Dodaj do ulubionych

Wierzycie w cuda?

06.01.11, 11:16
Bo mnie się to w głowie nie mieści. Czy ludzie w tych komisjach są stuknięci? Czy chęć mianowanie zmarłego papieża świętym naprawdę odbiera rozum? Przeczytałam artykuł i musiałam się uszczypnąć, żeby znowu przypomnieć sobie, że mamy XXI wiek, a nie średniowiecze.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8901384,_Il_Giornale___dwie_komisje_uznaly_cud_Jana_Pawla.html
Obserwuj wątek
    • teletoobis [...] 06.01.11, 11:20
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • kombinerki.pinocheta Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:36
        Mocne, jak na kogos kto spi z myszami. :)
    • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:21
      Nie wierzycie, wierzycie w fizykę i jej ciekawostki. A to, że zamiast wstawać po jabłko to przyciągam je użyciem Mocy to drobnostka.
      • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:35
        Z tym jablkiem to masz tak jak kazda typowa Ewa. Chociaz Izaak newton za leb sie lapie
        • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:36
          Jako typowy Adam mam w nosie ideologię, po prostu nie trzeba ich obierać, a pomarańcze tak.
          • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:43
            ale moga byc robaczywe i stac sie przyczyna wygnania z raju- czyli impotencji
            • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:48
              Mogą, ale raczej nie są. Mi impotencja nie grozi, nie wiem jednak czy "na szczęście", bo jak permanentnie stoi to też niedobrze.
              • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:50
                tobie co najwyzej moze stanac owo jablko w ...gardle :)
                • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:58
                  Nie może raczej :P
                  A sprawdzałeś, co mi może stawać bądź nie, żeś taki pewnie? :>
                  • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:01
                    Mialem 4 semestry anatomii i 3 fizjologii. Nie przypominam sobie takiej anomalii u kobiet za wyjatkiem brodawek
                    • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:12
                      A widzisz, błąd, łechtaczka też poniekąd "staje" - dokładnie tak samo jak penis, ale skala mniejsza.
                      Per net to ja mogę być nawet żoną prezydenta Sealandii ;)
                      • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:13
                        nie staje, tylko lekko nabrzmiewa :) Wiem bo widzialem :)
                        • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:19
                          Penis też nabrzmiewa - to samo zjawisko, tylko skala mniejsza w przypadku łechtaczki.
                          • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:35
                            ale do "stawania" to temu zjawisku jest daleko :)
                            • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:40
                              Skalowo tylko - sutki też "stają", ale to widać, bo większe. To tak, jakby wybuch petardy nazywać inaczej, bo to nie to samo co wodorowy :P
                              • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:47
                                jak cos stanie i stoi, to musi byc na tle sztywne, by przezwyciezylo prawo Newtona. O lechtaczce tego powiedziec sie nie da :)
                                • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:49
                                  Więc, generalnie, sutki też nie powinny być określane jako "stojące", bo nie przezwyciężają prawa Newtona.
                                • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:49
                                  P.s: brzytwa Ockhama i tyle :)
                                  • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 13:20
                                    ze co???
                                    • raohszana Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 13:26
                                      Że brzytwa Ockhama, czyli niemnożenie bytów nad miarę ;)
    • kombinerki.pinocheta Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:38
      Dziwne, ze najwieksze kontrowersje wywoluje takie postepowanie kosciola u ludzi, ktorzy nie wierza.
      Qw944 jestes wierzaca?
      • qw994 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:51
        > Dziwne, ze najwieksze kontrowersje wywoluje takie postepowanie kosciola u ludzi
        > , ktorzy nie wierza.

Dziwne? Chyba logiczne.
        Jestem ateistką.
        • kombinerki.pinocheta Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:58
          Dlaczego logiczne?

