Dodaj do ulubionych

Monogamia???!! A feeee!!;))

19.08.10, 16:41
kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107880,8266443,Nie_wierzymy_w_monogamie.html
W tej wersji mogę się zgodzić z tezą artykułu;)) I widzicie, kochane, grunt to mieć odpowiedni stosunek do sprawy;)) O ile mniej dramatów.
Obserwuj wątek
    • skarpetka_szara Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 16:59

nie kazdy moze "dojrzec" do takiego stylu zycia. ALe zgadzam sie z
      tym ze monogamia jest wyborem, a nie obowiazkiem. Przynajmniej ja
      tak na to patrze.
      • sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:19
        Zgadzam się. Poza tym nie każdy się nadaje, ba - mało kto się nadaje. Ciężko
        przeskoczyć swoje ograniczenia i wartości/uwarunkowania kulturowe.
        • stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:24
          o, nie wiedziałam, że kto obstaje przy monogamii, ten jest ograniczony :)
          • sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:28
            Źle kumasz, próbuj dalej.
            • stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:34
              myślałam, że napisałaś, że mało kto jest dojrzały do "otwartego małżeństwa", bo ciężko jest przeskoczyć swoje ograniczenia, ale widocznie się myliłam.

trudno, błądzić rzecz ludzka :)
              • sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:38
                To nie kwestia dojrzałości. Ale imo trzeba mieć, nie wiem jak to ująć, dużą
                świadomość związku i siebie oraz zaufanie do partnera, żeby szczęśliwie
                funkcjonować w takim układzie. Oczywiście to też kwestia potrzeb i charakteru.
                Ja nie wiem, czy bym umiała.
                • baba67 Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:46
                  Zwiazku????To jest raczej uklad otwarty pt bzykamy kogo chcemy a jak nie bedzie
                  towaru to mozemy pobzykac sie ze soba.
                  • sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:54
                    Nie wiem dlaczego zakładasz, że parter w takim związku staje się partnerem do
                    seksu w ostateczności, z braku laku. Przeciwnie - jest na pierwszym miejscu.
                    • stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 20:07
                      moim zdaniem to czyste bajkopisarstwo. można opisać teoretycznie idealne warunki "otwartego małżeństwa", że to jest wybór obu stron, że mimo niewierności partner ppozostaje najważniejszy, ale IMHO w praktyce coś takiego nie istnieje. jeśli partner jest na pierwszym miejscu, to po co inni? jeśli są inni, to znaczy, że "główny partner" liczy się jednak mniej, niż gdyby - ze względu na niego - tych innych nie było.

myślę tak jak Ty, że ja bym się do tego nie nadawała.

widziałam takie "układy", gdzie pan miał 5 kochanek, które o sobie wzajemnie wiedziały, znały się i otwarcie mówiły, że nie ogranicza ich zazdrość ani ciasna zaborczość, i akceptują tę sytuację. może jestem człowiekiem małej wiary, ale nie wierzę, by były to szczęśliwe kobiety - czekające swoją kolej u boku ukochanego.
                      • sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 20:14
                        Ja uważam, że to jest możliwe, ale nieczęsto się udaje.
          • baba67 Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:29
            I niedojrzaly, zacofany oraz zasciankowy. Ciemnogrod i moher po prostu.
            Czlowiek na wyzszym stopniu rozwoju czlowiek zaklada swapping klub na swoim
            pietrze.
            Chociaz nie mowie ze poliandria nie ma dla mnie pewnego uroku-jeden zarobi,
            drugi posprzata a trzeci do kina pojdzie...
            • sid.leniwiec Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:33
              Następna nie kuma, no ale spodziewałam się takich komentarzy.:)
              "Przezwyciężanie jakichś ograniczeń" nie równia się "przezwyciężanie tego, że
              jestem ograniczona". Ergo - nie o bycie ograniczonym chodzi.
              Jaśniej nie umiem. I mi się nie chce.
              • baba67 Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:35
                alez ja nie do Ciebie-ustosunkowalam sie do artykulu, bo on sugeruje ze nasze
                standardowe myslenie przeszkadza nam byc szczesliwymi.
          • skarpetka_szara Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:31

Ze co???
            • stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:40
              to do mnie?
              • skarpetka_szara Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:44
                tak, do ciebie.

Nigdzie nie bylo napisane ze czlowiek ktory uprawia monogamie jest
                ograniczony.
                • stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:46
                  no to całe szczęście.
                  • skarpetka_szara Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:49

tylko czytac ze zrozumieniem jeszcze by sie przydalo.
                    • stephanie.plum Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:52
                      może każesz mi coś przepisać 100 razy w ramach nauczki, skoro już udzieliłaś mi nagany? ;}
                      • skarpetka_szara Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 19.08.10, 19:54
                        LOL,

Nie, bez przesady, i tak nie mam pewnosci ze to polecenie
                        wykonasz :) Np mozesz zlecic to zadanie mlodszemu bratu, a ja i tak
                        nie bede wiedziec.
    • ma_dre Re: Monogamia???!! A feeee!!;)) 20.08.10, 15:18
      Taaaa... ja tam wole z jednym, wlasnym chlopem, on zreszta tez.
      Mowi, ze juz z jedna baba duzo komplikacji, a co dopiero jak sie ma
      kilka... ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka