Dodaj do ulubionych

Porady mi trzeba, księgowej.

15.12.10, 09:52
To nie jest do końca prywata, bo nie pamiętam, kto tu księgową jest ;)
Mam takie pytanie właśnie do księgowej, oczywiście mogę iść na konsultację, ale zwyczajnie szkoda mi stówy za jedną odpowiedź ;) - wolę tę kasę odłożyć na kolejny zlot :D

No to księgowe: helpunku! Niech się ktoś zgłosi :)

Zadam pytanie jak się znajdzie ktoś, bo tak to bessęsó słuchać wypocin Hrabiego czy innych dopiertalaczy.
Obserwuj wątek
    • soulshunter Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:28
      wczoraj szukalem porady jak zainwestowac luzne 28k zl i znalazlem odpowiedz tuz obok na forum Gospodarka. Bardzo prawdopodobne, ze na twoje pytanie juz jest gdzies odpowiedz :)
      • pompeja Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:30
        Dziękuję Soul, sprawa ma się zatrudnienia nowego pracownika. Już szukam forum :)
        • grzeszna_marta Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:32
          ee to kadrowa Ci potrzebna :)
          • pompeja Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:40
            No nie do końca :)
        • jan_hus_na_stosie Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:35
          pompeja napisała:

> Dziękuję Soul, sprawa ma się zatrudnienia nowego pracownika.

a konkretnie?
          • pompeja Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:40
            Opisałam niżej.
      • teletoobis Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:41
        soulshunter napisał:

> wczoraj szukalem porady jak zainwestowac luzne 28k zl

ja takich porad nie potrzebuje- 0,7 to dobra inwestycja :)
        • soulshunter Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:45
          w sumie tak, 40% nikt nie daje
          • teletoobis Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:50
            Jka bedziesz mial szczescie, to dostaniesz 45%
            a w Łącku nawet 70%
    • grzeszna_marta Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:32
      hmmm ??? a o co chodzi ? choc ja nie księgowa ;-) ale może koleżónka wie;-)
      • pompeja Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:39
        No to słuchaj :)

Osoba A chce współpracować z osobą B, jest to rodzina. Osoba A jest na obniżonym ZUSie, osoba B na normalnym. Powstaje pytanie, co bardziej opłaci się osobie A, czyli właścicielowi firmy, bo i tak obydwie te osoby prowadzą wspólne gospodarstwo domowe. O ile się orientuję rodzinę można zatrudnić tylko i wyłącznie na pełen etat? Jeśli tak, to przy minimalnej płacy "taniej" dla osoby A wyjdzie zatrudnienie osoby B, czy założenie przez osobę B firmy i opłacaniu w taki sposób ZUSu (pełnego)?

Jaki jest koszt zatrudnienia pracownika, czyli to co ponosi pracodawca plus to co ponosi pracownik dla najniższej krajowej? Łopatologicznie - pracownik dostaje na rękę najniższą krajową, zaś pracodawca płaci za to...?

:)
        • jan_hus_na_stosie Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:45
          pompeja napisała:

> No to słuchaj :)
          >
          > Osoba A chce współpracować z osobą B, jest to rodzina. Osoba A jest na obniżony
          > m ZUSie, osoba B na normalnym. Powstaje pytanie, co bardziej opłaci się osobie
          > A

osobie A opłaci się zatrudnić osobę B na umowę o dzieło i nie płacić ZUSu
          • grzeszna_marta Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:51
            nie kazdą umowę mozna podciagnąć pod dzieło predzej pod umowe zlecenie jak już
            • jan_hus_na_stosie Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:55
              grzeszna_marta napisała:

> nie kazdą umowę mozna podciagnąć pod dzieło

teoretycznie nie, praktycznie każdą ;)
              • grzeszna_marta Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 11:01
                > teoretycznie nie, praktycznie każdą ;)

kłócić się nie będę :) kwestia dobrego udowodnienia ,ze to było dzieło w razie kontroli ZUS-u
                • six_a Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 11:08
                  a skąd zus ma mieć wieści o umowie o dzieło, skoro tak zatrudnionego pracownika nie zgłasza się w ogóle w zusie?:)
          • piotr_57 Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:52
            A pełen koszt składek plus podatek od najniższej płacy jest około 550pln.(z chorobowym)
            Tyle, że kiedyś nie wolno było zatrudniać żony/męża , to mogła być tylko osoba "współpracująca", a za taką trzeba płacić ZUS jak od przedsiębiorcy. Jak jest teraz to nie wiem.
            • grzeszna_marta Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:54
              piotr_57 napisał:

> A pełen koszt składek plus podatek od najniższej płacy jest około 550pln.(z cho
              > robowym)
              > Tyle, że kiedyś nie wolno było zatrudniać żony/męża , to mogła być tylko osoba
              > "współpracująca", a za taką trzeba płacić ZUS jak od przedsiębiorcy. Jak jest t
              > eraz to nie wiem.

dalej tak jest o ile prowadza wspólne gosp. domowe
            • pompeja Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:55
              O właśnie. ale z tego co piszesz to różnica jest niewielka, sądziłam, że będzie to dużo więcej. Chodzi o sam początek, potem osoba B przejdzie normalnie na działalność, to stanie się w ciągu pierwszych miesięcy. Jak wiadomo początek jest ciężki i każdy grosz jest cenny.
          • yoko0202 no nie do końca 15.12.10, 10:55
            jeżeli osoba B nie ma innego zatrudnienia czy działalności i opłacanych składek ZUS, to wtedy składki płaci przedsiębiorca zatrudniający ją na umowę o dzieło/zlec.; ktoś ten ZUS musi płacić:)
            • pompeja Re: no nie do końca 15.12.10, 10:58
              Jaka jest wysokość takiej składki? Uzależniona jest od wynagrodzenia w jakiś sposób?
            • six_a Re: no nie do końca 15.12.10, 10:58
              od umowy o dzieło nie ma składek zus, tylko podatek się odprowadza.
            • jan_hus_na_stosie Re: no nie do końca 15.12.10, 10:59
              yoko0202 napisała:

> jeżeli osoba B nie ma innego zatrudnienia czy działalności i opłacanych składek
              > ZUS, to wtedy składki płaci przedsiębiorca zatrudniający ją na umowę o dzieło/
              > zlec.; ktoś ten ZUS musi płacić:)

poproszę o prawne poparcie swojej opinii, konkretny paragraf ustawy która tak mówi :)
              • grzeszna_marta Re: no nie do końca 15.12.10, 11:03
                > yoko0202 napisała:
                >
                > > jeżeli osoba B nie ma innego zatrudnienia czy działalności i opłacanych s
                > kładek
                > > ZUS, to wtedy składki płaci przedsiębiorca zatrudniający ją na umowę o dz
                > ieło/
                > > zlec.; ktoś ten ZUS musi płacić:)

tak tyle ,ze nie do końca bo czesc płaci zleceniobiorca - sa potracane
                • pompeja Re: no nie do końca 15.12.10, 11:07
                  Te potrącane też interesują osobę A, gdyż tak naprawdę ona je będzie ponosić - prowadzą wspólne gospodarstwo domowe.
              • yoko0202 dobra błąd 15.12.10, 11:06
                pomieszało mi się z umową zleceniem :)
            • six_a Re: no nie do końca 15.12.10, 11:03
              nie "ktoś" płaci, tylko zawsze osoba zarabiająca płaci zus, niezależnie od tego, kto te składki przekazuje. z jej pieniędzy to idzie.

od umów o dzieło nie ma składek zusu. problem tylko w tym, że praca musi być dziełem, więc wszelkie usługowe czynności, np. prowadzenie księgowości, pod to nie podpadają.
        • yoko0202 a jaki jest cel? 15.12.10, 10:49
          chodzi po prostu o to, żeby osoba B miała jakiekolwiek ubezpieczenie?
          • pompeja Re: a jaki jest cel? 15.12.10, 10:53
            Nie, żeby pracowała legalnie. Ubezpieczenie oczywiście swoją drogą. Chodzi głównie o legalną pracę, nie żadne "na czarno", bo to rodzina.
        • grzeszna_marta Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:53
          czy osoba B jes gdzies na etacie ? własna dziełalnosc ?
          • pompeja Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:57
            Jest na etacie, ale na rzecz osoby A musi przerwać stosunek pracy, konflikt interesów.
            • yoko0202 Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:59
              czy osoba B w ciągu ostatnich 5 lat prowadziła działalność? bo jeżeli nie, to mogłaby otworzyć i płacić od razu preferencyjny ZUS
              • pompeja Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 11:01
                Tak, to wiem, osoba B prowadziła działalność, tak więc jej czas na preferencyjny ZUS minął i zalicza się już do normalnego.
        • happy_time Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 10:53
          Na pewno nie ma ograniczeń co do zatrudnienia rodziny, nie musi to być etat, może być zlecenie, umowa o dzieło. Może to Ci coś pomoże:
          www.vat.pl/osoba_wspolpracujaca_platnik_zus_1286.php
          A osoba B nie prowadzi, żadnej działalności?
          • pompeja Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 11:00
            Nie prowadzi działalności, a stosunek pracy przerwie.
            • happy_time Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 11:16
              W takiej sytuacji chyba najlepiej umowa o pracę. Opłacane składki możesz wtedy wliczyć do kosztów uzyskania przychodu.
              • to.niemozliwe Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 12:23
                Nie wspominając o tym, że fikcyjne "umowy o dzieło" ZUS uwala seryjnie jak halny drzewka.
                Po prostu nie każdy umie przed sądem przedstwiać swoją "prawdę" wystarczająco przekonująco. W dodatku bada się inne okoliczności.
                Lepiej czas i energię poświęcona na "zaoszczędzenie" 100 zł poświęcić na poszukiwanie zlecenia - zwykle się na tym lepiej wychodzi :).
                • six_a Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 12:36
                  może uwalić tylko te umowy o dzieło, które pracodawca zawarł z osobą zatrudnioną u niego na umowę o pracę (tak robią idioci, żeby uniknąć zusu)
                  jeżeli ktoś nie jest pracownikiem, a ma umowy o dzieło i to dzieło jest na umowie faktycznie dziełem, to zus się nie będzie miał do czego przypiąć może przypiąć, ponieważ takiego pracownika osoba zlecająca nie ma obowiązku zgłosić w zusie.
                  • to.niemozliwe Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 12:42
                    O ile są faktycznie :). Wiara niektórych w cierpliwość papieru jest przesadna ;)
                    • six_a Re: Porady mi trzeba, księgowej. 15.12.10, 13:06
                      no:) zupełnie jak wiara w wszechmoc zusu.

osłabia mnie ten urząd normalnie, tam jest taki burdel, że ja wątpię, bym mimo regularnego i terminowego płacenia składek w ogóle wydobyła kiedyś od nich jakąś emeryturę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka