w282828 24.11.09, 11:55 wyleczyłam grypę domowymi sposobami, lekami bez recepty. ale pozostało mi trochę kaszlu i boli mnie klatka piersiowa. i martwi mnie czy to może byc coś powaznego. mam trudnosci z udaniem sie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 12:06 na oko to normalne, ale przejść się do lekarza oczywiście możesz. Nacieraj się na noc maścią rozgrzewającą, to ci szybciej zniknie kaszel. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 12:51 No, nie byłabym taka pewna. W latach 70-tych była epidemia grypy z dużą ilością powikłań, często kończących się śmiercią. A powikłania występowały wtedy, jak lekarz dawał krótkie zwolnienie i kazał potem przyjść po następne. To "przejście się do lekarza" miewało fatalne skutki. Lepiej rzeczywiście nacierać się maścią rozgrzewającą i na razie nie wychodzić z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 13:03 Zgłupiałam, nie wiem, czy mi potakujesz, czy nie :-). Ja miałam w ub, roku paskudne przeziębienie, oczywiście leczyłam się sama i byłam z deczka przerażona, bo też miałam bóle w klatce piersiowej, już po chorobie, ale żyję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 18:23 Potakuję, jeżeli chodzi o smarowanie. Natomiast jestem przeciwna chodzeniu do lekarza z grypą, bo wychodzenie z domu bywa często przyczyną powikłań. Jak ktoś jest naprawdę chory, to lekarz powinien przyjść do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 22:35 Jasne jasne. 20 wizyt domowych dziennie, a 40 osób w przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczyca.0 Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 12:11 w282828 napisała: i martwi mnie czy to może byc coś > powaznego. mam trudnosci z udaniem sie do lekarza. wolisz, żeby to lekarz wybrał sie do Ciebie i wypisał pewien akt...? :P Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 12:48 I to na pewno nie akt małżeństwa:D Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 16:00 Gwoli scislosci z wirusem grypy poradzil sobie twoj organizm, a nie domowe sposoby i leki typu gripex. Jesli boli cie klatka piersiowa i ciagle kaszlesz to wypadaloby jednak spotkac sie z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
alajna85 Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 16:28 No to gratuluję leczenia grypy domowymi sposobami, nic teraz, tylko czekać na powikłania... Jeśli już, to poczułaś się lepiej chwilowo, albo nie była to grypa, tylko zwykłe przeziębienie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 16:31 Alajna85 oczywiście wywróżyła ze złotej kuli, że grypa domowymi sposobami nie da się leczyć, a skoro ktoś się wyleczył, to znaczy, że nie miał grypy. Powalające. Czy poza żuciem i trawieniem medialnej papki o grypie zdarza ci się myśleć samodzielnie? Odpowiedz Link Zgłoś
alajna85 Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 19:50 "wyleczyłam grypę domowymi sposobami, lekami bez recepty. ale pozostało mi trochę kaszlu i boli mnie klatka piersiowa"... Czy to nie oznacza, że grypa nie została wyleczona?? Jak dla mnie tak. Takie leczenie bez konsultacji z lekarzem często kończy się np. zapaleniem oskrzeli, co być może i u autorki ma miejsce. Nie chodzi o domowe leki ale brak konsultacji z lekarzem. Żeby to wiedzieć, nie trzeba złotej kuli. Chociaż skoro masz w tym doświadczenie, to może kiedyś spróbuję. "Czy poza żuciem i trawieniem medialnej papki o grypie zdarza ci się myśleć > samodzielnie?" Ostatnio w mediach trąbią tylko o świńskiej, a tu chyba o zwykłą chodzi. Chyba, że medialna papka sprawiła, że dla Ciebie to już jedno i to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 16:44 a niby jakimi innymi sposobami leczy się grypę? trzeba się nacierać, leżeć, grzac i dużo pić i zbijac zbyt wysoką gorączkę najzyklejszym paracetamolem Odpowiedz Link Zgłoś
havana28 Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 18:15 alajna85 napisała: > No to gratuluję leczenia grypy domowymi sposobami, nic teraz, tylko czekać na powikłania... Jeśli już, to poczułaś się lepiej chwilowo, albo nie była to grypa, tylko zwykłe przeziębienie. no jaja, a niby jakimi sposobami wg ciebie leczy sie grype? Aha, i kaszel utrzymujący się po ustąpieniu innych objawów, to normalne. Przejdzie sam po jakis 2 tyg i bez lekarza (bo co niby lekarz ma tu zalecic?), ale dobrze jest połykac jakis tran, pylek kwiatowy z miodem, propolis czy coś takiego na wzmocnienie organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
torba_podrozna Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 18:26 A reklamy google jak zwykle doradza:-D Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 19:59 dzwoń rano do przychodni i zamów wizytę domową Odpowiedz Link Zgłoś
smettka Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 20:01 KONIECZNIE idz do lekarza. umiera sie nie na grype tylko na powiklania pogrypowe. Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: dziewczyny!!! grypa 24.11.09, 22:50 Teraz powinnaś "dosuszyć" oskrzela. MNie na to pomogły inchalacje z sody - jedna (ja dawałam dwie ale lekarz zalecił jedną) łyżeczka sody na szklankę wrzątku. Kaszel po zapaleniu oskrzeli - które pewnie tez miałaś - to normalne ale ja na twoim miejscu wolałabym gdyby mnie jednak lekarz osłuchał. I jeszcze jedno. Jak miałam grypę z zapaleniem oskrzeli to wbrew temu co sie tu czyta dostałam antybiotyk, który mi pomógł. Antybityk przepisał lekarz pierwszego kontaktu ale inny lekarz - znajomy potwierdził, że w takiej zaawansowanej grypie antybiotyk jest jak najbardziej wskazany. Odpowiedz Link Zgłoś