Dodaj do ulubionych

Promowanie przeciet/(in)nosci

07.02.10, 14:13

Jako, ze praktycznie nie ogladam tv moje obserwacje sa tylko pobiezne, wiec moge sie mylic. Dziewczyna mojego dobrego kolegi,
a moja wspollokatorka czesto zasiada przed szklanym kineskopem otoczonym rama z tworzywa sztucznego i potrafi tak przesiedziec pol dnia chlonac informacje pokazywane w najwiekszych polskich produkcjach tj klanie, moim pieknym wroclawiu i tym czyms prezentowanym po 20:00 na wszystkich kanalach.
Bol polega na tym, ze duzy pokoj, w ktorym to rezyduje polaczony jest z kuchnia, tak wiec nawet jezeli moge przejsc do sasiedniego pokoju (znajomych) w pewnym momencie i tak wlaczy mi sie ssanie.
Przygotowanie i skonsumowanie posilku zajmuje troche czasu, wiec przy okazji towarzysze kolezance. Wnioski nasuwaja mi sie nastepujace: w tym kraju promuje sie przecietniakow, a jezeli do tego dodac egzotyczny wyglad badz tez zachodnieuropejskie pochodzenie to mamy zapewnione miejsce w niemal kazdym programie rozrywkowym i serialu telewizyjnym.
To na jedynce Hiszpan jezdzacy na skuterze (ach ten jego poludniowy temperament),
www.youtube.com/watch?v=KNDozoSiogw
na dwojce z kolei spiewajace gwiazdy tancza na lodzie, a w roli glownej czolowy polski aktor Samuel Palmer. Mysle sobie, ze cos mnie ominelo, bo nie widzialem Czarnego w jakichs ciekawych polskich produkcjach. Nie pamietam zeby schylal sie po mydlo w "Symetrii" albo razem z Chyra szantazowal dwoch/trzech chlopakow w "Dlugu". Sprawdzam i juz wiem, superprodukcja barwy szczescia.
Na polsacie kurduplowaty Wloch przedstawia w jaki sposob przyrzadzac spaghetti, mimo ze od wielu lat mieszka w Polsce i kucharzeniem sie nie zajmuje. U nas nie ma wykwalifikowanych kucharzy? Jego kolega-Anglik z kolei radzi jak myc szklanki.
Tvn i kolejna Czarna postac. Po grze wnioskuje, ze rzemioslo aktorskie przyswajano jej zapewne w szkole prywatnej w Pcimiu Gornym, oczywiscie zaocznie. Probuje sobie przypomniej gdzie ja widzialem, ale niestety pustka. Moze umknela mi w czarno-bialych produkcjach? Rewers? Pora umierac? Duze zwierze? Nie.
Nic z tych rzeczy. Sprawdzam na filmwebie i juz wiem, ze wiekszosc jej rol to polskie seriale, w ktorych zagrala - uwaga uwaga - goscinnie.
Polsat, w przerwie meczu (mecze i ciekawe filmy, a kiedys fakty to w moim przypadku wyjatki, teraz mecze, fakty, wiadomosci i inne propagandowe programy informacyjne tez olalem) reklamy, na ktorych dostrzegam atrakcyjna (podobnie jak babka z tvn-u) Czarna spiewajaca "gwiazde". Polskie nazwisko, latwe do zapamietania, sprawdzam i schemat niemalze identyczny jak u poprzedniczki.
Znowu jakis Wloch, tym razem tanczacy "Quentino Tarantino" na tvnie. U nas nie ma dobrych tancerzy?
Sylwester i Janet Jackson, ktora przyjechala by nam powiedziec, jak to u nas zimno, przy okazji zgarniajac kilkaset tysiecy polskich zl.
Boks i wystawianie polskim bokserom afrykanskich studentow. To nie mozna dac zarobic polskiemu chlopakowi, tylko koniecznie do rekordu trzeba dodac dziwnie brzmiace nazwisko?
Wroclaw. Rzadko bywalem (teraz w ogole nie wychodze) w klubach, ale w wiekszosci przypadkow za mikserami stali czarni. Zeby jeszcze puszczali jakas ciekawa, swoja muzyke, ale to byla typowa mieszanka (oczywiscie czarnych) popowych hitow. A moj kumpel, ktory tworzy swoja muzyke (chillout), chodzi po klubach i rozdaje plyty liczac na to, ze ktos zwroci na niego uwage. Niestety bez odzewu.
Co to za moda? Kto to promuje i kto oglada? To u nas nie ma uzdolnionych ludzi, ze wciska sie ludziom takie beztalencia?

PS: Jutro ide na poczte. :)
Obserwuj wątek
    • wyssana.z.palca Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 16:56
      tak sie rozpisalas, ze az chcialoby sie cos napisac, skomentowac...
      ale pojecia nie mam o czym przed chwila czytalam.
    • mamba8 Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 17:46
      Też mam wrażenie, że duża większość polskiego szołbiznesu to beznadzieja i nie
      wiem kto ich tak promuje. Nie oglądam tv, jak mam ochotę na coś na kształt
      programu rozrywkowego wolę już amerykańskie na youtubie tj.
      www.youtube.com/watch?v=PKkbyKpGlvM
      To co u nas jest mainstream to jakaś tragiczne nieporozumienie.
    • phalaenopsis Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:02
      Hmm zgodzę się z tezą, że w tv promuje się przeciętność i nawet
      dołożyłabym - że wiadomo, że układziki itd, itp. Natomiast ciekawi
      mnie Twój dobór argumentów. Mianowicie z Twojego tekstu wynika, że
      jesli w tv są jakieś beztalencia, to obcokrajowcy, a zwłaszcza
      CZARNI. Wiesz, że to n i e ł a d n i e tak oceniać kogoś tylko z
      powodu koloru skóry? ;)
      • kombinerki_pinocheta Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:19
        Ludzie czytajcie ze zrozumieniem, bo rece mi opadaja.

>Mianowicie z Twojego tekstu wynika, że
        > jesli w tv są jakieś beztalencia, to obcokrajowcy, a zwłaszcza
        > CZARNI

w tym kraju promuje sie przecietniakow, a jezeli do tego dodac egzotyczny wyglad badz tez zachodnieuropejskie pochodzenie to mamy zapewnione miejsce w niemal kazdym programie rozrywkowym i serialu telewizyjnym.

Mozesz sie do tego odniesc? Czy nie napisalem prawdy?

>Wiesz, że to n i e ł a d n i e tak oceniać kogoś tylko z
        > powodu koloru skóry? ;)

Ocenilem ich po watpliwych umiejetnosciach i nawet uzasadnilem, ale nie czytasz ze zrozumieniem. Zobaczylas/es slowo czarny i wlaczyla Ci sie polityczna poprawnosc.
        • phalaenopsis Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 08.02.10, 14:17
          Och jej, zobaczyłam wszystkie słowa i wyciągnęłam wniosek. A Tobie
          się znów włączyło dotknięte ego.
          Chcesz brzmieć ciekawie - naucz się rzeczowo uzasadniać argumenty.
          • kombinerki_pinocheta Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 08.02.10, 17:40
            >A Tobie
            > się znów włączyło dotknięte ego

Znow?

> Chcesz brzmieć ciekawie - naucz się rzeczowo uzasadniać argumenty.

Za glupi na to jestem.

Jak to inaczej uzasadnic? Wylozylem jak krowie na rowie. Proste przyklady, proste pytania i jak na razie 2-3 osoby odpowiedzialy na temat. Pozostale atakuja sugerujac rasizm, ksenofobie i inne bzdury.
            • phalaenopsis Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 08.02.10, 20:02

> Za glupi na to jestem.
              >
              > Jak to inaczej uzasadnic? Wylozylem jak krowie na rowie. Proste
              przyklady, pros
              > te pytania i jak na razie 2-3 osoby odpowiedzialy na temat.
              Pozostale atakuja sugerujac rasizm, ksenofobie i inne bzdury.

Chwila autorefleksji i jesteś w domu.
    • sid.leniwiec Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:08
      Hehe, kocham to "nie oglądam takich rzeczy, ja tylko przechodziłam obok
      telewizora" - a moja nauczycielka od angielskiego zwykła wszelkie niezbyt
      ambitne programy i seriale widywać tylko przypadkiem u sąsiadki, aczkolwiek była
      w nich nadzwyczaj dobrze zorientowana.;)

A na uprzedzenia i ksenofobię lekarstwa chyba nie ma.
      • kombinerki_pinocheta Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:15
        > Hehe, kocham to "nie oglądam takich rzeczy, ja tylko przechodziłam obok
        > telewizora"

Przeczytaj jeszcze raz 3 pierwsze akapity.
        Zreszta przegladam sporo wiadomosci w necie i sila rzeczy nie da sie tego nie zauwazyc. Mody na sukces nie widzialem ani jednego odcinka, a wiem ze Brok spolkowala z kazdym facetem z rodziny. :)

> A na uprzedzenia i ksenofobię lekarstwa chyba nie ma.

Przyklad poprosze.
        • alpepe Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:19
          nie rozumiem, że w necie możesz normalnie pisać/ komunikować się, a w takim
          banku masz się za jakiegoś strasznego nieudacznika bez szans u kobiet.
          • kombinerki_pinocheta Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:47
            Siedze sobie przed swoim monitorem, w przytulnym pokoju, w ulubionym kubku kakao, do tego relaksujaca muzyka i spokoj. Nie widze swojej rozmowczyni, wiec nie musze sie prezyc, by zauwazyla, ze mam te 180 pare cm wzrostu i w klacie przekraczam 105 cm. Nie stresuje sie, a co za tym idzie nie zacinam, jak to czasami ma miejsce, gdy rozmawiam z kims obcym. Nie mysle o bledach, zawsze moge to poprawic przed wyslaniem wiadomosci. Jak rozmawiam i popelnie gafe, to sie zamykam i ciezko pozniej mi sie przelamac. Teraz juz rozumiesz? :)
        • sid.leniwiec Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:19
          Ech, rozkoszny jesteś (ironia).:P
          • kombinerki_pinocheta Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:21
            Doprosze sie o przyklad tej ksenofobii?
            • sid.leniwiec Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:32
              Nie, jak chcesz to rób z siebie idiotę, mnie takie dyskusje nie bawią.
              • kombinerki_pinocheta Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:39
                To uczucie, gdy druga strona nie posiadajaca zadnych argumentow obnaza swoja bezradnosc i zaczyna na mnie bluzgac. Bezcenne. :)
                • sid.leniwiec Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:47
                  Cieszę się Twoim szczęściem.:)
    • ind-ja Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 18:58
      mnie bardziej przerazaja rodzime jamochlony typu doda,jola ,kaja
      p.,mroczki,muchy i inne cichopki,na namnozylo sie i rozpelzlo toto jak robactwo
      • kombinerki_pinocheta Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 07.02.10, 19:04
        Akurat Doda mi nie przeszkadza, dziewczyna wie co robi i niezla kase na tym trzepie.
        Jola, Kaja - nie znam.
        Mroczki, Cichopki - znam z czasow, gdy jeszcze ogladalem tv i (tak, tak) zdarzylo mi sie obejrzec kilka odcinkow. Slabi jako aktorzy, wydaje mi sie, ze juz swoje 5 minut mieli i nie wroca.
        Mucha - lubie na nia popatrzec, nawet powabna dziewczyna. :)
    • hermina26 Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 08.02.10, 10:18
      kombinerki_pinocheta napisał:

>
      > PS: Jutro ide na poczte. :)
      >

I co byłeś?:)

P.S.Też bym się wypowiedziała, zle nie MUSZE!:)
      • hermina26 Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 08.02.10, 10:19
        hermina26 napisała:

> kombinerki_pinocheta napisał:
        >
        > >
        > > PS: Jutro ide na poczte. :)
        > >
        >
        > I co byłeś?:)
        >
        > P.S.Też bym się wypowiedziała, zle nie MUSZE!:)

Kurcze! Złośliwość mi nie wyszła. Miało być ale nie musze!:D
        • kombinerki_pinocheta Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 08.02.10, 17:34
          > Kurcze! Złośliwość mi nie wyszła. Miało być ale nie musze!:D

Spalilas hahaha <jezor>.
    • puma_z_gminy_biala Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 08.02.10, 16:33
      Dużo chodzisz między tym pokojem a kuchnią. Praktycznie całą dobę,
      tyle seriali znasz :>
      • kombinerki_pinocheta Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 08.02.10, 17:33
        Filmweb prawde ci powie :)

Powtarzam, ze nie ogladam tv, ale ok przyjmijmy, ze czesto lokuje swoj tylek na brudnej od czipsow (zawsze mi towarzysza) kanapie i siorbie cole sledac losy najpopularniejszych w Polsce rodzin.

Mozesz sie jakos odniesc do istoty sprawy?
        • puma_z_gminy_biala Re: Promowanie przeciet/(in)nosci 08.02.10, 17:38
          Nie mogę bo u mnie nikt nie wysiaduje przed szklanym kineskopem a
          sama wymienionego chłamu nie przyswajam w ogóle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka