rzeka.chaosu 31.07.10, 19:31 Niewiasta Katolicka : dodatek miesięczny do "Naszego Kraju". R. 3 (1932) nr 12 Co sądzicie?!? Przyczyna tej strasznej tragedii, która stała się z kobietami wg niektórych mężczyzn? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzeka.chaosu Re: link nieaktywny 31.07.10, 19:45 1.1.1.5/bmi/img839.imageshack.us/img839/1738/beznazwye.jpg Przepraszam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: link nieaktywny 31.07.10, 19:51 Nadal nieaktywny, strona się nie otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: link nieaktywny 31.07.10, 19:56 baby, tak ciezko wkleic img839.imageshack.us/img839/1738/beznazwye.jpg ??? Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: link nieaktywny 31.07.10, 20:02 Dzięki. Nie znam tego serwisu, skąd mogłam wiedzieć, że to co na początku trzeba skasować. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Mnie sie otwiera 31.07.10, 20:01 To tylko mi się otwiera ;) Nie no tracę umiejętność wklejania fotek na gazetę, To koniec! :D:D:D 1.1.1.4/bmi/fotoforum.gazeta.pl/photo/0/nc/ci/deyd/gGpy5uhl8IskHgezeB.jpg Jeśli się nie otwiera to jest w moich zdjęciach na profilu. ;P Maskara straszna, nie wiem co się spsuło! :D Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Obrazek 31.07.10, 20:32 Nie takie rzeczy wypisywano w przeszłości. dobrze to oceniać z dzisiejszej perpektywy. wtedy były inne czsy, inne warunki, inna mentalność. W tamtych czsach to mogło mieć(i przsypuszczalnie miało) sens. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Pytalam tak bardziej ogólnie 31.07.10, 20:37 Czy to, że kobiety poszły do pracy jest przyczyna tych wszystkich wspominanych w tym tekście nieszczęść? Czy może nawet gdyby nie poszły, to i tak by się zmieniły. Ciekawe: na niektóre zjawiska społeczne nie mamy wpływu, możemy o nich pisać, hamować je trochę, ale lawiny już nie zatrzymamy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Pytalam tak bardziej ogólnie 31.07.10, 20:53 W sumie mamy niski przyrost naturalny i wysoką przestępczość wśród młodzieży. A dziewczęta zamiast w skromnych przyodziewkach czytać biblię i chodzić do swatki, to biegają po pijaku na golasa po paradach miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.een o emancypacji 31.07.10, 21:03 słyszałaś?:) Emancypacja narodziła się w okresie międzywojennym, kiedy pierwsza wojna światowa spowodowała zmniejszenie męskiej części populacji. Kobiety były zmuszone do podjęcia pracy by przeżyć, pracodawcy byli zmuszeni do zatrudnienia kobiet by fabryki mogły istnieć. Kobiety nie poszły do pracy bo chciały. Teraz, teraz to również jest konieczność. Tak samo idziemy do pracy by zarobić pieniądze na życie. Gdyby tak nie było, kobiety pracowały by za free:) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: o emancypacji 31.07.10, 21:35 Emancypacja narodziła się w okresie międzywojennym, He he duuużo wcześniej :):):):] zmuszone do podjęcia pracy by przeżyć, pracodawcy byli zmuszeni do zatrudnienia kobiet by fabryki mogły istnieć. Tak, po rewolucji przemysłowej. Kobiety nie poszły do pracy bo chciały. Zależy które, jakie zawody i z jakich warstw społecznych. niektóre bardzo chciały nie siedzieć w domu. ;) Teraz, teraz to również jest konieczność. Nie zawsze. ;) Ale konieczność psychiczna dla większości to owszem, :D Zgadzam się. ;) Nie pytałam o przyczyny - wiadomo jakie były, ale skutki. ;) Zastanawiam się czy gdybyśmy nadal siedziały w domu to czy te zmiany by nie zaszły. Moim zdaniem - nie. Nie zgadzam się z panią cytowaną na obrazku. ;) To już było w ludziach i trzymanie ich na siłę w domu, ku chwale przyszłych (licznych) pokoleń nie miałoby sensu. Zmieniło się wszystko, łącznie z długością życia i zdrowiem. ;) Nie trzeba co roku rodzić dziecka. I teraz to samo: argument "żona w domu = lepsza żona" jest do bani jak dla mnie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gr.een Re: o emancypacji 31.07.10, 21:49 to,że nie siedzimy w domach to wynik również rozwoju cywilizacji. Kiedy praca to nie tylko kopanie rowów(tu chodzi mi o ciężką fizyczną pracę, hm.. w tej dziedzinie to chyba nie ma chętnych do równouprawnienia?) Możemy wykonywać lżejsze prace wymagające wiedzy a nie siły fizycznej. Praca ponad wszystko? Gdybym miała dom i ogród, męża i stado dzieci - zrezygnowałabym z pracy? Na szczęście zawsze to co robię sprawia mi frajdę i nie jest jakąś przykrą koniecznością, ale gdybym miała dom i ogród to pewnie bym zrezygnowała z pracy w mieście na pracę w domu(zawodową). I chyba własnie po woli do tego dążę. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: o emancypacji 31.07.10, 22:26 I w ciężkiej pracy fizycznej są chętni do rónouprawnienia. Kobiety pracując np. w domu, czy sprzątając zawodowo, a także pracując w rolnictwie wykonują ciężką pracę fizyczną (i zawsze wykonywały). NIkogo nie raziło nigdy, że słaba niewiasta nosi ciężkie rzeczy i bardzo się męczy fizycznie. jednakże blokowało się kobietom dostęp do innych ciężkich prac fizycznych, uznanych za męskie, bo były lepiej opłacane. W USA czy w Kanadzie np. wiele kobiet pracuje np. na budowie czy przy budowie dróg. Nikogo to nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: o emancypacji 01.08.10, 00:16 Khm, pracowałam kiedyś w sklepie meblowym. Kiedy otwierał się nowy salon, stwierdzli, że kobieta nie będzie skręcala mebli i zamiast na siedząco przykręcać śrubki tahałam ciężkie katalogi. Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: Obrazek 31.07.10, 20:43 No proszę, typowa strażniczka patriarchatu. Zawsze dziwi mnie jak kobiety mogą twierdzić ze "naturalne" miejsce kobiet jest w domu, a same nie maja problemów pracować zawodowo, realizować naukowo tudzież zajmować się polityka. Niesamowita hipokryzja i krótkowzroczność. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Niewiasta Katolicka 31.07.10, 20:29 noprosz, 1932 rok i mamy generalną sekretarkę a w 2010 ludziska się awanturują o filozofkę czy tam prezydentkę. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Niewiasta Katolicka 31.07.10, 20:39 :D:D Żeby nie było, że w 32 kobiety były jakoś bardzo zacofane. :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
mvszka Re: Niewiasta Katolicka 31.07.10, 20:47 te zdania podkreślone na żółto to jest prawda do dzisiejszego dnia. Natomiast gdyby mi ktoś dziś 'zabronił prac poza domem' bo mam dziecko to skończyłabym w wariatkowie Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Rzeka Hałasu... 31.07.10, 20:57 Jakoś mię to wrażenie nieodparte dźga i szturcha... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Rzeka Hałasu... 31.07.10, 21:39 No co ty, ja jestem cichutka. Pewnie dźga cie ktoś inny. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Rzeka Hałasu... 31.07.10, 21:49 Wpisałem się do Twojego pamiętnika, Rewolucjo. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Rzeka Hałasu... 31.07.10, 22:15 Ładnie, ale ja zamiast paplać to najczęściej parzę. ;D No chyba, że ktoś bzdury mówi na temat, który mnie interesuje. ;) Wtedy nie przepuszczę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Rzeka Hałasu... 31.07.10, 22:27 rzeka.hałasu napisała: (...) Parzę? Hmmmmm....Nie "rozumię"....:( Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Rzeka Hałasu... 31.07.10, 22:35 rzeka.hałasu napisała: > Buont - "Patrzę!" :P Drżejms? Kajam się do nurzont. Niech im sandau lekkim będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Rzeka Hałasu... 31.07.10, 22:39 Nie Dżejms tylko Dżem Buont - porzeczkowy - domowej roboty, mniam mniam - na omlecie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Ja jako kochanica 31.07.10, 21:16 pytam: z którego to jest roku? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Ja jako kochanica 31.07.10, 21:40 maitresse.d.un.francais napisała: > pytam: z którego to jest roku? ej noooo! kto mi odpisze? Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Ja jako kochanica 31.07.10, 21:47 Ja Ci nie odpowiem. Tak tylko się nabuduję, co jakobym wiedział, Twoja ksywka co z kont się wzieua. Odpowiedz Link Zgłoś
facettt podrzuc mi czasopisma , prosze, 31.07.10, 23:02 z II. RP, z lat 1918-1939 gdyz je zbieram. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: podrzuc mi czasopisma , prosze, 31.07.10, 23:08 Szperaj po antykwariatach - jest tego sporo i są tanie - nawet za 7-15 złotych. ;) Zawsze są w antykwariatach jakieś. ;) No i w bibliotekach som do pooglądania ;D (i do sfotografowania). ;P Wirtualne tu: ebuw.uw.edu.pl/dlibra/collectiondescription?dirids=28 ;) Nie żartowałeś, prawda? :D::D:D:D Ja akurat mam sporo "Wędrowców" itp. - czyli wcześniejsze. ;) Odpowiedz Link Zgłoś