Dodaj do ulubionych

a propos pościeli typu Ikea

16.09.10, 21:00
mam takie głupie dość pytanie
bo tak, ja wyznaje, lubie i mam pościel babciną, czyli kołdra i pierzyna z pierza, poduchy.. rozmiar poduch 80x70 , pierzyny to nie wiem ale chyba 160x200 w sumie
w Ikei są inne wymiary na wszystko poduszki są mniejsze i kołdry tez..

czy ktoś probowal pierzyny wpakowac w ikeowskie posciele? da rade czy nie? :D
polskie firmy poduszki robią jednak 80x70.. ale w Ikei jest taka jedna ślyczna taka, że jakby pasowało to wezmę
Obserwuj wątek
    • bijatyka Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:03
      Cześć Wandziu.
      Oczywiście. Moja śp teściowa tak robiła. To ferworze walki o pościel prowadzonej między nami przez 2 lata ;) Kupiłam wkłady oraz poszewki w IKEA. Teściowa przesypała potem pierze do mniejszych poduszek. I szafa gra. Czyli - nie wpakować, a przesypać !
      • vandikia Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:25
        cześć :)
        ale jak to przesypać? to piróka do poszewki sypałaś? :)
        • bijatyka Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:26
          Nie no najpierw do tego czegoś różowego. Nie wiem, jak się ten materiał nazywa. Czyli robiłam niejako nową poduszkę. A potem siup do poszewki.
          • soulshunter Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:28
            totoono różowe nazywa się wsyp.
            • bijatyka Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:30
              wsyp to są te "pierza właściwe" ;)
              • soulshunter Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:31
                pierza wlasciwe to sa pierza a totoono to wsyp. Przynajmniej przed wojno pani tak beło.
              • marguyu Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:31
                Material na wsypy nazywa sie INLET.
                • bijatyka Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:33
                  Dziękuję za wsparcie. Całuję w piętkę !
          • bijatyka Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:28
            A i jeszcze z moich doświadczeń z pościelami IKEA: najbardziej sprawdzają się u mnie albo te najtańsze albo te najdroższe. Te "środkowe" nie bardzo. Fuzlują się.
          • vandikia Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:30
            aha nie noo, to ja tak nie mogie, bo inne posciele, ktore kocham mam w rozmiarze 80x70 :)
            • bijatyka Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:34
              Ja moje w innych rozmiarach powolutku, po cichutku wyrzucałam. Nie płakałam.
              • vandikia Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:36
                no kupię sobie jedną taką poduszkę i w sumie jak kupię komplet pościeli, to jak jedna powłoczka będzie w praniu, to akurat druga w użyciu
                no plan ułożyłam mega sobie z pomocą, senkju :)
                • vandikia Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:36
                  vandikia napisała:

> no plan ułożyłam mega sobie z pomocą, senkju :)

i jakie piękne zdania tworzę, wstyd.
                  • bijatyka Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:38
                    Wstyd to kraść, ziom !
                • grassant Re: a propos pościeli typu Ikea 21.09.10, 10:56
                  To nie pierzesz poduszek???

vandikia napisała:
                  > no kupię sobie jedną taką poduszkę i w sumie jak kupię komplet pościeli, to jak
                  > jedna powłoczka będzie w praniu, to akurat druga w użyciu
                  > no plan ułożyłam mega sobie z pomocą, senkju :)
        • marguyu Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:30
          Rozsyp dwie poduszki do trzech wsyp. Bedziesz miala wiecej poduszek w mniejszych powloczkach. :)
          Swoja droga nie moge sie nadziwic jak mozna spac na takich poduchach i na jakichkolwiek poduchach? Dla mnie zwykly jasiek to juz ogromna poducha.
          Spie na walku o srednicy 15 cm i dlugosci 40-45 cm.
          • vandikia Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:35
            a ja mam wielkie dwie poduchy i olbrzymią pierzynę, taką jak w Chłopach Boryna miał :D
            i śpię pod nią równiez latem (odstępstwem jest słownie kilka dni upałów), a zimą mimo, że ogrzewam pokój kładę na pierzynę jeszcze koc albo "baranka"
            zmarźlak straszny jestem :)
            • marguyu Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:39
              To ty taka ukryta Jagna jestes :)
              Ja tez zmarzlak jestem, wlasciwie taki polzmarzlak, ale udusilabym sie.
              Od lat uzywam lekkich syntetycznych kolder w wielokomorowego wlokna.
              Cieplo i leciuchno. I prac mozna do oporu.
    • berta-live Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:28
      Weź poprawkę na to, że ikeowa pościel kurczy się w praniu.
      • vandikia Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:31
        chlip :( to nie da rady, jaśki sobie chociaz kupię
    • soulshunter Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:30
      vandek, z tego co sie orientuje w IKEA mozna zwrocic zakupiony towar. Kup wiec ten komplet i zobzcz w domu czy koldra pasuje. Jesli nie to zwroc, a jesli ci bardzo zalezy na tym komplecie to kup 2 identyczne i zrob z nich 1.
      • vandikia Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:33
        jeśli można zwrócić, to faktycznie może tak zrobię.. ale jak berta pisze, że ona się kurczy jeszcze.. mam taką mniejszą kołderkę, może da radę, poduszkę w sumie moge nową mieć mniejszą, jedna więcej nie zaszkodzi :) no namówiłeś mnie!
        • soulshunter Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:36
          ale najsampierw sie spytaj czy mozna zwrocic.
          • vandikia Re: a propos pościeli typu Ikea 16.09.10, 21:37
            zapytam, bo nawet nie miałabym komu oddać, u mnie cała rodzina, to wielbiciele dużych rozmiarów pościelowych :)
        • marcin29302 Re: a propos pościeli typu Ikea 21.09.10, 10:22
          Z tym że co do zwrotu to chodzi o towar nieużywany. Jak rozpakujesz to nie wiadomo jak podejdą do tego zwrotu - mogą nie przyjąć. Najlepiej zadzwoń do sklepu i spytaj. A jakby nie chciało ci się jechać po zakupy, to możesz zamówić w internecie: www.kup-z-ikei.pl.
    • martishia7 Re: a propos pościeli typu Ikea 21.09.10, 10:32
      Skarbie, mam ostatnio doktorat z kupowania pościeli, więc się podzielę. Nie, nie ma szans, żeby poducha 70x80 czyli polski standard (których nie znoszę) weszła Ci w poszewkę z Ikei. Nawet jeśli sobie przerobisz poduszki na 50x60, to i tak duża kołdra Ci nie wejdzie, bo poszewki z Ikei mają 150x200 albo 200x200. Więc ewentualnie możesz jedynie zrobić większą i sobie przeszyć.
      Teraz będzie spam.
      Jeżeli chodzi o pościel, to polecam tę firmę, można sobie swobodnie dobierać rozmiar kołdry i poduszki i kompletować jak się chce. www.swit.home.pl/sklep/ Wzory mają mało zachwycające, ale pościel z polaru to jest mistrzostwo świata, mam oliwkową.
      Natomiast jeśli chodzi o korę/flanelkę, to polecam to www.nyks.eu/ , szczególnie flanelkę - jest milutka i mięciutka, a wzorów jest do wyboru do koloru. Wszystko zapinane na płaski zamek. Jam jest zadowolona bardzo z tych zakupów, a wszystko w rozsądnych cenach.
    • six_a Re: a propos pościeli typu Ikea 21.09.10, 10:36
      kołdra może wejść bo ikeowa ma 150 x200 i jest taki lekki luzik po bokach, ale poduszki nie (tylko 50x60. lepiej kupić nową poduszkę, bo wcisnąć to się może i da, ale będzie twarda i napakowana, niewygodna do spania.
      nie zauważyłam tego kurczenia jakoś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka