stedo 19.08.10, 16:41 kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107880,8266443,Nie_wierzymy_w_monogamie.html W tej wersji mogę się zgodzić z tezą artykułu;)) I widzicie, kochane, grunt to mieć odpowiedni stosunek do sprawy;)) O ile mniej dramatów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skarpetka_szara Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 16:59 nie kazdy moze "dojrzec" do takiego stylu zycia. ALe zgadzam sie z tym ze monogamia jest wyborem, a nie obowiazkiem. Przynajmniej ja tak na to patrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:19 Zgadzam się. Poza tym nie każdy się nadaje, ba - mało kto się nadaje. Ciężko przeskoczyć swoje ograniczenia i wartości/uwarunkowania kulturowe. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:24 o, nie wiedziałam, że kto obstaje przy monogamii, ten jest ograniczony :) Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:28 Źle kumasz, próbuj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:34 myślałam, że napisałaś, że mało kto jest dojrzały do "otwartego małżeństwa", bo ciężko jest przeskoczyć swoje ograniczenia, ale widocznie się myliłam. trudno, błądzić rzecz ludzka :) Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:38 To nie kwestia dojrzałości. Ale imo trzeba mieć, nie wiem jak to ująć, dużą świadomość związku i siebie oraz zaufanie do partnera, żeby szczęśliwie funkcjonować w takim układzie. Oczywiście to też kwestia potrzeb i charakteru. Ja nie wiem, czy bym umiała. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:46 Zwiazku????To jest raczej uklad otwarty pt bzykamy kogo chcemy a jak nie bedzie towaru to mozemy pobzykac sie ze soba. Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:54 Nie wiem dlaczego zakładasz, że parter w takim związku staje się partnerem do seksu w ostateczności, z braku laku. Przeciwnie - jest na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 20:07 moim zdaniem to czyste bajkopisarstwo. można opisać teoretycznie idealne warunki "otwartego małżeństwa", że to jest wybór obu stron, że mimo niewierności partner ppozostaje najważniejszy, ale IMHO w praktyce coś takiego nie istnieje. jeśli partner jest na pierwszym miejscu, to po co inni? jeśli są inni, to znaczy, że "główny partner" liczy się jednak mniej, niż gdyby - ze względu na niego - tych innych nie było. myślę tak jak Ty, że ja bym się do tego nie nadawała. widziałam takie "układy", gdzie pan miał 5 kochanek, które o sobie wzajemnie wiedziały, znały się i otwarcie mówiły, że nie ogranicza ich zazdrość ani ciasna zaborczość, i akceptują tę sytuację. może jestem człowiekiem małej wiary, ale nie wierzę, by były to szczęśliwe kobiety - czekające swoją kolej u boku ukochanego. Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 20:14 Ja uważam, że to jest możliwe, ale nieczęsto się udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:29 I niedojrzaly, zacofany oraz zasciankowy. Ciemnogrod i moher po prostu. Czlowiek na wyzszym stopniu rozwoju czlowiek zaklada swapping klub na swoim pietrze. Chociaz nie mowie ze poliandria nie ma dla mnie pewnego uroku-jeden zarobi, drugi posprzata a trzeci do kina pojdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:33 Następna nie kuma, no ale spodziewałam się takich komentarzy.:) "Przezwyciężanie jakichś ograniczeń" nie równia się "przezwyciężanie tego, że jestem ograniczona". Ergo - nie o bycie ograniczonym chodzi. Jaśniej nie umiem. I mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:35 alez ja nie do Ciebie-ustosunkowalam sie do artykulu, bo on sugeruje ze nasze standardowe myslenie przeszkadza nam byc szczesliwymi. Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:44 tak, do ciebie. Nigdzie nie bylo napisane ze czlowiek ktory uprawia monogamie jest ograniczony. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:46 no to całe szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:49 tylko czytac ze zrozumieniem jeszcze by sie przydalo. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:52 może każesz mi coś przepisać 100 razy w ramach nauczki, skoro już udzieliłaś mi nagany? ;} Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:54 LOL, Nie, bez przesady, i tak nie mam pewnosci ze to polecenie wykonasz :) Np mozesz zlecic to zadanie mlodszemu bratu, a ja i tak nie bede wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 20.08.10, 15:18 Taaaa... ja tam wole z jednym, wlasnym chlopem, on zreszta tez. Mowi, ze juz z jedna baba duzo komplikacji, a co dopiero jak sie ma kilka... ? Odpowiedz Link Zgłoś