didolec2000 21.06.06, 23:06 Wszystko przemawia za 5M(smakowitość, kompleksowość, tradyja, skuteczność). Po za tym choć istnieje między nimi wiele podobieństw, prawdziwego kompromisu nie ma.Albo, albo.Dobrze mieć to na uwadze. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emml Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 13:47 Ja na codzieństosuję pięć przemian ale z wiedzy makrobityki bardzo dużo korzystam ustawiając diety. Odpowiedz Link
margot11 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 14:39 emml napisała: > Ja na codzieństosuję pięć przemian ale z wiedzy makrobityki bardzo dużo > korzystam ustawiając diety. mam dokładnie to samo Odpowiedz Link
didolec2000 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 15:23 Jasne ,że można ustawić dietę według makrobiotyki, czy to kulinarną fantazję, czy też leczniczą, ale...Jakkolwiek obie diety odwolują sie do teorii yin/yang to jeżeli chodzi chociażby o klasyfikację produktów to występuje tu oczywista sprzeczność. Dlatego można korzystać z obu ale zamieennie, nie równocześnie. Przykladowo alkohol, wedlug jednej yangizuje, wedlug drugiej diety wręcz przeciwnie.W tym wypadku trzeba wybrać, nie ma po środku żadneej alternatywy. pozdrówko Odpowiedz Link
lilith_6 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 17:53 Wklajam cytat z książki autorstwa C. Diolosy: "Mimo, że jest to najbardziej elementarna wiedza, jej wyłączne stosowanie nie zawsze wystarcza. Widać to wyraźnie na przykładzie makrobiotyki. Ten japoński system dietetyczny i leczniczy jest ostatnio dość popularny na Zachodzie. Wielu ludzi żyje zgodnie z zaleceniami makrobiotyki i diagnozuje schorzenia na podstawie kategorii jin i jang. Lecz nie daje to możliwości pełnej charakterystyki zaburzeń chorobowych oraz indywidualizacji rozpoznania i dlatego system ten jest niewłaściwy! Trzeba powiedzieć wprost: makrobiotyczny system jin i jang nie jest w pełni skuteczny, a w wielu przypadkach prowadzi do poważnych błędów dietetycznych. Dla wyjaśnienia, przedstawimy rodowód makrobiotyki. Medycynę chińską sprowadzili do Japonii mnisi buddyjscy w IX i XI wieku. Podstawą przekazu było dzieło Shan Han Lun, opisujące część systemu znanego w Chinach. Od tego czasu stosowane są w Japonii leki ziołowe zwane kampo. Makrobiotyka powstała dopiero w 1870 roku. a jej twórcą jest Ishizuka – japoński lekarz wykształcony i leczący według prawideł zachodniej medycyny. Odkrył on bezpośrednią zależność pomiędzy zdrowiem, a równowagą sodowo-potasową organizmu. Dzięki temu uratował wielu ludzi, ówcześnie uważanych za nieuleczalnie chorych. Jednym z nich był Georges Oshawa, który zaczął budować własny system terapeutyczny, niezależny od chińskiego oraz od zielarskiej tradycji kampo. Tak więc makrobiotyczna koncepcja jin i jang jest inna, a w niektórych przypadkach nawet przeciwna tradycyjnej . Dlatego nie ma kompromisu między medycyną chińską a makrobiotyką! Coraz częściej w różnych krajach (także w Japonii) spotyka się ludzi, którzy zachorowali z powodu stosowania ścisłej diety makrobiotycznej. By temu zapobiec, znany współczesny makrobiotyk Michio Ku-shi zaczął zmieniać klasyfikację produktów żywnościowych, opierając się na medycynie chińskiej. Jednak w dalszym ciągu makrobiotyką bazuje wyłącznie na teorii jin i jang. Pomija np. całą koncepcję pięciu przemian, gdzie też występuje jin i jang, tyle że wyjaśnione o wiele precyzyjniej i głębiej. Do dzisiaj makrobiotyką nie rozróżnia także rzeczywistego od fałszywego nadmiaru (lub niedoboru) jin albo jang . Jest to niezwykle istotne, gdyż nie uwzględnianie tej różnicy prowadzi do poważnych błędów dietetycznych mających wpływ na zdrowie." Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
jamila Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 22:35 Czy zdradzisz tytul tej ksiazki Diolosy? To bardzo ciekawe informacje i wyjasniaja mi nieco moje odczucia (czyli ze 'nie wyrobie' dluzej na diecie czysto makrobiotycznej). Osobiscie od d dawna czuje, ze najchetniej jadlabym warzywa w 90% (gotowane, duszone, nie surowe), co wg makrobiot. raczej nie wchodzi w gre;) Odpowiedz Link
lilith_6 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 23:23 Mam tą książkę (autorem nie jest sam Diolosa, ale - jak podaje autor - większość infmacji zawartych w tej książce pochodzi głównie z jego wykładów) w formie e-booka. Jeśli chcesz, prześlę Ci ją. Odpowiedz Link
jamila Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 22.06.06, 23:56 Jasne, ze chce! :))) Bardzo prosze, przeslij na jamila@gazeta.pl. Bardzo sie ciesze:) Wielkie dzieki Odpowiedz Link
margot11 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 10:55 też mogę prosić tego e-booka na adres margot11@gazeta.pl? Odpowiedz Link
grazia30 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 11:47 Też bardzo proszę: grazia30@gazeta.pl Odpowiedz Link
sister_moon Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 19:40 czy ja tez moge prosic, jesli to nie klopot? :) Odpowiedz Link
emml Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 20:07 Serdecznie proszę jeśli można także o tą książkę.dziękuję z góry. Odpowiedz Link
lilith_6 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 23.06.06, 21:59 Żaden kłopot, to tylko parę ruchów myszką :-) Odpowiedz Link
grazia30 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 24.06.06, 08:03 Dzięki bardzo Lilith. Bardzo ciekawe. Odpowiedz Link
emml Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 24.06.06, 21:16 To jest jedna z lepszych ksiązeczek często do niej zaglądam. wszystko dobrze napisane Odpowiedz Link
paulajal Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 01.07.06, 20:40 To i ja b poproszę, jeśli można: paulajal@gazeta.pl Odpowiedz Link
elpasz Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 01.07.06, 21:38 Lilith, też poproszę o książeczkę Odpowiedz Link
idylla4 Re: Makrobiotyka A 5 -przemian 04.07.06, 09:10 Jeśli można też poproszę z góry dziękuję. Odpowiedz Link
figo66 Prośba do lillith_6 31.01.07, 00:34 Jeśli to jest jeszcze możliwe,to bardzo proszę o tą książeczkę na podstawie wykładu Diolisy!Z gory serdecznie dziękuję!figo66@gazeta Odpowiedz Link