zante1977 10.12.09, 15:58 czesc, chcialam Was zapytac o wlasne, a moze Waszych kolezanek doswiadczenia w biznesie - czy mamy szanse w tym meskim swiecie rywalizacji, kruczkow prawnych, przepisow, itd.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soulshunter Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 16:01 cos ty, w ogole nie maja zadnych szans. Np taka Eris co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zante1977 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 16:07 Zwroc uwage, ze to tandem, a nie tylko Pani Eris. Tak to tez mozna podac za przyklad zalozycielke MOKATE, ale pytam bardziej o nowe biznesy, ktore szybko buduja kobiety. Nie mowie tez o wyjatkach i markach budowanych przez lata. Moze cos ciekawego macie z ostatnich miesiecy? Jakies kobiece sukcesy? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 16:10 patrz jaki gupi jezdem. Ja myslalem ze biznesy to wlasnie sie buduje przez lata a szybko to sie robi kariere. Odpowiedz Link Zgłoś
zante1977 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 16:16 No dobra, to inaczej zapytam. Czy kobiety maja szanse na czestsze sukcesy w biznesie niz tylko jednostkowe przypadki? Czy cos w tym zakresie ostatnio sie zmienia. Jak mozesz zauwazyc, biznesow kobiecy, ktore odniosly duzy sukces (a mozesz sobie go pojmowac jak chcesz) jest niestety bardzo malo. Czy bedzie ich wiecej, a moze juz jest ich wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Jak przestanie się skupiać na tym, że jest kobietą 15.12.09, 09:12 Może jak przestanie się skupiać na tym, że jest kobietą?? Może to jest główny problem- traktowanie tej płci jako problemu i wytłumaczenia dla wszystkiego? W najnowszym Wprost fajny artykuł o Wioletcie Rosołowskiej- gdzie sama podkreśla, że nie lubi jak patrzy się na jej sukces przez pryzmat tego, że jest kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 15:06 Szansę mają zawsze. Tyle,że dopóki większość będzie wolała wyjść bogato za mąż niż zabrać się do roboty-będzie więcej mężczyzn biznesmenów. Proste? Proste :) To nie kwestia dyskryminacji kobiet,ale statystycznie-świadomego wyboru. Nie czytasz e-mamy? ;) lav Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 16:18 Tak, mamy. z troszke wiekszym wysilkiem, ale na pewno mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 17:10 skarpetka_szara napisała: > > Tak, mamy. z troszke wiekszym wysilkiem, ale na pewno mamy. Dlaczego troszke większym wysiłkiem? Czyzbyście były głupsze lub w jakis sposób ograniczone? Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 17:29 Slyszales o szklanym suficie? kobiety sa wychowywane inaczej niz faceci. Nadal w biznesie w pewnych kregach przewazaja mezczyzni i czuja sie dobrze z plcia meska. Np: wiele interesow jest robionych poza praca - np: na polu golfowym, w saunie, przy wodce. Osobiscie znam faceta ktory w 90% zalatwia interesy przy wodce, bo to jest oczekiwane od niego przez klientow. (zeby nie bylo - jest niesamowicie bogaty, dobrze mu idzie). Faceci nie ufaja kobietom. W dodatku, kobiety jako grupa sa gorsze w negocjowaniu, zgadzaja sie na nizsze place, chociaz pracuja ciezej. Recesja pokazala nam ze wiekszy procent wywalanych ludzi to faceci. Dlaczego? kobieta zrobi lepiej, wiecej, za te same pieniadze. Nie chodzilo mi ze kobietom jest trudniej bo sa glupsze, chodzilo mi ze troszke maja pod gorke. Ale odkladajac wszystkie usprawiedliwienia na bok, jezeli kobieta chce to moze. Trzeba tylko byc troche kreatywnym, miec duzo determinacji, a nasze poprzedniczki wywalczyly nam juz kawal autostrady. Czas aby nasze pokolenie dokonczyly ta autostrade do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 17:30 skarpetka_szara napisała: > Ale odkladajac wszystkie usprawiedliwienia na bok, jezeli kobieta > chce to moze. o własnie!! bo wszystko wczesniej to był typowy przykład usprawiedliwiania sie przed losem :) Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 18:11 Oczywiscie. Kobieta potrafi :) Jednak nie mozna tego powiedziec bez zaznaczenia ze ma troche bardziej pod gorke niz facet. Przynajmniej na razie. to nie usprawiedliwianie sie tylko fakty. > o własnie!! > bo wszystko wczesniej to był typowy przykład usprawiedliwiania sie przed losem > :) > Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 14.12.09, 21:48 skarpetko, sama do tego doszlas, ze kobiety jako grupa sa gorsze w negocjowaniu. Mam zupelnie inne doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 14.12.09, 23:35 Sa gorsze w tym, bo nie lubia ryzyka (a przy negocjowaniu ryzyko jest). Nie mowie nawet o doswiadczeniu, oczywiscie ze sa super kobietki ktore w biznesie sa supermankami. Chodzi mi o kobiety jako calosc. Odpowiedz Link Zgłoś