Mnie agnostyka takie sprawy powinny bardziej interesowac niz Ciebie-ateistke.
          Ty w ogole nie wierzysz, wiec wedlug Twojej teorii nie ma czegos takiego jak bog, jezus, swieci, a kosciol to nie jest wazna instytucja, wiec dlaczego tak Cie szokuje to jakimi kryteriami sie kieruja czarni przy uznaniu kogos blogoslawionym skoro dla Ciebie ten temrin nie istnieje/nie jest wazny/nie ma wartosci?
          • qw994 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:06
            > Dlaczego logiczne?

Dlatego, że ludzie wierzący już poprzez swoją wiarę dopuszczają istnienie rzeczy, co do których nie ma żadnych dowodów. Ateiści wręcz przeciwnie.

> Mnie agnostyka takie sprawy powinny bardziej interesowac niz Ciebie-ateistke.
            > Ty w ogole nie wierzysz, wiec wedlug Twojej teorii nie ma czegos takiego jak bo
            > g, jezus, swieci, a kosciol to nie jest wazna instytucja, wiec dlaczego tak Cie
            > szokuje to jakimi kryteriami sie kieruja czarni przy uznaniu kogos blogoslawio
            > nym skoro dla Ciebie ten temrin nie istnieje/nie jest wazny/nie ma wartosci?

Bo przypadkiem żyję na tym samym padole, więc mam możliwość obserwacji i oceny :)
            • kombinerki.pinocheta Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:20
              > Dlatego, że ludzie wierzący już poprzez swoją wiarę dopuszczają istnienie rzecz
              > y, co do których nie ma żadnych dowodów. Ateiści wręcz przeciwnie.

Pogrubione jest kluczem.
              Maja do tego prawo, taka jest ich wiara.
              Nie rozumiem tylko co Ci to przeszkadza skoro sama w to nie wierzysz?

To tak samo jak ja bym sie oburzal na to, ze ktos wierzy w swieta patelnie czy most na rzece kwai. Co mnie to interesuje skoro ja sam nie wierze i ten ktos nie wywiera presji i nie probuje mnie indoktrynowac.
              Tak samo jakbym w ogole nie ogladal rozgrywek NBA, a oburzal sie na to, ze tam punkty dostaje sie za wrzucenie pilki do kosza.
              • qw994 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:32
                Rozumiem, o co ci chodzi, ale mam inne podejście - mnie to interesuje, to się dzieje obok mnie i uważam, że mam prawo mieć swoje zdanie na ten temat.
                • kombinerki.pinocheta Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:40
                  Ale oczywiscie, ze masz prawo i slusznie, ze masz swoje zdanie na ten temat. Nie rozumiem tylko TAKIEGO oburzenia.
                  • qw994 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:56
                    A czy ja wyrażam "TAKIE oburzenie"? :) To raczej zdumienie.
                  • six_a Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 14:07
                    a propos;)

https://statichg.demotywatory.pl/uploads/201003/1268861123_by_ens_500.jpg
                  • rum99 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 16:02
                    Kombinerek..po pierwszej twoje odpowiedzi kazdy zrozumial o co chodzi..ale ta istota z venus jeszcze pyskuje....nie mieli tam logiki w szkolach..tak....na pewno..
              • six_a Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 14:03
                no, jakby tak powstała wiara w patelnię albo w most na rzece kwai, to kościół byłby pierwszy do potępiania, tak samo jak tępi sekty i nawraca pogan. a niekościelni i niepatelniani popukaliby się w głowę.

co innego wierzyć w cuda, na których opiera się wiara. a co innego wierzyć w cuda w cuda pana pana karola albo pani patelni, która to patelnia ma co najwyżej moc usmażenia kotleta i to też nie sama.
          • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:09
            kombinerki.pinocheta napisał:

> Ty w ogole nie wierzysz, wiec wedlug Twojej teorii nie ma czegos takiego jak bog, jezus, swieci, a kosciol to nie jest wazna instytucja,

Oj slabiutko z twoja wiedza. Jezus jest postacia historyczna. Naprawde zyl i dzialal. Radze poczytac cos innego niz CKM.
            A kosciol jest wazna instytucja. Tak samo jak cosa nostra na przyklad

wiec dlaczego tak Cie
            > szokuje to jakimi kryteriami sie kieruja czarni przy uznaniu kogos blogoslawio
            > nym skoro dla Ciebie ten temrin nie istnieje/nie jest wazny/nie ma wartosci?
            • kombinerki.pinocheta Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:22
              > Oj slabiutko z twoja wiedza. Jezus jest postacia historyczna. Naprawde zyl i dz
              > ialal. Radze poczytac cos innego niz CKM.

Ja mowie o gosciu, ktory wedlug niektorych chodzil po wodzie, a Ty mi wyskakujesz z jakims przypadkowym Zydem. Chciales sie blyskotliwoscia popisac, a nie zalapales kontekstu.
              Wracaj do owiec.
              • teletoobis [...] 06.01.11, 12:37
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • fig-ga Wierzę. 06.01.11, 11:42
      Złapałam dzisiaj stopa w niejscu, gdzie absolutnie nie wolno sie zatrzymywać.
      • qw994 Re: Wierzę. 06.01.11, 11:51
        To nie cud, tylko twoja siła perswazji ;)
        • fig-ga Re: Wierzę. 06.01.11, 11:53
          W ogóle mam taki talent do łapania stopa, że też powinni mnie santo subito. O trzeciej w nocy, na autostradszie, przy remontowanej drodze, raz nawet w lesie nad jeziorem.
          • 2szarozielone Re: Wierzę. 06.01.11, 12:02
            ja złapałam pod schroniskiem Chatka Puchatka w Bieszczadach :-D
    • berta-live Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 11:50
      Skoro można wierzyć w boga i to co księgi religijne prawią, to czemu nie w cuda. Jedno zjawisko paranormalne mniej jedno więcej nie robi różnicy. Jak zostanie świętym to pewnie zacznie się objawiać pastuszkom.
      • teletoobis Niektorym juz sie zaczal objawiac w ogniu 06.01.11, 11:52
        https://m.onet.pl/_m/587324c5c1178a654d8a55705ccf6e07,24,1.jpg
        • six_a Re: Niektorym juz sie zaczal objawiac w ogniu 06.01.11, 14:13
          hahahah, a niektórym w jedzeniu:

https://c0.grono.net/40/208/gallery-77119040-500x500.jpg
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:04
      qw-u - ale żeby uznać kogoś za świętego to chyba muszą za jego wstawiennictwem następować cuda.

Zresztą nie ma się co oburzać. Żeby dostać wyższy stopień w karate trzeba przejść egzaminy, a żeby zostać świętym trzeba czynic cuda.
      A tak przy okazji to JPII ustanowił więcej świętych niż WSZYSCY poprzedni papieże.

Papież Jan Paweł II w okresie od 1979 do 2003 roku kanonizował 482 i beatyfikował 1343 świeckich i duchownych.

Hurtowo leciał niemalże.
      • teletoobis Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:10
        wielu zostalo swietymi tylko dlatego, ze bylo dobrymi zebrakami
      • qw994 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:12
        > qw-u - ale żeby uznać kogoś za świętego to chyba muszą za jego wstawiennictwem
        > następować cuda.

Wiem. Tyle że moim zdaniem jest to zasada ośmieszająca Kościół. Co było dobre kilkaset lat temu, obecnie straciło rację bytu. Komisje do spraw cudów? Ludzie.
        • tygrysio_misio Re: Wierzycie w cuda? 07.01.11, 11:39
          takie cos moze mowic tylko ktos nie rozumiejacy w ogole co to sa swieci...

szkoda, ze Ci najczesciej sie wypowiadaja i wyrabiaja stereotyp "zacietrzewionego ateisty"...
      • grassant Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:13
        czy taka była wola (ustanowienia świętym) JPII ?
        jaki status w niebie ma święty?
        czy w niebie panuje feudalizm, a świeci to arystokracja niebiańska?

• tygrysio_misio Re: Wierzycie w cuda? 07.01.11, 11:40
          kolejny nie rozumiejacy o co chodzi
    • bimota Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:13
      A powstanie czlowieka to nie cud ? :P
      • qw994 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:34
        Nie, to porażka ;)
    • izabellaz1 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:46
      Jak Ci przejdzie katar po grzańcu made by ja, to będzie się liczyło? :)
      • qw994 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 12:56
        Wtedy ogłoszę twoje santo subito :)
        • izabellaz1 Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 13:38
          qw994 napisała:

> Wtedy ogłoszę twoje santo subito :)

Czuję się zmotywowana ;)
    • minasz tak 06.01.11, 14:58
      ja wierze w demony i smoki to trudno zebym miał nie wierzyc w cuda:)
    • iwona334 tak 06.01.11, 15:02
      polozylam gdzies okulary i bedzie cud, jak je znajde.
      • minasz Re: tak 06.01.11, 15:03
        zamiast szukac i robic bałagan pomysl co robiłas
        • iwona334 Re: tak 07.01.11, 11:51
          minasz napisał:

> zamiast szukac i robic bałagan pomysl co robiłas

bylagan to juz mam, wiec robic go juz nie musze.
          a od myslenia - to mam chlopa.
          • tygrysio_misio Re: tak 07.01.11, 11:57
            iwona334 napisała:

> a od myslenia - to mam chlopa.

pewnie feministka jestes?
            • iwona334 Re: tak 07.01.11, 12:05
              tygrysio_misio napisała:

> pewnie feministka jestes?
              >
              - to bylby za duzy wysilek, jak na mnie.
              leniucha zwykla jestem.
    • 0ffka Re: Wierzycie w cuda? 06.01.11, 15:50
      Dla mnie jest cudem, że Gazeta piszę o takich pierdołach!
    • smith78 Re: Wierzycie w cuda? 07.01.11, 11:25
      Ja wierzę, ale w CUDA.

en.wikipedia.org/wiki/CUDA
    • grassant Re: Wierzycie w cuda? 07.01.11, 11:28
      ja wierzę w 3/4.
    • tygrysio_misio Re: Wierzycie w cuda? 07.01.11, 11:47
      po pierwsze jest to zabieg marketingowy:
      - kosciol ma taki wewnetrzny mus do udowadniania, ze jego przywodcy sa ludzmi prawymi, przez co i oni a cala instytucja moze byc straznikiem moralnosci i wiary.. to normalne: kazdy na wysokim stanowisku musi udowadniac swoje kompetencje.. zadnej firmie nie zalezy na tym,zeby jej prezes byl w otoczeniu uznawany za kretyna nie znajacego sie na rzeczy
      - zeby uznac,ze ktos jest wziety do nieba musi byc cud, bo KK nie ma kompetencji,zeby uznawac, kto za zycia sobie za to zasluzyl.. musi byc jakas wskazowka, ze ten ktos rzeczywiscie jest u boku Boga, a na to jedynym dowodem jest sprawianie czegos co normalnemu czlowiekowi nie jest dane

sprawa prosta jak drut... jedyne co kompromituje KK to pospiech przy uznaniu swietosci JP2... no ale najwieksze sily marketingowe sa skupione na najwiekszym PR-owcu, wiec to tez sie tlumaczy
    • salma75 Re: Wierzycie w cuda? 07.01.11, 12:10
      Nie wierzę.
    • funny_game Re: Wierzycie w cuda? 07.01.11, 14:23
      Że się PKP naprawi to nie wierzę.
      Ale na oknie klatki schodowej widziałam ostatnio cherubinka, tylko M. wszystko popsuł, bo powiedział, że on ma mordę szympansa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka