kombinerki_pinocheta
07.02.10, 14:13
Jako, ze praktycznie nie ogladam tv moje obserwacje sa tylko pobiezne, wiec moge sie mylic. Dziewczyna mojego dobrego kolegi,
a moja wspollokatorka czesto zasiada przed szklanym kineskopem otoczonym rama z tworzywa sztucznego i potrafi tak przesiedziec pol dnia chlonac informacje pokazywane w najwiekszych polskich produkcjach tj klanie, moim pieknym wroclawiu i tym czyms prezentowanym po 20:00 na wszystkich kanalach.
Bol polega na tym, ze duzy pokoj, w ktorym to rezyduje polaczony jest z kuchnia, tak wiec nawet jezeli moge przejsc do sasiedniego pokoju (znajomych) w pewnym momencie i tak wlaczy mi sie ssanie.
Przygotowanie i skonsumowanie posilku zajmuje troche czasu, wiec przy okazji towarzysze kolezance. Wnioski nasuwaja mi sie nastepujace: w tym kraju promuje sie przecietniakow, a jezeli do tego dodac egzotyczny wyglad badz tez zachodnieuropejskie pochodzenie to mamy zapewnione miejsce w niemal kazdym programie rozrywkowym i serialu telewizyjnym.
To na jedynce Hiszpan jezdzacy na skuterze (ach ten jego poludniowy temperament),
www.youtube.com/watch?v=KNDozoSiogw
na dwojce z kolei spiewajace gwiazdy tancza na lodzie, a w roli glownej czolowy polski aktor Samuel Palmer. Mysle sobie, ze cos mnie ominelo, bo nie widzialem Czarnego w jakichs ciekawych polskich produkcjach. Nie pamietam zeby schylal sie po mydlo w "Symetrii" albo razem z Chyra szantazowal dwoch/trzech chlopakow w "Dlugu". Sprawdzam i juz wiem, superprodukcja barwy szczescia.
Na polsacie kurduplowaty Wloch przedstawia w jaki sposob przyrzadzac spaghetti, mimo ze od wielu lat mieszka w Polsce i kucharzeniem sie nie zajmuje. U nas nie ma wykwalifikowanych kucharzy? Jego kolega-Anglik z kolei radzi jak myc szklanki.
Tvn i kolejna Czarna postac. Po grze wnioskuje, ze rzemioslo aktorskie przyswajano jej zapewne w szkole prywatnej w Pcimiu Gornym, oczywiscie zaocznie. Probuje sobie przypomniej gdzie ja widzialem, ale niestety pustka. Moze umknela mi w czarno-bialych produkcjach? Rewers? Pora umierac? Duze zwierze? Nie.
Nic z tych rzeczy. Sprawdzam na filmwebie i juz wiem, ze wiekszosc jej rol to polskie seriale, w ktorych zagrala - uwaga uwaga - goscinnie.
Polsat, w przerwie meczu (mecze i ciekawe filmy, a kiedys fakty to w moim przypadku wyjatki, teraz mecze, fakty, wiadomosci i inne propagandowe programy informacyjne tez olalem) reklamy, na ktorych dostrzegam atrakcyjna (podobnie jak babka z tvn-u) Czarna spiewajaca "gwiazde". Polskie nazwisko, latwe do zapamietania, sprawdzam i schemat niemalze identyczny jak u poprzedniczki.
Znowu jakis Wloch, tym razem tanczacy "Quentino Tarantino" na tvnie. U nas nie ma dobrych tancerzy?
Sylwester i Janet Jackson, ktora przyjechala by nam powiedziec, jak to u nas zimno, przy okazji zgarniajac kilkaset tysiecy polskich zl.
Boks i wystawianie polskim bokserom afrykanskich studentow. To nie mozna dac zarobic polskiemu chlopakowi, tylko koniecznie do rekordu trzeba dodac dziwnie brzmiace nazwisko?
Wroclaw. Rzadko bywalem (teraz w ogole nie wychodze) w klubach, ale w wiekszosci przypadkow za mikserami stali czarni. Zeby jeszcze puszczali jakas ciekawa, swoja muzyke, ale to byla typowa mieszanka (oczywiscie czarnych) popowych hitow. A moj kumpel, ktory tworzy swoja muzyke (chillout), chodzi po klubach i rozdaje plyty liczac na to, ze ktos zwroci na niego uwage. Niestety bez odzewu.
Co to za moda? Kto to promuje i kto oglada? To u nas nie ma uzdolnionych ludzi, ze wciska sie ludziom takie beztalencia?
PS: Jutro ide na poczte. :)