Dodaj do ulubionych

Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchowa?

17.12.09, 16:22
Dziewczęta proszę Was poradźcie mi, co jest cieplejsze?
Mam kurtkę puchową, ale zaczynam w niej świrować.
Nie dość, że wyglądam w niej, jak sigma czy inne pi, to dziś o dziwo w
potwornie ZMARZŁAM w tej kurtce :(
Zawsze sztuczne kożuszki i futra kojarzyły mi się źle a prawdziwych nie
uznaję(nie chodzę w trupach). Mam takie prawdziwki w szafie dla molów ;) Czy
sztuczne futro, albo kożuch jest cieplejszy od puchowej kurtki?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 16:26
      jaki masz stosunek puchu do pierza w kurtce? Gramatura?
    • teletoobis Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 16:28
      Z doswiadczenia wysokogorskiego wiem, ze najlepsze sa swetry z
      polara, a na to kurtka goreteksowa. Najlepiej sprawdza sie
      ubieranie "na cebulke"
    • kadfael Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 16:34
      A jesteś pewna, że ona jest puchowa? Ja mam takową i ją można nosić
      tylko w większe mrozy. Na mniejsze jest po prostu za ciepła
      • 0ffka Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 17:10
        Myślę że mam sztuczny puch o ile jest taki. Nie wiem nic o gramaturze. Często
        prałam tę kurtkę i stopniowo robiła się coraz zimniejsza.
        Nie ma fajnych płaszczy, kurtek na zimę :((
        To co wpada mi w oko jest króciutkie i nie praktyczne na mrozy!
        O polarze wiem. Niestety dziś nie założyłam bluzy polarowej i mało nie dostałam
        kota przez to...
        • alpepe Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 17:14
          Jak nie ma, jak są, tyle, że trzeba wyskoczyć z paruset...euro! Ja w ub. roku
          wyskoczyłam niewiele ponad sto, ale mój stary alpinus naprawdę był już bardzo
          nietwarzowy.
          • 0ffka Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 17:48
            Alpepe ale ja świruję przy jakiś króciutkich bombkach, bolerkach i innych
            wariactwach kloszowych, etc :( a potrzeba mi czegoś ciepłego do prawie ziemi,
            przylegającego do sylwetki, z kapturem :)
            Heh... muszę ruszyć swój zadek i pochodzić po centrum Warszawy a nie ganiać po
            galeriach handlowych np: Parku Wola.
            • kadfael Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 20:07
              Ja sobie w zeszłym roku kupiłam puchówke Benetona. Jest do kolan i
              nie jest taka nabita. Nie wyglądam w niej szerzej niz wyżej ;). Ale
              nie kupowałam jej w Polsce. Jest świetna, nie ma co prawda kaptura,
              ale duży kołnierz, który mozna postawić.
    • puczarek Fotro z norek 17.12.09, 17:04
      Kup sobie futro z norek (zaraz obrońcy zwierząt będą wieszać haki)

---
      https://www.knorr.pl/swieta/przepisy/dorsz-zapiekany-z-warzywami/rate?rating=1
      • tytus_flawiusz oceloty i szynszyle też nieźle grzeją 17.12.09, 17:13
        choć sam wolę skórę owieczki :-)
        • 0ffka heh... jajka ze mnie robicie :) 17.12.09, 17:51
          Jednym słowem sztuczne futerka, kożuchy to obciach równy prawdziwym :) Futra
          kojarzą mi się z matronami prowincjonalnymi.
      • pocztarenata Re: Fotro z norek 17.12.09, 19:07
        A gucio;) Dostałam w takie prezencie i hmmm.. nie wiadomo jak w tym chodzić?
        Jest tak zimne, że jakbym już miała w nim wyjść to chyba przy 10 stopniach.
        • 0ffka Re: Fotro z norek 17.12.09, 19:23
          pocztarenata napisała:

> A gucio;) Dostałam w takie prezencie i hmmm.. nie wiadomo jak w tym chodzić?
          > Jest tak zimne, że jakbym już miała w nim wyjść to chyba przy 10 stopniach.

