Dodaj do ulubionych

Na Wawelu? Czy to nie przesada?

• hotally pierd***nięci... 13.04.10, 14:28
      myslalam, ze pomysłu ze stadionym narodowym nic nie przebije.
      Jarek szukuje miejsce i dla siebie: Lechu, przesun sie....
      • lisdene Re: pierd***nięci... 13.04.10, 17:38
        hotally napisała:

> myslalam, ze pomysłu ze stadionym narodowym nic nie przebije.
        > Jarek szukuje miejsce i dla siebie: Lechu, przesun sie....
        >
        Po co ten jad??? Brak uszanowania ludzkiej godności. Umiemy się
        tylko nawzajem opluwać.....
    • policjawkrainieczarow Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 14:57
      Nie mam nic do Wawelu. Nei dlatego, ze prezydent byl wysmienity. nei dlatego,
      ze zginal w czasie pelnienai urzeu i to tragicznie. bardziej ze wzgledu na
      okolicznosci temu towarzyszace (cel ich podrozy i okolicznosci mu towarzyszace,
      czyli jakby troche fakt, ze, no dzieje sie historia). Wawel to w sumie jest
      historia Polski w pigulce, wszystkie dzieciaki sie przeciez na wycieczkach
      szkolnych prowadzi do krypt i sie im tlumaczy kto byl kim i dlaczego. Czy tego
      chcemy, czy nie, grob Kaczynskich bedzie zatem w swiadomosci Polakow
      jednoczesnie symbolem wyjasnienia klamstwa katynskiego, pomordowanych oficerow,
      ktorzy zostali zakopani w masowych dolach z dala od kraju, przywodcow polskich i
      rosyjskich w objeciach, czego przeciez nikt by sobie w najsmielszych snach nie
      wyobrazal 30 lat temu itd. Sadze tez, ze w zwazku z tym bedzie nieco wiecej
      dostojnych gosci na tym pogrzebie nizgdyby prezydent zmarl z powodu choroby,
      dlczegoby nie podjac ich w takim miejscu? Mysle, ze Wawelowi nie ubędzie, jesli
      para prezydencka spocznie na jego terenie.
      • marguyu Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 15:41
        Wiekszosc wielkich (naprawde wielkich) tego swiata zostala pochowana
        w ich wlasnej parafii. Mam na mysli Churchila, de Gaulle, Roosevelta
        i wielu innych, ktorzy w trudnych czasach wojny (i nie tylko)
        sprawdzili sie jako przywodcy i wywarli ogromny wplyw na swiat w
        ktorym zyli.
      • haldeman79 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 16:05
        policjawkrainieczarow napisała:

> Czy tego
        > chcemy, czy nie, grob Kaczynskich bedzie zatem w swiadomosci Polakow
        > jednoczesnie symbolem wyjasnienia klamstwa katynskiego, pomordowanych oficerow,
        > ktorzy zostali zakopani w masowych dolach z dala od kraju, przywodcow polskich
        > i
        > rosyjskich w objeciach, czego przeciez nikt by sobie w najsmielszych snach nie
        > wyobrazal 30 lat temu itd.

Ten grób będzie trampoliną dla wielu polityków do świetlanej kariery a ze
        zmarłego prezydenta zrobi męczennika.
        • policjawkrainieczarow Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 16:32
          > Ten grób będzie trampoliną dla wielu polityków do świetlanej kariery a ze
          > zmarłego prezydenta zrobi męczennika.

jedno i drugie będzie niezależnie od miejsca pochowku. co to za argument?
          • haldeman79 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 16:42

> > Ten grób będzie trampoliną dla wielu polityków do świetlanej kariery a ze
            > > zmarłego prezydenta zrobi męczennika.
            >
            > jedno i drugie będzie niezależnie od miejsca pochowku. co to za argument?

Za zostawieniem Wawelu i ludzi tam spoczywających w spokoju.
            • policjawkrainieczarow Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 17:06
              ja rozumiem ze gladkie nic nieznaczace slowka ci ida gladko, ale o logike jakas
              prosze.
              na Wawelu chowano wladcow Polski, ktorzy - jako, że stanowisko sprawowali
              dożywotnio - schodzili w trakcie służby. (Prezydentom zdarza się to
              nieporównanie rzadziej i schodzą jako osoby już takie bardziej prywatne). Jak
              się jakiś król nie wsławił odpowiednio, to przecież mu miejsca w krypcie nie
              odmawiali.

I zauważ, że kiedy król umierał, to to zawsze było trampoliną dla kogoś, a
              jakoś spoczywającym tam poprzednikom nie robiło to problemu.

IMO wymyślasz.
              • haldeman79 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 17:27

> ja rozumiem ze gladkie nic nieznaczace slowka ci ida gladko,

Tak samo jak Tobie.

> ale o logike jakas
                > prosze.

No to będzie prosto skoro nie rozumiesz.
                Nie zasłużył aby być pochowany na Wawelu.Sam fakt że ginie się w tragicznym
                wypadku nie daje takiego prawa.Takie prawo dawałyby jakieś wybitne zasługi za życia.

> IMO wymyślasz.

Wyrażam swoją opinię.
            • rumak.hrabiny Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 20:51
              > Za zostawieniem Wawelu i ludzi tam spoczywających w spokoju.

jeżeli rościsz sobie jakieś prawa do tej nieruchomości lub gruntu, wystąp na
              drogę sądową.

leży tam jakiś twój przodek? zostawił ci któryś z pochowanych pełnomocnictwo, by
              reprezentować jego interesy? jakim więc prawem przemawiasz w ich imieniu?
              • haldeman79 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 21:33
                rumak.hrabiny napisał:

> > Za zostawieniem Wawelu i ludzi tam spoczywających w spokoju.
                >
                > jeżeli rościsz sobie jakieś prawa do tej nieruchomości lub gruntu, wystąp na
                > drogę sądową.
                >
                > leży tam jakiś twój przodek? zostawił ci któryś z pochowanych pełnomocnictwo, b
                > y
                > reprezentować jego interesy? jakim więc prawem przemawiasz w ich imieniu?

Przemawiam w swoim imieniu. Mogę?
                • lisdene Bicie piany 13.04.10, 21:44
                  Jak w temacie.
                • rumak.hrabiny Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 12:53
                  w swoim imieniu możesz przemawiać w sprawie pochówku swoich bliskich. nie twoja
                  rodzina, nie twoja krypta. chciałbyś, by sąsiad ci mówił, gdzie możesz pochować
                  dziadka a gdzie nie?
      • jane-bond007 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 18:21
        zgadzam sie z Policjawkrainie...
      • kasiadoro Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 09:20
        Naprawadę badzo sensownie brzmi Twoje wyjaśnienie i muszę
        powiedzieć, że nawet mnie przekonuje. Aby jednak Twoja wizja była
        spełniona należałoby spełnić dodatkowe warunki:
        1. obok grobu prezydenta zamieszczone powinny być dokładne
        informacje o okolicznościach - nie liczyłabym tylko na to co powie
        przewodnik, poza tym masa ludzi zwiedza zabytki samodzielnie.
        2. Należałoby też umieściś listę osób, które zginęły w tym samym
        wypadku - przecież oni w sposób tak samo zaangażowany chcieli złożyć
        hołd pomordowanym w Katyniu i ich śmierć nie powinna nigdy być
        uznana za "mniej ważną" niż śmierć prezydenckiej pary.

Czy wierzysz w to, że tak będzie? Bo ja nie.

Moim zdaniem lepiej by było i każdy wysoko oceniłby Jarka, gdyby z
        proponowanych miejsc pochówku nie wybrał Wawelu, bo np Lech był
        Warszawiakiem, bo muzeum Powstania Warszawskiego, bo córka będzie
        miała bliżej na grób rodziców, bo w katedrze w Warszawie jest równie
        dobre "towarzystwo" - cokolwiek. Pokazałby wtedy, że szanuje brata i
        zdanie jego córki bardziej niż swoje chore ambicje. A tak - zachował
        się jak gówniarz, który zaproszony do restauracji wybiera najdroższe
        danie wiedząc, że jest na nie uczulony.

Jednym zdaniam chciałabym podsumować: Wszystko co, co w naszym
        społeczeństwie naprawił Lech Kaczyński swoją śmiercią, doskonale
        sp...ł jego brat wyborem miejsca pochówku.
        Pozdrawiam.
    • anwad Manipulacja "GW" i PO 13.04.10, 15:32
      Rodzina jeszcze nie wybrała miejsca pochówku, według "Wybiórczej", która z kolei
      ma info z kręgów rządowych, rodzina już rano wybrała Wawel. Brzydzę się
      manipulatorami - "Wybiórczą" i PO.

krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7767153,Jaroslaw_Kaczynski_prosi_o_czas_do_namyslu.html
      • rosa_de_vratislavia Re: Manipulacja "GW" i PO 13.04.10, 16:37
        anwad napisała:
        >Brzydzę się
        > manipulatorami - "Wybiórczą" i PO

To może tak tej "Wybiórczej pilnie nie czytaj"?
        Zważ,że siedząc tu na portalu, wchodząc na artykuły Wyborczej,
        pisząc na forum - podnosisz tym paskudom oglądalność "klikalność" i
        sprawiasz,że portal lepiej wygląda w statystykach -> dostaje więcej
        reklam -> więcej zarabia.
        Finansujesz zbrodniczy organ Michnika:)

Mże przenieś się na salon24?
        • lodzpodwodna Re: Manipulacja "GW" i PO 16.04.10, 09:45
          rosa_de_vratislavia napisała:

> anwad napisała:
          > >Brzydzę się
          > > manipulatorami - "Wybiórczą" i PO
          >
          > To może tak tej "Wybiórczej pilnie nie czytaj"?

A kogo wtedy będzie się brzydzić?
    • minasz liczyłem na swiatynie opacznosci bozej 13.04.10, 15:49
      ale wiedziałem ze wawel tez padnie
      oby nie
      • sabriel Re: liczyłem na swiatynie opacznosci bozej 13.04.10, 17:35
        Jakoś specjalnie mnie to nie bulwersuje.
      • lisdene Re: liczyłem na swiatynie opacznosci bozej 13.04.10, 17:36
        minasz napisał:

> ale wiedziałem ze wawel tez padnie
        > oby nie

Co Wam przeszkadza gdzie prezydent będzie pochowany???? Pewnie
        niektórzy z Was byli koło Pałacu Prezydenckiego, by oddac Jemu
        ostatni hołd. A teraz przeszkadza Wam to gdzie będzie pochowany.Ii
        tak nie macie na to wpływu, więc po co bić pianę, by tylko ją bić?
    • rumak.hrabiny apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 17:49
      przestańcie pluć

istnieją przecież dwie możliwości

1. rodzina prezydenta sama zabiegała o pochowanie prezydenta i jego żonę na wawelu

2. gospodarz wawelskiej krypty zaproponował takie zaszczytne miejsce.

kto z was by odmówił, gdyby chciano tam pochować kogoś wam bliskiego? czy w
      ogóle wypadało by odmówić? jak by później spojrzeć w oczy rodzinie i przyszłym
      wnukom?