trans.sib Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 22:45 > Recesja pokazala nam > ze wiekszy procent wywalanych ludzi to faceci. Dlaczego? kobieta > zrobi lepiej, wiecej, za te same pieniadze. Bo gdyby pracodawca wywalił kobiety, to miałby na głowie stado feministek z aparatem państwowym. Poza tym recesja dotknęła silnie przemysł samochodowy i budowlany, gdzie większość pracowników to mężczyźni. Ale oczywiście femiwariatka z każdego newsa potrafi wyciągnąć "właściwie" wnioski. Właściwie, czyli skorelowane z Jedynie Słusznym Modelem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnasalamandra Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 16:30 Z pewnoscia tak i coraz więcej kobiet zaczyna w ogóle myśleć o własnych biznesach! To jest moim zdaniem wazniejsze, niz nawet sam fakt, ile z nich taki sukces odnosi. Mamy odwage - probujemy, dzialamy. Do tego tez internet otwiera wiecej mozliwosci niz kiedys. Teraz kobiety, ktore czesto duzo czasu poswiecaja dzieciom i pracom domowym (nie oszukujmy sie, ale dalej tak jest) maja dostep do narzedzia - internetu, ktory umozliwia im nowe przedsiewziecia! Przyklady, ktore mi sie szczegolnie podobaja: wizaz.pl (jakis czas temu sprzedany), babyboom.pl, kilka a moze kilkadziesiąt sklepów internetowych, a skromnie dodam siebie ;-) - link ponizej. Oczywiscie sa tez mega biznesy, jak wspomniania Pani Eris, Pani Mokrysz. Odpowiedz Link Zgłoś
pola1616 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 17:59 Zgadzam się w stuprocentach. Jestem przykładem, który korzysta z możliwości zarabiania przez internet. Otworzylam nie tak dawno sklep z ubrankami dla psów i walczę tak samo jak inne kobiety. I faceci także. I nie sądzę, żeby było nas tak mało, raczej się nie chwalimy tylko działamy dalej i dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 16:41 Masz szanse pod warunkiem, że masz twardą dupę:p Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_76 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 14:42 > Masz szanse pod warunkiem, że masz twardą dupę:p masz szansę pod warunkiem że jesteś kobietą z jajami. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 10.12.09, 17:23 każda burdelmama jest żywym dowodem na to, że kobieta też ma szansę na sukces w biznesie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tarantinka Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 12.12.09, 13:31 no ja odniosłam ogromny sukces w biznesie - starcza mi na potrzeby i mam więcej czasu dla córki, ale w pulsie biznesu nigdy o mnie nie napiszą, takich kobiet jest miliony , albo tysiące ;)) Duży sukces to również duże kłopoty, to wcale nie takie proste tak sobie wyśrodkować zeby z jednej strony być konurencyjnym ale z drugiej nie rozwijać sie aż tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 12.12.09, 16:17 Ma. Na przykład Eris. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 14.12.09, 21:39 Jasne. Tylko statystycznie rzadziej nam się chce te szanse wykorzystywać, bo to jednak bywa męczące i paznokieć można sobie złamać, i worków pod oczami dostać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 14.12.09, 21:50 Czy kobiety maja szanse na czestsze sukcesy w biznesie niz tylko jednostkowe przypadki? Kazdy ma szanse niezaleznie od plci. Trzeba tylko chciec i umiec. Odpowiedz Link Zgłoś
zante1977 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 14.12.09, 23:10 Wiem wiem i zgadzam się w 100% - chcieć to móc! Choć powiem szczerze po tym zaczepnym pytaniu spodziewalam sie bardziej enuzjastycznych reakcji i przykladow. Wciaz chyba jestesmy zbyt skromne, co przynajmniej na razie, owocowac bedzie mniejsza iloscia sukcesow w biznesie. Tymczasem, trzymam za Wasze i swoja inicjatywe kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 15.12.09, 08:20 Na pewno w ciągu ostanich lat jest coraz więcej kobiecych biznesów i myślę, że też możemy osiągnać wiele, ale... jesteśmy inaczej wychowywane. Nadal jednak panuje przekonanie, że kobieta ma urodzić dziecko, wychowywać je, a facet pracować na rodzinę. Zaraz posypią się gromkie komentarze, że bzury piszę;) i że nie zgadzacie się z tym. Ok. ja też nie, bo nie chce być kuras domową, tylko od wychowywania i rodzcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 15.12.09, 09:14 Bzdury piszesz ;) Albo ja miałam dużo szczęścia w wyborze rodziców i teściów - bo ani mnie, ani mojemu mężowi nikt takich głupot do głowy nie wkładał. Odpowiedz Link Zgłoś
trans.sib Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 22:59 > Nadal jednak panuje przekonanie, że kobieta ma urodzić > dziecko, wychowywać je, a facet pracować na rodzinę. Bo dzieci ktoś rodzić musi i nie ma co liczyć w najbliższym czasie na podział tego obowiązku między płcie. Współczesne kobiety, nastawione są ideologicznie, a nie racjonalnie. Za żadną z was nie zdecyduję, ani nie będę czynił kazania. Po prostu wydaje mi się, że w rachunku do szczęścia, kobiety współczesne z jakąś pozalogiczną wrogością odnoszą się do pozycji rodzina i dziecko. Czasem może się okazać, że w pewnym wieku, gdy podsumowujemy życie, do zbilansowania rachunków w tabelce Szczęście, Spełnienie, czy jak to tam nazwać, zabraknie tych pozycji, a innymi, choćby było ich całe multum, nie da się ich zastąpić. Europejska reguła Złotego Środka, czy cała masa pojęć filozofii Wschodu, to wg mnie recepta na udane życie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw_dyrman_zasadniczo_1 [...] 16.12.09, 10:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sapalka1 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 11:43 Tak kobiety mają szansę na sukces, podobnie jak mężczyźni. Nie tak samo, lecz podobnie. Nadal kobiety są gorzej wynagradzane i szef szybciej awansuje faceta niż kobietę na stanowisko kierownicze. Zmienia się to coraz bardziej, ale wciąż obserwuję takie sytuacje. A co do przepisów i kruczków - to kobiety w tym często są lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 15:10 Jeśli szefem jest kobieta,częściej awansuje facet. Wiesz dlaczego? Bo kobiety nie lubią gdy innej wiedzie się lepiej :) Zwłaszcza jeśli podwładna jest młodsza. Odpowiedz Link Zgłoś
trans.sib Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 22:55 lavinka napisała: > Jeśli szefem jest kobieta,częściej awansuje facet. Wiesz dlaczego? Bo > kobiety nie lubią gdy innej wiedzie się lepiej :) Zwłaszcza jeśli > podwładna jest młodsza. A może wobec kobiety-szefa mężczyźni bardziej się starają, analogicznie do sytuacji kobiety w męskim zespole? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_wiosna Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 12:07 A dlaczego od razu zakładać z góry, że kobieta nie może odnieść sukcesy w biznesie? Podstawą jest przekonanie o powodzeniu, a skoro zaczynasz swoją przygodę jako business woman od zapytania czy w ogóle masz na to szansę, to nie wróżę niczego dobrego. Znam wiele kobiet sukcesu, które nie tylko wierzyły w swoje powodzenie, ale przede wszystkim potrafiły przekonać swoje otoczenie do tego, że osiągną to, co sobie zamierzyły. Sukces zaczyna się w naszej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 12:15 To nie jest "męski świat", tylko świat który nas otacza :P Nie wiem, czy można mnie zakwalifikować pod "sukces" - z TV jeszcze nie straszę - ale sobie radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 12:28 Pod warunkiem, że wprowadzi się parytety. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 12:54 W Polsce jest w ogóle trudno założyć własny biznes. Ale da się. Tylko trzeba się po prostu postarać. Twardy tyłek jest niezbędny - ale ja, szczerze mówiąc, znam więcej upartych i wytrwałych kobiet, znajomi mężczyźni szybko się zniechęcają niepowodzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnasalamandra Tak, dużo samozaparcia jest potrzebne... 16.12.09, 15:01 Niestety własny biznes, tak jak wskazano powyzej, wymaga twardych 4 liter i duzo, bardzo duzo samozaparcia i wiary w sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
trans.sib Re: Tak, dużo samozaparcia jest potrzebne... 16.12.09, 23:03 czarnasalamandra napisała: > Niestety własny biznes, tak jak wskazano powyzej, wymaga twardych 4 liter i > duzo, bardzo duzo samozaparcia i wiary w sukces. Sprawa wygląda tak: własny biznes to ogromna szansa, tak samo ogromna jak ryzyko ogromnego niepowodzenia. Wybierając tę ścieżkę, musisz być świadoma/świadomy, że odbierzesz sobie trochę zdrowia, tym ryzykiem - nerwami które mu towarzyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnasalamandra Re: Tak, dużo samozaparcia jest potrzebne... 19.12.09, 19:49 Dokładnie tak jak piszesz. Ale jak się powiedzie to jest to tak miłe, że aż bezcenne... tak jak w reklamie piwa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Jak jest mądra,to tak. 16.12.09, 15:04 Jak jest głupia to nie. Dokładnie tak samo w przypadku mężczyzn. W końcu nie wszyscy zostają biznesmenami. Nawet powiedziałabym,że większość nimi nie zostaje ;) Nie przemawia przez Ciebie stereotyp? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 ja odniosłam sukces w biznesie:) 16.12.09, 15:47 Ja odniosłam sukces w bizesie. Na razie co prawda firma niewielka, ale idzie dobrze i myśle ze bedzie coraz lepiej. Nie powiem jaka branża. I mam i męża i małe dzieci. Z dziećmi jest trudniej ale naprawde da się. Mam za to cięzki, chyba troche "męski" charakter, mocno stoję na ziemi. I dobrego, pomocnego męża i teściową:)Aha mąż nie prowadzi ze mną firmy, jest na państwowym:) Odpowiedz Link Zgłoś
polinqa Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 16:12 jeszcze niedawno napisałabym, że tak masz bardzo duże, ale już tak nie napiszę. Uważam, że szanse są jednak niestety kobieta zawsze musi robić dwa razy lepiej/więcej niż facet a i tak nie będzie oceniona tą samą miarą. Odpowiedz Link Zgłoś
trans.sib Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 23:14 polinqa napisała: > jeszcze niedawno napisałabym, że tak masz bardzo duże, ale już tak nie napiszę. > Uważam, że szanse są jednak niestety kobieta zawsze musi robić dwa razy > lepiej/więcej niż facet a i tak nie będzie oceniona tą samą miarą. Dlatego do końca życia pozostanie ci tylko ta śpiewka. Odpowiedz Link Zgłoś
zagubiona11 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 16:28 Ale co to znaczy sukces w biznesie? Czy kobieta musi być właścicielką firmy, żeby mogła mówić o sukcesie? Czy jeśli firma (po odliczeniu kosztów prowadzenia interesu) przynosi właścicielce jakikolwiek dochód, to jest to sukces? Czy dopiero wtedy, gdy przynosi dochód równy/wyższy dochodowi, który ta kobieta osiągałaby pracując na etacie? A co z kobietami-prezeskami firm notowanych na giełdzie? Nie są właścicielkami (pracują na etacie), więc sukcesu nie osiągnęły? A może osiągnęły większy sukces niż właścicielka osiedlowego spożywczaka? A może włascicielka spożywczaka, kobieta po maturze, która pracując po 12 godzin na dobę założyła mały sklepik i prowadzi go, urabiając sobie ręce po łokcie, jest kobietą sukcesu? Tylko co to za sukces życiowy – pracować po 12 godzin na dobę? Itd., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 17:50 Jeśli Ty Zante czujesz się głupsza od mężczyzn to ja się nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
gondra Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 18:04 Nie, możemy tylko dzieci rodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
saksalainen Znasz "second life"? 16.12.09, 18:53 Taki... sztuczny swiat. I taka ciekawostka stamtad: Kazdy (albo prawie) kto chce prowadzic biznes, ma zenskiego avatara. Sa efektywniejsze. Bo praktycznie kazdy mezczyzna jest bardziej skory pomoc czy pojsc na reke kobiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 20:59 kurczaczki,w pierwszym momencie przeczytałem : Czy kobieta ma szansę na sukces w bieliźnie..hm w bieliźnie ma w biznesie też ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trans.sib Re: Czy kobieta ma szansę na sukces w biznesie? 16.12.09, 22:37 Każda pracowita, ale i skuteczna (w skuteczność wpisuje się wiele cech, o których trzeba by napisać książkę, żeby wszystkie omówić) osoba może osiągnąć sukces. Poza tym trzeba trochę szczęścia. Problemem kobiet jest to, że nie mają zainteresowań, które można połączyć z biznesem. Wierzą w edukację, w jakieś rozwiązania systemowe. Przydaje się to w pracy na etatach w urzędach czy korporacjach. W prywatnym biznesie liczą się umiejętności w tym umiejętność wykorzystywania wiedzy. Informacje trzeba selekcjonować, nie rozmieniać się na drobne. Niestety słowa "w tym meskim swiecie rywalizacji" nie wróżą sukcesu twojej postawie. Biznes polega na balansowaniu między rywalizacją i współpracą. Cały sekret tkwi w umiejętności rozwiązywania dylematu: z kim współpracować, a z kim konkurować! Odpowiedz Link Zgłoś