Dodaj do ulubionych

Problem z pigulka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 18:00
Mam 20 lat, lekarz przepisal mi pigulki Cerazette, ze wzgledu na obciazenie
genetyczne nowotworem, ale jakos nie jestem do nich przekonana. Nie wyobrazam
sobie nie miec okresu, a poza tym brac pigulki non stop? Nie wiem co myslec.
Co Wy o tym myslicie? Czy ktoras z was bierze moze te pigulki i moze
powiedziec mi wiecej na ich temat? Prosze o odpowiedz, z gory thx :)
Obserwuj wątek
    • szmaja Re: Problem z pigulka 26.02.04, 20:53
      tu masz kompleksowa informacje, ktora byc moze rozwieje twoje watpliwosci.
      www.kobiety.org/cerazette_lek.html
      sciagnij sobie plik.
      • jussy21 Re: Problem z pigulka 27.02.04, 22:26
        dzieki bardzo za ten link, mam nadzieje, ze cos sensownego w nim znajde :))
    • Gość: as Same niejasnosci! IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 21:28
      1. Na czym polega obciązenie genetyczne nowotworem u Ciebie, tj. co to za
      nowotwór i u kogo wystepował
      2. Po co poszłas do tego lekarza, jakiej był specjalności?
      3. Czy chcialaś dostać lek antykoncepcyjny czy to zupelnie inna bajka ten
      gestagen (bo to pewnie wiesz, ze jest to zwykly srodek antykoncepcyjny doustny
      tylko, ze bez estrogenu - zaleca się go np. w przypadku obciążenia rodzinnego
      rakiem sutka lub endometrium, ale tylko wtedy, gdy kobieta chce stosować
      antykoncepcje (chodzi o to, aby nie dawać estrogenów). Jak sama widzisz we
      wskazaniach nie ma mowy o żadnej profilaktyce, ale nie mówię hop, bo moze ten
      lekarz wie coś, czego Ty tu nie napisalas.

as
      • andula5 Re: Same niejasnosci! 26.02.04, 22:07
        TE TABLETKI NAJCZESCIEJ SA PRZEPISYWANE KONIETOM KARMIACYM, ALE nie sa do konca
        przebadane, pozatym wana jest tu godzina brania (tylko 2 godziny wahania) moze
        powinnas zmienic lekarza - jak chcesz dobrego specjaliste onkologa -ginekologa
        to napsiz dam Ci adres andula5@gazeta.pl
      • jussy21 Re: Same niejasnosci! 27.02.04, 22:40
        1. mam tzw. zespol lyncza (dokladnie nie wiem jak sie pisze, a nie chce mi sie
        sprawdzac:)) rak wystepowal u rodzicow i dziadkow (jelito grube, pluca, macica,
        pecherz)
        2. lekarz to ginekolog (dobry, znany i chwalony) i mam do niego zaufanie
        3. chodzilo mi lek antykoncepcyjny, a takze taki ktore pomoze na male problemy
        z cera ( a Diane-35 to lek starej generacji)
        dziekuje za zaintersowanie :)
        • Gość: as To wyjasnia sprawę! ! IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.04, 22:55
          W mojej wstępnej ocenie lekarz postąpił bardzo fachowo - przepisal ci
          antykoncepcje hormonalna (AH), obejmujaca podawanie tylko gestagenu
          (dezogestrel). Jedna z roznic takiej AH od tzw kombinowanej to wlasnie to, ze
          tabletki bierze się na okrąglo. Twój ginekolog calkiem fachowo wybral lek - w
          tym sensie, ze dezogestrel jest gestagenem o dosc obojetnym wplywie na organizm
          (nie powoduje przyrostu masy ciala czy tradziku, a przynajmniej nie powinien).
          Wlasciwie jedynym istotnym (jak na razie) problemem wydaje się być to, ze u
          niektorych kobiet gestageny mają takie trochę dzialanie niekorzystne na
          samopoczucie (ale nie musi tak być u Ciebie). Lekarz wybral wlasnie taką AH,
          gdyż podawanie estrogenów u Ciebie mogloby mieć (w mojej opinii BAAARDZO
          minimalny) wplyw zwiększający ryzyko raka endometrium. Dlatego też postąpil
          myśle bardzo fachowo, nie dając Ci typowej AH (estrogen+gestagen). Natomiast
          nie mozesz porownywac tego, co otrzymalas z Diane-35, gdyz Diane-35 ma skladnik
          o typowym dzialniu "anty-tradzikowym", tj. cyproteron, i z takich wskazań jest
          czesto przepisywana. Twoja AH nie ma zadnego dzialania anty-androgenowego
          (zmniejszającego np. tradzik), natomiast (co istotne) nie ma też dzialania,
          ktore takie objawy mogloby powodować (a mają je inne gestageny, ktore też mogl
          Ci przepisać). Tak wiec, koniec koncow, wszystko wydaje się jak najbardziej OK,
          z tą tylko uwagę, ze nie mozesz oczekiwać dzialania typu "Diane-35" od swojej
          AH, gdyż ona takiego dzialania nie wywiera.

pzdr

as

• jussy21 Re: To wyjasnia sprawę! ! 27.02.04, 23:12
            dzieki bardzo ze doklade wyjasnienie. widze, ze jestes osoba obeznana w tym
            temacie. twoj list rozwial kilka z moich watpliwosci. jeszcze raz serdeczne
            dzieki i pozdr
    • Gość: sabna Re: Problem z pigulka IP: *.copit.pl / *.gliwice.pl 27.02.04, 06:42
      Dziewczyno szukasz iformacji na temat swojego zdrowia to idź do innego lekarza,
      moze dwóch trzech a nie pytaj sie przypadkowych ludzi na forum. Bardziej ufasz
      tekstowi pisanemu to poszukaj inforamcji na stronach medycznych. Czy wiesz kto
      tutaj ci radzi? jakie ma wykształcenie i doświadczenie. Czy czerpie swoją
      wiedze z porzesądów lub opiera sie na intuicji? Nie chcę tutaj nikogo urazić
      ale zdrowie to za powazna sprawa by kierować sie forumowymi poradami.
      Pozdrawiam
      • jussy21 Re: Problem z pigulka 27.02.04, 22:43
        witam, dzieki za zainteresowanie. nie chodzi o to, ze ufam przypadkowym osobom,
        tylko po prostu pytam innych o zdanie. masz racje, zdrowie to powazna sprawa i
        nie zamierzam mojej decyzji o braniu tych tabletem podjac wylacznie na poradach
        z forum :))
    • kiitek Re: Problem z pigulka 27.02.04, 08:00
      Gość portalu: Jussy napisał(a):

> Mam 20 lat, lekarz przepisal mi pigulki Cerazette, ze wzgledu na obciazenie
      > genetyczne nowotworem, ale jakos nie jestem do nich przekonana. Nie wyobrazam
      > sobie nie miec okresu, a poza tym brac pigulki non stop? Nie wiem co myslec.
      > Co Wy o tym myslicie? Czy ktoras z was bierze moze te pigulki i moze
      > powiedziec mi wiecej na ich temat? Prosze o odpowiedz, z gory thx :)

Skoro jestes obciążona genetycznie po co ryzykujesz i chcesz je stosować.Poza
      tym jak nie jesteś do końca przekonana o słuszności ich stosowania,czemu je
      stosujesz???
      • szmaja Re: Problem z pigulka 27.02.04, 09:46
        > Skoro jestes obciążona genetycznie po co ryzykujesz i chcesz je stosować.Poza
        > tym jak nie jesteś do końca przekonana o słuszności ich stosowania,czemu je
        > stosujesz???

chodzi zapewne o obciazenie nowotworem estrogenozaleznym, stad propozycja
        lekarza (cerazette nie zawieraja estrogenu). dziewczyna chce wiedziec, jak
        czuja sie inne stosujace minipigulke, jak to wyglada w praktyce. niestety,
        jesli chodzi o te talbetki, moglam sluzyc jedynie teoria.

• jussy21 Re: Problem z pigulka 27.02.04, 22:44
        jeszce ich nie stosuje, tylko zastanawiam sie nad ty. a chce je stosowac,
        poniewaz minipigulka to najwygodniejsza forma antykoncepcji, a do powiekszenia
        rodziny jeszcze mi sie nie spieszy :))
        • Gość: moboj Re: Problem z pigulka IP: *.magma / *.magma-net.pl 27.02.04, 23:17
          brałam pigułki Cerazette przez 3 miesiące, zeby sprawdzić jak mój organizm
          zareaguje na antykoncepcję bez estrogenów (teraz jestem na Depo). byłam
          zadowolona z cerazette, nic się nie działo, żadnych skutków ubocznych, po
          prostu super. Cerazette powinno się brać punktualnie co do minuty. na stronie
          producenta (Organon) można zamówić darmowego smsa, który przychodzi codziennie
          o tej samej godzinie.
          • jussy21 Re: Problem z pigulka 27.02.04, 23:40
            dzieki wielkie za list, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka