te przyjemne "chrupania" rozgrzewającego się kręgosłupa
      przy skrętach:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka