Dodaj do ulubionych

jakie sposoby na zamarzniete zamki ?

29.11.10, 23:48
Nic nie pomaga. No nie mogę się dostać do samochodu :/ Stoje jak debilka na zimnie , psikam tym odmrażaczem i nic... Otwiera sie jedynie bagażnik ale boje sie że jak wejde do środka przez bagażnik to sie zatrzaśnie i bede tam siedzieć do rana albo do pojawienia się pierwszych promieni słońca. Podejrzewam,ze akumulator już siadł... losie...

Proszę o rady, co jeszcze pomoże na ten zamek
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 29.11.10, 23:50
      może ci uszczelki zamarzły i dlatego nie możesz otworzyć? Pociągnij skądś kabel i suszarką do włosów spróbuj.
    • jezus_z_nazaretu Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 29.11.10, 23:52
      Ale kluczyk w ogóle nie wchodzi do zamka czy też wchodzi ale zamek się nie otwiera?
      Bo jeśli to pierwsze to tylko odmrażacz. Jakimś sposobem jest też podgrzanie kluczyka zapalniczką, ale to już naprawdę w ostateczności (tzw sposób taksówkarski). Tylko nie próbuj czasem ciepłej wody bo wtedy już na bank nie otworzysz.
    • maitresse.d.un.francais Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 29.11.10, 23:55
      alternatywne środki lokomocji
    • tanebo Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 29.11.10, 23:55
      Kobieto, puchu marny! Proponuję podgrzać kluczyk zapalniczką i włożyć do zamka. I tak kilka razy.
      • kasiaczek181987 Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 00:09
        1. autobusy odpadają i tramwaje bo musze jechać w pilną podróż samochodem
        2. mogę włozyć kluczyk ( do jednego z zamków ale sie nie otwierają
        3. slyszałam metodę na podgrzanie kluczyka ale słyszalam,ze nie jest ona taka... korzystna dla klucza ( moze sie wykrzywic). No w ostateczności tak zrobię
        4. goraca wode odpada bo po 10 minutach bede miala to samo a nawet gorzej

• tanebo Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 00:16
          klucz skrzywisz jeśli go obr obrócisz w zamku gdy będzie gorący.
        • jezus_z_nazaretu Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 00:16
          Spróbuj wejść przez bagażnik i otworzyć od środka - może pozamarzały jakieś cięgna w środku drzwi. A nawet jeśli się nie otworzą to jak ruszysz samochodem w trasę i nagrzejesz auto w środku to i cięgna odtają, więc z otwarciem nie będzie problemu.
          • kasiaczek181987 Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 00:46
            problem bedzie jak wejde przez bagażnik, on się zatrzaśne i ookaże się ze akumulator padł :P bede siedzieć w tej zamarzniętej puszce :P
            • trypel Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 07:28
              a czemu on ma sie zatrzasnąc? masz samozamykający bagażnik?
    • soulshunter stary indianski sposob 30.11.10, 08:19
      zapalniczka. Zapalniczka rozgrzewasz koniec klucza i cieply wkladasz do zamka. Zawsze puszcza.
      • erillzw Re: stary indianski sposob 30.11.10, 08:23
        Ludzie ale ona drzwi nie moze otworzyc a nie zamkna przekrecic!
        Co ona zrobi podgrzanym kluczem? podwazy te drzwi?? :/

Sugeruje wejsc do srodka, wlaczyc auto (jesli otworzyzlas bagaznik to go zablokuj czyms - skrzynka, torebka, cokolwiek) i poczekaj az oddatje. ja tak robie bo tez mi drzwi zamarzaja mimo, ze zamek sie otwiera.
        • trypel Re: stary indianski sposob 30.11.10, 09:49
          erillzw napisała:

> ja tak robie bo
          > tez mi drzwi zamarzaja mimo, ze zamek sie otwiera.

znaczy się czesciej Ci sie to dzieje a Ty zamiast posmarować uszczelki nic z tym nie robisz? cóż za stoickie nastawienie do życia :) mnie by szlag trafił jakbym po raz drugi z tego samego powodu nie mógł otworzyć dzrwi :)
          • erillzw Re: stary indianski sposob 30.11.10, 09:56
            Znaczy gdy dzialo mi sie tak rok temu to nim sie wscisklam to juz wiosna byla :P
            A mroz przyszedl wczoraj wiec nawet nie zdazylam sie zirytowac ;)
            • trypel Re: stary indianski sposob 30.11.10, 09:58
              no to weź raz trochę wazeliny - posmaruj uszczelki i bedziesz miała spokój na 3 lata.
              • erillzw Re: stary indianski sposob 30.11.10, 10:03
                Wiem, musze dzisiaj isc kupic ta wazline bo o ile mazidzel mam od groma tak czystej wazeliny nie uswiadcze w domu ;)
    • magnusg Nie podgrzewaj klucza, jesli masz w nim 30.11.10, 09:14
      chip deaktywujacy n.p. autoimmobilizer.Mozesz go podgrzaniem zniszczyc.
      Moze rzeczywiscie zamarzly ci tylko uszczelki i dlatego nie mozesz sie dostac.
      Pytanie podstawowe, to czy przekrecajac kluczyk slyszysz jak zamek centralny drzwi otwiera czy nie?
      Najlepiej to zamontowac otwieranie na pilota(we Wroclawiu to koszt 200-300 zl) i problem z glowy.
    • cherry-cherry Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 09:21
      Sprawic sobie samochod z zamkiem centralnym i po krzyku. Wiem ze to nie dorazne rozwiazanie, jak sie stoi na zimnie i chucha na zamek, ale moze warto to rozwazyc na przyszlosc, zamiast sie meczyc. Bateria od pilota trzymana w cieplym mieszkaniu raczej nie zamarza i nie sprawia problemow.
      • erillzw Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 09:55
        Tylko, ze jak wysiadzie Ci akumulator to centralny zamek na nic Ci sie nie zda ;)
        • cherry-cherry Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 10:38
          No, jak juz tak sie stanie ze mi wysiadzie akumulator to i tak pozamiatane, bo nigdzie nie pojade, wiec bede miala mnostwo czasu zeby pomeczyc sie manualnie z kluczykiem i zamarznietym zamkiem ;P
    • salma75 Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 09:45
      Kupiłam wczoraj żwirek dla kotów, zostawiłam w samochodzie, myślę... rano małż skoczy to przyniesie, co będę dźwigać. Przed chwilą radoście wywaliłam dwie kuwety starego żwirku, chłop zasuwa do auta po nowy...
      Kończyć nie muszę, nie? :/.
      Zostałam z pustymi kuwetami i kotami jak na złość drobiącymi wokół nich. Na razie wysłałam ślubnego po kolejny dwa wory żwirku, tamten w samochodzie na wiosnę będzie jak znalazł :/.

Aaa! Zamarzły uszczelki :/.
    • aeris Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 10:09
      Siknij na zamek, pomoze!
    • ricemice Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 10:11
      hm....panowie maja lepiej bo mogą na zamek nasikać i ponoć to działa :D
      ja sama nie próbowałam tej metody, zresztą byłoby to anatomicznie/praktycznie niemożliwe :P
      • aeris Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 10:16
        :)
        Ricemice, to byl zart:) Do autorki watku, ktora pewnie nie ma samochodu nawet, HAHA
        • ricemice Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 11:05
          Wiem ale słyszałam go już z kilku źródeł, to chyba była tak scena w filmie,
          wiec piszę ze ponoć :)))
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 10:11
      parę butelkek z gorącą wodą i po problemie. Ja zeszłej zimy "odsnieżyłem" w ten sposób samochód po miesiącu nieużywania.
      I działał be najmniejszego problemu.
      • princessjobaggy Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 02.12.10, 14:22
        > parę butelkek z gorącą wodą i po problemie. Ja zeszłej zimy "odsnieżyłem" w ten
        > sposób samochód po miesiącu nieużywania.

Ale tego wrzatku nie walnales chyba na szyby?
    • tilatekila Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 10:13
      kasiaczek181987 napisała:

> Nic nie pomaga. No nie mogę się dostać do samochodu :/ Stoje jak debilka na zim
      > nie , psikam tym odmrażaczem i nic... Otwiera sie jedynie bagażnik ale boje sie
      > że jak wejde do środka przez bagażnik to sie zatrzaśnie i bede tam siedzieć do
      > rana albo do pojawienia się pierwszych promieni słońca. Podejrzewam,ze akumula
      > tor już siadł... losie...
      >
      > Proszę o rady, co jeszcze pomoże na ten zamek

Masz zainstalowany laptop na samochodzie? Z Forum Kobieta jako strona ulubiona? A to ciekawe.
      • kasiaczek181987 Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 10:26
        zaraz ide walczyć z samochodem...
        • aeris Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 30.11.10, 10:44
          jakim samochodem? ty nie masz zadnego samochodu :D
    • eat.clitoristwood Modlitwa 30.11.10, 10:50
      do św. Krzysztofa, ewentualnie ze wspomożeniem przez intensywne pocieranie kluczyka makatką z wizerunkiem wymienionego.
      • aeris Re: Modlitwa 30.11.10, 11:09
        :) No nie wiem, czy Sw. Krzysztof pomoze w kupnie samochodu.
        • kasiaczek181987 Re: Modlitwa 01.12.10, 19:22
          eh... nie każdy ma super samochód i większość z was też nie ma więc nie rozumiem sarkazmu. Z resztą nie wiem, co mi da kupno nowego samochodu- nie zamarznie ? Co innego widzę codzienne przed blokiem- wkur... się ten co ma malucha i ten co ma bardzo dobre auto.

No może, że mówicie,że mam kupić auto z szybami, które nie zamarzają tyle że ich nie ma chyba jeszcze na rynku i studentke raczej nie bedzie na taki samochód stać.

Co do św. Krzysztofa- nie znam człowieka i mam specyficzne podejście do kościoła więc lepiej chyba żebym sie nie modliła:P
          • alpepe Re: Modlitwa 02.12.10, 11:00
            św. Krzysztof nie istniał, więc masz słuszne podejście, napisz lepiej, jak rozwiązałaś sytuację.
    • sztej Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 02.12.10, 10:45
      Najlepszy sposób to nie zamykać.
    • grassant Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 02.12.10, 14:07
      wrzątek!
    • hejka11 Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 02.12.10, 14:41
      zawołać faceta aby nasikał do zamka :)))
    • wil-li Re: jakie sposoby na zamarzniete zamki ? 02.12.10, 15:20
      No cóż , mnie tez dopadł problem zamarzniętego zamka ( na szczęście nie uszczelek). Podgrzewanie klucza niestety nie pomogło . Kupiłam wiec odmrażacz (ale to było mało) - odmrażacz plus "okłady" z butelki (plastikowej) z gorąca wodą skutecznie rozgrzały zamek i mogłam się dostać do auta.
      Sposób znaleziony w internecie - jak widać skuteczny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka