butterflymk 09.01.11, 13:08 Poproszę o poradę jaki komplet garnków i gdzie najlepiej je kupić do 700 pln na parapetówkę kobiecie która o takie poprosiłaa.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
butterflymk Re: komplet garnków na prezent do 700 pln 09.01.11, 13:22 mmmmmmmmmmmm...rozumiem ale jeszcze dobrze by było aby coś mogła jednak ugotować :p Odpowiedz Link Zgłoś
krzywelustro Może to nie jest komplet garnków, ale... 09.01.11, 13:11 Rozważ kupienie jej porządnego szybkowaru. Od czasu, kiedy zacząłem to cudo używać, garnków używaj jedynie do celów podgrzewczo-pomocniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
butterflymk Re: Może to nie jest komplet garnków, ale... 09.01.11, 13:23 jakiej firmy jest taki porządny? rozumiem że można w nim wszystko robić do jedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
krzywelustro Warto! 09.01.11, 13:43 Praktycznie - wszystko (ale nie wszystko się opłaca, np. jajka lub wodę na herbatę lepiej gotować w tradycyjny spoób). I to z czasem gotowanie kilka-kilkanaście razy krótszym niż garnku. To efekt dużego ciśnienia. Rosół i inne zupy - rewelacja! Bigos - bomba! Trochę trudniej z zawiesistymi sosami wymagającymi częstego mieszania, ale i do tego można się przyzwyczaić. Ważne tylko, aby oswoić się z niepokojącym (początkowo) syczeniem podczas gotowania (para uchodzi pod ciśnieniem przez specjalny wentyl w pokrywce). No i do ciśnieniowego zassania pokrywki też trzeba się przyzwyczaić. Marka nie ma większego znaczenia. W ekskluzywnych sklepach z garnkami można kupić droższe (ale czy lepsze?), ja od kilku lat używam dwóch (różniących się rozmiarami) przyiezionych z grodzieńskiego bazaru - i nie mam do nich nawet najmniejszych zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
katiko Re: Warto! 11.01.11, 19:35 Zgadzam sie z Krzywelustro. Ja tez na codzien uzywam szybkowaru. Szczegolnie do ryzow, kasz, mies, dan jednogarnkowych ale... marchew jak i ziemniaki sa lepsze gotowana na parze. Zupa grzybowa z piteruszka w zwyklym garnku a nalesniki z patelni. Polecam szybkowar firmy Fagor bo taki akurat mam. Moja mama ma szybkowar z biedronki i tez nie narzeka - zmienila tylko gume bo tamta miala zbyt mocny zapach. Jesli chodzi o garnki to polecam garnki zeliwne lub metalowe - wazne by mialy grube dno. Za 700zl kupilabym: 1) szybkowar 4-6L okolo 100-150zl 2) 2-3 zeliwne garnki o roznych objetosciach i srednicy dna - ja za ostatnie placilam od 40 do 100euro/sztuka, wiec liczmy 300zl 3) 2-3 uniwersalne przykrywki, w tym taka do odsaczania -okolo 80zl 4) wklad do gotowania na parze - od 8 do 30zl 5) patelnie (teflonowa) srednica 22cm - licz 80-140zl a to dlatego, ze nie kazdy wie jak smazyc na zeliwnej. A jesli zeliwna to taka, ktora mozna wstawic do piekarnika. 6) wok - 80-160zl jesli ma kuchenke gazowa (przy elektrycznych nie sprawdza sie az tak dobrze) Wszystkie garnki jakie kupuje do domu -kupuje tego typu, ze mozna wstawic do piekarnika i w nich dusic i sie nie zepsuja (poza szybkowarem). W tych zeliwnych mozna spokojnie przesmazyc cebulke, a warzywa czy pieczarki z woka nie maja sobie rownych. Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: Warto! 11.01.11, 20:09 A jak smażyć na żeliwnej? Sprawiłam sobie takie kilku kilowe cudo. I smażę. Tak samo, jak dotąd... Odpowiedz Link Zgłoś
katiko Re: Warto! 18.01.11, 20:32 To masz szczescie. Mi na poczatku wszystko przywieralo... I polowie moich znajomych. Niektorym na tyle, ze patelnia wyladowala gleboko w szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzywelustro W szybkowarze także można gotować na parze! 19.01.11, 00:56 Katiko, w szybkowarze także można gotować na parze! Technika podobna, tylko to składane metalowe siteczko (nie wiem, jak ono się fachowo nazywa) powinno mieć nieco wyższe "nóżki" (są takie w sprzedaży, tylko trzeba poszukać). Gotowanie na parze w szybkowarze - to już naprawdę kosmiczne prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: komplet garnków na prezent do 700 pln 11.01.11, 19:37 tefal ma stalowe ze szklanymi pokrywkami, bardzo fajne, koło 500 dałam jakoś tak w listopadzie. na allegro zresztom. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: komplet garnków na prezent do 700 pln 11.01.11, 19:39 Takie z dobrego teflonu i żeby się nadawały do kuchenki indukcyjnej. Marka mało istotna, bo te z górnej półki to wszystkie dobre. Może ze dwa kupisz w tej cenie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: komplet garnków na prezent do 700 pln 12.01.11, 09:45 Jakis czas temu na forum Kuchnia zadalem pytanie o cechy dobrych garnkow i byly naprawde swietne odpowiedzi. Garnkow nie kupilem,, bo teraz u mnie rzadzi parowar, ale opinie beda Ci pomocne :-) Odpowiedz Link Zgłoś