O dzięki! Czyli norki i inne pseudo padliny odpadają :D
          • tytus_flawiusz Re: Fotro z norek 17.12.09, 19:25
            0ffka napisała:

> O dzięki! Czyli norki i inne pseudo padliny odpadają :D

nie, gronostaje !! Gronostaje to jest to, sucho, czysto, ciepło po prostu pewnie :-)
    • ba-ja Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 18:00
      Ja też mam kurtkę puchową, w której w mrozy marznę. Noszę ją tylko w ok. 0st. Nie wiem jaka gramatura, ale pierze w niej chyba jest, bo dwa razy wyszły mi z niej maleńkie pióreczka. Moja najcieplejsza kurtka jest zwykła chińska z bazaru, gruba, na polarze z jakimś sztucznym wypełnieniem. No i musi koniecznie przylegać. Nawet najcieplejsze futro, ale z"przeciągami" jest zimne. Takie są moje doświadczenia.
      • 83kimi Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 18:13
        Ja mam sztuczne futerko i rzeczywiście jest bardzo ciepłe, ale na pewno wszystko
        zależy od typu futerka. Myślę, że ciepłe są też płaszcze puchowe.
        • horpyna4 Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 18:18
          A i tak najważniejsze są ciepłe majtki. Najlepiej wełniane.
          • kadfael Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 20:09
            horpyna4 napisała:

> A i tak najważniejsze są ciepłe majtki. Najlepiej wełniane.
            i osobiście wysztrykowane :DDDD
          • martishia7 Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 20:18
            Ja tam w ciepłych majtach nie widzę nic śmiesznego. Zwłaszcza jak kładę
            spódnicę, to na rajstopy hop! - muszą być gacie z nogawami. Mrożone przydatki
            nie są moim ulubionym daniem.
    • kati_soko Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 20:16
      Raczej nie wydaje mi się, cokolwiek było cieplejsze od kurtki puchowej. Ostatnio
      widziałam takie do połowy uda - śliczne, które wcale nie wydawały się aż takie
      grube.
    • conveyor Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 17.12.09, 21:17
      Jak to nie ma cieplych kurtek? Idz do byle jakiego Intersportu czy innego
      Deltasportu, cale wieszaki cieplych kurtek zimowych: Killtec, Rossignol, Iguana,
      Bergson itp. Nic tylko wybierac.
      • tacomabelle na mrozy tylko futro 18.12.09, 08:22
        ja mam z lisów, cieplutkie ;) warunkiem jest jednak odopowiednia
        długość, wszelkie "modne" do pasa czy pól tyłka, będą
        tylko "wyglądać" z grzaniem już gorzej

goreteksy i inne kurteczki zostawiam sobie na wyjazdy narciarskie i
        inne sportowe...
    • nothing.at.all Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 18.12.09, 09:30
      Ja mam kurtkę z kozuchem i jest mi bardzo ciepło.
    • biala.chmurka Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 18.12.09, 14:01
      > prawdziwych nie uznaję(nie chodzę w trupach). Mam takie prawdziwki
      > w szafie dla molów ;)

Trzymasz trupa w szafie, znaczy :)
      • ponuras Re: Sztuczny kożuszek, futerko, czy kurtka puchow 18.12.09, 14:08
        Nic nie zastąpi naturalnych skór - ludzie od zawsze ogrzewali się przy pomocy
        skór zwierząt. Nowoczesne technologie, goreteksy, membrany, kordury - wszystko
        go niestety się chowa przy minus 14 jak dziś. Wystarczy popatrzeć na filmy
        przyrodnicze z zimnych rejonów - Antarktyka, Antarktyda - wszyscy mają puchówki
        - North Face, Columbia, Canada Goose - naturalny puch, nic nie grzeje lepiej.
        Prawdziwe futro też jest ciepłe. No ale do puchowej kurtki - kaczka nie musiała
        oddać życia...
        Kala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka