Dodaj do ulubionych

I <3 Puszcza

22.10.10, 13:35
Puszcza Białowieska to ostatni naturalny las na Niżu Europejskim. To las, który powstał bez udziału człowieka, i w którym od tysięcy lat trwają naturalne procesy ekologiczne. Jednocześnie, jest to jedyny obiekt przyrodniczy w Polsce na liście światowego dziedzictwa UNESCO.
Pomóżcie go ocalić!!!

www.greenpeace.org/poland/wydarzenia/polska/kolejny-weekend-ze-zbiorka-podpisow
i tydecydujesz.org/

Potrzeba jeszcze 20tyś podpisów, termin do 1 listopada... zbierajcie z Nami!
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 13:39
      a co, wyciąć ją ktoś chce, czy jak?
      • hotally Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 13:49
        "Decyzją polskich władz jedynie 17% Puszczy jest chronione jako park narodowy. Jest to obszar trzykrotnie mniejszy niż Kraków!
        W niechronionej części Puszczy wycina się rocznie ponad 100 tys. drzew. Leśnicy twierdzą, że to najlepsza forma „opieki” nad Białowieżą. Problem polega na tym, że im bardziej się Puszczą „opiekują”, tym mniej pierwotna ona staje się."
        Celem akcji jest zmienienie prawa i rozszerzenie chronionej części puszczy.
        • marguyu Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 13:53
          Brawo, ally :)
          Pobralam formularz i wysle go w poniedzialek.
          • hotally Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 14:06
            wpisz męża i znajomych :))))
          • autokrata.fetyszysta Re: Brawo, ally :) 23.10.10, 22:42
            Normalnie nie poznaję koleżanki ;-)
            • eat.clitoristwood Re: Brawo, ally :) 23.10.10, 22:48
              autokrata.fetyszysta napisał:
              > Normalnie nie poznaję koleżanki ;-)

Bez przesady, koleżanka przeraziła się, że zabronią puszczania się, stąd akcja.

P.S.
              Co raz bardziej przypomina mi Anexa.
              • hotally Re: Brawo, ally :) 24.10.10, 01:59
                kolezankami nie jestesmy i Ja sie nie puszczam, mam sie z kim kochac...
        • m-kow Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 13:57
          Kurczę, ja tam bym chciał żeby wszystko poza Wawą było chronione, bym sobie jeździł, napawał się, rozrzucał okolicznej ludności cukierki, szklane paciorki i lusterka. A potem bym wracał do mojego centralnego ogrzewania, bieżącej wody i kablówki ze stu dwudziestoma programami i bym sobie włączył jaki NG albo co. A oni tam wszędzie, gdzie mają śliczną przyrodę niech się zajmą rękodziełem, wyplataniem koszyków, bieleniem chat wapnem,zbieractwem i łowiectwem. W końcu jak mieli pecha nie mieszać "we mieście" to sami są sobie winni, nie...
          • hotally Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 14:07
            Też bym tak chciała :)))
    • funny_game Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 15:42
      Wajrak mówił, że w PB są kleszcze!!! :F

Dooobra, podbijam wątek tylko przecież.
      • dziewczyna_rzeznika Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 15:44
        Na początku pomyślałam, że Ally chodziło o I <3 puszczać
        • funny_game Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 15:51
          Drzizas :DDD
        • hotally Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 17:02
          Nie bądź taka dowCIPnA :)
          • dziewczyna_rzeznika Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 21:39
            Oj, Hotka, nie gniewaj się. Wypełniłam, formularz druknę i zaniosę w poniedziałek na uczelnię.
      • maitresse.d.un.francais Funny, kleszcze też skarb narodowy! 24.10.10, 00:55
        Wątek mnie zadziwia, spodziewałam się czegoś w rodzaju "Lansowałam się w kampinosie, przeszłam 5 metrów pozując do zdjęć w ekwipunku wędrownym", a tu proszę!

Chętnie się podpiszę.
        • autokrata.fetyszysta Re: spodziewałam się raczej "Lansu w Kampinosie" 24.10.10, 01:08
          ...a tu Żubr w trawie puszczy ;-)
        • hotally Re: Funny, kleszcze też skarb narodowy! 24.10.10, 01:52
          Ja od dawna wspieram greenpeace i WWF... może zrobię o tym wpis na blogu, zeby dzieci mogły brac przykład :)
          • to.niemozliwe Re: Funny, kleszcze teĹź skarb narodowy! 24.10.10, 05:51
            A ja mam, niestety sporo watpliwosci, szczegolnie po notowanych ostatnio "odstapieniach od sprzeciwu" organizacji ekologicznych po zasileniu ich kont kilkoma mln zlotych przez inwestora.
    • six_a Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 16:23
      dobra, mogę się podpisać, ze sentymentu, bo byłam w hajnówce nawet kiedyś. w ogóle taka hojna dzisiaj jestem, że jeszcze mi kosiulkę przyślo.
      • hotally Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 17:01
        brawo :))))
    • wrinks Re: I <3 Puszcza 22.10.10, 21:48
      chodzi o to, ze leśnicy nie przyczyniają się AŻ tak do zatracenia pierwotnego charakteru lasów puszczańskich - generalnie leśnicy w Polsce tną za mało do ilości drewna na pniu. Chodzi o windowanie wysokich cen i utrzymywanie nadwyżki popytu nad podażą.

Obecny stan zdrowotności lasów w ogóle (nie tylko PB) jest taki, że jeżeli zostawimy go bez wycinki, na leżącym, osłabionym drewnie zaczną rozwijać się szkodliwe owady i wpierniczą tę Puszczę. Koniec końców i tak będzie trzeba wykonywać zabiegi, które będą miały na celu niedopuszczenie do tzw. gradacji szkodników...wycinki sanitarne, opryski etc..

Rozszerzenie Puszczy to takie hasło dla laików z miasta - łykną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka