Gość: bibi IP: 212.76.35.* 06.02.02, 16:28 miałem do czynienia z wieloma kobietami (żona, kochanki, przyjaciółki, itd.)... niemal wszystkie wcześniej czy później okazują się materialistkami !!! czy wy to macie w genach???!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Helena Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: *.waw.cdp.pl 06.02.02, 16:53 Ja mam materializm we krwi i serdecznie sie z tego ciesze, a jak to ma sie do reszty kobiecej populacji, nie wiem. Zapewne sie okaze haniebnym, w oczach innych wyjatkiem, ale mnie z tym doskonale, bo wiem, ze duzo piekniej uczucie kwitnie bez finansowych trosk, otoczone wygoda i swoboda zycia. Nikt mnie przekona, ze milosc przetrzyma wiecznie zczyszone konto, dziury w domowym budzecie i wieczne wybory. Niestety proza zycia boli, a pieniazek jest skutecznym srodkiem przeciwbolowym. Pozdrawiam H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: 212.76.35.* 06.02.02, 16:59 to wszystko prawda helenko co napisałaś. ja też nie mam problemów z pieniążkami, tylko trudno mi ocenić czy kobiety kochają mnie czy moje pieniążki... kiedy ostatnio powiedziałem żonie, że między nami nie dzieje się dobrze; nie potrafimy się porozumieć, ona zareagowała ; "pewnie masz kochankę, która chce mnie puścić z torbami!!! nie oddam jej ani mieszkania, ani samochodu, ani złamanego grosza !!!" Odpowiedz Link Zgłoś
yosemite Re: 99% kobiet to materialistki !!! 06.02.02, 17:05 A masz? Moze slusznie czuje, ze jej pozycja jest zagrozona? Jakby nie bylo, w kazdy zwiazek inwestuje sie uczucia, czas, pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qocur Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: *.*.*.* 06.02.02, 17:18 Gość portalu: bibi napisał(a): > to wszystko prawda helenko co napisałaś. ja też nie mam problemów z > pieniążkami, tylko trudno mi ocenić czy kobiety kochają mnie czy moje > pieniążki... > kiedy ostatnio powiedziałem żonie, że między nami nie dzieje się dobrze; nie > potrafimy się porozumieć, ona zareagowała ; "pewnie masz kochankę, która chce > mnie puścić z torbami!!! nie oddam jej ani mieszkania, ani samochodu, ani > złamanego grosza !!!" > To może zostaw babie mieszkanie i samochód, zacznij żyć "na własny rachunek" i wtedy poszukaj sobie kochanki? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
candy25 Re: 99% kobiet to materialistki !!! 06.02.02, 17:33 A nawet jezeli tak - to co jest w tym złego? Jak napisała Helena miłośc potrzebuje oprawy..... Nie spotkałam jeszcze w swoim dośc krótkim życiu męzczyzny okreslanego wdziecznym mianem skąpca, nie ukrywam że kocham kwiaty, perfumy , bizuterię. Przyjmuje je naturalnie - poprostu jestem tego warta. Zresztą męzczyzna z którym teraz jestem jest dla mnie wazniejszy niż jakiekolwiek dobra materialne - jednak ani ja ani on ( on szczególnie!!!) nie narzekamy na stan konta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajka Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: *.pl 06.02.02, 18:47 Niestety, mylisz się. 100 % jest materialistkami. Odpowiedz Link Zgłoś
chudyy tak, pieniądze szczęścia nie dają 06.02.02, 19:31 tym, którzy ich nie mają, co Ty 15 lat masz? A co ostatnio czytałeś Tomka na topach Yetti ;-) pozdro p.s. a faceci to co? Materialistą nie jest tylko fajtłapa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ........ Re: tak, pieniądze szczęścia nie dają IP: *.sympatico.ca 06.02.02, 20:31 Autorowi pewnie nie o to chodzilo. Wiadomo ze kazdy czlowiek jest materialista gdyz to wynika z naszej koniecznosci egzystowania. Moze sie myle, ale on chcial powiedziec ze niektorym kobietom (wg. niego 99%) podstawowe zabezpieczenie materialne nie wystarcza. Chcialyby miec wiecej, wiecej......... dosc czesto nie wiedzac co lub po co. Innymi slowy, zakochuja sie wczesniej lub pozniej w rzeczach materialnych bardziej niz w samym mezczyznie i one stanowia ich szczescie, nie on ( jezeli, to raczej jego kasa). Osobiascie mysle ze zdecydowanie ten wskaznik procentowy jest zawyzony ale naprawde jest duzo kobiet ktore kochaja sie w pieniadzach wiecej anizeli maja zdrowego rozsadku. Gdy chodzi o pieniadze, podobnie jest tez z mezczyznami. To bywa i nieraz jest ludzka choroba czy tragedia nawet. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: 99% kobiet to materialistki !!! - Jasne...... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 20:34 .....skoro są mężczyżni, którzy oprócz pieniędzy nie mają nic innego do zaoferowania nam, kobietom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ........ Re: 99% kobiet to materialistki !!! - Jasne...... IP: *.sympatico.ca 06.02.02, 22:51 Gość portalu: Sylwia napisał(a): > > .....skoro są mężczyżni, którzy oprócz pieniędzy nie mają nic > innego do zaoferowania nam, kobietom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: 99% kobiet to materialistki !!! - Jasne...... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 07.02.02, 11:46 Gość portalu: ........ napisał(a): Prawdziwych przyjaciol poznaje sie w biedzie, a prawdziwa milosc bez pieniedzy.> Stare ale prawdziwe. Z całym szacunkiem, lubię Twoje wypowiedzi, lecz teraz nie bardzo podobało mi sie to co napisałeś. Moja poprzednia odpowiedż była ripostą na te 99% materialistek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ........ Re: 99% kobiet to materialistki !!! - Jasne...... IP: *.sympatico.ca 07.02.02, 21:31 Gość portalu: Sylwia napisał(a): > Moja poprzednia odpowiedż była ripostą na te 99% materialistek. > > > > > * Nie przejmuj sie. Ja wcale nie Ciebie osobiscie mialem ma mysli lecz Twoja wypowiedz gdzie wspomnialas o facetach ktorzy nic innego nie maja do zaoferowania oprocz kasy. Troche inaczej to odebralem dlatego gdyz tutaj rozmawiamy raczej o materializmie kobiet stopniowym, celowym i tym z premedytacja by wykorzystac faceta ( dosc czesto wystepujacym zjawisku nawet w malzenstwach). Gdy zas chodzi o facetow ktorzy faktycznie nic lub malo co moga zaoferowac kobiecie ( dziewczynie) oprocz swoich pieniedzy jestem czesciowo przychylny i rozumiem Twoja opinie. W koncu to oni sami sie napraszaja kobietom swoja rozrzutnoscia. Nic wiec dziwnego ze niektore kobiety wykorzystuja ich arogancje i glupote. Nie popieram jednak takich postepkow ani jednej strony ani tez drugiej. Kobieta i mezczyzna sa dla siebie nie po to by jedno drugie kupowalo, czy jedno drugiemu sie sprzedawlo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarak1 Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 21:41 Twoja Kobieta przynajmniej wie na czym jej zależy!Żadne tam romantyczne duperele.A o miłości to może sobie w Harlekinach poczytać albo w tym śmieciu Vivie.Tak na poważnie to współczuję człowiekowi którego partner patrzy na niego przez pryzmat stanu konta.Żałosne pokolenie Big Brothera.Moja rada:pozakładaj sobie konta i wpłać tam większość swojej kasy.Tak by "ukochana"nie mogła się do niej dobrać.A nóż znajdzie jakiegoś innego z grubszym portfelem i zwieje zabierając wszystko.Przezorny zawsze ubezpieczony! Odpowiedz Link Zgłoś
bukowski27 taka scena: 07.02.02, 08:21 czecs-czesc, jak masz na imie... tak dalej... fju bzdiu... po 5 minutach pytanie: - a jakim samochodem jezdzisz? - no to czesc. fajnie dziewczyny. po prostu swietlanie. oby z portfeli wysypywaly wam sie karty kredytowe. czego wam zycze bez zbednej ironii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia a ja naiwna IP: 212.244.59.* 07.02.02, 08:55 Myślałam, że to żart, że odkąd mój szwagier kupił BMW szukanie żony nabrało tempa. Ale ja zupełnie nie jestem materialistką. Nie mieszkam w beczce i nie chodze w podartych ciuchach, jak pewien cynik, ale uważam, że w życiu jest dużo ważnych spraw - ważniejszych niż stan konta. Zresztą moje uczucie które kwitnie mimo baaardzo niestabilnego stanu konta ma szansę jeszcze bardziej rozkwitnąć, gdy nam się sytuacja materialna poprawi, natomiast osoby, które budują swe szczęście na stanie konta - no cóż, on się kiedyś może zmienić na minus. Chyba że romatyczne przedmówczynie liczą, że po 40 tce też będą piękne młode i ponętne dla panów z grubymi portfelami... Ale ja chyba jestem niedzisiejsza, zamieniłam bogatego na biednego... Odpowiedz Link Zgłoś
yosemite Re: taka scena: 07.02.02, 09:19 bukowski27 napisał(a): > czecs-czesc, jak masz na imie... tak dalej... fju bzdiu... po 5 minutach > pytanie: > > - a jakim samochodem jezdzisz? > > - no to czesc. > > fajnie dziewczyny. po prostu swietlanie. oby z portfeli wysypywaly wam sie > karty kredytowe. czego wam zycze bez zbednej ironii. za zyczenia dziekuje, rowniez bez ironii. A to znasz?: czesc-czesc, jak masz na imie..., a ile masz lat... Ladne duze niebieskie oczy.... i nogi az do samej szyi... po dziesieciu latach: wiesz, juz cie nie kocham, poznalem milosc swojego zycia (mlodsza, nogi po szyje, ma czym oddychac itp). Odpowiedz Link Zgłoś
bukowski27 yosemite:) 07.02.02, 09:51 znac nie znam... nie bylem nigdy z kobieta 10 lat. przyklad tez nie do konca trafiony, bo ze tak powiem wyglad widac, stan konta niekoniecznie (nie mowie tu o drastycznych przypadkach obwieszania sie zlotem). wiesz. moze ja nieprecyzyjny bylem... kasa oczywiscie ze jest wazna. bo jest. i tego nie neguje. mnie osobisci pieniadze nie daja szczescia (co nie oznacza ze ich brak mi daje;). ja kasy nie rozpatruje w kategoriach szcescia. jedynie w kategorich wolnosci (jako niezaleznosci), i na pewno w jakims sensie wplywa to na komfort zycia... jakos pewnie czlowiek czuje sie bardziej szczesliwy, bardziej spelniony jezeli konto jest pelne. materialista nie jest ten kto chce wygodnie i dostatnio zyc. materialista jest ten kto chce zyc wygodnie i dostatnio kosztem innych spraw... nazwijmy je mniej waznych (mniej waznych - oczywiscie z mojego subiektywnego punktu widzenia). a dl amnie jest kilka takich rzeczy. i na pewno nie poswiecilbym tych rzeczy dl apieniedzy kariery czy jak tam zwal... w postach powyzej, przebija taka nuta: jestem materialistka i jestem z tego dumna, jest mi z tym dobrze, kto nie jest materialista ten jest fajtlapa, lubi dobre perfumy i zasluguje na mnie... wiesz, dla mnie to jest jakas paranoja, ktora sprowadza sie do tego, że co powiedziala kiedys jedna z dziewczyn z big brothera, ktora skasoawa calkiem sympatycznego goscia, ktory sie do niej przystawial w klubie, po tym jak wyciagnal telefon komorkowy ktory okazal sie tarym i nieatrakcyjnym modelem... i to jest dla mnie absurd. gdybym wyciagnal moja nokie 5110 i uslyszal od dziewzcyny, że w sumie to jestem fajny gosc tylko telefon mam za slaby, to bym chyba umarl ze smiechu... powiedz mi? i co ja z taka dziewzcyna mialbym robic? sie rozpisalem... i nie na temat chyba w dodatku... Odpowiedz Link Zgłoś
yosemite Re: yosemite:) 07.02.02, 15:51 eh, biore czesc odpowiedzialnosci i na swoje barki i uscisle to, co powyzej niezbyt scisle napisalam;-) Jestem w stanie zrozumiec (empatia?) zone Bibiego i inne jej podobne. Niektore kobiety wychodza za maz, rodza dzieci, pozniej je wychowuja, urzadzaja dom, sprzataja i oczywiscie bardziej lub mniej dbaja o meza. Czesto nie pracuja zawodowo, bo nie zawsze maja na to czas czy nawet checi. To jest juz kwestia wspolnej decyzji obojga malzonkow. No i jak ma sie zachowac taka babka, gdy maz chce ja zostawic, do tego bez mieszkania, pieniedzy, samochodu itp? Jesli facet ma juz kogos innego to o odzyskaniu jego wzgledow raczej nie ma mowy - a zyc trzeba dalej. Tylko za co? Nic dziwnego, ze taka babka bedzie "walczyc" o to, co przynajmniej w czesci, sie jej nalezy. To nie jest materializm. A co do Twojego przykladu z BB - no masz zupelna racje! Sa i takie dziewczyny...Ale nie wydaje mi sie, zeby nalezaly do wiekszosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: 212.76.35.* 07.02.02, 09:18 cześć wszystkim!!! dzięki za wasze opinie na ten temat. nie wszyscy mnie jednak do końca zrozumiał. jak to (........) napisał- wszyscy jesteśmy materialistami; ja też lubię modne ciuszki, dobre perfumy, wczasy na bora bora. generalnie chodzi mi o to, że "współczesna kobieta" na wszystko(!!!) patrzy przez pryzmat "kasy". mam wrażenie, że w obecnych czasach to mężczyźni są bardziej romantyczni i prócz dóbr materialnych potrafią dostrzec też inne wartości... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: *.*.*.* 07.02.02, 09:33 No więc ja myślę, że jak się używa liczebnika 99%, albo kwantyfikatora "wszystkie" to sensownie byłoby się podeprzeć jakimiś badaniami, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 07.02.02, 11:34 Gość portalu: bibi napisał(a): generalnie chodzi mi o to, że "współczesna kobieta" na wszystko(!!!) patrzy przez pryzmat "kasy".> co znaczy "współczesna" w Twojej ocenie ? Wszystkie nas wrzuciłeś do jednego worka zwany "materialistki". A moim zdaniem większość z nas marzy o miłości, przyjaźni, zaufaniu, wierności itp. w kontakcie z płcią odmienną. Pieniadze są potrzebne aby życ, ale ważniejsze jest "drgnienie serca" a nie pękaty portfel. < mam wrażenie, że w obecnych czasach to mężczyźni są bardziej romantyczni i prócz dóbr materialnych potrafią dostrzec też inne wartości> A ja mam wrażenie, że większość z was (w obecnych czasach) o niczym innym juz nie potrafi rozmawiać, tylko o pieniądzach. Aby zaimponować dziewczynie; pokazujecie sie w dobrych samochodach, zapraszacie do drogich restauracjach i mówicie o kolejnych udanych transakcjach, nowym domu......itd. Gdzież te romantyczne spacery, rozmowy o książkach, filmach ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: *.netland.gda.pl 07.02.02, 11:32 Gość portalu: bibi napisał(a): > miałem do czynienia z wieloma kobietami (żona, kochanki, przyjaciółki, itd.)... > > niemal wszystkie wcześniej czy później okazują się materialistkami !!! czy wy > to macie w genach???!!! w genach to Ty masz głupotę. Twoja żona, kochanki i przyjaciółki to nie 99% kobiet, wiesz? Zastanów się nad starą mądrością ludową: ciągnie swój do swego. elve Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.02, 11:41 witam Materialistką nie jestem i nie patrze na ludzi przez ryzmat pieniadza, ale...z glodu przymierac nie chce. pozdrawiam Zgadzam sie, że wiekszość kobiet widzi tylko pieniądze i tylko o nich rozmawia - nawet moje znajome (nie przyjacele). Jest to wkurzające, ale taka natura ludzi, że ponarzekać muszą i innych zainteresowań nie mają. Mężczyzn też to dotyczy. Proponuję nowy wątek - 99 % chce mieć za kobietę miss świata. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy Re: 99% kobiet to materialistki !!! 07.02.02, 11:43 Gość portalu: bibi napisał(a): > miałem do czynienia z wieloma kobietami (żona, kochanki, przyjaciółki, itd.)... > > niemal wszystkie wcześniej czy później okazują się materialistkami !!! czy wy > to macie w genach???!!! Głupota twoja poraża. Miałeś kiedyś jakieś zajęcia ze statystyki? Znasz pojęcie losowej próby reprezentatywnej? Twoja próba ( żona, kochanki itd) nie jest ani losowa, ani tym bardziej reprezentatywna. Więc wniosek jest błędny. A swoją drogą mag_nolia ma rację- ciągnie swój do swego. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy Re: 99% kobiet to materialistki !!! 07.02.02, 11:45 kathy napisał(a): > Gość portalu: bibi napisał(a): > > > miałem do czynienia z wieloma kobietami (żona, kochanki, przyjaciółki, itd > .)... > > > > niemal wszystkie wcześniej czy później okazują się materialistkami !!! czy > wy > > to macie w genach???!!! > > Głupota twoja poraża. Miałeś kiedyś jakieś zajęcia ze statystyki? Znasz pojęcie > > losowej próby reprezentatywnej? Twoja próba ( żona, kochanki itd) nie jest ani > losowa, ani tym bardziej reprezentatywna. Więc wniosek jest błędny. > A swoją drogą elve ma rację- ciągnie swój do swego. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: 212.76.35.* 07.02.02, 11:58 kathy napisał(a): > Gość portalu: bibi napisał(a): > > > miałem do czynienia z wieloma kobietami (żona, kochanki, przyjaciółki, itd > .)... > > > > niemal wszystkie wcześniej czy później okazują się materialistkami !!! czy > wy > > to macie w genach???!!! > > Głupota twoja poraża. Miałeś kiedyś jakieś zajęcia ze statystyki? Znasz pojęcie > > losowej próby reprezentatywnej? Twoja próba ( żona, kochanki itd) nie jest ani > losowa, ani tym bardziej reprezentatywna. Więc wniosek jest błędny. > A swoją drogą mag_nolia ma rację- ciągnie swój do swego. > postawiłem tezę... bynajmniej nie po to by ktoś kogoś obrażał... trochę dziwię się, że tak mądra osoba (bo moja głupota poraża) nie traktuje "99%" jako symbolu tylko jako daną statystyczną... przecież nie twierdzę, że wszystkie kobiety takie są (napisałbym 100%). chciałem poznać opinię innych na ten temat, to wszystko. pozdr. p.s. droga kathy!!! co prawda nie studiowałem na politechnice ale na uczelniach ekonomicznych teżwykładają statystykę... zaliczyłem ją bez problemu... choć oczywiście z tobą nie śmiałbym się porównywać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: 212.106.0.* 07.02.02, 15:30 nie wiem ale to juz jakas meska choroba..same zle kobiety!nie za przecze ze zdarza sie taki typ kobiet( w rownej propoprcji do plci przeciwnej)ale jesli spotyka sie na swojej drodze jedynie takie osoby to chyba czas zastanowic sie rowniez nad samym soba i zmienic troche kryteria poszukiwan pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: 62.233.139.* 07.02.02, 15:57 Bo kobiety od dziecinstwa zajmuja sie bardziej przyziemnymi rzeczami - nawet jak sie bawia - szycie ubranek dla lalek, "karmienie", mycie itp. A mezczyzni daza do wyzszych idei: loty w kosmos (czytaj: droga do gwiazd), wyprawy dookola swiata w poszukiwaniu przygod...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: 217.153.48.* 07.02.02, 15:57 Gdyby mój mąż miał kochanki i przyjaciółki też byłabym materialistką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi, hi Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: 10.30.42.* 07.02.02, 17:36 Gość portalu: ms napisał(a): > Gdyby mój mąż miał kochanki i przyjaciółki też byłabym materialistką. Sprawdz - moze ma? Moze juz jestes materialistka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: 217.153.48.* 08.02.02, 11:34 Gość portalu: hi, hi napisał(a): > Gość portalu: hihi napisał(a): > > > > > Sprawdz - moze ma? Moze juz jestes materialistka? Nie muszę sprawdzać, nie ma. I to by było na tyle hihi . Odpowiedz Link Zgłoś
chudyy SERIO 07.02.02, 17:52 Gość portalu: bibi napisał(a): > miałem do czynienia z wieloma kobietami (żona, kochanki, przyjaciółki, itd.)... > niemal wszystkie wcześniej czy później okazują się materialistkami !!! czy wy > to macie w genach???!!! niezwracanie uwagi na stan kasy jest z kolei lekkomyślnością, bo jak dzieci się urodzą to same gorące uczucia nie wystarczą, faceci romantyczni bywają strasznie jak się kobieta podoba i chuć rozpala do czerwoności, ogólnie najlepiej szukać sobie osoby podobnego statusu i materialnego i intelektualnego... no i jak najładniejszej, hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milek Re: 99% kobiet to materialistki !!! IP: *.abo.wanadoo.fr 08.02.02, 14:36 Gość portalu: bibi napisał(a): > miałem do czynienia z wieloma kobietami (żona, kochanki, przyjaciółki, itd.)... > > niemal wszystkie wcześniej czy później okazują się materialistkami !!! czy wy > to macie w genach???!!! Hm, jakby Ci tu powiedziec, zeby bylo 'milo'. Ciagnie swoj do swego. Nie wygladasz mi na idealiste... za bardzo. Choc skoro dostrzegasz materializm kobiet, to moze tak zle z Toba nie jest... Przypatrzyles sie mezczyznom? A moze Twoj wskaznik procentowy ludzkosci raczej dotyczy, niz kobiet tylko? Materializm ma wiele twarzy. Jesli sie materie ubostwia, pieniadz traktuje jak energie - jest zle. Jesli sie robi kase dla kasy, to juz dramat. Pieniadz to srodek, nie cel. Biblia tez nie potepia bogatych. Uczy tylko, by sie do pieniedzy za bardzo nie przywiazywac..., by pamietac, ze sa rzeczy od pieniedzy o niebo (dokladnie) wazniejsze... Co nie znaczy, ze kaze zyc w biedzie... A ja CI zycze, zebys nie uzywal kobiet w sposob materialistyczny, to moze i znajdziesz taka, ktora bedzie tej wady pozbawiona... Trzymam kciuki Milek Odpowiedz Link Zgłoś