• wacikowa Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 18:12
        > 1. rodzina prezydenta sama zabiegała o pochowanie prezydenta i jego żonę na waw
        > elu
        Maja go już dość? Nie chcą go w Wawie bo nie zasłużył na aleje zasłużonych?
        > 2. gospodarz wawelskiej krypty zaproponował takie zaszczytne miejsce.
        >
        > kto z was by odmówił, gdyby chciano tam pochować kogoś wam bliskiego? czy w
        > ogóle wypadało by odmówić? jak by później spojrzeć w oczy rodzinie i przyszłym
        > wnukom?
        Ja.
        Jak go tam pochowają to ca ja wnukom powiem,że za co on tam leży? Za jakie
        zasługi? Co takiego zrobił?
        • rumak.hrabiny Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 18:48
          nie obraź się waciakowa, ale na twoim miejscu bardziej bym się obawiał, że wnuki
          kiedyś powiedzą - dlaczego nasza babcia ma jakieś dziwne poglądy i taka jest
          skostniała w swoich poglądach?

kraków to podobno porządne miasto, gdzie ludzie pielęgnują prawicowe i
          patriotyczne tradycje, więc się kiedyś nie zdziw. spytaj się swych sąsiadów
          dlaczego tak cenią profesora Kaczyńskiego. jedni za muzeum Powstania, inni za
          Katyń, jeszcze inni za to, że nie zapomniał o schorowanych, często żyjących w
          nędzy i wyśmiewanych przez swych oprawców prawdziwych bohaterów walki z
          komunizmem. każdy go ceni za coś innego. ja na przykład najbardziej cenię go, że
          pozostał wierny tradycjom i miał odwagę przeciwstawić się potężnej machinie
          medialnej, wmawiającej nam, że Polak to taki gorszy europejczyk.

zastanów się też, dlaczego nawet w dalekiej brazylii wprowadzono żałobę
          narodową. dlaczego tyle dystyngowanych głów państwa się na pogrzeb wybiera.
          • rumak.hrabiny Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 18:50
            *prawdziwych bohaterach, oczywiście
          • wacikowa Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 18:56
            O mądrość moich wnuków się nie martw. Martw się ,że kolejny raz tym razem po
            śmierci podzielił Polaków. Jak kochałam Wawel tak moja noga tam nie postanie.
            Teraz będzie wstyd się przyznać,że jestem z Krakowa. Dla mnie ma krew na rękach
            tych którzy zginęli.
            • rumak.hrabiny Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 19:23
              pytałaś dlaczego ludzie cenią prezydenta, napisałem. dlaczego ty tak nie
              cierpisz profesora Kaczyńskiego? w czym od niego czujesz się lepsza?
              wykształceniem? tradycjami rodzinnymi? historią działalności opozycyjnej?
              poszanowaniem rodziny, matki, współmałżonka? urodę pomińmy - wierzę ci na słowo.

kto podzielił Polaków i w czyim to było interesie? zastanów się, bo nie lubię
              się powtarzać. przecież w interesie prezydenta była sprawna koalicja pis-po z
              silnym, osiągającym sukcesy rządem, co by pozwoliło mu wygrać następną kadencję
              w cuglach. kto zaś zaślepiony żądzą władzy nie potrafił po męsku znieść porażki
              i kosztem dobra kraju postanowił załatwić osobiste porachunki, zemścić się za
              wygraną? komu by zagrażał rząd pis-po? uczciwym ludziom czy ustawionym na
              intratnych państwowych posadkach komuchom, ubekom, kapusiom, ich przygłupim
              dzieciom, biznesmenom okradającym państwo, oszustom, itd? dziwisz się więc, że
              kłamliwe media tak ochoczo rozdmuchały ten konflikt?
              • kirkunia Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 14.04.10, 00:08
                Come on, kto mówi że nie cierpi? Tyle ze znaj miejce swe według
                zasług swych...
                • rumak.hrabiny Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 14.04.10, 12:58
                  > Come on, kto mówi że nie cierpi? Tyle ze znaj miejce swe według
                  > zasług swych...

myślę, że mnie z kimś pomyliłaś. nie zajmuję się kontaktami z osobami z
                  zaświatów. przykro mi, ale wątpię czy para prezydencka wypowie się na temat,
                  gdzie chcą być pochowani.
          • cartahena Krakow jest przeciwny 14.04.10, 22:02
            Ja jestem rodowita krakowianka i nie podoba mi sie, zeby panstwo
            Kaczynscy byli pochowani na Wawelu. Wiekszosc moich znajomych tak
            uwaza. Dla nas, mieszkajacych tu, Wawel i katedra to swietosc. Teraz
            chca ja zdeprecjonowac. Uwazam, ze nikt juz tam nie powinien byc
            chowany. To muzeum.
            • jane-bond007 Re: Krakow jest przeciwny 14.04.10, 22:10
              no i ok,masz swoje zdanie a teraz uszanuj decyzje ktora zapadła :)
        • policjawkrainieczarow Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 19:24
          > Jak go tam pochowają to ca ja wnukom powiem,że za co on tam leży? Za jakie
          > zasługi? Co takiego zrobił?

Jest kupa rzeczy do opowiadania, bo on jednak uczestniczył w historii nie od
          momentu zostania prezydentem, to nie była kariera jak Kwaśniewskiego, ktory za
          PRLu już był ministrem-członkiem czy jakoś tak.
          Możesz opowiedzieć cała współczesna historia Polski, poczynając od wojny, mordu
          katyńskiego, stalinizmu, który pozamykał wszystkim gęby na kłódkę na całe lata,
          opozycji, która probowała przemycać prawdę, Komitecie Obrony Robotników,
          Solidarności, porozumieniach sierpniowych, internowaniach, Okrągłym Stole itd.
          O przywróconej demokracji, o przyznaniu się po latach Rosji do Katynia, o
          obchodach i tragedii, która - czy tego chcesz, cz nie chcesz, ale jakoś wpłynei
          na polską historię, tyle, że jak, to już twoje wnuczki będą lepiej wiedzieć,
          niż my teraz.

Nie ma na Wawelu miejsca, które by te 70 lat w jakikolwiek sposób upamiętnialo
          dla następnych pokoleń.
          Lech Kaczyński brał w tych wydarzeniach czynny udział i jakoś tam ich symbolem
          zostanie. Teraz wszyscy mu pamiętają prezydenturę, bo zginął jako prezydent, ale
          za jakiś czas ten kawałek będzie oceniany tylko jako wycinek jego życia.
          Nie wiem, czy jemu się należy, na pewno znalazłby się niejeden, który więcej
          poświęcił dla wolnej POlski czy cos.
          Ale uważam, że polskiej historii się symbol tych czasów na Wawelu należy . Groby
          są dla żywych bardziej niż dla umarłych.
      • wrr2 Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 18:16
        > kto z was by odmówił, gdyby chciano tam pochować kogoś wam bliskiego?
        Np. ja. Zdecydowanie wolałabym móc odwiedzać grób rodzinny bez wielkiej wyprawy do innego miasta, niż napawać się prestiżem miejsca pochówku. I wiem co mówię, bo część mojej rodziny pochowana jest dość daleko, w mieście z którym bliższych związków już nie mamy. Poza tym Lech Kaczyński był silnie związany z Warszawą, więc taka "emigracja" do Krakowa wydaje mi się nieco dziwna, ale to już decyzja rodziny.

I nie bardzo rozumiem dlaczego miałoby to skutkować niemożnością spojrzenia wnukom w oczy. Przecież nikt nie proponuje, żeby pochować ich gdzieś pod płotem. Powązki, warszawska katedra (zdaje się taka propozycja też padła) to też prestiżowe lokalizacje (jeśli można tak powiedzieć w tym kontekście).
        • rumak.hrabiny Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 18:56
          tak, rzeczywiście miejsca, które wymieniłaś to miejsca bardzo prestiżowe, ale
          nic nie przebije wawela.

w tym przypadku ty masz takie zdanie, ja inne. nie miałbym czelności odmówić, bo
          uważam, że taka odmowa, to tak jakby splunąć na Polskę i jej wspaniałą historię.
          uważam, że w pewnych sytuacjach się nie odmawia.
          • haldeman79 Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 19:06
            rumak.hrabiny napisał:

> w tym przypadku ty masz takie zdanie, ja inne. nie miałbym czelności odmówić, b
            > o
            > uważam, że taka odmowa, to tak jakby splunąć na Polskę i jej wspaniałą
            historię
            > .
            > uważam, że w pewnych sytuacjach się nie odmawia.

Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę że pochowanie Kaczyńskiego na Wawelu może być
            również tak odbierane?
            • rumak.hrabiny Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 19:28
              to może chociaż ty mi odpowiesz dlaczego uważasz, że masz moralne prawo tak
              pisać. konkretnie, bez nic nie wartych propagandowych sloganów i kłamliwych
              stereotypów.

czy masz lepsze wykształcenie, czy piękniejszą kartę opozycyjną? a może twój
              dziadek był dowódcą jego ojca w Powstaniu? proszę tylko o konkrety
              • haldeman79 Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 20:37
                rumak.hrabiny napisał:

> to może chociaż ty mi odpowiesz dlaczego uważasz, że masz moralne prawo tak
                > pisać. konkretnie, bez nic nie wartych propagandowych sloganów i kłamliwych
                > stereotypów.
                >
                > czy masz lepsze wykształcenie, czy piękniejszą kartę opozycyjną? a może twój
                > dziadek był dowódcą jego ojca w Powstaniu? proszę tylko o konkrety

A jakie Ty miałeś?
                • rumak.hrabiny Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 21:08
                  ale co miałem?

wiesz czym się różnimy? nigdy nie byłem wielkim fanem Jarugi Nowackiej. ktoś
                  założył wątek o niej. chociaż jestem antykomunistą, nawet mi do głowy nie
                  przyszło, by tam wchodzić, jątrzyć, bo w tak szczególnych dniach potrafię
                  uszanować uczucia innych, czego życzę wam wszystkim tak bez skrupułów
                  lejących jad nienawiści na prezydenta
                  .

nie próbuj więc odbijać piłeczkę, odpowiadać pytaniem na pytanie, bo chyba
                  jesteś w stanie zrozumieć, że nasze postawy dzieli przepaść moralna. ja w
                  odróżnieniu od was niezależnie od poglądów politycznych, nie napisałem tu złego
                  słowa o żadnej z ofiar katastrofy. dlaczego więc mam rozmawiać z tobą i tobie
                  podobnymi jak równy z równym?

miejcie chociaż odrobinę człowieczeństwa i poskromcie swoją złośliwość
                  przynajmniej do czasu aż ciało spocznie w krypcie.
                  • haldeman79 Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 21:41
                    rumak.hrabiny napisał:

> ale co miałem?

Prawo pisać, że odmowa pochowania zmarłego prezydenta to plucie na Polskę.
                    >
                    > wiesz czym się różnimy? nigdy nie byłem wielkim fanem Jarugi Nowackiej. ktoś
                    > założył wątek o niej. chociaż jestem antykomunistą, nawet mi do głowy nie
                    > przyszło, by tam wchodzić, jątrzyć, bo w tak szczególnych dniach potrafię
                    > uszanować uczucia innych, czego życzę wam wszystkim tak bez skrupułów
                    > lejących jad nienawiści na prezydenta
                    .

Szanuję uczucia jego córki i brata po stracie kogoś bliskiego.
                    >
                    > nie próbuj więc odbijać piłeczkę, odpowiadać pytaniem na pytanie, bo chyba
                    > jesteś w stanie zrozumieć, że nasze postawy dzieli przepaść moralna.

Tak widzę Ty jesteś z tych prawych,prawdziwych patriotów. To na pewno cudowne
                    uczucie, ta wyższość, ta moralność która jest Twoja i tylko Twoja.

ja w
                    > odróżnieniu od was niezależnie od poglądów politycznych, nie napisałem tu złego
                    > słowa o żadnej z ofiar katastrofy. dlaczego więc mam rozmawiać z tobą i tobie
                    > podobnymi jak równy z równym?

Rozumiem, że jesteś równiejszy wśród równych.
                    >
                    > miejcie chociaż odrobinę człowieczeństwa i poskromcie swoją złośliwość
                    > przynajmniej do czasu aż ciało spocznie w krypcie.

Zaczekajmy więc ze złożeniem ciała w krypcie aż emocje ostygną, aż skończy się
                    żałoba. Co Ty na to?

• rumak.hrabiny Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 14.04.10, 13:15
                      doceniam twoją propozycję i chętnie przystałbym na nią. w moim interesie jest,
                      by zostawić tragicznie zmarłych w spokoju. nie mogę jednak pozwolić by
                      przesiąknięte nienawiścią do prezydenta politruckie hieny typu masher, bezkarnie
                      jak te sępy pastwiły się nad zwłokami Prezydenta Rzeczypospolitej.

i jeszcze jedno. pisząc o mojej wyższości moralnej nie miałem na myśli swych
                      poglądów politycznych. miałem na myśli mój stosunek do wszystkich ofiar
                      katastrofy. nawet do głowy by mi nie przyszło dyskutować gdzie zmarła Jaruga
                      Nowacka jest godna być pochowana a gdzie nie. to kwestia wychowania,
                      wrażliwości, kultury, dobrego smaku a nie poglądów.
                      • madzialenka_live Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 14.04.10, 13:25
                        Ty mówisz o dobrym smaku i wychowaniu? Ty, który wyzywasz tu ludzi
                        od bydlaków, gnid i ptasich móżdzków?
                        Daj juz sobie na wstrzymanie Lew vel " urodzony.dzisiaj" , trollico
                        i prowokatorko wielonikowa.
          • wrr2 Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 13.04.10, 19:08
            Ale co to ma do niemożności spojrzenia wnukom w oczy? Wyjaśnisz? Zresztą katedra warszawska również ma kawał historii za sobą, również pochowane są tam znane postaci (link) z księdzem Popiełuszką na czele. Dlaczego odmowa pochówku tutaj to nie jest dla ciebie "splunięcie na Polskę"?
          • kirkunia Re: apeluję o rozsądek - poskromcie emocje, 14.04.10, 00:10
            No i o ot chodzi... Rodzinka wybara Wawel i tu zapadła konsternacja.
            Bo jak tu odmówić w takiej sytuacji? JK powinien się wstydzić - ale
            nie umie.
    • mahadeva Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 18:03
      przepraszam, gdzie tu hipokryzja??? demokratycznie wybrany prezydent
      cywilizowanego państwa ginie tragicznie - no chyba mu sie nalezy!
      ps. a co jak za kilka mcy sie okaze, ze to on jest winny wypadku? sa
      glosy, ze taka informacja bedzie ukryta, wiec nie trzeba bedzie go
      wykopywac i grzebac w anonimowym grobie za kare :)
      • zawszezabulinka Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 18:09
        mnie jest obojetne gdzie spocznie prezydent wraz z malzonka. dla mnie moze byc
        krakow

oboje z tz lubimy to miasto, chetnie jezdzimy, mamy blizej. ja w wawie nie bylam
        i nie wiem czy chcialabym przyjechac do tego miasta
        --
        walczę
      • masher Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 18:26
        1. demokratycznie wybrany moze nawet niecalymi 25% wszystkich uprawnionych wyborcow.
        2. zginal w katastrofie lotniczej, ktorej mogl byc posrednim sprawca
        3. za zycia uwazany za jednego z najgorszych prezydentow ktory nawet obywateli
        wlasnego kraju potrafil obrazac...
        4. ten ktos nie mial pod koniec kadencji szans na reelekcje, byl w nizinach
        sondazowych. nie trzeba przypominac dlaczego

i ktos taki tylko dlatego ze rozwalil sie z blisko setka ludzi daje mu prawo aby
        spoczac na Wawelu? to uwazasz za normalne? dlaczego na Wawelu nie mialby spoczac
        pilot tego samolotu albo pani ktora znacznie bardziej zasluzyla sie w historii
        Polski, bo to przez nia rozpoczal sie strajk. dla mnie to jest zbezczeszczenie
        krypty Wawelskiej. krolowie i pozostali tam pochowaniu w grobach beda sie
        przewracac! gdzie dbanie o pamiec historyczna, o rzecz nadrzedna jaka mamy-
        historie, kulture? i w imie czego sie to by mialo odbyc? ze banda oszolomow
        sterowanych dosc umiejetnie uznaje go za wielkiego wodza? ze jeszcze wieksza
        ktora wczesniej plula na niego za zycia teraz sa nagorliwszymi jego, nie bojmy
        sie tego slowa, wyznawcami...
        zostaje zyczyc tylko pokory, spokoju i pamieci o rzeczach najwazniejszych! oraz
        aby ludzie w koncu przestali dbac o swoje interesiki partyjne, osobiste a
        zaczeli dbac o GODLO, FLAGE, OJCZYZNE i pamiec historyczna. bo dzis moze nikt
        zlego slowa nie powie, w tym tumulcie, zagluszeniu i sprowadzeniu do poziomu
        bruku. ale przyjda takie czasy ze z pogarda beda pukac sie w czola nasi
        potomkowie glosno przeklinajac obecny zwykly elementarny brak umiaru, rozwagi i
        taktu. tak jak my klniemy na sarmatow ktorzy rozjechali nam ojczyzne, tak dzis
        dzieje sie doladnie to samo.
        • wacikowa Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 18:35
          Może biorą pod uwagę jego walkę z Tuskiem? Albo im się popieprzyło i stwierdzili
          ,że zasłużył tak jak Ci co polegli w Katyniu? W końcu też tam poległ:)
          Kumpel właśnie napisał,że szkoda kasy na szopkę skoro w 3 dniu ma zmartwychwstać.
          • masher Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 20:01
            lol prawie tak dobre jak to ze najlepszy z rana jest zimny lech. lubie angielski
            humor :D
        • mahadeva Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 18:56
          sorry, ciagle jestem wstrzasnieta smiercia tylu osob
          tez sie zastanawiam, czy bedzie mozliwe postawienie go przed Trybunałem, a wtedy
          co - usuna go z Wawelu? pewnie raczej cala sprawa zostanie zatuszowana... w USA
          bylby postawiony przed Trybunalem, ale tu jest Polska :/
          • sabriel Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 19:32
            Dziecko, co ty bredzisz, przed jakim Trybunałem? I za co tak w ogóle?
            • mahadeva Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 20:16
              nie wiem, jak go inaczej ukrac
              nie bredze? uwazasz, ze jesli ktos posyla ludzi na pewna smierc, bo ma wladze
              formalna, to mu wolno? i nawet nie mozna oficjalnie uznac go winnym? i takie
              typy jak Ty mowia, ze bredze - fuj
              • wrr2 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 20:26
                Maha wyluzuj. Nie wiesz jak było, więc nie wydawaj wyroku. To że coś wydaje się
                prawdopodobne, nie znaczy, że jest prawdziwe.
        • mahadeva Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 18:59
          wiesz dla mnie sprawiedliwosc jest wartoscia nadrzedna, szacunek dla ludzi,
          dlatego jesli ujawnia, ze to on byl winny, ale go nie skarza, to byc moze
          pomysle o wyjezdzie z tego kraju
          kurcze, ciezko mi sie mysli :)
    • skarpetka_szara Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 18:43
      Bo widzisz, ja mysle ze to jest cecha narodowa - byc porywczym.
      Teraz wszyscy sie nakrecaja, pod wplywem chwili robia
      nieprzemyslane i nielogiczne decyzjie, bo wiesz, bo to "z serca", a
      za pol roku sie obudza, i sami sie zdziwia co zrobili. Ale bedzie
      za pozno i sie nikt nie przyzna na glos ze tak naprawde zrobili
      glupote.

Mam nadzieje ze do tego nie dojdzie, ze jest wystarczajaco duzo
      normalnie myslacyhc ludzi aby zawolac "Halo!"
    • rumak.hrabiny Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 18:59
      następnym razem zanim bezmyślnie rzucisz oszczerstwo, dwa razy się
      zastanów,

no chyba, że podlinkujesz, że to brat prezydenta był władny podjąć taką decyzję
    • haldeman79 Decyzja zapadła. 13.04.10, 19:03
      Mam tylko nadzieję, że Wawel pozostanie miejscem dla wszystkich ludzi
      niezależnie od poglądów politycznych.
      • rosa_de_vratislavia Re: Decyzja zapadła. 13.04.10, 19:13
        haldeman79 napisał:

> Mam tylko nadzieję, że Wawel pozostanie miejscem dla wszystkich
        ludzi niezależnie od poglądów politycznych.

Nie sądzę. Odmówiono ( w brzydki sposób)tm miejsca ś.p. Czesławowi
        Miłoszowi, wybitnemu poecie, nobliście, stwierdzając,że w wierszach
        ośmielał się krytykować Polskę,a w ogóle, to był Litwinem, więc won.
        Miłosz leży na krakowskiej Skałce.
        • kobranockaa [...] 13.04.10, 19:17
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • pendzacy_krolik siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 19:22
      i sie ciesz,ze cie nie wywalaja.albo jeszcze lepiej - zamilcz.
      ps. dlaczego trwa festiwal? bo wreszcie ci, ktorzy sympatyzowali z
      bylym prtezydentem moga sie do tego przyznac.inaczej
      byliby "zlinczowani" slownie. chociaz w moim przypadku jest to
      wieksza sympatia po stronie prezydentowej.
      • haldeman79 Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 19:31
        pendzacy_krolik napisała:

> i sie ciesz,ze cie nie wywalaja.albo jeszcze lepiej - zamilcz.
        > ps. dlaczego trwa festiwal? bo wreszcie ci, ktorzy sympatyzowali z
        > bylym prtezydentem moga sie do tego przyznac.inaczej
        > byliby "zlinczowani" slownie. chociaz w moim przypadku jest to
        > wieksza sympatia po stronie prezydentowej.

Wybacz ale żal dupę ściska jak się czyta takie komentarze. Z jednej strony
        piszesz, że ludzi sympatyzujący z prezydentem wreszcie mogą wyrazić swoją opinie
        z drugiej każesz milczeć tym którzy się z nim nie zgadzali.

Brawo co za bezstronność.
        • pendzacy_krolik Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 19:56
          bo elementarna kultura nakazywalaby w tym tygodniu powstrzymanie sie
          od zakladania takich watkow.
          haldeman79 napisał:

> pendzacy_krolik napisała:
          >
          > > i sie ciesz,ze cie nie wywalaja.albo jeszcze lepiej - zamilcz.
          > > ps. dlaczego trwa festiwal? bo wreszcie ci, ktorzy sympatyzowali
          z
          > > bylym prtezydentem moga sie do tego przyznac.inaczej
          > > byliby "zlinczowani" slownie. chociaz w moim przypadku jest to
          > > wieksza sympatia po stronie prezydentowej.
          >
          > Wybacz ale żal dupę ściska jak się czyta takie komentarze. Z
          jednej strony
          > piszesz, że ludzi sympatyzujący z prezydentem wreszcie mogą
          wyrazić swoją opini
          > e
          > z drugiej każesz milczeć tym którzy się z nim nie zgadzali.
          >
          > Brawo co za bezstronność.
          • alpepe Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 19:58
            elementarna kultura wymaga również zapoznania się ze wszystkim wypowiedziami
            wątkodawczyni, a tego raczej króliku nie uczyniłaś.
            • pendzacy_krolik Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 20:22
              no nie.juz kiedys napisalam,ze czytam do stu,dalej nie daje rady.
              ale siedzac w niemcach nie mozewsz czuc tego,co czuje prawdziwy
              polak w tym kraju. nie zebym byla fanka Kaczynskiego,ale jestem
              fanka Polski. i popieram go za fanatyzm.
              alpepe napisała:

> elementarna kultura wymaga również zapoznania się ze wszystkim
              wypowiedziami
              > wątkodawczyni, a tego raczej króliku nie uczyniłaś.
              • figgin1 Re: siedz w tych swoich niemcach 14.04.10, 09:44
                lol
      • alpepe Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 19:32
        To wątek na forum Gazeta. Jeśli admini uznają, że jest niezgodny z netykietą, to
        go wywalą. Popełniałam już nieraz nieregulaminowe wpisy i mnie kasowano. Nie mam
        o to w większości przypadków pretensji. Co zaś do mojego siedzenia w Niemczech,
        to czasem z lotu ptaka widać lepiej to raz, dwa, nie mów, że nie widzisz tej
        ogólnej obłudy. No i na koniec: nie rozumiem braku odwagi cywilnej, czytaj:
        strachu przed byciem zlinczowanym słownie.
        Uczyniwszy na wieki wybór, w każdej chwili wybierać muszę.
        • pendzacy_krolik Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 19:58
          admini GW sa slepi. wiec nie zauwazyli tego watku. albo na tyle
          ograniczeni,ze nie zauwazyli niestosownosci zakladania watkow
          podonej treci w dniach zaloby narodowej. admini sa dla ciebie
          bozyszczami,ze tak wierzysz w ich obiektywizm?
          • alpepe Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 20:22
            Absolutnie nie widzę żadnej niestosowności w założeniu przeze mnie wątku, sądząc
            po ilości wpisów, nie jestem jedyna.
        • efi-efi Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 20:10
          Jestem za Wawelem, jak najbardziej.

I bynajmniej nie z powodu zasług jakie miał za życia.
          • julcia_bleble Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 20:21
            Wawel??? Glupota! Bez przesady. Jak slysze w radiu i w tv ze
            L.Kaczynski byl bohaterem to normalnie trafia mnie cos. Z calym
            szacunkiem dla niego ale z niego taki bohater jak i ze mnie. Chyba
            BOHATER PISU! Rozumiem pochowac ich na Powazkach, ale zeby na
            Wawelu? Na Wawelu sa pochowani KROLOWIE, PILSUDKI I WIELU INNYCH
            WYBITNYCH a KAczynski nie moze z nimi konkurowac. Ludzie, co WY
            robicie najlepszego?? Kaczynski do piet nie dosiega tym ktorzy tam
            leza. Boze tragedia!!! no tak, ale przy okazji bedzie to promocja
            miasta Krakowa no i duchowni tez odpowiednia kase wezma.
            • pendzacy_krolik a kto to byl Pilsudski? 13.04.10, 20:44
              julcia_bleble napisała:

> Wawel??? Glupota! Bez przesady. Jak slysze w radiu i w tv ze
              > L.Kaczynski byl bohaterem to normalnie trafia mnie cos. Z calym
              > szacunkiem dla niego ale z niego taki bohater jak i ze mnie. Chyba
              > BOHATER PISU! Rozumiem pochowac ich na Powazkach, ale zeby na
              > Wawelu? Na Wawelu sa pochowani KROLOWIE, PILSUDKI I WIELU INNYCH
              > WYBITNYCH a KAczynski nie moze z nimi konkurowac. Ludzie, co WY
              > robicie najlepszego?? Kaczynski do piet nie dosiega tym ktorzy tam
              > leza. Boze tragedia!!! no tak, ale przy okazji bedzie to promocja
              > miasta Krakowa no i duchowni tez odpowiednia kase wezma.
              • vandikia Re: a kto to byl Pilsudski? 13.04.10, 21:36
                nie wiesz?
                oceniasz go przez pryzmat posiadania kilku kochanek?
                to braffo.
          • pendzacy_krolik Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 20:23
            no i zakonczmy ta konkluzja watek. wyzbadzmy sie osobistych
            uprzedzen i spojrzmy globalnie na czlowieka jako meza i meza.
            efi-efi napisała:

> Jestem za Wawelem, jak najbardziej.
            >
            > I bynajmniej nie z powodu zasług jakie miał za życia.
      • wrr2 Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 20:25
        A cóż to za tłumaczenie? Na forach politycznych ciągle trwają przepychanki
        zwolenników różnych partii i jakoś nikt się nie boi własnego zdania wyrażać.
        Bałaś się że ktoś napisze, że się z tobą nie zgadza? No litości, toż to zwykłe
        tchórzostwo.
        • pendzacy_krolik Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 20:46
          nie chodzi o strach tylko cierpliwosc, a tej mi czesto btrakuje.poza
          tym nie jestem fanatyczka i nie czuje potrzeby codziennego
          epatowania moimi przekonananiami w realu i necie. irytuje mnie tylko
          ta zbiorowa histeria.
          wrr2 napisała:

> A cóż to za tłumaczenie? Na forach politycznych ciągle trwają
          przepychanki
          > zwolenników różnych partii i jakoś nikt się nie boi własnego
          zdania wyrażać.
          > Bałaś się że ktoś napisze, że się z tobą nie zgadza? No litości,
          toż to zwykłe
          > tchórzostwo.
          • wrr2 Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 21:10
            Napisałaś: "bo wreszcie ci, ktorzy sympatyzowali z bylym prtezydentem moga sie
            do tego przyznac.inaczej byliby "zlinczowani" slownie" - z tego wynika, że
            wcześniej się bali. Do d.. z takimi zwolennikami. Zresztą argument nieco z
            kosmosu, bo jak wspomniałam na forach politycznych cały czas było wielu
            zwolenników PiS-u, których jakoś nikt nie linczował (a w każdym razie nie
            bardziej niż przedstawicieli wszystkich innych opcji).
        • rumak.hrabiny Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 21:26
          to nie kwestia odwagi czy tchórzostwa. widziałem osoby płaczące na ulicach.
          nawet ze względu na nich powinniście powstrzymać się przez te kilka dni od
          złośliwych komentarzy, to przecież kwestia szacunku do zmarłych, szacunku do
          uczuć innych ludzi, kwestia wrażliwości i dobrego smaku. szkoda, że niektórzy
          tego nie rozumieją.
          • wrr2 Re: siedz w tych swoich niemcach 13.04.10, 21:44
            I z szacunku dla zmarłych mierzi mnie ten wysyp gorących zwolenników Prezydenta,
            którzy za jego życia nie potrafili napisać o nim dobrego słowa.
            • rumak.hrabiny Re: siedz w tych swoich niemcach 14.04.10, 11:53
              mierzi ciebie, że ludzie przejrzeli na oczy, że fałszywy obraz prezydenta tak
              pracowicie budowany przez kłamliwe media runął?

no to żyj sobie dalej w swym świecie kłamstw
              • wrr2 Re: siedz w tych swoich niemcach 14.04.10, 14:10
                W jakim świecie kłamstw? Nie widzisz tych tłumów ludzi, którzy och, przecież od zawsze szanowali Prezydenta, absolutnie nie śmiali się, gdy inni żartowali z niego i tylko cały, zły świat przeszkodził im te poglądy głośno wyrazić. To dopiero są kłamstwa i zwykła hipokryzja, o którą tak wszyscy oskarżają media (zresztą słusznie), ale u siebie już jej nie widzą. To jest podążanie za modą i (o ironio) za tym co podają nam te wstrętne, kłamliwe media. Owszem jak ktoś zmienił zdanie o prezydenturze Lecha Kaczyńskiego i potrafi tę zmianę uzasadnić czymś więcej niż tym, że obejrzał parę sympatycznych fotografii to chwała mu za to. Ale obawiam się, że większość tego NIE potrafi, tylko nadal kieruje się tym co widzi w TV. A że tivi zrobiło zwrot o 180 stopni to i oni zrobili. No i jak już wspomniałam nie podoba mi się, że ludzie teraz zgrywają świętoszków, którzy zawsze stali murem za Prezydentem, bo gdyby to była prawda to nie musieliby obawiać się zakrzyczenia przez przeciwników, z tej prostej przyczyny, że byłoby ich wystarczająco dużo, aby na to nie pozwolić. Rozumiesz o co mi chodzi?
    • pendzacy_krolik jestem przeciwna 13.04.10, 20:28
      ciala pp.Kaczynskich maja spoczac obok szczatkow Pilsudskiego,ktory
      zdradzal swoja zone z kochanka.wieloletnia. a pp.Kaczynscy byli
      przykladnym malzenstwem.
      • alpepe Re: jestem przeciwna 13.04.10, 20:39
        z całym szacunkiem, alkohol i forum to nienajlepszy duet.
        • pendzacy_krolik Re: jestem przeciwna 13.04.10, 20:46
          alpepe napisała:

> z całym szacunkiem, alkohol i forum to nienajlepszy duet.
          z calym szacunkiem - jestes naiwna:)
      • haldeman79 Wawel należy do wszystkich Polaków. 13.04.10, 20:45
        pendzacy_krolik napisała:

> ciala pp.Kaczynskich maja spoczac obok szczatkow Pilsudskiego,ktory
        > zdradzal swoja zone z kochanka.wieloletnia. a pp.Kaczynscy byli
        > przykladnym malzenstwem.

Wawel należy do Nas wszystkich, nie do prawicy czy lewicy, liberałów czy
        konserwatystów.

Teraz niestety tylko czekać aż padną słowa, że nie wszyscy są godni aby Wawel
        odwiedzać ponieważ swoją obecnością kalają pamięć zmarłego prezydenta.

PS.Zmarły prezydent i jego żona nie spoczną na Wawelu ponieważ byli przykładnym
        małżeństwem.
        • rumak.hrabiny Re: Wawel należy do wszystkich Polaków. 13.04.10, 21:16
          skoro należy do nas, to my uszanujemy decyzję gospodarzy wawelu.
          to pisałem ja i mój sąsiad.

a teraz poważnie. prawo jest między innymi po to, by chronić takie skarby natury
          przed pazernym plebsem, by mogił wielkich Polaków nie rozgrabili. prawa i umów,
          które zawarła Rzeczypospolita masz przestrzegać, więc nie namawiaj do anarchii.
          czy wiesz chociaż jaką umowę mam na myśli?
          • haldeman79 Re: Wawel należy do wszystkich Polaków. 13.04.10, 21:45
            rumak.hrabiny napisał:

> a teraz poważnie. prawo jest między innymi po to, by chronić takie skarby natur
            > y
            > przed pazernym plebsem, by mogił wielkich Polaków nie rozgrabili.

Kto niby chce grabić?

prawa i umów,
            > które zawarła Rzeczypospolita masz przestrzegać, więc nie namawiaj do anarchii.
            > czy wiesz chociaż jaką umowę mam na myśli?

Gdzie ja namawiam do anarchii, Ty wielki antykomunista zabraniasz mi wyrażania
            własnego zdania? Boskie.
            • rumak.hrabiny Re: Wawel należy do wszystkich Polaków. 14.04.10, 02:36
              a tak grzecznie ci sugerowałem. zastanów się, doucz się, poszperaj w necie. ty
              tego nie zrobiłeś, więc pierdyknę ci mały wykładzik.

gdy lud wyjedzie na ulice by obalić klikę ryżego czy inny rząd, nikt nie odważy
              się do nich strzelać, tylko grzecznie rozpisze nowe wybory. własność jest jednak
              we współczesnych demokracjach dobrobytu rzeczą świętą. gdyby tłuszcza chciała
              podnieść rękę na cudzą własność, władza do nich będzie strzelać. wiesz dlaczego?
              ponieważ nie będzie miała innego wyjścia. gdyby odpuściła, fala przemocy
              rozlałaby się na cały kraj. do twego domu przyszłoby kilku uzbrojonych
              bandziorów, dla niepoznaki nazwaliby się rewolucjonistami. dom twój oczyściliby
              ze wszystkich cennych przedmiotów, twoją kobietę zgwałcili a ty byś musiał
              grzecznie na to patrzyć.

o ile wawel jest rzeczywiście własnością narodu, to kaplice i krypty
              wawelskie na mocy porozumienia między dwoma państwami (dowiedz się jakimi) nie
              są twoją czy moją własnością. ktoś cię okłamał. decyzja właściciela już zapadła,
              więc goowno masz w tej sprawie do gadania. dałeś się jak ten łoś
              podpuścić kłamliwym mediom, prymitywnym nagonkom sprzedajnych dziennikarzy
              wymierzonym w nieżyjącego prezydenta. a może marzysz o tym, by być mięsem armatnim?

ile jeszcze lat, ile jeszcze razy dacie się tak podpuszczać kłamliwym mediom,
              fałszywym prorokom, głąby, zanim wreszcie zmądrzejecie?

czy znasz takie przysłowie - psy szczekają a karawana jedzie dalej? czy nie
              uważasz, że już najwyższy czas już zmądrzeć, zacząć myśleć samodzielnie, douczyć
              się?

• haldeman79 Re: Wawel należy do wszystkich Polaków. 14.04.10, 09:53
                rumak.hrabiny napisał:

> a tak grzecznie ci sugerowałem. zastanów się, doucz się, poszperaj w necie. ty
                > tego nie zrobiłeś, więc pierdyknę ci mały wykładzik.

Kiedy pierdykniesz wykładzik sam sobie?
                >
                > gdy lud wyjedzie na ulice by obalić klikę ryżego czy inny rząd, nikt nie odważy
                > się do nich strzelać, tylko grzecznie rozpisze nowe wybory. własność jest jedna
                > k
                > we współczesnych demokracjach dobrobytu rzeczą świętą. gdyby tłuszcza chciała
                > podnieść rękę na cudzą własność, władza do nich będzie strzelać. wiesz dlaczego
                > ?
                > ponieważ nie będzie miała innego wyjścia. gdyby odpuściła, fala przemocy
                > rozlałaby się na cały kraj. do twego domu przyszłoby kilku uzbrojonych
                > bandziorów, dla niepoznaki nazwaliby się rewolucjonistami. dom twój oczyściliby
                > ze wszystkich cennych przedmiotów, twoją kobietę zgwałcili a ty byś musiał
                > grzecznie na to patrzyć.
                >
                > o ile wawel jest rzeczywiście własnością narodu, to kaplice i krypty
                > wawelskie na mocy porozumienia między dwoma państwami (dowiedz się jakimi) nie
                > są twoją czy moją własnością. ktoś cię okłamał. decyzja właściciela już zapadła
                > ,
                > więc goowno masz w tej sprawie do gadania. dałeś się jak ten łoś
                > podpuścić kłamliwym mediom, prymitywnym nagonkom sprzedajnych dziennikarzy
                > wymierzonym w nieżyjącego prezydenta. a może marzysz o tym, by być mięsem armat
                > nim?
                >
                > ile jeszcze lat, ile jeszcze razy dacie się tak podpuszczać kłamliwym mediom
                > ,
                > fałszywym prorokom, głąby, zanim wreszcie zmądrzejecie?

Widzisz Twój problem jest taki, że uważasz swoje postawę
                za całkowicie nieomylną, każdy kto się z nią nie zgadza musi być albo
                zmanipulowany przez media czy inne takie cholerstwo albo po prostu głupi, bo
                przecież w życiu nie uznasz, że ktoś sam mógł dojść do wniosków innych niż Ty,
                co więcej te wnioski z samej zasady są błędne.
                Pozostaje mi więc zapytać: Kiedy Ty zmądrzejesz?
                Mam nadzieje, że zrozumiesz sens tego pytania.
          • haldeman79 I jeszcze jedno 13.04.10, 22:16
            wyborcza.pl/1,75478,7767881,Lech_Kaczynski_spocznie_na_Wawelu___komentarze.html
            Rozumie, że Ci wszyscy ludzie też nie powinni się wypowiadać. Racja jest tylko
            jedna. Twoja.
            • rumak.hrabiny Re: I jeszcze jedno 14.04.10, 01:54
              jesteś nienauczalny. typowo wybiórcza akcja agitacyjno-propagandowa.
              starannie wybrani "dyskutanci", którzy mają stworzyć wrażenie masowości
              protestów i przekroju społeczeństwa, elementami wręcz komiczna.

-biskup martwi się o naród a historyk o kościół.

- profesor xuj wie czego wypowiada się, a nawet nie wie, że na wawelu są dwie
              krypty, więc prezydent nie będzie leżał w jednej krypcie z królami, tylko z
              Marszałkiem. w drugiej krypcie zaś obecnie spoczywa tylko jedna osoba i
              być może Dziadkowi jest smutno. gdyby on był prawdziwym profesorem, to by
              zrzekłby się tytułu naukowego, lub popełniłby harakiri.

- inny profesor filozof nie wie nawet, że brat prezydenta nie miał
              żadnych instrumentów, sposobów, by zmusić czy nakłonić gospodarza kaplic
              wawelskich do tego, by podjęli decyzję o pochowaniu prezydenta na wawelu. mam
              wrażenie, że biedny profesorek pomylił brata prezydenta z prymasem lub papieżem.
              brat prezydenta mógł co najwyżej zgodzić się lub odmówić, chociaż szczerze
              wątpię, czy księża akurat jego o to pytali. właśnie temu profesorkowi uroczyście
              przyznaję tytuł głąba naczelnego, chociaż chyba sam przyznasz, że rywalizacja
              była zacięta.

pora na podsumowanie. o prymitywizmie i bezmyślności autora artykułu świadczy
              to, że był na tyle głupi, że dla pozorów, dla przynajmniej częściowego
              uwiarygodnienie swego artykułu, rzekomego powszechnego oburzenia, nie wstawił
              dla podpuchy jednej wypowiedzi popierającej pomysł pochówku prezydenta na wawelu.

a może dziennikarze gw wcale nie są prymitywni, tylko znają poziom intelektualny
              i naiwność swoich czytelników?
              • haldeman79 Re: I jeszcze jedno 14.04.10, 09:43
                rumak.hrabiny napisał:

> a może dziennikarze gw wcale nie są prymitywni, tylko znają poziom intelektualn
                > y
                > i naiwność swoich czytelników?

Obrażania ludzi o innych poglądach niż Ty dobrze Ci wychodzi, a już myślałem że
                brzydzisz się opluwaniem. Nerwy puszczają?
        • lisdene Re: Wawel należy do wszystkich Polaków. 13.04.10, 21:33
          Dla mnie jest to bulwersujące, że nie umiemy uszanować tago co się
          stało i wyciągnąć wniosków. Tylko jest plucie jadem czy prezydencka
          para ma spocząć na Wawelu czy nie. Polskie piekiełko. Ciało
          prezydenta i jego żony Marii jeszcze nie wystygło, a już
          rozpoczynają się kłótnie, tak jakby było o co się kłócić. Zamiast
          się kłocić pochylcie głowy i zmówcie modlitwę w intencji tych którzy
          tragicznie zginęli.........
    • leptosom Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 22:08
      Dżizas, kto rządzi tym krajem.????? To so elyty.
      • jedzoslaw Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 23:22
        Naprawdę odczuwam smutek i żal. Naprawdę. Ale czy nie uważacie, że trzeba mieć pewien umiar? Czy wyobrażacie sobie, jak niebezpieczny precedens będzie miał miejsce? Jeśli pochować L.Kaczyńskiego na Wawelu to i okaże się, że i L.Wałęsa tam będzie musiał trafić oraz- uwaga!- A.Kwaśniewski. Wiecie, jak wielką walkę ideologiczną w kraju to wywoła? Dlaczego upieracie się z tym Wawelem? Czy Powązki, obok Reymonta, Holoubka czy Bielickiej to złe miejsce? Nawet w czasach II RP prezydenci nie byli chowani na Wawelu. Czy nie widzicie tego, że przesadzacie, a sam Prezydent nie życzyłby sobie aż takich honorów? Czy ten pomysł nie wydaje Wam się niedźwiedzią przysługą? Przecież mówiło się o pomyśle pochowania Papieża Jana Pawła II na Wawelu. Czy uważacie za słuszne, stawianie śp. Prezydenta na równi z papieżem, gen. Sikorskim i J.Piłsudskim? Odpowiedzcie mi na te pytania, ci którzy chcecie pochówku na Wawelu. A zadaję te pytania z całym szacunkiem dla zmarłego.
        • jedzoslaw Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 23:27
          O, pardon, przekopiowałem, bo miałem to napisać w wątku, gdzie Anwad i Kefirek nazywały przeciwników hienami cmentarnymi, a tu wątek został wycięty. Jednakże temat wciąż otwarty.
        • zawszezabulinka Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 23:29
          ide poczytac albo spac. tak jak moj tz mowi - nie da sie juz sluchac tych
          informacji, albo odgrzewane kotlety albo walka o pochowek.

zarazcie komentujecie - a podobniez przed chwila sie czepialiscie ze dobranocek
          nie ma w tv - macie okazje opowiedziec dziecku piekna bajke o jasiu i malgosi
          czy o czerwonym kapturku zamiast zarazcie dyskutowac. zajmijcie sie koszulami
          czy obiadem dla rodziny , seksem z partnerem albo dobrze pozmywajcie bo znow
          jakis mezulek bedzie mial pretensje albo znajdzie inna na boku a wy bedziecie
          ryczej w poduszke

dżisas co za narod.

ja wiedzialam ze nie da sie tu zyc z rodzina/ukochanym za pensje- "na swoim",
          teraz wiem ze nawet beda sasiedzi decydowali o moim pochowku.
          • zloty.strzal Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 23:55
            > ja wiedzialam ze nie da sie tu zyc z rodzina/ukochanym za pensje- "na swoim",
            > teraz wiem ze nawet beda sasiedzi decydowali o moim pochowku.

Zakładasz, że też cię będą chcieli na Wawelu chować?
        • rumak.hrabiny Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 02:53
          skoro już tu trafiłeś, to z przyjemnością rozwieję twoje nieszczere troski.

elektryk czy niedoszły magister prędzej zostaną pochowani w mauzoleum lenina,
          niż na wawelu. no, chyba że jakiś polski komuch czy ubeka zostanie papieżem.
          • haldeman79 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 10:56
            rumak.hrabiny napisał:

> skoro już tu trafiłeś, to z przyjemnością rozwieję twoje nieszczere troski.
            >
            > elektryk czy niedoszły magister prędzej zostaną pochowani w mauzoleum lenina,
            > niż na wawelu. no, chyba że jakiś polski komuch czy ubeka zostanie papieżem.

Jak zwykle, na kryptę na Wawelu zasługują tylko Ci, spełniające wyśrubowane
            wymagania rumaka.
        • julcia_bleble Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 08:03
          TO wszystko zakrawa na jakas kpine, absurd. Brak mi slow. My POlacy
          zawsze popadamy z 1 skrajnosci w druga. Rozumiem, zal osob, mamy
          zalobe. Ale zeby chowac na WAWELU??? to nie jest miejsce dla niego,
          nie czarujmy sie. Juz napewno z cala pewnoscia mozna by pochowac tam
          Kaczorowskiego. Kolejnym dziwem jest dla mnie stanie ludzi w 9h
          kolejce. Ok niech stoja nawet i w 15h, nie bronie im, ale sie dziwie
          jak trzeba miec mozg wyprany. Panie sie wypowiadaly ze "STOJA BO
          CHCA GO ZOBACZYC" . Pytam sie: KOGO? bo zobacza co juz..trumny.
          Dziwi mnie jak nazywaja go SLONCEM NARODU, NIEZASTAPIONYM BOGIEM I
          OJCEM. Nosz kurcze! Z calym szacunkiem dla niego, ale to juz jakies
          przegiecie. Histeria jakby bog wie kto umar. Nie takie "slawy"
          umieraly
    • masher Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 23:23
      no i poszedl watek wpisssssssssssdu

na koniec dodam kilka slow od siebie, komentarza odnosnie slow ktore w moim
      watku padaly- przesmiewcze, obelzywe... nie bede odnosil sie do atakow
      personalnych, bo te sa ponizej wszelkiego poziomu. chcialem odniesc sie do samej
      idei pochowku na wawelu... bo jak widac pamiec, swiadomosc, dbalosc o historie i
      kulture umarla w narodzie. to jest niestety smutny obraz. kiedy widzi sie jak
      padaja normy, obyczaje, tradycje. narod bez tych wartosci umiera szybko. kiedys
      za to wszystko ludzie umierali a wy od tak po prostu to oddajecie, bez chwili
      namyslu. wstyd. cieszy mimo wszystko to, ze znalezli sie ludzie ktorym to nie
      jest obojetne i staneli w tym trudnym okresie niczym Rejtani, broniac wartosci
      nadrzednych. moze dzieki wam jest jeszcze jakas nadzieja, choc w takim tlumie...
      czas pokaze
      • wacikowa Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 23:34
        Ten też pójdzie:) Muszą tylko wszystko przelecieć:)
        • masher Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 23:46
          czyli tak jak spiewal Grzegorz T. i Andrzej S. "sprzedaje się sprośnie i głupio
          bajo bongo wesele ognisko..." ehhh zal na takie rzeczy patrzec. ludzie nie
          dorosli do debaty publicznej, do szanowania innych, do demokracji tak przez nich
          kochanej...
    • kirkunia Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 13.04.10, 23:43
      To po prostu NIE UCHODZI...

• masher Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 00:53
      na koniec dnia dzisiejszego polecam do rozwazenia inna kwestie. dlaczego jeszcze
      nie powiadomiono o tym co sie stalo matki niezyjacego juz prezydenta? dlaczego
      odmawia sie jego matce, ktora go urodzila, wychowala, uczestniczyla w
      najwiekszych chwilach w zyciu. dlaczego tej kobiecie odmawia sie prawa
      pochowania swojego syna?
      przecie ma swiadomosc tego, ze jeden z synow juz jej nie odwiedza, nie dzwoni.
      za wymowke podaje sie jej stan zdrowia. niestety ale stan jej zdrowia nie ma tu
      nic do rzeczy. jesli sie podreperuje jej zdrowie na tyle ze wstanie z lozka to
      szybko do niego wroci albo umrze, bo nie przetrzyma tego szoku spotegowanego
      tym, ze odmowiono jej mozliwosci pochowania syna.
      kims sa ci ktorzy o tym decyduja. dlaczego nie wstrzymaja uroczystosci aby
      upewnic sie, ze bedzie w stanie w nich uczestniczyc. dlaczego sie przed nia
      zataja tak dla niej rzeczy i tym samym odmawia uczestnictwa w tym drugim po
      urodzeniu wydarzeniu w jej zyciu. tak sie nie godzi. to jest podle i nieludzkie.

niech nikt z tych ktorym zalezalo na tak szybkim pochowku nie mowi ze to
      uroczystosc dla rodziny. nie ma to z rodzina nic wspolnego jesli odmawia sie
      uczestnictwa komus najwazniejszemu w tej uroczystosci, matce. tu chodzi tylko i
      wylacznie o pokazowke, o robienie ze smierci uzytku medialnego i politycznego.
      bo rodzine, jej najwazniejszego czlonka z kregu zainteresowanych wykluczono.
      • mahadeva Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 08:57
        ewidentnie sprawa polityczna, dlatego juz nie sledze tego, tylko
        biore sie za prace :) nie mam nerwow...
      • bo_gna Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 21:28
        Jego matka jest ciężko chora. Pewnie Jarek nie chce w jednym
        tygodniu stracic WSZYSTKICH, tylko ona mu została...
    • lonely.stoner Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 01:19
      no wlasnie - czytam i nie wierze- naczelny homofob kraju pochowany ma byc na
      Wawelu.
      • julcia_bleble Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 08:10
        TO to niestety UWIERZ.. Bez jaj. Koles ktory skłócał wszystko i
        wszystkich. Teraz wszyscy sie podniecaja ze Barack Obama przyjedzie
        do nas na pogrzeb. Wczoraj moj daleki znajomy tak sie podniecil tym
        faktem ze zadzwonil do mnie o 1 w nocy pytajac sie czy JA WIEM. WIEM
        i nie robi to na mnie zadnego wrazenia. A KIM jest do jasnej.. tej
        Barack ze sie tak podniecaja? Prezydent jak prezydent, a NIE OD DZIS
        wiadomo, ze przeciez w historii jak swiat wielki i szeroki nawet
        WROGOWIE przyjezdzali na pogrzeby, wiec nie wiem po co to wielkie
        halo. Jakby nie przyjechal to zle by to wygladalo. Taka jest prawda..
    • erillzw Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 02:58
      alpepe napisała:

> No dobra, to głosujmy, kto jeszcze uzna państwa Kaczyńskich za
      sancto subito,
      > bo już zrobiono z nich bohaterów narodowych i będą pochowani na
      Wawelu.
      > Festiwal hipokryzji trwa w najlepsze.

Jak dla n mnie to smutne, ze chca pochowac Warszawiaka tak daleko od
      jego domu i rodziny. W imie ch** wie czego tak naprawde.
      na co im grob w muzeum przepraszam bardzo??? :/
      • wacikowa Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 06:48
        Winny jest JK tego cyrku. Błazen ma gdzieś uczucia rodzinne a brata miał za nic.
        Pochowają go z dala od rodziny i wystawia na pośmiewisko. Niech tylko ucichnie a
        znowu inne kraje zaczną się z nas śmiać.
        • julcia_bleble Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 08:11
          Inne kraje swoje i tak mysla i zawsze myslaly. Wiadomo jak jest
          Polska postrzegana obecnie na arenie miedzynarodowej oraz wiadomo
          jak byla postrzegana na przestrzeni dziejow. A teraz musza sie
          zachowac godnie, kulturalnie, tak jak przystalo no bo inaczej
          poprostu nie wypada..
        • jane-bond007 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 20:19
          wacikowa napisała:

> Winny jest JK tego cyrku. Błazen ma gdzieś uczucia rodzinne a
          brata miał za nic

z tego co czytałam dzis w wyborczej to JK nie podejmowal tej
          decyzji - powiedział cos w stylu: zrobcie jak uwarzacie

Pochowają go z dala od rodziny i wystawia na pośmiewisko.

na co?

Niech tylko ucichnie
          > a
          > znowu inne kraje zaczną się z nas śmiać.

tak, napewno tak będzie bo to wszystko jak widac jest bardzo
          smieszne :/ i już się smieją tylko udają że oddają hołd no i że
          przylecą na pogrzeb :/
          • jane-bond007 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 20:21

• martishia7 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 09:16
        To w gruncie rzeczy proste, przyjmując założenie, że JK swojego brata traktuje
        jako inwestycję długo-, a nie krótkoterminową. Teraz pochowa się go na Wawelu,
        co prawda w aurze pewnego niesmaku i protestów, ale przecież nikt go z Wawelu
        już nie wyprowadzi. Decyzję uzasadni się szczególnymi, tragicznymi
        okolicznościami. Chociaż Dziwisz już zaczyna zamiennie używać słów "tragicznie"
        i "bohatersko". A za kilka lat, jak emocje opadną, będzie możne pana prezydenta
        ospiżować i powiedzieć, że to Wielki Polak był, no bo jak by nie był wielki a
        jego posunięcia polityczne wprost genialne, to przecież nie pochowanoby go na
        Wawelu. I tak rodzi się legenda, wokół której można budować całkiem niezłą siłę
        polityczną, opartą na wartościach konserwatywnych i narodowych.
    • to.niemozliwe To zależy... 14.04.10, 09:15
      Jeżeli odrzucić pierwsze wrażenie, że to megalomania rodziny i
      sympatyków, bo na pierwszy rzut oka widać, że jeśli przyjąć
      oczywistą miarę zasług, to jeszcze dużo by było do dodania by zająć
      miejsce na Wawelu - to można przyjąć założenie, że abp Dziwisz
      świadomie chce powrócić do tradycji składania do grobu na Wawelu
      władców Polski. Skoro teraz jesteśmy demokracją parlamentarną, a nie
      królestwem, to naturalne, że gdyby tradycja miała powrócić, to
      wszyscy prezydenci Polski powinni być grzebani na Wawelu.
      Jeżeli ta myśl przyświecała Dziwiszowi, to do mnie to przemawia.
      • haldeman79 Kwaśniewski na Wawelu? 14.04.10, 11:43
        to.niemozliwe napisał:

> Jeżeli odrzucić pierwsze wrażenie, że to megalomania rodziny i
        > sympatyków, bo na pierwszy rzut oka widać, że jeśli przyjąć
        > oczywistą miarę zasług, to jeszcze dużo by było do dodania by zająć
        > miejsce na Wawelu - to można przyjąć założenie, że abp Dziwisz
        > świadomie chce powrócić do tradycji składania do grobu na Wawelu
        > władców Polski. Skoro teraz jesteśmy demokracją parlamentarną, a nie
        > królestwem, to naturalne, że gdyby tradycja miała powrócić, to
        > wszyscy prezydenci Polski powinni być grzebani na Wawelu.
        > Jeżeli ta myśl przyświecała Dziwiszowi, to do mnie to przemawia.
        >
        Chyba nie wierzysz w to, że Dziwisz pozwoli pochować na Wawelu Kwaśniewskiego
        lub Wałęsę?A jeżeli nie to teoria Ci upada.
        • to.niemozliwe Re: Kwaśniewski na Wawelu? 14.04.10, 13:06
          Skoro może być kobieta, która sprzeciwiała się całkowitemu zakazowi
          aborcji

wiadomosci.wp.pl/kat,50316,title,Zona-Giertycha-kontra-Maria-Kaczynska-ws-zakazu-aborcji,wid,8765153,wiadomosc_prasa.html?
          ticaid=19fcd

postulowanemu przez LPR, a podpisując sie pod apelem o niezmienianie
          konstytucji w tym zakresie (czyli utrzymanie obecnego statu quo), to
          Kwach nie jest takim szatankiem, jakby się wydawało.
          Będąc konsekwentnym powinien tam też być kiedyś i Jaruzelski...:)
          A tak, to nieszczęsna kuria krakowska po wsze czasy zapewniła sobie
          co jakiś czas "rozgłos i popularność" każdorazowo borykając się z
          decyzją, czy ten jest gdzien, a czy tamten niegodzień :D
    • magdaaa73 Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 09:38
      Wstyd, zawsze jesteśmy mądrzejsi,wiemy lepiej kto zdecydował o
      pogrzebie, gdzie najlepiej pochowac parę prezydencką. Na decyzję
      wpływu nie mamy, więc uszanujmy ją. Może jeszcze pikiety urządźmy,
      będziemy mogli się wspólnie podniecać nienawiścią do
      świata.Prezydenta ani lubiłam ani nie lubiłam, ale był prezydentem
      Polski-najwyższą głową państwa, zginął na służbie - w czym jest
      gorszy od Sikorskiego?
      • wacikowa Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 09:41
        W czym jest Gorszy Kaczorowski? W czym jest gorszy Szmajdziński? W czym sa gorsi
        piloci i inni którzy zginęli na służbie.?
        • magdaaa73 Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 09:44
          W niczym, ale kiedyś głową państwa był król, dziś prezydent.
          • wacikowa Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 09:48
            A wiesz kto to Kaczorowski?
            • magdaaa73 Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 09:54
              I uważam,że skoro prezydenta tam chowają,dla Kaczorowskiego też
              znalazło by się miejsce.Dlaczego nie będzie tam pochowany - nie mam
              pojęcia, ale nie ja decyduję, a pastwienie się nad zmarłymi
              debatując o słuszności decyzji jest naprawdę przykra.
              • wacikowa Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 10:01
                Naprawdę przykra jest głupota Jarosława Kaczyńskiego.
                • julcia_bleble Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 10:09
                  Masz racje, ale ja zawsze powtarzam ze sa ROWNI I ROWNIEJSI i jak
                  zwykle w tym przypadku rowniez to sie sprawdzilo.
                  • jane-bond007 Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 20:27
                    dziewczyny dajcie se juz siana

rodzina wyrazila zgodę a nie podjęła o tym decyzję...

serio uwarzacie że JK powiedział : moj brat ma byc pochowany na
                    Wawelu
                    a osoby decyzyjne w tej kwestii odpowiedziały: na
                    Wawelu? ok

faktycznie i dla córki i dla JK wygodniej jest tluc sie przez pol
                    Polski zeby zapalić świeczke i się pomodlić nad grobem bliskich i
                    napewno będą to robić co tydzień :/
                    • haldeman79 Dlaczego się nie sprzeciwił? 15.04.10, 09:27
                      jane-bond007 napisała:

> dziewczyny dajcie se juz siana
                      >
                      > rodzina wyrazila zgodę a nie podjęła o tym decyzję...
                      >
                      > serio uwarzacie że JK powiedział : moj brat ma byc pochowany na
                      > Wawelu
                      a osoby decyzyjne w tej kwestii odpowiedziały: na
                      > Wawelu? ok

Nie da się udowodnić, że to Jarosław był autorem pomysłu na pochowanie zmarłego
                      prezydenta na Wawelu(i nie w tym rzecz) ale na pewno wiadomo, że zadzwonił do
                      Dziwisza i przekazał mu swoją opinie, że jest jak najbardziej za. Dlaczego więc
                      nie powiedział: Nie? Ta decyzja podzieli Polaków a ja tego nie chce?
              • big__mama Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 10:04
                magdaaa73 napisała:

dla Kaczorowskiego też
                > znalazło by się miejsce.Dlaczego nie będzie tam pochowany - nie
                mam
                > pojęcia,

Bo rodzina zdecydowała, ze Świątynia Opatrzności Bożej będzie
                odpowiedniejszym miejscem.
                • to.niemozliwe Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 13:10
                  Podobno to było życzenie samego Prezydenta Kaczorowskiego...
      • mmagi Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 09:43
        No moze jeszcze go porównasz z Marszałkiem Piłsudskim?

"Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
        • magdaaa73 Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 09:50
          Nie, ale prezydentowi na pewno już to "wisi" gdzie go pochowają.
          Decyzji nikt nie zmieni, współczuc można tylko rodzinie,że w obliczu
          niewątpliwej tragedii, jaka ich dotknęła muszą uczestniczyć w całej
          szopce wokół pogrzebu.Głowy innych państw chcą oddać hołd
          prezydentowi, my musimy doszukiwać się problemów.
          • mmagi Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 10:04
            jemu to juz nic nie wisi a Ty poczytaj artykuł jaki
            wkleiłam,mądrzejsi niz ja i Ty tam sie wypowiadaja:/
      • julcia_bleble Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 10:05
        hmm.. Magda nie o to chodzi aby sie teraz klocic i robic pikiety. Ja
        rowniez uwazam ze takie czyny w tych dniach sa niestosowne i takie
        pikiety nie powinny sie odbyc.Ale sie odbyly. Nie wierze ze smierc
        prezydenta cos zmieni w tym kraju, ze staniemy sie lepsi. Sa to
        slowa ktore mnie smiesza. NIe bylo tak po smierci Jana Pawla 2 i nie
        bedzie teraz. Co do pochowania prezydenta na Wawelu jestem zdania iz
        jest to jakis dziwny wymysl. Co on takiego zrobil dla naszej
        historii ze ma tam lezec z tymi krolami??? Pytam sie powaznie.Jaki z
        niego jest bohater??? Chyba PISU- i to jeszcze..od siedmiu
        bolesci.To tak jakby porownywac go z Pilsudskim, albo z innymi
        krolami. Prawda jest taka ze KAczynski nawet im nie dorastal do
        malego palca jednej nogi i ja osobiscie zwyczajnie nie zycze sobie
        aby go tam chowano bo niby z jakiej racji?? Wiem ze byc moze dla
        kogos kto na niego glosowal bedzie on osoba ktora powinno sie
        oglosic swieta- zreszta to co sie teraz dzieje pod palacem
        przechodzi ludzie pojecia.Ja wiem ze swoim gadaniem i tak tego nie
        zmienie bo pewnie cudowny brat Jaroslaw zazyczyl sobie Krakow wiec
        tak sie stanie, jeszcze wyniosa go na oltarze i beda sie do niego
        modlic. Jesli na Wawelu chowaja Kaczynskiego, to ja domagam sie aby
        rowniez spoczal tam Kaczorowski- ktory dla mnie jest O WIELE wieksza
        osobistoscia niz sam swietej pamieci prezydent.Prezydent jako glowa
        panstwa spokojnie moze spoczac na Powazkach. Wogole to sie
        zastanawiam zeby ten okres zaloby przedluzyc np.hmmm.. moze do
        czerwca, albo do lipca, skoro ludzie tak podkreslaja iz STANIE ABY
        ZOBACZYC TRUKMNE TO JEST TKIE CUDOWNE PRZEZYCIE DLA NICH. Ja sie
        zastanawiam czy oni nigdy nie przezyli pogrzebu ze sie tak
        ekscytujac czy o co w tym chodzi???
        • martishia7 Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 10:15
          Przecież zawodowa nekrofilia - pochówki zwłok, przenosiny zwłok, odkopywanie
          zwłok, procesje zwłok po kraju, ekshumacja zwłok - to jest nasz sport narodowy.
        • julcia_bleble Re: Jak zwykle trzeba wylać swój jad... 14.04.10, 10:21
          Malo tego..wlasnie mam tvn wlaczone i co widze? syn i zona
          SZMAJDZINSKIEGO wypowiadaja sie w wywiadzie. Dla mnie to niepojete.
          Cialo jeszcze nie ostyglo, nie pochowali go a oni udzielaja wywiadu
          i epatuja tym JAK SIE CZUJA PO STRACIE OJCA... no jestem naprawde w
          szoku. Chyba normalna osoba nie bylaby w stanie aby udzielac wywiadu
          4 dni po tragedii, czy moze ja sie myle??
    • mmagi warto poczytac 14.04.10, 09:57

wyborcza.pl/1,105766,7767881,Bp_Pieronek__O_pochowku_na_Wawelu_powinien_zdecydowac.html

• wacikowa Re: warto poczytac 14.04.10, 10:06
        wyborcza.pl/1,105766,7768972,Na_Wawel_zywym_daleko.html
        • mmagi Re: warto poczytac 14.04.10, 10:11
          dzięki,az mi sie łza zakreciła,piekny artykuł i prawdziwy:/

• julcia_bleble Re: warto poczytac 14.04.10, 10:15
          Teraz wszyscy go beda wychwalac pod niebiosa i przypisywac mu
          zaslugi a ja sie pytam : co on zrobil dla Polski?? bo specjalnych
          sukcesow to ja nie widze, bohaterem go nie moge nazwac, w zasadzie
          byl mi obojetny. Ok- Prezydent, ale zeby na Wawel z nim?? my
          szaraczki jak zwykle nie mamy tu nic do powiedzenia.. Prezydent jak
          prezydent. Katastrofa w ktorej zginal to tragiczna katastrfoa, z tym
          sie zgadzam, jednak nie zginal on BOHATERSKO. NOsz kur... mac! chyba
          ich w tej TV pogielo juz naprawde i nie wiedza co mowia..
        • magdaaa73 Re: warto poczytac 14.04.10, 10:34
          Dziękuję za artykuł, właśnie taką refleksję jestem w stanie przyjąć -
          jest rzeczowa.Po tym artykule nasuwa mi sie pytanie- Wawel to
          nagroda czy kara...
          • alpepe Re: warto poczytac 14.04.10, 11:02
            no tak, jak się nie ma własnego rozumu, to trzeba pożyczać opinie od kogoś.
    • mmagi Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 10:51

wiadomosci.onet.pl/2154922,11,rozwazane_byly_cztery_miejsca_pochowku,item.html

Archikatedra Warszawska - nastepny swietny pomysł:/

• alpepe Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 11:03
        no sorry, ale i tak już lepszy niż Wawel. Powązki byłyby moim zdaniem IDEALNE. W
        sam raz dla prezydenta z małżonką.
        • mmagi Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 11:39
          sie zgadzam,w Alei Zasłuzonych,ewentualnie w nowo budowanej Swiatyni
          Opatrznosci.
          Dla mnie Katedra odpada.
    • reniatoja Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 11:37
      Oczywiście, ze przesada, propozycja pochówku w takim miejscu powinna wypłynąc od
      narodu, czyli od Parlamentu, a nie od najblizszej rodziny. Dla najbliższych to
      oczywiste, że był tak niezwykłym i godnym synem, ojcem i bratem, że najlepiej go
      pochować na Wawelu. Ale to nie rodzina powinna decydować o pochowaniu człowieka
      w takim miejscu, gdyż wobec tego ja też bym chciała, żeby moją Mame pochowano na
      Wawelu. Był prezydentem Wszystkich Polaków i to oni powinni z taką propozycją
      wystapić, a nie rodzina. Jeśli Rodzina, to dla mnie normalne byłoby gdyby
      zaproponowali rodzinny grobowiec na cmentarzu parafii w której się urodził, czy
      coś takiego. Wtedy byłyby protesty, no i słuszne, bo jednak nie był osoba
      prywatną i powinien spocząć w bardziej "publicznym" i wyjątkowym miejscu. Ale
      rodzina nie powinna miec głosu decydujacego w sprawie Katedry na Wawelu,
      najbardziej chyba wyjątkowego i zaszczytnego miejsca, w którym mozna zostać
      pochowanym w Polsce, litości.
      • mmagi Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 11:40
        był Prezydentem Polski,ale nie wszystkich Polaków,moim nie był:/
        • madzialenka_live Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 12:53
          Był prezydentem PIS-u, nawet nie Polski, Polsce to on tylko wstyd
          przynosił- nie znał języków, sraczki dostał jak na szczyt musiał
          jechać, jątrzył, judził, byl posmiewiskiem całego świata. A ze
          Wielcy teraz przyjadą na pogrzeb- bo tak wypada, robią dobra minę do
          złej gry.
          • jane-bond007 Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 20:30
            prosta jesteś ... i dobrze :)
    • masher Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 13:09
      tych glupot nawet nie skomentuje
    • sar36 Kolejna narodowa specjalizacja - grabarstwo 14.04.10, 13:34
      Poza tym, że wszyscy znają się na medycynie, piłce nożnej, polityce, lotnictwie
      (itd. itd.) to okazuje się, że również doskonale wiedzą gdzie kto i dlaczego
      powinien albo nie powinien być pochowany.

Nie głosowałem na Lecha Kaczyńskiego. Nie podobała mi się (co do zasady) jego
      prezydentura. Ale nigdy nie miałem wątpliwości, że jest patriotą. Jako człowieka
      - nie znałem go. Jako człowiek - współczuję jego rodzinie i bliskim. Jako Polak
      - szanuję urząd, który sprawował i szanuję wybór moich rodaków. Jako człowiek i
      Polak jestem wstrząśnięty tragiczną śmiercią, którą poniósł. I śmiercią innych
      osób. Jako człowiek, Europejczyk i Polak jestem dogłębnie zażenowany wrzawą,
      która podniosła się z powodu planów pogrzebu pary prezydenckiej na Wawelu. Być
      może to niefortunna decyzja, ale skoro zgadza się na nią (czy też taka była
      propozycja) Państwo i Kościół (jako "dysponent" katedry na Wawelu) to moim
      zdaniem nie ma co tego kwestionować. Czy
      Wam się wydaje, że osobistości, które tam zostały pochowane nie były
      kontrowersyjne w czasach im współczesnych, a także i dzisiaj? Litości... Nie
      kompromitujmy siebie i tej tragedii w oczach świata - który na nas patrzy i nam
      współczuje. Polakom - nie PiS-owi, PO, czy SLD.

Jestem zażenowany tą wrzawą. Jest mi wstyd. Przychodzą mi na myśl
      słowa Marszałka Piłsudskiego (trudno nie uznać go za postać kontrowersyjną),
      przyszłego "sąsiada" Marii i Lecha Kaczyńskich:

"Naród wspaniały, tylko ludzie q...y."
      • po_etry Re: Kolejna narodowa specjalizacja - grabarstwo 14.04.10, 14:02
        sar36:

"Poza tym, że wszyscy znają się na medycynie, piłce nożnej,
        polityce, lotnictwie
        (itd. itd.) to okazuje się, że również doskonale wiedzą gdzie kto i
        dlaczego
        powinien albo nie powinien być pochowany.

Nie głosowałem na Lecha Kaczyńskiego. Nie podobała mi się (co do
        zasady) jego
        prezydentura. Ale nigdy nie miałem wątpliwości, że jest patriotą.
        Jako człowieka
        - nie znałem go. Jako człowiek - współczuję jego rodzinie i bliskim.
        Jako Polak
        - szanuję urząd, który sprawował i szanuję wybór moich rodaków. Jako
        człowiek i
        Polak jestem wstrząśnięty tragiczną śmiercią, którą poniósł. I
        śmiercią innych
        osób. Jako człowiek, Europejczyk i Polak jestem dogłębnie zażenowany
        wrzawą,
        która podniosła się z powodu planów pogrzebu pary prezydenckiej na
        Wawelu. Być
        może to niefortunna decyzja, ale skoro zgadza się na nią (czy też
        taka była
        propozycja) Państwo i Kościół (jako "dysponent" katedry na Wawelu)
        to moim
        zdaniem nie ma co tego kwestionować. Czy
        Wam się wydaje, że osobistości, które tam zostały pochowane nie były
        kontrowersyjne w czasach im współczesnych, a także i dzisiaj?
        Litości... Nie
        kompromitujmy siebie i tej tragedii w oczach świata - który na nas
        patrzy i nam
        współczuje. Polakom - nie PiS-owi, PO, czy SLD.

Jestem zażenowany tą wrzawą. Jest mi wstyd. Przychodzą mi na myśl
        słowa Marszałka Piłsudskiego (trudno nie uznać go za postać
        kontrowersyjną),
        przyszłego "sąsiada" Marii i Lecha Kaczyńskich:

"Naród wspaniały, tylko ludzie q...y."
        WSPANIALE UJĘTE!
    • devilyn Re: Na Wawelu? Czy to nie przesada? 14.04.10, 16:20
      Ciekawe co będzie jak mamusia umrze..to też Wawel????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka