a1ma 12.02.10, 10:54 Jakie są Wasze ulubione filmowe ścieżki dźwiękowe? Dirty Dancing? ;) Pulp Fiction? Moulin Rouge? Cruel Intentions? Desperado? Co jeszcze fajnego przychodzi Wam do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soulshunter Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:02 wszystkie by Ennio Morricone i Hans Zimmer. Chociaz Zimmer ma w/g mnie taka maniere wtracania wszedzie wokalu (taki nucacy kobiey glos w "Gladiatorze" Lize Gerrard) przez co moim zdaniem jest to dla niego charakterystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:04 Wcale nie wszędzie wtrąca ten wokal.:P I tak. Hans Zimmer.;) Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:20 Podpisuje sie. Zimmer + Morricone;) Jeszcze dodalabym sciezke z Kill Bill x2. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:32 jaszcze mi sie przypomnial John Barry w "Tańczącym z wilkami" Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:04 "Blues Brothers", oczywiście. kanon absolutny. "Monsunowe wesele". będąc młodą studentką zachwyconą filmem, zajeździłam płytę na śmierć. ostatnio ścieżka dźwiękowa z "The Boat That Rocked" Curtisa - duuużo fajnego rock'n'rolla z lat 60. i 70. ... i "Deszczowa piosenka" :) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:10 Piraci... (świetna muzyka) Braveheart Trzynasty wojownik (tu muzyka jt kolejnym bohaterem filmu) Lepiej być nie może Miasto aniołów .... Odpowiedz Link Zgłoś
kaska82 Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:14 Zapomniałabym... Jeżeli już piosenki to ABSOLUTNIE wszystkie z "Tańcząc w ciemnościach" w wykonaniu Bjork. No i Braveheart też wymiata. Romeo i Julia z Di Caprio na dokładkę. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:20 Aaaa Bodyguard?? Znam na pamięć. I kocham Łitnej.;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kaska82 Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:11 Ja kocham muzykę ze Speed. Kto oglądał to wie, że nie są to piosenki. Nie mam ulubionych piosenek z filmów. Bardziej cenię sobie ścieżkę czysto instrumentalną. Świetne jest Requem for a dream (stare, wiem), melodie ze Slamdoga, wprowadzający temat z Foresta Gumpa. Lubię też główny temat z Prison Break, ale to jest serial. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:14 Z wymienionych: Cruel Intentions The Boat That Rocked Highlander (chyba o to chodziło Teletoobisowi) Inne: Cabaret Hair Jesus Christ Superstar Human Traffic Love, Actually Bridget Jones I i II Hans Zimmer jedzie tak bardzo na jedną nutę, że rozpoznaje jego lwi pazur po jednym takcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:23 "Misja" - Ennio Morricone:) Bernard Herrmann. I Nino Rota w "Ojcu chrzestnym":) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:37 leon zawodowiec i długo długo nic. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 11:38 Filmowe: The Crow The Matrix Les Triplettes de Belleville The Blues Brothers Serialowe: Dexter Scrubs Weeds Ghost In The Shell to tak na szybko :) Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Dirty Dancing 2 12.02.10, 11:51 To chyba jedyna ścieżka z filmu, którą w całości lubię i do tego nieziemsko porywa do tańca. Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Romeo i Julia 13.02.10, 09:14 Potrafiłam i potrafię słuchać godzinami, jeszcze kastea u mnie leży zwalniająca zresztą od ciągłego słuchania za młodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 12:02 A Taniec Eleny słyszeli, a? studdento.wrzuta.pl/audio/3vndOddcTPa/michal_lorenc_-_taniec_eleny Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 12:29 Bez nucenia Lisy Gerrard muzyka z Gladiatora nie miałaby takiego czaru. Moja największa miłość to Mononoke Hime. Ma przepiękny temat przewodni: w494.wrzuta.pl/audio/6wRlf2pAdGT/joe_hisaishi_mononoke_hime_ashitaka_sekki_end A z kompetnie innej beczki, Zagubiona Autostrada też ma wyborną ścieżkę dźwiękową. I Twin Peaks. I Leon Zawodowiec. Lubię muzykę Preisnera i Kilara, tego ostatniego szczególnie z Draculi. Piosenki Bjork z Tańcząc w Ciemnościach. Ghost in the Shell, temat przewodni jest nie z tej ziemi. Niektórzy nie potrafią przestać go słuchać, a niektórzy uciekają z krzykiem: darkblader.wrzuta.pl/audio/0EeQ7KPQmxs/ghost_in_the_shell_-_making_of_cyborg_kenji_kawai Jao wisienkę na torcie dodałabym jeszcze Danny'ego Elfmana. Za Edwarda Nożycorękiego i musicalowy The Nightmare Before Christmas. Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 13:36 Fakt, uwielbiam tą pierwszą scenę z Ghosta, idealnie współgra z obrazem Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 12:35 Requiem for a dream, Frantic, Midnight Ekspres, i oczywiście Rocky Horror Picture Schow. Odpowiedz Link Zgłoś
welek14 Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 12:52 "jackie brown" tarantino - muzyka super sama w sobie, poza tym jest tak dobrana do scen w filmie, że bajka Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 15:31 www.youtube.com/watch?v=a0rm8o2cziA Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta oops i oczywiscie 12.02.10, 16:30 www.youtube.com/watch?v=Tn_95hdy6Nw Odpowiedz Link Zgłoś
pukacz80 John Williams > All 13.02.10, 10:17 No tak forum kobieta wiec wyznawcow Johna Williamsa nie bedzie wielu. W filamch gdzie on robil muzyke jest ona naprawde jednym z bohaterow. Mimo wszystko wydaje mi sie ze lepiej wychodzi z poprzednich schematow niz Hans Zimmerman. U zimmermana muzyka z filmu Crimson Tide z 1995 to prawie ta sama sciezka dzwiekowa co Piraci z Karaibow. No i jak slysze muzyke z oryginalej trylogii Star Wars to do dzis ciarki przechodza. Z seriali dla mnie muzyka z Dextera wybija sie. Nie nachala a idelanie podkresla napiecie i wydaje sie oddawac atmosfete Maiami (mowie wydaje sie bo nie wiem jak tam jest naprawde :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: John Williams > All 13.02.10, 10:32 Po trzykroć tak :) co co Co do Zimmera, co do Williamsa, i co do Dextera. Odpowiedz Link Zgłoś
potworski To ja pojadę alfabetycznie 12.02.10, 15:39 Alien 3 - Elliot Goldenthal - ponura muza American Beauty - klasyka Thomasa Newmana Blade Runner - wersja w wykonaniu Vangelisa Dirty Dancing - klasyka na każdą okazję=do tańca, lepienia pierogów i do ru#chania Forrest Gump - klasyka lat 60-tych Heat - znowu Elliot Goldenthal Inland Empire - oryginalna składanka, w tym kilka kawałków Lyncha K-Pax - polecam utwór Taxi Ride La Piovra - jeśli ktoś pamięta serial "Ośmiornica" - dla fanów Ennio Morricone Serial LEXX The Dark Zone - świetne kawałki trash-metalowe w wykonaniu mało znanego podówczas Marty Simona Matrix - wiadomo - klasyka gatunku Ostatnie Kuszenie Chrystusa - Genialne instrumentalne kawałki Petera Gabriela - kapitalna dawka orientu The Dark Knight - niezwykle płodny Hans Zimmer - tutaj we współpracy z Jamesem Newtonem Howardem - niepokojący soundtrack The Mission - znowu Ennio Morricone Cienka Czerwona Linia - i znowu Hans Zimmer Truman Show - świetne instrumentalne kawałki w kompozycji Burkharda Dawitza i Philipa Glassa. Polecam kawałek Anthem Twin Peaks - klasyk Badalamentiego, który każdy zna Skazani na Shawshank - jeden z lepszych soundtracków - w wykonaniu Thomasa Newmana. Sampel z kawałka "Brooks was Here" jest użyty w piosence Jakatty To tylko wierzchołek góry lodowej Odpowiedz Link Zgłoś
kleks.keks.eks.seks Re: To ja pojadę alfabetycznie 12.02.10, 16:46 Dzięki, potworski. WRESZCIE ktoś wymienił Forresta Gumpa. Dla mnie to najlepszy soundtrack ever (zresztą właśnie go słucham). Świetne są również Jackie Brown i Pulp Fiction, w ogóle muzyka od Tarantino jest rewelacyjna. Virgin Suicides i Air, mmmm. Interesujący jest także Fight Club ost. No i oczywiście Blade Runner i Twin Peaks. Odpowiedz Link Zgłoś
kleks.keks.eks.seks Re: To ja pojadę alfabetycznie 12.02.10, 16:47 O, i nie wiem, co prawda, jak się przedstawia soundtrack, ale pamiętam, że świetna muzyka była w "Broken Flowers". Odpowiedz Link Zgłoś
devilyn Re: To ja pojadę alfabetycznie 12.02.10, 21:26 Potworski za Twin Peaks uwielbiam Cię ;-) maleńki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki_pinocheta Re: To ja pojadę alfabetycznie 13.02.10, 08:27 Bardzo dobra lista. W koncu ktos polecil mojego faworyta. Moje propozyce - postaram sie nie powielac pozycji: Control - glownie muzyka Joy Division 9 Kompania - ciekawy motyw przewodni, niezle instrumentalne kawalki Arizona Dream - wspolpraca Bregovica i Iggiego Popa Underground - znowu Bregovic, klasyka Truposz - dobra, gitarowa, psychodeliczna muzyka Neila Younga Juno - mega gowniany film, ale mocna sciezka dzwiekowa, jedyny plus tej produkcji 28 Days Later, 28 Weeks Later - idealnie wspolgra z obrazem www.youtube.com/watch?v=ST2H8FWDvEA Amelia - proste, ale melodyjne granie Psy, Psy II, Symetria - Michal Lorenc Dekalog - najlepsza sciezka dzwiekowa Preisnera wedlug mnie, oszczedna i surowa Black Cat White Cat, Zycie jest cudem - muzyka stworzona przez zespol, w ktorym gra Kusturica (No Smoking Orchestra) Meet Joe Black - Newman w dobrej formie 25th Hour- jeden motyw przewodni, przez co po krotkim czasie sie nudzi, instrumentalna muzyka, niezly klimat Wszystkie sciezki dzwiekowe do filmow Tarantino i Ritchiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 15:40 a1ma napisała: > Pulp Fiction? > Cruel Intentions? > Desperado? wszystko Williamsa (zwłaszcza The Patriot) większość filmów Tarantino Hans Zimmer wiele innych nie ma dobrego filmu bez muzyki Odpowiedz Link Zgłoś
happy_end Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 15:41 Robin of Sherwood (z M.Praed'em) O Brother, Where art Thou? www.youtube.com/watch?v=j8G6RZJqyNQ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 15:49 happy_end napisała: > Robin of Sherwood (z M.Praed'em) Zespół Clannad - znany tylko z tego jednego soundtracku. A w tle Enya - o czym mało kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 16:33 > Zespół Clannad - znany tylko z tego jednego soundtracku. A w tle Enya - o czym > mało kto wie. to prawda. ale mało kogo to interesuje. w skali ludzkości naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 18:06 no bez jaj potforsky. Clannad znany tylko z 1 kawalka? Chyba przedszkolakom i ignorantom z pod znaku RMF i Radio Z. Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 18:13 soulshunter napisał: > no bez jaj potforsky. Clannad znany tylko z 1 kawalka? Chyba przedszkolakom i i > gnorantom z pod znaku RMF i Radio Z. Nie z jednego kawałka, tylko z jednej płyty - Legend. Reszta ich płyt jest dużo słabiej kojarzona. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 18:17 bo to muzyka wymagajaca, do saczenia i delektowania sie nia a nie zlopania jak piwsko na octoberfest. Odpowiedz Link Zgłoś
fuks0 Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 15:47 Matrix M.I. 2 Gladiator Władca Pierścieni Ostatni Samuraj Odpowiedz Link Zgłoś
sleepsafe Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 15:53 Bardzo lubię Alberto Iglesiasa, który ilustruje muzycznie filmy Almodovara. Poza tym: "Leaving Las Vegas" "Fortepian" "Mo better blues" i jak już ktoś pisał wzceśniej "Jackie Brown" Odpowiedz Link Zgłoś
miau_weglowy Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 17:07 the fabulous baker boys twin peaks hours reality bites trainspotting cariots of fire 1492; conquest of paradise chyba tyle Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelka_dziopkowa Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 17:42 windą na szafot ghost dog vabank janosik stawka większa niż życie Odpowiedz Link Zgłoś
gr.een Re: najlepsze ścieżki dźwiękowe 12.02.10, 18:42 www.youtube.com/watch?v=n1CltM43CFA&feature=related idealne nawiązanie do tego co jest za oknem :) Odpowiedz Link Zgłoś