Dodaj do ulubionych

Makrobiotyka A 5 -przemian

21.06.06, 23:06
Wszystko przemawia za 5M(smakowitość, kompleksowość, tradyja, skuteczność).
Po za tym choć istnieje między nimi wiele podobieństw, prawdziwego kompromisu
nie ma.Albo, albo.Dobrze mieć to na uwadze.
Obserwuj wątek
    • emml Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 13:47
      Ja na codzieństosuję pięć przemian ale z wiedzy makrobityki bardzo dużo
      korzystam ustawiając diety.
      • margot11 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 14:39
        emml napisała:

> Ja na codzieństosuję pięć przemian ale z wiedzy makrobityki bardzo dużo
        > korzystam ustawiając diety.
        mam dokładnie to samo
        • didolec2000 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 15:23
          Jasne ,że można ustawić dietę według makrobiotyki, czy to kulinarną fantazję,
          czy też leczniczą, ale...Jakkolwiek obie diety odwolują sie do teorii yin/yang
          to jeżeli chodzi chociażby o klasyfikację produktów to występuje tu oczywista
          sprzeczność.
          Dlatego można korzystać z obu ale zamieennie, nie równocześnie.
          Przykladowo alkohol, wedlug jednej yangizuje, wedlug drugiej diety wręcz
          przeciwnie.W tym wypadku trzeba wybrać, nie ma po środku żadneej alternatywy.
          pozdrówko
    • lilith_6 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 17:53
      Wklajam cytat z książki autorstwa C. Diolosy:
      "Mimo, że jest to najbardziej elementarna wiedza, jej wyłączne stosowanie nie
      zawsze wystarcza. Widać to wyraźnie na przykładzie makrobiotyki. Ten japoński
      system dietetyczny i leczniczy jest ostatnio dość popularny na Zachodzie. Wielu
      ludzi żyje zgodnie z zaleceniami makrobiotyki i diagnozuje schorzenia na
      podstawie kategorii jin i jang. Lecz nie daje to możliwości pełnej
      charakterystyki zaburzeń chorobowych oraz indywidualizacji rozpoznania i
      dlatego system ten jest niewłaściwy! Trzeba powiedzieć wprost: makrobiotyczny
      system jin i jang nie jest w pełni skuteczny, a w wielu przypadkach prowadzi do
      poważnych błędów dietetycznych.
      Dla wyjaśnienia, przedstawimy rodowód makrobiotyki. Medycynę chińską
      sprowadzili do Japonii mnisi buddyjscy w IX i XI wieku. Podstawą przekazu było
      dzieło Shan Han Lun, opisujące część systemu znanego w Chinach. Od tego czasu
      stosowane są w Japonii leki ziołowe zwane kampo. Makrobiotyka powstała dopiero
      w 1870 roku. a jej twórcą jest Ishizuka – japoński lekarz wykształcony i
      leczący według prawideł zachodniej medycyny. Odkrył on bezpośrednią zależność
      pomiędzy zdrowiem, a równowagą sodowo-potasową organizmu. Dzięki temu uratował
      wielu ludzi, ówcześnie uważanych za nieuleczalnie chorych. Jednym z nich był
      Georges Oshawa, który zaczął budować własny system terapeutyczny, niezależny od
      chińskiego oraz od zielarskiej tradycji kampo. Tak więc makrobiotyczna
      koncepcja jin i jang jest inna, a w niektórych przypadkach nawet przeciwna
      tradycyjnej . Dlatego nie ma kompromisu między medycyną chińską a makrobiotyką!
      Coraz częściej w różnych krajach (także w Japonii) spotyka się ludzi, którzy
      zachorowali z powodu stosowania ścisłej diety makrobiotycznej. By temu
      zapobiec, znany współczesny makrobiotyk Michio Ku-shi zaczął zmieniać
      klasyfikację produktów żywnościowych, opierając się na medycynie chińskiej.
      Jednak w dalszym ciągu makrobiotyką bazuje wyłącznie na teorii jin i jang.
      Pomija np. całą koncepcję pięciu przemian, gdzie też występuje jin i jang, tyle
      że wyjaśnione o wiele precyzyjniej i głębiej. Do dzisiaj makrobiotyką nie
      rozróżnia także rzeczywistego od fałszywego nadmiaru (lub niedoboru) jin albo
      jang . Jest to niezwykle istotne, gdyż nie uwzględnianie tej różnicy prowadzi
      do poważnych błędów dietetycznych mających wpływ na zdrowie."
      Pozdrawiam :-)
      • jamila Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 22:35
        Czy zdradzisz tytul tej ksiazki Diolosy?

To bardzo ciekawe informacje i wyjasniaja mi nieco moje odczucia (czyli ze 'nie
        wyrobie' dluzej na diecie czysto makrobiotycznej). Osobiscie od d dawna czuje,
        ze najchetniej jadlabym warzywa w 90% (gotowane, duszone, nie surowe), co wg
        makrobiot. raczej nie wchodzi w gre;)
        • lilith_6 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 23:23
          Mam tą książkę (autorem nie jest sam Diolosa, ale - jak podaje autor -
          większość infmacji zawartych w tej książce pochodzi głównie z jego wykładów) w
          formie e-booka. Jeśli chcesz, prześlę Ci ją.
          • jamila Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 23:56
            Jasne, ze chce! :))) Bardzo prosze, przeslij na jamila@gazeta.pl. Bardzo sie
            ciesze:) Wielkie dzieki
            • margot11 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 10:55
              też mogę prosić tego e-booka na adres margot11@gazeta.pl?
              • grazia30 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 11:47
                Też bardzo proszę: grazia30@gazeta.pl
                • lilith_6 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 11:53
                  Już wysyłam :-)
                  • jamila Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 12:45
                    Wielkie dzieki - juz mam:)Pozdr
                    • sister_moon Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 19:40
                      czy ja tez moge prosic, jesli to nie klopot? :)
                      • emml Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 20:07
                        Serdecznie proszę jeśli można także o tą książkę.dziękuję z góry.
                        • lilith_6 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 21:59
                          Żaden kłopot, to tylko parę ruchów myszką :-)
                          • grazia30 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 24.06.06, 08:03
                            Dzięki bardzo Lilith. Bardzo ciekawe.
                            • emml Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 24.06.06, 21:16
                              To jest jedna z lepszych ksiązeczek często do niej zaglądam. wszystko dobrze
                              napisane
                              • paulajal Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 01.07.06, 20:40
                                To i ja b poproszę, jeśli można: paulajal@gazeta.pl
                                • elpasz Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 01.07.06, 21:38
                                  Lilith, też poproszę o książeczkę
                                  • lilith_6 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 02.07.06, 14:13
                                    Wysłane :-)
                                    • idylla4 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 04.07.06, 09:10
                                      Jeśli można też poproszę

z góry dziękuję.

• figo66 Prośba do lillith_6 31.01.07, 00:34
                                        Jeśli to jest jeszcze możliwe,to bardzo proszę o tą książeczkę na podstawie
                                        wykładu Diolisy!Z gory serdecznie dziękuję!figo66@gazeta
                                        • lilith_6 Re: Prośba do lillith_6 31.01.07, 18:12
                                          Poszło :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka