damka9 09.01.10, 21:49 ostatnio wprost zakochałam się w Euphoria Calvina Kleina ahhh:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzeka.chaosu Re: a co to jest "perfum"? n/t 09.01.10, 21:53 Chciałam zadać dokładnie to samo pytanie :P Jak perfum to ruski :P Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 09.01.10, 21:51 Boze, widzisz i nie grzmisz. Odpowiedz Link Zgłoś
razlemongrass Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 09.01.10, 21:52 Uuu a mi już CK Euphoria obrzydła;) Ulubione to D&G The one i J'adore Diora. Oba zupełnie inne ale bardzo je lubię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 09.01.10, 21:53 ja osttanio bylam tak chora, ze stracilam wech :/ ale po tym, jak w wakacje odkrylam serga lutensa, nie chce wracac do mainstreamu - choc uzywam flower bomb... Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 21.04.10, 10:27 otisok napisał: > Bruno Banani :) ze względu na kształt flakonu? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais czuły trucizn 09.01.10, 21:54 ale z powodów finansowych musimy się zadowalać posiadanym w domu allurem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: czuły trucizn 09.01.10, 22:01 kiedys lecialam do kenii z czulym truciznem z taka pompka wystajaca i od gniecenia w walizce caly sie wypsikal i wszystko nim pachnialo, fajny zapach - dobrze mi sie kojarzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziereal Re: czuły trucizn 09.01.10, 23:04 e tam, allure jest super. zwłaszcza edp. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 09.01.10, 22:09 obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=281 Odpowiedz Link Zgłoś
candy24 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 09.01.10, 23:43 coco mademoiselle issey miyake j'adore Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 02:40 W tym artykule jest blad !!! I to dosc znaczny, bo zamiast parfumerie autor napisal i parfumarie na okreslenie perfumerii. Jesli juz ktos ma chec prawic innym moraly o poprawnosci, to powinien zaczac od dokladnego sprawdzenia wlasnego tekstu. Z perfumow ostatnio 'nosze' Diesel'a. Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 11.01.10, 13:52 Diesla. Jak Chopina, nie Chopin'a. Odpowiedz Link Zgłoś
ziereal Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 00:56 green-chmurka napisała: > Gucci - Rush bardzo charakterystyczne. znam tylko jedną osobę, na której pachnie dobrze. ale na pewno jest "jakiś". ja uwielbiałam Rush 2. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 00:52 kenzo - le monde boski Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 08:18 numer jeden to dior pure poison:) Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 09:05 chyba jestem jakimś wyjątkiem, bo nie lubię perfum. na kimś owszem, niektóre zapachy mi się podobają, byle nie za mocne. sama używam kilka razy w roku, na wielkie wyjścia, gdy wydaje mi się że muszę. mam kilka flakonów - głównie prezenty, jeśli już używam, to 8th avenue E. Arden, Amor Amor Cacharel. ale ogólnie wyperfumowana czuję sie obco dla samej siebie. mam za to słabość do pachnących balsamów do ciała:) Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 09:51 M ój ulubiony perfum nazywa się Palazzo i jest firmy Fendi. Odpowiedz Link Zgłoś
coralina1982 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 10:26 Jestem maniaczką perfum. Z tych co mam, do moich ulubionych na pewno zaliczę: Dior Hypnotic Poisone, Versace Bright Cristal (jak mam ochotę na coś delikatnego), D&G The one, Armani złoty. Zaczarował mnie też Bruno Banani (fiolka koloru fioletowego), ale te perfumy wyjątkowo szybko mi się znudziły. Na lato polecam z kolei Escada Sunset Heat, na inne pory roku się nie nadaje, taki wakacyjny, przyjemny zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 10:23 givenchy very irresistible gucci rush YSl baby doll morgan love love Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 11.01.10, 13:17 nolus napisała: >> morgan love love a nie moschino? Odpowiedz Link Zgłoś
kirkunia Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 12:53 annjen napisała: > chyba jestem jakimś wyjątkiem, bo nie lubię perfum. No to obie jesteśmy ;) Nie lubię perfum. Mam czuły węch, a moja skóra bardzo "łapie" zapachy. Wolę pachnieć mydłem i/lub kremem. Odpowiedz Link Zgłoś
margie moje ulubione perfumy 10.01.10, 10:03 to Angel Muglera..... od lat uzywam wylacznie tych:) Odpowiedz Link Zgłoś
zenon.firanka Re: PerfumY! W l.poj. perfumA 10.01.10, 12:02 Annajustyna ty debilu! sprawdź zanim zaczniesz pouczać matole, PERFUMY NIE MAJĄ LICZBY POJEDYNCZEJ, zawsze mowi się perfumy!!! annajustyna napisała: Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: PerfumY! W l.poj. perfumA 10.01.10, 12:57 zenon.firanka napisała: Annajustyna ty debilu! Urocze :D Shreka pewnie oglądała, tam była "perfuma" :P Niedługo dzieci będą się uczyć polskiego z Włatców móch. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: PerfumY! W l.poj. perfumA 10.01.10, 14:15 Hmm, nie ma to jak niedouczeni oceniaja innych i to do tego w tak subtelnych slowach. Istnieje slowo perfuma, fakt ze jest przestarzale i oznacza raczej pojedyncza substancje zapachowa niz mieszanke, ktora sa gotowe perfumy. Aby to wiedziec nalezaloby byc jednak nieco bardziej oczytanym (nie, nie w "Shreku"). Istnieje tez wyraz pachnidlo (np. tytul slynnej ksiazki Patricka Süskinda "Das Parfüm" zostal tak przetlumaczony na polski). Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: PerfumY! W l.poj. perfumA 10.01.10, 14:30 Jak sama zauważyłaś: "oznacza raczej pojedyncza substancje zapachowa niż mieszankę, która są gotowe perfumy" - czyli nijak ma się do tego tematu, no chyba, że autorka zwraca się do ludzi mieszających perfumy. Właśnie w Shreku wyraz "perfuma" został użyty specjalnie, bo język w tej animacji stylizowany jest na dawny. O tym pisałam :) Nie zmienia to faktu, że powinno być "perfumy". ;P Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: PerfumY! W l.poj. perfumA 10.01.10, 14:41 Odnioslam sie do wypowiedzi niedouczonego Zenka. Odpowiedz Link Zgłoś
popea1 Re: Dla niedouczonego Zenona: 10.01.10, 21:54 www.sjp.pl/co/perfumy i jeszcze: obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=281 Jednak upieram się przy perfumach:) Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: PerfumY! W l.poj. perfumA 10.01.10, 18:00 myśle ze to byl zart ;) co do tematu; w takiej kolejnosci: Karl Lagerfeld Chloe Bruno Banani Not for Everybody Naomi Campbell Winter kiss cK Euphoria Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 13:28 Nie mam ulubionego "perfumu" ;-), w zależności od pory roku i okazji lubię np. Alexandra McQueena Kingdom (to raczej na wieczór), wodę kolońską Werbena z firmy Yves Rocher (wiosna, lato), czasem Giordani Gold Oriflame (w sytuacji bycia elegancką). Lubię też Ode au reve (niebieskie) z YR - takie miłe i bezpieczne, raczej na zimę ze względu na "ciepły" charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 13:30 Davidoff Cool water woman Odpowiedz Link Zgłoś
buzkashi nie ma liczby pojedynczej slowa "perfumy" 10.01.10, 14:01 co niedouczonej po skropieniu sie nawet najdrozszymi perfumami? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Prosze bardzo 10.01.10, 14:23 www.sjp.pl/co/perfuma Odsylam do lektur troche wyzszego lotu. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialenka_live Re: Niedouczona Anno 10.01.10, 14:45 Owszem kiedyś słowo " perfuma" było uzywane, natomiast nie było ono na pewno l.poj słowa " perfumy". W obecnych, współczesnych słownikach j.pol. istnieje jedynie forma " perfumy", która l.poj nie posiada. Mówił też kiedyś o tym prof. Bralczyk. Jak widać Tobie lektury " wyższych lotów" nie pomogły. Polonistka:) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Niedouczona Polonistko 10.01.10, 14:50 Polonistka i wypisuje takie dyrdymaly, oj wstyd. Moja wypowiedz dotyczyla formy gramatycznej. Co do roznicy znaczeniowej wypowiedzialam sie juz powyzej. Przypomniala mi sie jeszcze anegdota "zapachowa" (zwiazana ze znajoma polonistka): wymowa nazwy formy "Coty" - wedle tejze znajomej po polsku powinno byc "Koty" jak dwa koty (polski akcent oczywiscie). I czy Twoim polonistycznym zdaniem mozna posiadac badz nie liczbe pojedyncza? Mnie uczono, ze mozna ja najwyzej miec... Odpowiedz Link Zgłoś
madzialenka_live Re: Niedouczona Aniu 10.01.10, 14:56 Czyli nadal uwazasz, że " perfuma" jest liczbą pojedynczą od " perfumy" ? No to pogratulować:) Całe forum wg Ciebie jest niedouczone, a Ty nie. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Niedouczona Aniu 10.01.10, 14:58 Nie odwracaj kota ogonem. Odsylam do slownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon.firanka Re: Niedouczona Aniu 10.01.10, 15:51 Weź Madzialenka, co bedziesz z nieukiem i głupkiem dyskutować - najgorsze są takie ciemne ćwoki, co im się wydaje że wszystkie rozumy pozjadaly. Może u Ciebie we wsiowej zagrodzie się mówi " perfuma" cywilizowani ludzie mówia perfumy , zresztą idź do sephory i poproś o " perfumę" nawet te laski po podstawówce co tam pracują sie z Ciebie pośmieją. Sama sięgnij do słowników matole, a nie tylko siedzisz na forum i pierdzisz głupotami dniami i nocami. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Niedouczona Aniu 10.01.10, 16:00 Cywilizowani ludzie umieja czytac ze zrozumieniem i maja (nie, nie posiadaja!) kulture osobista. Dla twojej informacji Zenonie - w Sephorze kupilabym perfumy (rzeczownik niepoliczalny), ale czesto pachne dobra perfuma (znaczenie wyjasnilam powyzej). Oczywiscie pachniec dobrymi perfumami tez uchodzi. Ale tego taki cwiok jak ty nie pojmie. Odpowiedz Link Zgłoś
makrelkamakrelka Re: Niedouczona Aniu 10.01.10, 16:08 Napisałaś wyraźnie Perfuma to l.pojedyncza od perfum. To znaczy jak mam w łazience jeden flakonik Euphorii- to mam perfumę? A jeśli stoją dwa to mam perfumy? Bo z Twojej wypowiedzi tak wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Niedouczona Aniu 10.01.10, 16:23 Perfume mozna by uznac za rzeczownik policzalny, czyli konkretny produkt. (w przeciweinstwie do niepoliczalnych perfum, ktore sa substancja). Brzmialoby to jednak dosc manierycznie. Nigdzie tez nie napisalam, ze perfuma to l. poj. od perfum - perfumy (l.mn.) bowiem powstaly od perfumy (l. poj) - proces odwrotny. Jeszcze raz odsylam do zalinkowanej przez mnie strony SJP. Odpowiedz Link Zgłoś
orange_tail Re: Niedouczona Aniu 10.01.10, 20:01 > Dla twojej informacji Zenonie - w Sephorze kupilabym perfumy (rzeczownik > niepoliczalny), ale czesto pachne dobra perfuma (znaczenie wyjasnilam powyzej). chyba dobrymi perfumami. wybacz, ale takie tłumaczenie mnie nie przekonuje. dla mnie to po prostu brak znajomości języka, a język to element kultury, czyli sama rozumiesz. mów jak chcesz, ale w oczach ludzi wykształconych będziesz odstawać. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 14:22 No bez przesady, wszyscy się uczepili jednego słówka. Są ludzie z dyslekcją, są też ludzie mniej wykształceni, używa też się pewnych słów na przekór, aby zwrócic uwagę innych, ale wszyscy muszą zgryźliwie dokuczac :/ ostatnio moje ulubione to My Insolence - Guerlain Paris... Długo się trzymają i wszyscy chwalą jak ładnie pachnę :) ale nie kupujcie :P Odpowiedz Link Zgłoś
alajna85 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 14:27 Hugo Boss Deep Red. Niezmiennie od chyba już 4 lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
winna11 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 14:25 Eternity moment Calvina Kleina Escape Calvina Kleina Amor,amor Cacharel Perceive Avon Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 14:47 Ile osób, tyle gustów. Dla mnie niewyobrażalne jest spryskanie się Perceive czy Angelem :-) Dla każdego widać coś się znajdzie, gorzej ma otoczenie, bo jeden nie lubi tego, inny -tamtego. Dlatego przemysł perfumeryjny ma się dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
winna11 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 14:54 perceive to jedyne prefumy z avonu,które akceptuję.a co to angel??? najczęściej używam eternity moment:)od lat działają na mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
titta4 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 14:58 I love love Moschino:)Uwielbiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 15:03 Angel: www.iperfumy.pl/thierry-mugler/thierry-mugler-angel-50-ml-woda-perfumowana/?gclid=CNG5s_X9mZ8CFQ49ZgodGFs-vQ przykładowy link :-) Dla mnie śmierdziuch nieprzeciętny, w założeniu pachnący czekoladą i jakimiś innymi spożywczymi specjałami. Ja tam się duszę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
winna11 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 15:18 nie używałam nigdy tego angel więc nie wiem co to i nie wypowiadam się. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowe_studio Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 15:09 obecnie Armani - Idole. w ogole perfumy Armaniego najbardziej mi podchodza, wszystko inne jest takie mdle Odpowiedz Link Zgłoś
devilyn Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 15:07 "Nothing classic" z firmy Gosh. Odpowiedz Link Zgłoś
buzkashi jak kurna mozna zakochac sie w perfumie? 10.01.10, 15:07 w Cavinie Clainie to rozumiem chle chle Odpowiedz Link Zgłoś
onaa0 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 15:12 Dolce&Gabbana Light ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
buzkashi Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 15:21 niezbyt oryginalne onaa0 napisała: > Dolce&Gabbana Light ;)) > Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 16:14 Co to jest perfum? to nie po polskiemu chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
ehlanna Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 16:17 Jestem perfumową zakupoholiczką. Ostatnio (2 dni temu) kupiłam YSL Baby Doll. Urzekły mnie. A Euphorii nie lubię. Koleżanka dziś nią pachniała i drażnił mnie ten zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba8 Re: jaki jest wasz ulubiony perfum? 10.01.10, 16:32 Mam trzy butelki na różne okazje. Na codzień jednak psikam się Treselle. Odpowiedz Link Zgłoś