Dodaj do ulubionych

komplet garnków na prezent do 700 pln

09.01.11, 13:08
Poproszę o poradę jaki komplet garnków i gdzie najlepiej je kupić do 700 pln na parapetówkę kobiecie która o takie poprosiłaa....
Obserwuj wątek
    • ursyda Re: komplet garnków na prezent do 700 pln 09.01.11, 13:10
      https://tluczan.republika.pl/dawno/dwojaki.gif
      • butterflymk Re: komplet garnków na prezent do 700 pln 09.01.11, 13:22
        mmmmmmmmmmmm...rozumiem ale jeszcze dobrze by było aby coś mogła jednak ugotować :p
    • krzywelustro Może to nie jest komplet garnków, ale... 09.01.11, 13:11
      Rozważ kupienie jej porządnego szybkowaru. Od czasu, kiedy zacząłem to cudo używać, garnków używaj jedynie do celów podgrzewczo-pomocniczych.
      • butterflymk Re: Może to nie jest komplet garnków, ale... 09.01.11, 13:23
        jakiej firmy jest taki porządny?
        rozumiem że można w nim wszystko robić do jedzenia?
        • krzywelustro Warto! 09.01.11, 13:43
          Praktycznie - wszystko (ale nie wszystko się opłaca, np. jajka lub wodę na herbatę lepiej gotować w tradycyjny spoób). I to z czasem gotowanie kilka-kilkanaście razy krótszym niż garnku. To efekt dużego ciśnienia.

Rosół i inne zupy - rewelacja! Bigos - bomba! Trochę trudniej z zawiesistymi sosami wymagającymi częstego mieszania, ale i do tego można się przyzwyczaić.

Ważne tylko, aby oswoić się z niepokojącym (początkowo) syczeniem podczas gotowania (para uchodzi pod ciśnieniem przez specjalny wentyl w pokrywce). No i do ciśnieniowego zassania pokrywki też trzeba się przyzwyczaić.

Marka nie ma większego znaczenia. W ekskluzywnych sklepach z garnkami można kupić droższe (ale czy lepsze?), ja od kilku lat używam dwóch (różniących się rozmiarami) przyiezionych z grodzieńskiego bazaru - i nie mam do nich nawet najmniejszych zastrzeżeń.
          • katiko Re: Warto! 11.01.11, 19:35
            Zgadzam sie z Krzywelustro.
            Ja tez na codzien uzywam szybkowaru. Szczegolnie do ryzow, kasz, mies, dan jednogarnkowych
            ale... marchew jak i ziemniaki sa lepsze gotowana na parze. Zupa grzybowa z piteruszka w zwyklym garnku a nalesniki z patelni.

Polecam szybkowar firmy Fagor bo taki akurat mam. Moja mama ma szybkowar z biedronki i tez nie narzeka - zmienila tylko gume bo tamta miala zbyt mocny zapach.

Jesli chodzi o garnki to polecam garnki zeliwne lub metalowe - wazne by mialy grube dno.

Za 700zl kupilabym:
            1) szybkowar 4-6L okolo 100-150zl
            2) 2-3 zeliwne garnki o roznych objetosciach i srednicy dna - ja za ostatnie placilam od 40 do 100euro/sztuka, wiec liczmy 300zl
            3) 2-3 uniwersalne przykrywki, w tym taka do odsaczania -okolo 80zl
            4) wklad do gotowania na parze - od 8 do 30zl
            5) patelnie (teflonowa) srednica 22cm - licz 80-140zl a to dlatego, ze nie kazdy wie jak smazyc na zeliwnej. A jesli zeliwna to taka, ktora mozna wstawic do piekarnika.
            6) wok - 80-160zl jesli ma kuchenke gazowa (przy elektrycznych nie sprawdza sie az tak dobrze)

Wszystkie garnki jakie kupuje do domu -kupuje tego typu, ze mozna wstawic do piekarnika i w nich dusic i sie nie zepsuja (poza szybkowarem). W tych zeliwnych mozna spokojnie przesmazyc cebulke, a warzywa czy pieczarki z woka nie maja sobie rownych.

• chersona Re: Warto! 11.01.11, 20:09
              A jak smażyć na żeliwnej? Sprawiłam sobie takie kilku kilowe cudo. I smażę. Tak samo, jak dotąd...
              • katiko Re: Warto! 18.01.11, 20:32
                To masz szczescie. Mi na poczatku wszystko przywieralo...
                I polowie moich znajomych. Niektorym na tyle, ze patelnia wyladowala gleboko w szafie.
            • krzywelustro W szybkowarze także można gotować na parze! 19.01.11, 00:56
              Katiko, w szybkowarze także można gotować na parze! Technika podobna, tylko to składane metalowe siteczko (nie wiem, jak ono się fachowo nazywa) powinno mieć nieco wyższe "nóżki" (są takie w sprzedaży, tylko trzeba poszukać). Gotowanie na parze w szybkowarze - to już naprawdę kosmiczne prędkości.
    • six_a Re: komplet garnków na prezent do 700 pln 11.01.11, 19:37
      tefal ma stalowe ze szklanymi pokrywkami, bardzo fajne, koło 500 dałam jakoś tak w listopadzie. na allegro zresztom.
    • berta-live Re: komplet garnków na prezent do 700 pln 11.01.11, 19:39
      Takie z dobrego teflonu i żeby się nadawały do kuchenki indukcyjnej. Marka mało istotna, bo te z górnej półki to wszystkie dobre. Może ze dwa kupisz w tej cenie. ;)
    • to.niemozliwe Re: komplet garnków na prezent do 700 pln 12.01.11, 09:45
      Jakis czas temu na forum Kuchnia zadalem pytanie o cechy dobrych garnkow i byly naprawde swietne odpowiedzi. Garnkow nie kupilem,, bo teraz u mnie rzadzi parowar, ale opinie beda Ci pomocne :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka